COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, November 30, 2012

Maaf ~ Bukan Niat Nak Aib Kan Sesiapa, Tetapi Tolong Belajar & Bermuhasabah Diri!

Di hari Jumaat yg mulia nie.... akak gonjeng nak bagi tarbiahh sikit! Walaupun akak nie bukan lah taraf ustazah yg layak nak kasik nasihat kat org.. tapi akak gorjes gonjeng rasa isu kemanusiaan & moral dlm kehidupan nie tak payah nak tunggu ustazah kasik tarbiah.. aku yg gonjeng nie pun boleh kasik tarbiah kat org² yg bersifat kurang ajar.. tak berbudi bahasa... tak berperikemanusiaan... low class mentality.. dan apa² sahaja yg sewaktu dengan kesedaran sivik dan moral lah!

Kite manusia nie kalau tak belajar tinggi pun... org kata adab dan budi bahasa tu jgn lah di tahap low class jugak! org kata sekurang-kurangnya kalau kite low class kat bahagian pelajaran.. so cover lah balik ngan sifat diri yg high class! kalau ko dah belajar high class.. tapi perangai ko low classs.. yg nie memang cukup sadis.. sbb pi belajar tinggi².. tapi perangai haprakk.. sia² je lah pendidikan tertinggi ko tuh!

Kat sini aku bukan nak aib kan sesiapa.. tapi berdasarkan pemerhatian & pengalaman yg aku lalui sendiri... so aku rasa aku perlu berkongsi ngan korang semua yg sudi membaca blog picisan aku nie... pleaseee lah korang.. tolonggggg jgn lah berperangai sebegini! sbb aku nak korang semua berada pada tahap high class dan bukannya low class cam mereka² di bawah ini!

Ini soal adab dlm kemasyarakatan.. or in other words.. moral dan civic minded! biasanya di tempat awam adelah kawasan yg paling senang kite nak nampak perangai manusia² yg takde moral and low class mentality! Cam aku.. setiap hari naik LRT.. so di train station dan di dalam train lah yg aku sering jumpa ngan org² yg bebal sebegini!

So kalau aku nampak.. so sorry.. you're on my candid camera!!!

nie gambar petang semalam!  Cik akak nie muka chomel.. tapi perangai buruk! so sorry for her coz her attitude does not go along with her behavior!

Kes nya semalam.. train belum sampai, so aku adelah org yg first sekali berdiri dan beratur utk masuk ke dlm train bile train sampai! Cik Akak bertudung hitam nie memang sohih² dok beratur belakang aku.. after around 5 mins on que.. train pun sampai! So, semua org pun get ready nak masuk ke dlm train.. tapi sebaik je pintu tren terbukak.. cik kak nie ngan slumber potong que aku and terus berdiri di tengah² muka pintu tren lantas terus masuk ke dlm train! Lahabauu tak perangaii nya??? sumpah bingaii ok!

Aku memang part org potong que nie memang aku panas hati betol lah! Serious aku memang tak boleh tolerate.. aku nie pun bukan lah kejam sgt pun.... kalau nampak org pregnant.. org kurang upaya cam org buta ke.. memang kalau diaorg nak potong que ke apa ker.. aku tak kisah skit pun! in fact silap haribulan ko tak yah mintak nak potong que pun aku boleh bagi laluan VVIP pada diaorg yg kurang upaya nie!

Tapi ini perempuan.. nak kata buta.. memang confirm tak lahh.. sbb dia boleh nampak pintu terbukak dan boleh carik tempat duduk tanpa dibantu oleh sesiapa pun! Ok aku bersangka baik.. maybe dia pregnant 2 bulan (perot tak nampak lagi so susah lah org nak bagi priority) or maybe ko nak terkencing.. or maybe ko nak terberak.. or maybe ko nak pengsan.. or maybe ko apa lagi? nak... nak.. nak.. aku dah tak leh fikir ko nak apa lagi.. tapi kalau kot ye pun maybe lah ko nie nak potong que aku atas sebab musabab yg aku bersangka baik nie tadi.. aku rasa ko masih boleh senyum kat aku.. then ko just terus terang jerrr ngan aku yg ko nak masuk train dulu atas sebab ko tu pregnant.. rasa nak muntah.. rasa nak pitam.. or ko rasa nak terkencing.. ko nak terberak... Insyallah aku nie hati aku tak jahat mana.. kalau ko bagi tahu aku elok² ko nak masuk train atas sebab yg tak masuk logic akal pun aku rasa aku akan bagi ko laluan VIP yg ko nak tu sebab aku rasa ko ade budi bahasa.. ade kebaikkan yg aku perlu tengok dlm diri ko yg sanggup bagi tahu aku apasal ko nak masuk tren dulu!

Ok fine.. nak kata ko malu nak bagi tahu aku (ngan cara berbisik) yg ko nak terberak terkencing bagai??? Yes.. it is very rare lah nak jumpa org yg nak bagi tahu sampai ke tahap ini kan? but then.. yg ko potong que aku ngan cara kurang ajar camgitu tak malu kahhh??? aku rasa yg ini lagi patot diMalukan sifatnya sbb sifat kurang hajar camgini memang tak sesuai utk diri seorang perempuan yg terkenal ngan fitrah lemah lembut.. berbudi bahasa.. sopan santun nya!

So please lah woman out there! sila lah jaga budi bahasa kite.. kalau kite cantik macam mana sekali pun.. kalau kite berada pada di tahap yg paling tinggi dlm carta organisasi kite bekerja sekali pun.. please lah jgn nak bersifat kurang ajar camgini! kalau nak kurang ajar pun agak tempat lah.. kalau ade org yg berkurang ajar ngan ko.. boleh lah ko berkurang ajar balik ngan dia! kalau ade org yg menyusahkan hidup ko.. then kalau nak kurang ajar masih bleh diterima pakai lagi kot! ini.. baik punye ko dah que belakang aku.. tup² ko slumberdog jer belasah masuk train!

Memang sumpah aku hanginn semalam... aku sempat berdegusss jerr semalam coz dia pun dah agak jauh dari aku.. and aku rasa dia perasan kot yg aku annoyed kat dia! ikutkan hati aku memang aku nak jerr sound dia kat situ jugak.. tapi entah lah.. semenjak dah berjubah nie.. mulut nie cam susah skit nak lepaskan peluru berpandu... kalau nak sound pun maybe pitching tak tinggi.. berbeza ngan dulu, pantang org tersilap skit.. confirm kene directtt bullet time tuh jugak dari aku! But yet I'm blessed la... Syukur, berkat dek pakai jubah... hati aku dpt top up 10% kesabaran berbanding zaman jahiliah dulu.! Moga makin bertambah lagi dan lagi tahap kesabarannya bilamana org buat kurang ajar ngan aku... aku tak marah pun tapi boleh senyummmmmmmmmmmmmmmm aje!! Phewww.. entah bila boleh nak dpt camgini nie! T____T
 

*Nie gambar lama*
nampak tak kurang ajar tak kurang ajar nya bile org semua dok beratur di bahagian kiri & kanan.. dua ekor manusia tuh boleh beratur di tengah-tengah!  Hoiiii.. tolong lah paham konsep di platform train station.. org yg nak masuk ke dlm train perlu berdiri di bahagian kiri dan kanan pintu train.. di bahagian tengah² pintu tren tu perlu dibiarkan kosong supaya boleh memberi laluan bagi org yg hendak keluar dari tren! pahammmmmmmmmmm???

*Ni pun gambar lama*
The Blue Groceries Bag Cik Kak nie terjatuh kat kaki aku dlm train... asalnya dia tak pegang pun beg nie, pastu biler first time beg tu landing kat kaki aku... aku ngan seikhlas hati tunduk hampir 90 darjah utk betulkan beg tu kembali ke hadapan kaki dia... and Cik Akak nie wat cam takde perasaan jerk biler aku dah betolkan beg dia tuh which for sure aku tak rasa dia buta coz dia tengah dok tengok handphone dia! Then for second time beg tuh landing lagi sekali menghampiri kaki aku... aku buat bodoooo pulak.. saja nak tengok apa dia nak buat! Pandai pulak dia cuba nak selamat kan beg dia tuh dari terus menggelongsor!  OoHhh... ade deria rupanye.. ingatkan takde tadiii!! Aku bukanlah mengharapkan sgtt ucapan terima kasih, tapi cukuplah sekadar memberi satu senyuman kerana senyuman itu satu cabang komunikasi jugak dan ia juga merupakan satu sedekah!

*Lagi satu gambar lama*
Ni kes tak pedulikkan seorang wanita patah kaki yg berdiri betol² dihadapan mereka sewaktu dlm train agak sesak diketika itu.. Tiga² perempuan nie buat bodoo jek!  sorang pandang kanan.. sorang buat tak nampak & sorang lagi buat² tido!  

*again gambar lama sbb tengah free hair & gambar di captured oleh en.teman yg sedang berdiri depan aku*
Ini lah contoh paling BAIK dan TERBAIK yg perlu kite contohi! 
Baik sungguh bapa kepada 2 org anak ni.. Dia sanggup pangku sorang anak dia utk bagi aku duduk... Walhal aku dah kata takpe aku leh berdiri & biarkan anak² dia yg duduk... Tapi dia still nak pangku anak dia yg sorang tu... Ya Allah, time nie rasa cam touching sgt sbb zaman skg nie memang susah nak jumpa org yg berbudi bahasa seperti lelaki ini nak
² pulak di tempat awam!

So, please lah ladies out there.. nak² all my beloved readers.. tolong lah jgn bersikap seperti mereka² yg kurang kesedaran sivik seperti diatas tadi! Ingat lah yg kite nie hidup dlm masyarakat.. jgn lah jadi manusia yg low class mentality nya... kite jaga lah keperibadian kite sebaik mungkin! yes semua org ade kelemahan.. kalau kelemahan kite tak mampu utk berkomunikasi.. lemparkan lah satu senyuman pun sudah cukup memadai utk memberi isyarat komunikasi! senyuman ini adelah satu perkara yg sgt mujarab.. terkadang tak payah susah² nak bercakap pun.. just kite senyum.. insyallah mungkin boleh membuatkan org tersentuh hati.. dan boleh bertolak ansur dengan kite!

Lagi satu jgn susah sgt nak ucap Terima Kasih walaupun org tak harapkan ucapan tu dari kite! Selain ucapan Terima Kasih.. ringan² kan lah mulut utk mengungkapkan perkataan Sorry! umpamanya kite terlanggar seseorang.. just say Sorrry.. ini tak.. ko terlanggar bahu or terpijak kaki someone.. ko buat bodooo jerr!! heiii.. memang lah ko bodoh kekdahnya!

Bukan susah pun nak jaga moral & tingkat kan kesedaran sivik dlm diri kite nie! Kalau kite amik sikap sambil lewa.. ini lah jadi nya! ingat lah yg kite ade keluarga... ade anak... ade ibubapa.. apa kite rasa kalau ibu bapa kite naik tren.. tapi org buat kurang ajar ngan parents kite? kalau kite ade anak kecik.. kite naik tren.. org buat bodoh jerk ngan kite tanpa org offer tempat duduk kat kite? so ingat.. hidup nie umpama roda.. kalau sekarang kite rasa ia nya takde kene mengena ngan diri kite.. dgn suka hati kite buat apa yg kite rasa nak buat... satu hari nanti, akan tiba masa dan ketika nya yg kite atau pun ahli keluarga kite yg lalui saat seperti mana anda lakukan pada org lain! Omputih kata.. "what goes around comes around!"

So, jom kite semua sama² bermuhasabah diri! yg mana kite boleh ubah kearah yg lebih baik.. jom kite ubah! :)

21 comments:

Sue-Rya Qistina said...

inilah penyakit rakyat malaysia bila berada dlm kenderaan awam (train/komuter/lrt/bas dsb). sgt x beradab dan berbudi bahasa. saya dah pernah terkena gak bnyk kali camni. mase tu preggy pulak tu. 2nd time bwk anak kecik pulak tu. tapi xde sorg insan pun yg baik hati nak bagi duduk. sedihkan dgn sikap dan layanan rakyat malaysia ni. kebulur sgt nak duduk kt kerusi tu agaknye!

beta kupu said...

Btl port yg terbaik nak tgk gelagat org adlh kat lam public trans. mcm2 hal

Zila Zainal said...

Malaysians.

Eh.. macam i bukan malaysian pulak ahaha

Atie.Rashid said...

sy slalu dgr adik sy mengomel psl orang2 yg nek tren ni... kdang2 tu sampai bertolak2 sampai nak trjatuh pun ade.. nak mintak maaf, hampeh.. ade tu plak sanggup menipu buh tupperware dlm baju semata2 nak nampak konon2 die pregnant... siot jek perangai...


http://atierashid.blogspot.com

ameris said...

saya pun pengguna lrt. dh biasa sgt dgn manusia begini. lagi laa masa saya preg dulu. sume wat2 tido, tgk hp. padahal perot terjojol 8 bulan masa tu. huhuhu

eZmALiZa said...

ya allah...entah kenapa kite bersetuju 200% dgn entry kak neena yg satu lagi nie...

kalau bab beratur kat LRT mmg xyah cakap la.. lagi2 kalo kat LRT STAR masjid jamik. benci gile dgn manusia2 yg xpandai nak beratur. agaknye masing2 dari negara asing yg xpenah naik tren. bile penumpang nak keluar, baru thegeh2 bagi ruang. masa tu la drog nak potong Q kite yg tgh beratur di depan ni kan. urghhh!!

lagi satu, bile semorang berebut tmpt duduk. dah beratur blkg kita, ditolaknya sebab nak kejar tempat duduk. urghhh!! meluattt... mcm la kaki tu dah nak patah kalo berdiri pon kan?

banyak lagi laaaa....TAPI, kak neena the best! berani amik gambar org yg bingai dalam LRT.. hahaha.. nak ikotkan hati nak jugak buat mcm kak neena ni.. tapi kita punye gajet tak bape nak canggih. kalo zoom, mesti pecah megapix. haahhaha :D

anyway, kalau ramai lg org buat entry mcm kak neena ni, kita yakin mesti semua org takot nak buat salah dalam tren lagi.. pasal dorg takot popular masuk blog kak neena.. hahahaha :D

p/s : kak neena, lain kali tak payah censored-kan muka2 dorg ni..biar kawan2 dorg tgk dalam blog kak neena nie... last word, TERBAIKKKK wokkk!!!

hahahaha :D

mrs kayrul said...

sekarang memang adab dan tatasusila makin menjauh dalam diri rakyat malaysia nie....mungkin terlalu ambik mudah kot sampai jadi macam tue...harap2 org macam tue baca la entri kak neena nie...baru diorang ada kesedaran sikit

Anum said...

betul tue penyakit rakyat malaysia

amaniammar said...

300% agreed..up sikit dr ezmaliza..

hihi..x kira walau dimana kita berada terutama dlm public transport kedaran sivik harus ada..
cm sy kerap jg naik bus ni..yg paling sy geram bila seat wrna orange yg sepatut khas utk gol tertentu di ambil ringan..x dinafikan adakala sy pn ad jg dduk..tp i'm still considered about other yg more memerlukan..(bkn nk puji diri sendiri)
sayu hati sy bila tgk org tua,kanak,preggy lady yg duk standing betul2 dpan mereka tp buat donno je..kdg bkn org dewasa remaja pn sekolah pn buat x tahu je...
sy yg dduk bah atas sanggup berdiri tuk bg mreka tu dduk..psl kita pn pernah berada di situasi itu..dan saya selalu fikir suatu hari nnti jg sy akan tua...
yg saya kagum jg ad sebilangan lelaki yg baik hati, x kurang jg dgn sikap rakyat bkn Malaysia..ad yg baik dn perihatin..

mudahan kesedaran sivik ini sentiasa kekal dlm kehidupan kita sis...tp setuju r..kita kalu org buat cm gitu selalu aim je muka dia..
psl bengang pnya pasal kan sis..
hihihihih


La Cocca Di Papa' said...

Bak kata TDM, kemudahan kelas pertama, mentaliti kelas ke 3

Makbed said...

suka entri ni. memang sangat kurang kesedaran sivik baik dari yg muda , yg tua pun kekadang ade juge camnih.

eda shamieda said...

sgt setuju ngn kak neena..sy pun penah gak alami cm2..mse 2 sy mmg ulang alik g kije ngn public transport..bygkan ngn bwak perut beso ngn beg lagi..xde pun org heran..semua wat bodo je..pntingkn diri sndr..org bangsa lain lagi prihatin berbanding ngn bangsa sendiri..penah 1 mse 2 ade konduktor bas siap sound sume org dlm bus 2 sbb xde sape yg sudi bg sy tmpt duduk.mse 2 sy pregnant 8 bulan..mungkin sbb die kesian tgk sy yg kne berdiri lme..ble die dh sound cm2 brula ade budak yg bg tmpt kt sy..tp muke cm perli2 la..sy mmg segan sgt mse 2..mcm sy nk sgt tmpt duduk 2. xknla diorg xleh pk sndr ngn pale otak..2la mentaliti mesyuarat hari ni..malu sy ngn bangsa sndr yg sgt pntgkn dr sndr..

-cinta soFiaSafiya- said...

suka gilaaa N3 ......
oh yaa memang rs sakit hatiinyaa rasa nak tumbok muka pn ada jaa....bl jd mcm nie..

walaupun nida disini x mengunakan train sebagai pengankutan utama ke tmpat kerja......tp sama jaa kes kita kak....
mcm nida lglaa plak, kekdang sampai masok dlm semak..punya nak bagi laluan..alih-alih bila dia lepas jaa....jangan cakap hangkat tangan, senyuman pn tarak...... owh itu time, rs mcm nak keluaq keta nak lestik keta yg takdaadab tuh....huh !!! nak-nak skrg ni depan rumah nida ni ada mini market longwan...wowww, lgi menyampah....... kekadang rs lantaklaaa....aku tetap nak jalan jugak....ni jalan aku kannnnnnn....kekdg rs nak sondoi keta org yg haprak ni......nak-nak naik keta ala-ala mewah skit ..alalala, lagiklaa belagak dia..walhal tatau keta tupn BANK punya..lagik mau soMBong.cehhhh


zahir ja nampak BAGUIH, educated....tp bila mai bab BUDI BAHASA...ya ampunnnn ZEROO ok huhuhuh

ratna said...

Dulu saya pun penumpang lrt yg tegar. Mmg mcm2 perangai yg naik lrt tu. masa saya pregnant pun, ada yg sanggup x bg saya duduk pdhal diaorg dah nampak saya pregnant. Diaorg rasa bila dah dpt seat tu adalah satu peluang yg x bole dilepaskan. Sikap pentingkan diri sendiri tu lbh penting bg diaorg. Ada tu yg masuk lrt, bila dah dpt seat, terus bukak majalah..magazine..baca x pandang2 org lain lg. kdg2 kita rasa mcm kita aje yg mengalah kan bila hal naik lrt ni kan?

zazaa said...

Nak tambah aatu lagi depan lif pun mcm tu jugekk. Huu >.<

Nieda ramly said...

happy for you when you dah berhijrah.

akak dah byk kali masuk sini tapi silent reader je.

sisdee said...

Mmg itu le perangai segelintir org kta..lokek le sgt nk ucap tq atau snyum...bkn nk puji bngsa lain tpi dorg g berbahasa kdg2

Fiza Rauf said...

hahahaha teruk kan kat malaysia.. i've been in singapore quite long time and i found out that people in singapore lagi bagus budi pekerti nya kalau nak bandingkan dgn org malaysia.... well even some of singaporean ada juga yg bingai tp tak ramai. kebanyakan nya sgt bertolak ansur esp dlm MRT dan di jalan raya. Its so hard for me to see accident in singapore... and the singaporean drivers are very respect to pejalan kaki. bukan mcm kat malaysia, lagi org nk melintas, lagi dia speed... hahahaha.. sorry la i malaysia tp i respect singaporean.. and i believe malaysia pun ada yg baik tp belum ramai yg ada kesedaran sivik mcm tu... :-)

zatie_izzati said...

Baru ni naik komuter, dok kat 2 seater, next to me is malay guy, sy dok sambil pangku anak umo 3 tahun... tetibe malay guy tu bangun soh anak sy dok seat die.. wah.. bagusnye.. ade lagi org yg baik budi.. padahal bleh je sy pangku anak sy.

Fariza Darwish said...

Sound je lain Kali... Nanti dia buat lagi tu.. Sy pon pernah kena gak kes potong que ni.. Membara je masa baca entry ni..

Nazirah Najib said...

saya bukan la pengguna lrt yang setia, atau maan2 train tu n tak tahu sngt la macam yang kne bertur 2 line tu. tapi if ada orng bertur tu pandai2 lah pi bertur sekali kan. yang buat hampeh time u tolong tu lain kali bagi stik senyumn ke apa kn . #mohonterasa. haha. ok jahat. bile you ada masa check out la my blog ye. =)

nazirahnaj.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails