COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, November 26, 2012

Kepada Orang Yang BerBusiness... Jangan Lah Menganiaya Pelanggan Anda!


Pagi tadi kat station LRT Masjid Jamek, waktu aku on the way nak ke tren station bawah tanah.. aku ternampak sebijik kuih karipap telah jatoh gedebukk ke permukaan bumi! Then, ngan slumber jerrrr si penjual kuih karipap tu pi kutip balik kuih yg dah pun tersembam ke tanah tu.. lantas dibubuhnya semula ke dalam bekas kuih karipap yg hendak dijualnya kepada pelanggan yg lain! *sigh*

Serious aku likee tergamam jugak lah ngan aksi spontan si penjual kuih tuh! Lagi best time tuh depan dia memang ade sorang customer yg tengah beli kuih dia.. haiyakkk!! kalau aku lah yg jadi customer tuh.. memang aku dah letak balik kuih yg aku dah beli tu coz terasa like kembang tekak takmo makan dah kuih karipap dia! uhuhu... and then akan aku sound direct je kat dia time tuh jugak.. "Bang, kuih yg dah jatoh nie adelah lebih baik dibuang dari abg bubuh balik dlm bekas kuih ni dan kemudian di jual kan kembali kepada org lain nanti!"

Memang aku tak pernah beli apa² makanan kat area tuh walaupun memang ramai peniaga yg menjual kat situ.. macam² ade kat kaki lima LRT Masjid Jamek tuh.. kuih muih & nasik lemak ade lah favorite menu disitu.. and of coz org Malaysia memang cukup suke sarapan pagi dgn kuih karipap dan jugak nasik lemak yg suam & panas! Aku jer yg tekak org putih pepagi makan buah.. makan roti.. makan bijirin! ewahh... dah² tak yah nak ckp aku jaga badan.. takde maknenye.. aku memang avoid sesangat makan makanan yg berat² during working hours sbb kalau aku amik heavy intake confirm aku akan tido sepanjang waktu bekerja!

Anyway, wahai peniaga terutamanya yg berbangsa Melayu & beragama Islam... Kebersihan itu amat penting yer! Tak rugi nya setakat membuang seketol karipap yg bernilai 50 sen kalau nak dibandingkan dgn betapa rugi anda diakhirat kelak kerana secara automatik anda telah pun menganiaya para pembeli anda yg membayar secara ikhlas utk sesuap rezeki tetapi anda mengkhianati mereka demi memenuhi dompet anda dgn pendapatan yg tidak berkat!

Jangan lah hanya kerana mengejar keuntungan sangat.. kite sanggup abaikan kebajikan org lain!  dosa tetap dosa sbb kite dah macam menipu dlm memberikan sesuatu! dah lah org beli.. bukannya awk bagi free.. even kalau bagi free pun which umpama bersedekah.. kite tak boleh nak bagi barang yg kotor, rosak ataupun yg busuk!  So, org yg berBusiness nie beringat lah.. yg org bayar awk utk apa yg awk berikan.. jgn lah menipu dlm mencari keuntungan!  Yes untung tu perlu ade dlm perniagaan.. tapi jgn lah sampai ke tahap menganiaya pelanggan anda!  

Mari kite sama² bermuhasabah diri.. bersihkan lah hati, bersihkan naluri & bersihkan lah minda! Walaupun kite mahu kan keuntungan dlm apa jua bidang di dalam kehidupan ini, ingat jgn lah sampai kite menipu & mengkhianati org lain!

Salam Isnin & Good Morning People! (:

5 comments:

Anum said...

setuju
x baik tau

Gieyana said...

xbaiknyer buat cmtu..biar Allah Taala membalasnyer...

nome said...

eeeuuuuwww!! hak tui! hak tui! jahat tol org yg jual kipap tuh...tak baik tau aniaya org lain camtu...jual benda yg dah tak elok...ni jenis niaga nak untung je nih...i hate u peniaga karipap!

SURIA AMANDA said...

kurang ajar la tu kan..pengotor..bg org makan hasil kotor...

ilYanieSofian said...

Assalamualaikum... kak neena... byk da org mcm ni.. sy pernah tgk, ade kes pegang bungkusan sampah yg penuh, dia ikat & letak kt tepi stall, then org tu x cuci tangan pon.. langsung tros g smbg tepek2 roti burger dgn daging2 utk dibungkuskn & bg kt customer...
yg kes lain plak, husband sy nmpk org ni tgh dok niaga, sambil garu2 kaki la, nk kate tong utk cuci tgn xde... eee... x tau la caner dgn dorg pegang mknan most burger & roti aiskrim tu la.. with bare hands je... tanpa sarung tgn pn..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails