COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, November 27, 2012

Tips & Cara Pembelian Tiket Murah / Promo Air Asia!

Amboooii..... aku dah macam travel agent kekdah nyaaaa!  ramai pulak yg mintak tips macam mana nak beli tiket air asia yg berharga RM0.11 nie!  ramai yg dah cuba check kat website Air Asia.. tapi tak jumpa pun offer price nie katanye!

Ok.. aku rasa ade yg kurang pasti dlm meneliti cara harga promo yg dipaparkan di website Air Asia nie! So aku ngan baik hati nak membantu korang yg buntu dlm melihat harga murah tapi cam mahal! hahaha.. sebenarnye murah.. tapi korang mungkin tak berapa nak paham cara ianya dipaparkan di website tuh.. so meh sini I nak ajar you all kesayangan ku!




Tips Pembelian Tiket Murah / Promo di Website Air Asia

*sila pastikan anda tahu membezakan antara harga tiket minima dan harga tiket with total ALL IN FARE! Harga tiket minima adelah harga yg belum di campurkan dengan airport tax & fees (in green highlights)! Contohnya disini, harga tiket adelah RM0.11.. dan harga All In-Fare RM77.11/person/way! So total return tiket = RM122.22 (in pink highlights)!
 

*sila ketahui yg harga tiket adelah berubah-ubah ikut number of pax! kalau ko select for 1 person.. insyallah boleh dpt harga RM0.11 utk tarikh yg dipilih! kalau select lebih dari sorang.. mungkin tarikh lain yg available utk dptkan harga RM0.11 tuh! kesimpulannya.. harga tiket adelah fluctuate from time to time! setiap minit ianya berubah ikut availability seats yg masih tinggal for promotion price!
 

*sila gunakan arrow > next (blue highlight) utk melihat next date with lowest air fare yg masih available! kalau boleh listkan siap² beberapa tarikh yg korang have in mind so senang skit nak buat booking!
 

*pastikan korang register with Air Asia as member awal².. so senang dari awal just log in as a members and all details korang dah ade kat situ!
 

*make sure ade credit cards/debit cards/maybank2you/cimbcliks dan sebagai nya sebagai method pembayaran! Kalau direct debit tuh make sure lah dlm accout korang ade duit ye! kalau credit card takpe sbb korang berhutang dulu then baru bayar balik kat bank! Then, bile payment dah dibuat.. nanti korang akan dpt booking confirmation with full flight itinerary kat email yg korang dah register with Air Asia waktu join membership di website Air Asia!
 

*perlu diingat yg harga ALL IN FARE Air Asia nie TAK termasuk harga your luggage.. makan... insurance... dan jugak seats! actually tempat duduk tu ko taknak beli pun takpe sbb nanti waktu buat flight check in.. nanti Air Asia akan automatik select kan tempat duduk ko! kire ikut suke dia lah nak campakkan ko kat mana! kalau travel sengsorang ok la.. kalau travel berdua bertiga.. kalau rela nak berpisahh to each other.. ok no hal! kalau tak rela nak berpisah cam aku.. sila lah purchase awal² seat korang tuh! ala.. RM6 je pun per seat!
 

*Add-Ons Items like penambahan kilogram beg & penambahan makanan... semuanya korang boleh buat dan ditambah kemudian kat Manage Your Booking tab walaupun korang dah beli tiket! yg penting kene buat before buat Web Check In and also sebarang penambahan haruslah dikenakan caj mengikut apa yg korang tambah!


*Paling penting.. please make sure korang purchase luggage & meals secara online ye! kalau waktu nak check in kat airport baru nak beli.. menjawab lah ko bayar bukan main mahal nanti! 
 

*juga perlu diingat yg promo seat pada harga RM0.11 adelah sgt limited! kalau korang tengok harga tiket dah mahalllllllllll semacam jerrr kat website tuh.. maknanya quota utk tiket harga promo tuh no more longer available! ye lah offer dah pun bermula since awal tengah malam 26hb Nov @ 12am.. so hari nie dah laps sehari.. jawabnye memang ko nak dptkan tiket yg with lowest fare nie adelah sgt² kritikal! 
 

*akhir kata.. kalau nak dpt kan lowest fare nie.. duduk lah depan PC seawal promotion time nya bermula! biasanya Air Asia suke start promotion pada tengah malam awal pagi @ 12AM setiap hari Isnin! So plan lah nak amik MC ker.. cuti annual leave ker.. semata-mata nak dpt kan good price with good timing of your traveling date! bak omputih kata.. "The Early Bird Gets The Worm!" 
 

Sekian dari saya yg ikhlas,
berkhidmat bak travel agent anda!
:)

14 comments:

LyzaAR said...

suke tips ni ^^

Liea said...

bagusnya babe!!! ko kena mintak commision kat Air Asia ni... dema pun tak bagi tau sedetail ni

Sue-Rya Qistina said...

suka tips ni. tapi apakan daya, time promo 0.11 sen tu mmg betul2 time anak sekolah. huhuhu

Oda Aman said...

haha...dah boleh jadi duta air asia ni..=)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

warghhh tq sis neena bg tau cam ne...so pasni mc memanjang laa nak dapatkan good price air asia...ehehehee

afifudinsohaini said...

sekarang mesti tempat dah abes..lambat tau

anna hashim said...

TIPS yang saaaaaaaaaaaaangat membantu, thanks kak neena..love u..mmuuaaahhh! :-)

-cinta soFiaSafiya- said...

LOveee kakneeenaaa.........

thanks yaa :)

aimaniman said...

Ooow... Biasa dgr kwn2 cerita juga kalau nak tiket murah ni.. Lg pun kna plan cuti.. Bukan bleh nak esok lusa...baru dpt hg murah..

Teringat time beli tiket bibik yg mengada2 nak balik.. Punya mhl tiket dia balik bandung..lpas tu x balik2 mesia dahh.. Hampeh..

Yana@Nana said...

thanks for info kak.. but yana terpakse abaikan..sedih sgt....:(

masalah.. nak cr package terus.. sebb kalu beli tiket...hotel sebagaiyer ..tempat2 yg menarik yg nk g semua x tau ...

Gieyana Muhamad said...

n sgt g Bali nih..but tunggu next promo lah..:-)

Zila Zainal said...

i dah dapat 4 tiket RM77.11 to Hong Kong weeee! Mari berjalaaaan! :p

mamadhea said...

salam...good info...tq sharing...

Zila Zainal - sonoknya dpt tiket murah pi hongkong....

MiZz aRa said...

Thanks kak neena 4 the info..dpt jugak 2 tiket g Bali bln 1 nie sempena birthday husband..^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails