COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, November 30, 2011

Kami Bedal Fresh LOBSTER di Pasar Filipino Market... Yeahh!! Sabah Such A Seafood Heaven! So Cheap and Fressh Seafood Being Served!


DSC_0401 copy
Nampakk apa yg aku dok pegang nie?? ngeh.. ngeh.. ngeh.. konon nak ade unsur2 mood berlagak! walhal org2 Sabah and maybe org lain dah puas makan Udang Karang ataupun lebih dikenali sebagai Lobster nie!
Ok.. seriously.. kat Sabah memang lah seafood heaven!! aku sememangnya pencinta makanan laut!  yup I know cholesterol very high! tapi bile bercuti-cuti gini .. owh adelah satu kerugian yg amat besar kalau tak belasah seafood to da max!!!

Sepanjang 3 malam berada di Sabah.. kami tak melepaskan peluang tuk turun ke Filipino Market!  Tiap2 malam pun turun... kalau duduk 5 malam pun rasanya mau turun jugak lagi! bukan pasal nak menyopping sangat pun.. shopping tu sehari jerk dah settle.. yg tak settle2 adelah napsu makan makanan seafood yg fresh tak leh dibendung2 lagi... ahaha.. ye lah.. serious weii.. pada aku murahh lah seafood2 kat sini! aku tak tahu lah kot2 ade yg lebih murah lagi dari tempat nie.. but to me it's really cheap! coz kalau lah nak dicomparekan dengan harga kat KL.. pheww!! tercirittt ko beb nak bayar sekor lobster pun!!

DSC_0161 copy
Lobster leh dikatakan makanan bagi org2 golongan elit! especially kalau kat KL.. sbb harga dia paling koman pun tak kurang dari seratus utk sekor yg kecik ciput ok! aku tak tahu lah apa yg membuatkan udang karang nie mahal nak mampos.. tapi sapa2 pencinta seafood akan tahu dan memahami apa kelebihan isi lobster nie!  btw, harga lobster kat sini ikut saiz tau.. cam yg belah kiri sekali tu around RM80 kalau tak salah aku... lagi besar saiz nya.. lagi mahal lah.. kalau amik yg kecik2 sikit tu leh lah dpt murah sikit!

DSC_0162 copy
ko nampak Khairul Fahmi Che Mat tengah makan tu? ahahahah... :p
Anyway.. camgini lah gaya segala hidupan laut yg gorjes2 diletakkan dan dipamerkan pada para pengunjung di market nie.. memang ramai yg menjual.. semuanya lebih kurang sama jerk.. and aku rasa cara masakan dia pun lebih kurang sama gak.. Cuma yg membezakan maybe dari segi harga berapa banyak ko leh nak bargain.. and also which one more fresh!
Ok... on first night.. kiteorg baru survey2 jerk tempat makan nie.. so decide nak gie second nite lah baru makan seafood2 yg super duper gorjes nie... so pada malam pertama tu kiteorg makan yg simple2 jerk.. kat situ memang cam pasar malam... ramai org jual macam2 gak kat situ... ade stall2 yg menjual.. and yg bestnye ade disediakan tempat duduk utk makan!

DSC_0169 copy
kiteorg pilih stall abg manis nie utk makan malam!  Dia jual menu yg goreng2 freshh dari kuali gorjes dia tu!

DSC_0171 copy
memang feel cam org dolu2! sempoii jerk tempat makan nie walaupun agak crowded!

DSC_0172 copy
Aku mintak mee hoon goreng Udang!
udangnya tak yah ckp lah.. memang purely fresh dan isinya sangat manis!
Harga RM5 kalau tak salah aku... puas hati gak coz udangnya banyak dan saiz leh tahan besar..
Dari segi rasa ok.. tidak lah mengecewakan!

DSC_0174 copy
En. teman pulak amik nasik goreng Udang...
Harga pun rasanye around RM5...
Rite.. now we move on pada hari ke-2 pulak!  jom tengok apa menu yg menjadi pilihan kami berdua!

DSC_0402 copy
Kami memiilih Ikan Red Snapper dann...
Lobster 2 ekor.. so fair sorang satu dan tak yah nak berebut! hihi..
Nampak macam sikit.. tapi utk perot comey kami berdua nie lebih dari cukup dah kekdahnya!

DSC_0406 copy
Lobster bersambal! Superb!!
Harga ~ RM55 sahaja utk 2 ekor ini ye! Pada aku sumpah murah lah!
Bagi yg tak tahu camne rasa udang karang nie.. dia ibarat kacukan antara udang dan jugak ketam! isi dia memang penuh sampai ke kepala dan sepit2 dia tu.. tapi kene hati2 bile makan sbb kulit dia keras gile.. silap hari bulan leh luka bibir! dari segi rasa isi nya.. fuhh.. malas lah nak ckp.. kecuqq air liuqq aaihhh!! :p

DSC_0411 copy
Ikan Red Snapper pun dimasak ala2 sambal!
Rasa gorjesss.. marvelleous.. super duper delicious!!
Seriously gilerr fressh okkk ikan nie! Isi dia manis dan sangat lembut!
Harga ~ RM10 sahaja!
Siap masakk okkk!! cer ckp ngan aku skg murah ke mahal ikan nie?


DSC_0409 copy
OK.. nie something special and first time aku try..
Seaweed! serious so freshh and rasa dia ranggup2.. pastu bile makan letop2 dlm mulut.. hehehe.. syiok! pastu kiteorg mintak sayur mangga sekali.. yg bestnya cara dia hidangkan nie.. siap ngan air asam pastu ade limau.. kicap dan cili padi.. pergghh.. memang terbaik sayur nie! serious lain dari yg lain which aku belum penah makan before this!
Harga ~  RM2 sahaja~

DSC_0418 copy
Memang terbaekk!!!
Sangat berpuas hati.. dan kalau pegi lagi confirm akan makan lagi kat sini! :D

DSC_0415 copy
Blogger yg ala2 tegar memang camgini.. nak makan pun nak amik gambar.. sib baik dpt laki tukang amik gambar.. maceh Bee! Muahh!! Muahh!!

Btw.. aku tak pasti lah pulak kot2 kite leh pilih apa resipi masakan yg nak kite masakkan buat makanan laut kite bile dah diorder.. tapi yg pasti lepas aku dah pilih2 jerk hidupan laut nie.. diaorg terus pi ke dapur depa yg mana tak nampak pun kat mana dapur diaorg tu... tersorok gamaknye.. uhuhu.. tup2 bile sampai most of it memang masak ala2 bercili! I loikkee!! masak sambal sentiasa menjadik pojaan hati kami berdua! :D

Ok now kite move on on da 3rd nite pulak! which originally cam 50/50 nak pegi makan ke tidak lagi seafood nya.. tapi memang tak leh dikengkang lagi.. teringat2 kesedapan ikan freshh pada malam kedua tu.. so tu yg zaaasszz terjah lagi sekali ke filipino market semata nak makan malam disini! ehehhee...

DSC_0635 copy
ok.. pada malam terakhir kami di Sabah.. we both bedal Ketam pulak!
Harga ~ RM24 utk 2 ekor.. aku tak sure mahal ke murah ketam nie.. tapi isinya padat lah! kalau ikutkan hati mau jerk amik lobster lagi sekali.. tapii.. takpe lah.. dah merasa sekali dah kire ok lah tuu.. maybe next time kalau aku dtg leh makan lagi lobster tu.. and then ade gak rasa nak amik udang besar2 or sotong yg godang2.. tapi en.teman kata dah selalu sangat pun makan udang dan sotong kalau kat KL.. cuma bezanya saiz dia jerk.. so since ikan, lobster dan ketam cam agak murah.. so belasah jerk lah yg ini dulu! :D

DSC_0636 copy
masih memilih ikan... tapi kali nie ikan Jenahak!
Harga ~ RM17 seekor!
Yg nie pada aku leh tahan murah sbb dah siap masak kan.. puas hati sangat.. coz rasa dia sungguh freshh.. isi dia maniss.. and saiz dia pun besar! serious puas hati! masakkan dia simple but yet nice!

DSC_0637 copy
Masih mengekalkan sayur seaweed & mangga!

DSC_0639 copy
Ketam yg mabeles! Isi pun padat! sayangnya kulit tak leh makan.. if not nie pun ku bedal! ahaha...

DSC_0165 copy
kat sana banyak gak org jual air kelapa! aku punyer favorite gak nie.. so harus ku tak melepaskan peluang utk minum air kelapa!

Ok.... the best way to describe about the seafood here... Superb!  Serious pada aku berbaloi.. with what we're paying.. with the food taste and also with the seafood freshness... it is really worth it.. but pada sapa2 yg penah pegi leh dpt or tahu ade tempat lagi murah dari apa yg aku makan nie.. so please roger2 me keh.. especially org2 sabah.. maybe you guys know better rite.. insyallah kalau ade rezeki pasti aku ingin kembali ke Sabah lagi! :)

Ok.. lepas makan.. terus gerak ke.... 

DSC_0387 copy
sini!  Walaupun ini adelah shopping mall.. tapi kami tak shopping pun.. but we need to wait for our shuttle bus here!

DSC_0177 copy
tapi malangnya kami dah terlepas bus yg awal sikit.. nie semua akibat tersalah baca timetable bus lah nie... ahahha.. akibat makan seafood banyak sangat kott jadik lagu tu! uhuhuh.. but apa pun saya suker ngan muke gonjeng saya tu! itu akibat menahan geram kekdah nya sbb ketinggallan bus!

DSC_0181 copy
but nasib lah bus yg terlepas tu adelah bus yg second last dlm schedule.. so dpt lah catch bus yg terakhir nie... Owh ya.. yg best nya kat Sutera Habour nie.. dia ade shuttle bus utk ke town tau.. just have to pay RM3 per person utk pergi balik punyer trip.. ok lah pada aku.. coz bus dia ade standard gak lah.. besar gedabak cam bus persiaran tu! and dia ade schedule time table dia.. leh amik kat reception.. so sangat convenience lah utk guess yg stay kat hotel nie...

DSC_0185 copy
Muke gumbira kami.... happy coz dpt tanam banyak cholesterol dlm badan! horeyyyyyyyyy!!!!! :p

16 comments:

mama tisya said...

mmg sedap lobster tu..aduhai terliurrrrrrrrr...

**slalu kita dgr org panggil udang kara...tp ada gk org panggil udang karang ek

Shu Shinju said...

bestnya makan..exspecially seaweed tu..teringin nak rasa..kat tempat2 kite ade tak rasa2nye?

Mimy Hamid said...

berbaloi baloi....aku dulu pegi tak makan sini...makn kat area tanjung rhu pastu gi jap kat waterfront...geram aku dengar harga melampau cmtu...iskk rindu nak gi sabah la...rinduuuuuuuuuuuuu

Lynda Che Lah said...

akak...
best..i miss sabah so much..hr tu ndak puas makan bah..hehe

Fatin Khadir said...

Wah..Kecuq ayaq liuq tgok suma mknan ni...pehh....

beautyinsilence said...

hurmmm,rindu trus dgn kg halaman..:( klu bg aku hrga mahal sgt.sbb d kg blh dpt free...hehe.udang,ketam,lobster,kerang etc..hurmm t'liuqq..ntah bila dpt blk sbh :( skrg kat penang,smua kena bajet.brg mahal.beli mknan seafood pn bila rs dah btl2 nak mkn...owh cedey.!nak blk...nak blk...!!!

Eri-chan said...

hadoiii neena itu sangat murahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
aku jeles 80x ganda

Nana said...

btol2 mmg murah kan kt sana...
aritu g makan kt situ try juga rumpai laut tu mula2 tgk eh bole telan ke ni sekali dah makan amek..tambah lagi hahah

Biqque said...

kat pasar ni kitorang makan biasa2 jer...tapi seafood kitorang bedal kat salut...tak ingat dah nama kedai tu, tapi gile gelap la jalan nak gi situ...

♥MAMASYAZA♥ said...

teringin nak rasa seaweed tu, mesti sedapkan

Nashays said...

cer citer kat mn gak exact location nak mkn2 lobster neh...dlu ms pegi cam x puas aje makan seafood..

Deqna said...

mmmmm memang kalau ke sana kalau tak pekena seafood nya memang rugilah... lobster, sotong, wah sumernya lah best kan..

eLLy said...

perghhhh terbaikkk!!!

lobster queens said...

Jom order dgn kami!
0165518644 julita
Rm40/300gram seekor

lobster queens said...

Boleh order dgn kami-rm40/300gram seekor.
0165518644

Nasrin RmB said...

Jika nak lobster fresh dari sabah tawau .. cuma harga Rm95 1kg .. nhe n0 saya 01131683015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails