COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, November 24, 2011

THE MAGELLAN SUTERA, Kota Kinabalu, Sabah ~ Destinasi Percutian Meraikan Anniversary Ke-6 NeenaAnuar!

Firstly nak mintak maapp lah bebanyak kot2 ade yg tertunggu-tunggu aku update about percutian ku ke Sabah baru2 nie... bukan saja nak lenggah2 kan update.. tapi biasalah gambar stock ribu riban kan kalau gie bercoti... then process nak memilih dah satu hal.. then nak kasik bubuh cop mohor blogspot pada gambar pun lagi kedua hal.... So tu yg membuatkan terkadang aku lambat update kat blog aku nie... Tapi tak kisah lah lambat ke cepat ke.. janji aku update dan abadikan my life journey in my cyber diary nie kan! ;)

Ok.. ingat tak pada entry yg INI dan yang INI?  Yup! awal bulan Nov hari tu kami dah pun terbang ke Kota Kinabalu Sabah utk meraikan cinta kami bersempena Anniversary yg ke-enam tahun di....

DSC_0788 copy
The Magellan Sutera, Kota Kinabalu Sabah!
Jangan marah aku kalau aku katakan nie first time aku jejakkan kaki ke bumi Borneo!  Ye lah.. kalau luar negara bukan main si gonjeng nie pi terjahh kan... Bali 3 kali.. Australia 3 kali... yg dekat2 nie bukan main dok bertangguh! hahaha... well... itu lah gonjeng dlm membuat perancangan percutian.. kalau ade good offer jerk baru dia buat plan! ye arr.. korang jgn ingat flight nak gie sabah murah taw! kalau takde offer memang cost dia dah lebih kurang sama jerk cam gie Bali! infact at times bile aku wat homework.. balik2 Bali gak yg lagi murah.. so kalau dah murah yg luar negara harus lah amik yg lebih murah tu dulu kan! hahaha... kengkadang tu flight dah leh dpt murah.. tapi hotel yg kite teringin nak duduk tu pulak cam melampaui batasan! serious aku nak ckp.. hotel2 kat malaysia nie memang most of it harga tak masuk akal sikit.. kalau harga offer worth grab it! nak2 pulak yg bertaraf 5 star!

So ade lah satu hari tu aku dok gatal2 survey kat Go Holiday Air Asia! Sbb memang utk this year punyer anniversary tak budget pun nak pegi mana pada awalnya.. coz bulan 5 hari tu baru jerk balik dari Melbourne kan.. so budget dah burst! so nak pi lagi holiday2 yg melampaui batas cam seriau gak! walaupun ade lah duit sikit... tapi aku ngan en.teman selalu amik langkah menabung itu lebih baik.. coz kite tak tahu bile kite akan ditimpa masalah yg memerlukan uwang! jadi berbelanja .. berbelanja jugak.. tapi haruslah dlm prinsip yg berhemah! kalau ikutkan hati memang boleh matikk!  memang cammmm nak jerrrr gie Maldives lagi sekali utk anniversary tahun nie! teringin nak dok water bungalow lak kekdah nya! ahaha.. tapiiiiiiiii... en.teman suruh aku bawak bertendang! dia kata.. duit kene pandai di ternak! kalau cukup masa... when it comes at the right time.. right place.. right moment and right offer.. then grab it! :D

Ok.. waktu aku saja skodeng2 kat Air Asia Go Holiday punyer pakej.. tetiba ternampak offer Book 3 nights & pay for 2 nights ONLY!  so tak ke terjojoiii bijik mato aku time tu?  hotel yg offer tu pulak memang salah satu hotel 5 star yg aku dah lama aimmm... coz aku penah ckp kat en.teman.. kalau nak gie Sabah.. memang aku nak gie duduk kat hotel Sutera Harbour Resort nie!  apa lagi.. terus aku roger en.teman.. tanya amacam ok tak kalau pi Sabah for anniversary this year... lepas aku buat perbentangan budget percutian nie.. en.teman dah skodeng2 gak hotel nie.. dia pun kata ok lah.. berbaloi gak offer nie.. so terusssss wat online booking tanpa menunggu sedetik lebih pun! hehehehe... 

Eh btw bile sebut pasal sedetik lebih.. korang dah tengok dah video rekaan aku sendiri nie? kalau kot2 korang terlepas gie terjah video tu kat sini... http://neenaanuar.blogspot.com/2011/11/special-neenaanuar-6th-wedding.html ... Layan lah lagu abg nuar jengg I tu sepenuh hati keh!  Aku ngan en.teman sendiri hari2 dok layan video nie.. sendiri syok sendiri! haahahah.. anyway TQ so much jugak pada korang2 for all lovely wishes!  Luv you guyss!! :)

Sorry lah sempat bubuh iklan jap! hehehe.. Ok.. berbalik soal offer yg aku grab utk trip Sabah nie.. utk penginapan selama 4 hari 3 malam termasuk breakfast for 2 person.. berserta tiket penerbangan pergi balik utk 2 org.. dan jugak airport transfer dari airport-hotel-airport... so amount bersih yg aku perlu bayar adelah....

KK price
RM1,500.44 sahaja! 
So lepas nie kalau korang nak terjah tempat nie.. korang leh gunakan aku punyer rate nie utk korang comparekan offer korang murah or lagi mahal! kalau korang dah dpt offer yg lagi murah dari apa yg aku dpt nie.. please! jgn lepaskan peluang utk sambarrrr!! coz kalau korang purchase online or even by calls.. harga dia memang agak mahal! tak caya gie wat homeworks sendiri! ehehhehee... Tapi apa yg aku dpt nie sebenarnye boleh dpt murah lagi kalau tiket flight aku leh dpt lagii murah! coz waktu aku beli ni harga tiket promo yg paling murah aku dpt RM133 / way / person... kalau time betol2 offer.. maybe leh dpt lebih murah dari RM100 rasanye.. but yet ade pro and cons laa.. sometimes bile ko dpt harga murah kat flight.. then harga hotel ko pulak mahal.. kalau nak dpt dua2 murahhhh betoi tu memang tersangattt lah susah! so apa pun bergantung kepada rezeki lah kann.. and for me.. aku rasa rezeki aku alhamdulillahh.. kire baik gak lah coz still leh dpt harga tiket promo.. kalau tak harga leh cecah RM200++ gak per way nak ke KK nie taw! giler mahal!  dah lah aku beli nie pun just a few months before terbang.. uhhuhuhu...

Ok.. dah penat aku celoteh.. jom layan gambar pulak!

DSC_0006 copy
setiap kali naik flight.. setiap kali tu jgak lah dua org budak gonjengan nie nak amik gambo! walhal bukan ade tulis pun kat badan kapal terbang tu nak fly ke mana! haahaha... layann jerk lah diaorg nie.. dah tu.. flight ke KK nie mengambil masa almost 2 1/2 hours tau.. tambah setengah jam lagi dah leh sampai Bali which mengambil  masa 3 hours!
DSC_0015 copy
dpt access FB ek kat atas flight? ahaha.. jgn tertipu! gonjeng bzz main game tu!

DSC_0016 copy
bile tak leh tido dlm flight.. ini lah jadiknya! muke Bee cam Sid dlm citer cartoon Ice Age lah! ahahahaha... ampunn Bee... dah mintak izin kan nak kutuk manja you kan sini?? :p

DSC_0028 copy
Alhamdulillah... telah pun selamat tiba di airport Kota Kinabalu Sabah! sampai2 jerk dah ade tour agent yg tunggu di hall ketibaan dengan memegang nama aku atas sekeping kertas A4 paper! hihi.. actually agent nie aku just purchase kat Air Asia Go Holiday tu jugak.. under extra activities yg mana aku add on kan airport transfer! senang tak yah pening nak carik teksi kat airport!  kaalu mintak hotel amikkan pun boleh.. tapi harga like sekali ganda... yg nie aku bayar pergi balik around RM30 lah rasanya...
DSC_0031 copy
Kelasss koo.. aku tiba diaorg nie semua sambutt! seriouss aku rasa cam VVIP gilozzz!!! diaorg memang dah ready kat lobby hotel! muahahahha.. takyah percaya ngomelan si gorjes gonjeng nie! kebetulan waktu kiteorg sampai kat hotel hari tu.. ade golongan VVIP jugak yg nak turun ke sana.. so diaorg dah get ready utk menyambut ketibaan diaorg lah...

DSC_0036 copy
nie pun lagi satu penyakit.. asal nak check in mesti nak amik gambar.. motip? abaikan! :p
Ok lah... lepas nie kite layan kan ajer gambar2 yg sempat kami abadikan di sekitar kawasan resort yg sungguh tenang dan mendamaikan nie yer!  

DSC_0108 copy
permandangan kawasan utama hotel The Magellan Sutera dari arah pantai!

DSC_0262 copy
hotel nie punyai small private beach!

DSC_0226 copy
alhamdulillah.. sepanjang 4 hari 3 malam kami disini.. cuaca ade ketikanya sangat baik.. but at times hujan turun jugak!

DSC_0234 copy
pantai kecil nie boleh mandi... tapi perlu berjaga-jaga dan tengok pada tiang bendera yg diletakkan di tepi pantai..

DSC_0260 copy
walaupun private beach dia kecil.. but it's still really beautiful!  air sangat jernih dan bersih!  
*abaikan model badan berlapis tu.. dia kalau on holiday mode memang hebat menternak lebihan lemak! T_______T*

DSC_0288 copy
pool deck with a scenic views!

DSC_0297 copy
ok nie main swimming pool dia.. ok lah not bad utk berendam dendam! hehehe..

DSC_0300 copy
salah satu restaurant yg really chill! ramai mat salleh suker lepaking kat sini utk lihat sunset!

DSC_0302 copy
lambaian pohonan nyior! anginnn seriously giler vavissssssss punyer kuat and we really enjoy it!

DSC_0305 copy
kalau agak2 nak berendam secara privacy sikit.. lepak lat kat corner lot nie! hehehee..

DSC_0308 copy
another section of swimming pool i.e. wading pool utk kanak2!

DSC_0130 copy
antara bilik yg mengadap laut! aku suker penjagaan landscaping kat sini.. sangat2 terjaga.. so rasa berbaloi bayar utk stay kat hotel 5 star!

DSC_0641 copy
Ok.. nie shuttle bus sutera habour.. motip gambar nie diambil nak tunjuk kat korang kawasan keseluruhan Sutera Habour Resort nie... actually dia ade 2 jenis resort.. satu The Pacific Sutera Habour and satu lagi yg aku duduk nie The Magellan Sutera Habour! kawasan dia memang besar giler.. memang kawasan org main golf.. dan jugak ade habour dock disitu!  kalau tengok kat gambar nie... yg belah kiri tu ade building warna putih.. haa.. tu lah hotel Pacific Sutera Habour... yg belah kanan yg beratap warna cukelat kemerahan nie lah The Magellan Sutera! kat tengah2 tu kawasan club house dia!

DSC_0136 copy
ok.. nie waktu wat siri jelajahan sekitar kawasan resort.. nie kat area habour yg mana laluan nie jugak menghubungkan antara The Magellan & The Pacific Sutera Habour!  kat sini memang banyak kapal2 & boat2 yg tersadai kat situ!

DSC_0190 copy
ni hotel The Pacific Sutera Habour! dia more berkonsepkan hotel tanpa balcony.. which agak berbeza ngan Magellan yg semua bilik ade private balcony.. pasal tu harga antara kedua resort nie memang ade perbezaan sikit.. The Magellan nie lebih mahal sikit lah dari The Pacific nie... and also The Magellan nie lebih sesuai utk org yg on honeymoon!

DSC_0467 copy
gambaran lebih jelas.. disini The Magellan yg mana ditengahnya Habour Park dan di hujung bangunan tinggi putih tu adelah The Pacific Sutera!

DSC_0548 copy
Ok nie restaurant Five Sails! tempat makan breakfast, lunch or dinner!

DSC_0221 copy
kiteorg tiap2 pagi breakfast kat port nie!

DSC_0461 copy
hot port kami!

DSC_0223 copy
sambil breakfast sambil menikmati permandangan indah ini!

DSC_0470 copy
Aerial view of Magellan Sutera Habour Resort!

DSC_0471 copy
sampan atas darat! ehehe.. suker lak kat area tangga resort yg terletak dibahagian lobby hotel hingga ke pool area..

DSC_0155 copy
Ni kat lobby area... ade Tarik's Lobby Lounge!  Tempat nie best gak utk melepak.. tapi nanti aku citer kat entry lain lah yer! :D

DSC_0158 copy
view from Tarik;s Lobby Lounge! leh lepaking kat sini jugak utk tengok sunset!

DSC_0382 copy
bus shuttle yg sentiasa ade dikawasan hotel like almost every hour! about shuttle bus nie pun akan ku citer dientry yg lain nanti..

DSC_0384 copy
view di lobby hotel! permandangan sewaktu matahari hampir membenam sepenuhnya... langit begitu membiru.. subhanallah cantik sungguhh permandangan ke arah langit time nie... seriously gambar nie no editing yea! warna biru tu adelah warna orginal! :)

DSC_0649 copy
Suasana malam di The Magellan Sutera...

DSC_0651 copy
lampu2 neon sentiasa menyuluh!

DSC_0644 copy
Lobby area yg seriously really hugeeeeeeee!!!!

DSC_0645 copy
ade 1 nite we lepaking here at the hotel lobby! so relaxx and chillin'!

DSC_0661 copy
Tarik's Lobby Lounge di waktu malam!

DSC_0683 copy
Pool area @ nite! time kiteorg amik gambar nie pun hujan baru lepas berhenti.. kat sana asal malam jerk cam hujan.. maybe timing kiteorg pegi nie dah almost nak masuk musim tenkujuh kan... so lampu pool pun dah terpadam.. if not mesti lagi catik kalau diabadikan dlm gambar nie.....
Aku dah penat!  baik korang komen or thumbs up kat entry nie supaya aku rajin nak update lagi banyak2 lepas nie! muahahahahaa... :p

OK.. nanti kite sambung di entry seterusnya ye... banyak lagi gambar nak diabadikan disini nie! so stay tuned ok! :D


22 comments:

Cik Ayu said...

cantik la tempat tu..

Deqna said...

amacam fren? best tak sabah? aku memang suka giler... kalau tiap tahun pergi pun takpe...tak sabar nak tgk apa aktiviti korang kat sana.. mana tau korang panjat gunung kinabalu ke?

Mimy Hamid said...

woww citer sabah in da house...aku pegi sabah dulu sempat snap pintu depan hotel je...huhuhu..tak dpat masuk pintu depan pun jadi la...hukhuk..nak lagi citer..

mama tisya said...

bestnye.gmbr smua cun2

Nana said...

wow serius lawa gile tmpt nih!

cicak_jawaz said...

cantek ler tempat dia....leh p honeymoon ni...kawen almost 3 tahun xpenah p bulan madu...

InaAchik said...

THUMBS UP!

hope ader rezeki nak ke sini... :)

Shu Shinju said...

waaaa...sgt syiok oo... shu pon teringin nak ke sabah... tgk la nanti..hanimadu ke..hihihi...

wAnNy said...

cantekkkk la tmpt nih..
dulu ada gak survey2 nk pegi masa honeymoon,,tp x kesampaian sbb kesuntukan masa..rugi2...

makdara TERdiva said...

cantik giler viewnye.. :D
leh masuk dlm wishlist thn dpn punya project

ikiqzana said...

hapi belated anniversary neena & husband..

mmg best g bercuti ker sabah tambahan lg kt Sutera Habour Resort.. akk pon baru balik dari sana tapi stay kt The Pasific Sutera Habour.. mmg kelazz kan.

mrs.ecam said...

beb siyes la gambo langit biru tu amat memukau...bestnyer kalu aku dpt g sini gak....verangannn...hiksss

♥♫♥ZaiKuLiM♥♫♥ said...

cantek tempat tu...bila ler dpt sampai ....

Lynda Che Lah said...

sgt-sgt best! miss sabah so much! thanx for da nice pics kak!

Biqque said...

more YOU in action pls hahahaha!

-oP_ida- said...

tgk n3 ni...rasa perasaaan di awangan.....bestttttttttnyaaaa

ratusiput said...

aku...2 adult 2 child...kena pk 44 kali kalau nak pegi.tunggu company cik kitol bayar gaji in usd ble la kot.la ni...riyal je...senak perut nak pegi tempat2 camni.ehehe...tp takpe tgk ko pegi atleast aku rase mcm aku dah jugak pegi sbb view dia mmg marvellous beb..!

xi da ya said...

wah...bestnye tmpt ni!

Bitt (double IS) said...

superbs....happy anniversary...

kathy jem said...

terbaek la neena..nk pegi la kat sini..hehe

Lulu Caldina said...

selalu lalu tempat ni.. :)

terbaiklah review lengkap dengan gambar yang jelas.. lain kali boleh ke sana lagi, lagii banyak tempat menarik kat sabah..

ketikketok said...

Another world's wonders in the making.. Gallery BiGDee House of Magic Potions world's first nano microfungus potions- Taman Royal Lily, Tanah Rata. Come and experience the wonders!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails