COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, January 10, 2013

My Gorjes Bubur Kacang Durian!

Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

Sumpah dahh lama giler tak update segment My Gorjes Recipe nie! last update August last year.. haha.. teruk betol si Naked Chef nie! :p

Well.. walaupun dah lama aku tak update citer main masak² kat I'm Yourss nie.. itu tak bermakna aku tak masak langsung okk!  aku masakkk tapi at slow momentum jerrr.. hehe.. ye lah.. kalau dah every weekend ade je urusan kat luar umah.. bile masa nya aku nak masak?? hari keje ko jgn harap lah aku nak kelentang kelentungg kat dapur! takde maknenya aku masak di hari bekerja.. aku tapau jek makanan kat luar.. nasib lah en.teman tu jenis senang jaga isi perut nya!  dia sendiri yg tak bagi aku masak kalau di hari bekerja.. dia suruh aku beli je, senang katanya takat mulut dua org makan!  

Tapi kalau ade je masa terluang skit di hujung minggu.. aku amik jugak lah kesempatan utk masak lauk yg simple² like sambal sardin.. masak gulai lemak cili api... sup ayam... tapi aku tak update lah kat I'm Yourss ni lagi sebab semua menu² tu aku dah pernah update kat sini dulu!  so pasal tu lah dah lama no new entry dari aku si naked chef at home nie! terkadang aku nak je masak menu baru... tup² kangg en.teman asal aku tanye nak aku masak apa.. confirm dia jawab.. masak sardin lah... masak gulai lemak cili api lah... masak sup ayam lah.. ko tahu itu lah menu yg dia dok ulang suruh aku masak!  dia memang kalau dah suke satu² menu tu.. memang dia akann makan tanpa rasa jemu!  selagi dia belum jemuuu selagi tu lah dia mintak! terkadang aku pulak yg naik bosan masak bende yg sama!  lagi pun tak mencabar skill naked chef aku bile masak resipi yg samaaa je memanjang! hihi.. tapi nak wat camne.. dah laki I sukee.. layann kan aje lah tekak dan perot buncit dia tu! hahaha..

So now bile ade new recipe yg aku main masak² sendiri kat umah... baru lah aku boleh update kat sini! :D

DSC_2477 copy
My Gorjes Bubur Kacang Durian!

Hari tu kan musim durian... so memang betol² mewah dok makan doyan! sampaikan boleh buat sambal tempoyak dan akhirnya buat bubur kacang durian!

Masak bubur kacang nie teramatt lah mudah nya!  sambil tengok TV pun boleh masak ok!  Jom tengok camne cara² masak bubur kacang durian nie!

Bahan² yg diperlukan:-

BKH1
kacang hijau!

BKH2
Daun pandan!

BKH3
Gula merah!

BKH4
Durian semestinya!

BKH8
Santan dan sedikit garam!
Cara² membuatnya:-

BKH7
Rebus kan kacang hijau sehingga empuk!

BKH5
nie kes berlagakk sgt ckp senang masak bubur kacang sambil tengok TV kan... skg amikkkk obatttt... tetiba jer waktu tengah tengok TV aku terbauu bende hangitt!! lintang pukangg aku berlari ke dapur!!  terus keluarkan kacang dan transfer ke periuk lain!


BKH6
ok.. nak sambung berlagak balik.. see.. my kacangg dah empukk you ollzzz... tak hangitttttt punnnnnnnn!!! *jelir lidah*

and tadaaaaaaaaaaa... my gorjes bubur kacang hijau durian sungguh enak di makan begitu saja!
Memang yummyyyyyyyyy sangattttttttt bubur kacang with durian!  kalau suke cicah roti boleh jugak dicicah ngan roti.. cam aku & en.teman suke macam camgini jer.! btw, if korang mintak sukatan nak buat bubur nie aku mintak maaf lah bebanyakk sbb aku kalau tang main masak² nie aku memang cukupp fail nak kasik amount sukatan like berapa gram gula.. berapa gram santan.. tak kira lah masak apa sekali pun.. aku memang kalau masak tak pernah ade sukatan!  aku punyer style masak semua nya main agak² aje!  tengok main bahan nya banyak mana.. cam contoh kalau ayam sekor.. then aku agak lah santan nya banyak mana.. ikut lah nak pekat ke nak cair ke kuah nya!

So, pasal tu lah aku kata aku nie Naked Chef.. satu nya aku bile masak takde sukatan.. semua nya berkisarkan agak agakann sahaja.. then aku kalau masak memang jenis main campak² dlm periuk.. tak de nyaa nak maintain cute time memasak.. haha... and also aku punyer food presentation all with zero decoration!  apa yg aku dah masak tu.. aku tabur je atas pinggan or mangkuk or periuk.. then amik gambar.. pastu tempek kat sini! hahaha.. so sorry lah kalau korang tengok gambar masakkan kat blog aku nie agakkk boringgg dan tak berapa nak tempting!  yg pasti rupa paras luaran tak penting.. masuk mulut dan rasa yuummm nyuuummm yuuummmmiiee tu yg paling penting! :D


2 comments:

mizzura said...

Petang2 jam ni nmpk bubur..ughh lapar..

Oda Aman said...

saya selalu rebus guna rice cooker je. mmg boleh buat sambik tengok tv =P agak2 dah harum semerbak tu godek2 le tgk dah lembut ke belum sambil campur bhn lain. takde la hangit. org mls cam saya gini la =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails