COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, March 27, 2012

Big Red Strawberry Farm Kegemaranku!


Sebut Strawberry terbayang Cameron Highlands... Bayang Cameron Highlands mesti sebut Strawberriesss!!!
Aku memang penchinta strawberries! geramm tengok bentuk dia.... geramm tengok colour dia... geramm pada bauuu diaaa... tapi yg tu semua gerammmmm gerammmannn dlm kategori yg bestt... aku ade gak rasa geramm yg tak besttt kat strawberry nie... aku gerammmmm sebab rasa dia sebenarnye adelah masamm!!! bukan maniss seperti bauu dia yg gilerrrr vaviess punyer sweett!!! Takde mana nye strawberry nie manis secara semula jadi.. semasakk ranum dia macam mana sekali pun.. jgn ko harap dia akan maniss!  pasal tu lah org makan dia dengan honey or chocolate!

DSC_0004 copy
Hari aku sampai adelah hari Ahad.. so pasar malam yg selalu ade kat Brinchang tu dah takde.. dia bukak during weekends, Friday & Saturday night jek kalau tak salah aku and also during school & public holiday (kalau aku salah tolong betolkan)!  Since pasar malam takde.. waimaa aku pun terjah jek ke strawberry farm nie utk dptkan stock strawberry! 

DSC_0006 copy
Kat Cameron Highlands nie memang banyak strawberries farm! Ko pilih jek lah farm yg mana satu ko suker.. then you can do your own plugging activities! Tapi ingat kalau nak petik sendiri strawberry kat farms.. make sure agak2.. jgn sesedap rasa jek ko nak belasah memetikk sampai lupa daratan! dia ikut per kilogram tuh!

Since duluuu wayy back in 2009.. aku dah penah wat aktiviti memetik strawberry nie.. so this time aku pegi aku tak buat dah!  tak koserr nak buang masa! aku pilih yg diaorg dah siap bungkus kat kaunter tu pun dah ok dah.. sepekat around RM6.. buah pun boleh tahan besar-besar!  memang seriously strawberry murah gegilaa kat sana! kalau kat KL nie jgn ckp lah harga dia kan... so dah alang2 ade kat sana.. better belasahhh sampai lebamm!! :D

Ok.. jom tengok some oldies pictures during my visit to Cameron in 2009!  Gambar2 waktu tengah wat aktiviti memetik strawberries!  During this time.. en.teman baru berjinak-jinak guna camera beginner DSLR Lumix nie...
 
*archive pic*
Geramm tengok dia terjuntai2 nie!

*archive pic*
Gerammm pada kemerahan nya!!

*archive pic*
kalau nak petik pastikan petik yg warna merah!  yg warna hijau tu dilarang sama sekali!

*archive pic*
Yes! yg merah macam gini dah boleh sangatt dah utk di petik!
Owhh lalalalaa.. time nie kurussss nya saya!! muke kecikk jek! skg dah lebaqqqqqqqqqq bukan main! @____@ 

*archive pic*
seronokkkkkkkkk gakk wat kerja nie!

*archive pic*
Muke excited lagi gedik! :p

*archive pic*
en.teman testing skill photography! budak baru belajar lah katakannnnnnn!!!

*archive pic*
hasil petikkan saya!  Geramm sebab ianya sgt freshh!!

*archive pic*
kami yg sama berdagu runcing 3 tahun yg lalu!

*archive pic*
budak2 camgini layankan aje! :p


*archive pic*
pastu kat sini ade fresh vegetable jugak! oowhh.. lepas tengok warna merah.. kite tengok warna hijau pulak! gerammmmm jugak ngan sayur sayuran disini!

*archive pic*
bagi pencinta kaktus.. boleh look see look see kat sini jugak!

*archive pic*
bagi pencinta bunga bungaan pun boleh jengah2 disini!  Aku suker bunga rose jek... tapi sayangnya ia mudah layu!

DSC_0008 copy
Disebabkan 3 tahun lalu dah meroyan bergambar seakan kebudak-budakkan kat farm nie.. so bile dah menjengah dewasa ini adelah lebih baik kite pose manja saja! :p


DSC_0011 copy
Ini bukan pasu bunga.. tapi ini pasu strawberries!
dulu takde wide lens utk amik gambar camgini..

DSC_0017 copy
aku kalau ke Cameron memang suker terjah Big Red Strawberry Farm nie!  walaupun dia agak tinggi di atas bukit.. tapi syiookkk!!!

Lepas shopping strawberry.. masa tuk makan pulak! lapaaaaaaaaaaaa derrrrrrrrrrrrr!!!!

DSC_0136 copy
korang yg dah biasa pegi CH mesti tahu kat pekan brinchang ade food court kan?  haa.. Gerai No. Satu nie memang favorite stall kiteorg utk having food!  memang lauk pauk dia sedap2.. sangat menepati citarasa kami laki binik!

DSC_0139 copy
Tapi malangnya by the time we both pegi ke gerai tu.. masakan lauk pauk panas2 dah kehabisan!  yelah dah agak lewat petang sangat... so tinggal yg goreng2 aje.. takpe.. janji sedapppppppp... kami jalannnnnnnnnn!!! Nasik goreng kerabu utk aku.. nasik goreng cendawan utk en.teman! :D

DSC_0086 copy
bila malam menerjah.. perot mulalah nak berkecorongg lagi sekali.. Well, kalau duduk kat tempat sejuk2 nie camgitu lah kekdahnya!  asyikkk lahh lapar sesaja! Maka bekalan Maggi dilupa jangan! ini adelah penyelamat terbaik dikala ko kelaparan!

DSC_0095 copy
first nite kat Strawberry Park, berlangsungnya Anugerah Juara Lagu! 
So apa lagi... mari menikmati stooberi celup cukelat!

Jemputtt makan stoobery cekelatt FT!!!
muahahahaa.. kebetulan time faizal tahir wat persembahan kiteorg baru nak jamah stoberi nie.. so saja lah sua kat dia.. tapi apakan daya.. dia sekadar mampu memandang nya sahaja! :p
Gambar nie pun spontan jek aku amik guna iPhong! :D

Kalau korang nak tahu.. aku nak bagi tahu nie.. kalau taknak tahu pun takpe.. aku tetapp nak bagi tahu jugak! haha.. :p
Actually aku beli sebotol Coklat Hershey's ni utk dimakan dengan strawberries di Cameron Highlands!  Baru puassssss makann! lagipun rasa dia jauh lebih sedapp berbanding dengan coklat yg diaorg jual secara komersial tuh... Sebotol nie tak abis pun kat sana.. aku bawak balik kat KL balik.. then biler agak2 teringin nak makan strawberries cukelat.. beli jek and tuang sebegini! :D


10 comments:

mama tisya said...

bestnye tgk strawberry yg merah itu...yg ltk choc tu bertmbh222 yummiey

O'gosh said...

yum..yum..sian Ft..tu yang geram sampai bakar2 piano tu..huhu

Alin Marlini said...

sedapnyer...nampak terliur :)

Shu Shinju said...

sedapnye tgk stoberi cekelat tu...lapar !!!!

Fazlinil Irma said...

neena.. strawberi CH mmg masam. biasa sy beli yg korea punya. boleh la maniis jgak. tp kalau neena ada rezeki. petik strawberry kat london. free. makan la sebanyak mana neena nak. utk bawak balik je kena timbang dan bayar. semestinya manis. x payah celup choc dah. :)

marinahunny said...

baru nk bgtau tp dik irma dh bgtau. Cuba try strawberi korea, mmg terasa manisnya tp xde la manisssss sgt cuma jauh rasa dgn strawberi ch tu. Besar pun besar jugek... :-)

Riri Yoorin said...

hai la sedap nye stoberi

Hannani Hadif said...

Sebelum pergi cameron baru2 ni, baca blog neenaanuar terus terpikat nak beli strawberry kat big farm ni..
tak sangka manis dan sedap....

Rosmadi Hassan said...

nak try ikut u sekali blh x..

Rosmadi Hassan said...

nak ikut u pergi sekali blh x..bestnye mkn strawbery..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails