COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, March 22, 2012

Kalau Bukan Pasal Nilainya Hampir 1/2 Juta... Dah Lama Aku Jual Dah!

Merujuk kepada entry Wordless Wednesday semalam!

Last week aku dpt surat dari Developer rumah aku! akhirnyaa.... setelah hampir berputus asa.. hampir2 nak jual dah satu2nya property hartanah yg aku ade... at last muncul jugak surat dari pemaju nieh! But yet after baca surat tuh.. tak tahu lah nak feeling cam mana! nak kata rasa happy gilakk?? errmm.. tak sangatt lah... nak rasa happy sikittt pun susah sebenarnye! ye lah.. aku takmo letakkan apa2 harapan dah! kalau suker sgt nanti kalau dikecewakan lagi kemudian hari lagi sadiss.. so betterr wat bodooooooo jek!

Last aku update pasal umah aku yg tak siap2 kat sini dlm tahun lepas bulan January rasanya! lepas tu memang aku dah tak update2 dah! malasssssssssssssssssssss + sakit hatiiiiiiiiiiiiiiii!!!! haha! org beli umah excited nak tunggu umah siap.. aku umah tetap tak siap2.. hampehh betol! Kalau ikut SNP aku patot dpt kunci bulan May 2010.. so now ko kire lah sendiri dah berapa lama laps!

Kalau sekali pandang memang Axis Pandan memang tampak macam dah siap sepenuhnya!
Tapi yg betol2 dah siap only Axis Atrium (shopping mall), Axis SOHU (unit atas shopping mall) & Axis Residence (atas Axis Atrium & SOHU).. semua unit2 nie dah berpenghuni! shopping mall pun dah beroperasi! Cuma tinggal Axis Crown (next block to Axis Residence, Atrium & SOHU) tuh jek yg masih belum siap sepenuhnya! It's already completed 90%.. tinggal lagi 10% pun boleh terbantut processnye! sadiss betol!

Ini lah bahana kalau beli umah dlm process pembinaan.. risiko umah tak siap adelah perkara igauan semua pembeli! nak2 pulak dpt developer yg tak berapa nak ade nama camgini... aku nie tak lah kaya manaa.. hidup diparas kategori sederhana jek! kalau aku kayaaaaaa dah lama dah aku beli umah dari developer macam sime darby ke or sunway ke.. or SP setia pun not bad jugak... kire pendek kata ikut kemampuan aku waktu beli umah nie pada tahun 2007 adelah mampu milik umah nie aje... itu pun dah bersyukur sangat2 dah!

Actually beli umah nie bukan plan nak beli umah pun! aku terjebakk coz adik aku dulu keje ngan developer rumah nie.. so dari situ terus terjebak lepas kene 'inject' ngan apak & arwah mak aku dulu.. memang tak dinafikan faktor lokasi umah nie yg adelah punca utama aku ngan en.teman decide nak beli umah nie... masih disekitar Ampang.. bawah umah ade small shopping mall.. belakang umah ade LRT station.. konar kanan lalu Highway AKLEH.. konar kiri masuk Kesas Highway.. so memang sangat strategic lokasi dia.. then faktor beli umah tu di waktu early bird dulu yg dpt rebate 7% + 5 % adelah lagi satu injection yg sangat mujarab diketika itu utk aku terjebakk dan invest beli umah nie...

view Axis Crown dari station LRT Pandan Indah!
Biler dah beli.. lain pulak cerita nya! waktu bayar progressive interest yg takat dua ke tiga ratuss tu boleh menahan lagi.. but biler masuk tahun ketiga.. ikut SNP ko dah kene start bayar penuh kat bank! walauuuuuuuupunnnnnnnnnnnnn umah ko masih lagi at 20% of progress.. jauh ketinggalan nie.. tapi paymentt tetapp ko kene bayar ibarat ko dah duduk situ! bank fedulikss apa.. yg dia tahu dia dah bayar abis kat developer.. so dia haruslah kejar kite pulak utk bayar monthly installment! time nie memang sakittttttttttt sangatttt sangattt!! umah tak siap.. kene bayar full ibarat cam dah pindah masuk umah tuh! lagi parahh biiler tempoh ko bayarr tu dah makan bertahun lamanya! contoh cam aku skg nie lah.. umah sewa bayar.. umah yg tak siap2 nie pun bayar... bayar 2 umah nie ibarat aku nie org kayaaa lah sesangattt!!!

Memangg betol.. kalau ikut SNP, kalau developer tak boleh nak deliver umah ikut perjanjian.. diaorg kene bayar balik kat kite... tapi ko ingat senang dia nak bayar balik?? makan entah berapa tahun lagi baru dpt claim back! silap haribulan aku dah ganyutt baru dpt duit aku balik kot.. soal duit jgn ckp lah.... macam air sungai nil dah mengalir derasss nya!!! Aku at one time dah rasa cam berputus asa dah ngan property nie! nak2 pulak biler ade yg dah tahu about this house.. then tanye.. "biler umah nak siap?" "eh.. umah tak siap lagi ek?" Aarrrrrrrrgghhhhhhhhhhhh!! sumpahh rasa nak benamm kepala aku dlm baldi air pastu lepas napas pelan pelann.. bluuuppp bluppp blupppp.... Aku punyer lah sentap rasa bile org tanyer.. ibarat cam org tanye soalan yg dah naik lali.. "biler nak ade anak?" ahahahhaa... :p

Tapi sib baik lah en.teman kan super duperrrr mat KooL! *mat kool mat kool kawan kuuuuuu*

Pasal dia lah aku masih lagi bertahan ngan property nie.. kalau bukan pasal dia yg menyabar kan aku yg memang sentiasa kurang sabarr nie... waimaaa memang dah lama dah aku jual umah nie! nak2 pulak waktu ade ramai agent call tanye taknak jual ke umah aku nie?? then aku pun gatal lah tanye.. berapa dah value nya? semua ckp yg value umah aku nie dah mencecah 1/2 juta!!! sumpahhhh mauu tak melopongg ko dengar camgitu?? aku time tuh memang dah kental hati dah nak let go jek umah nie.. tapi en.teman kata.. sabaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!! Ye lahhhhhhhhhhh... saya sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!

Memang kalau dengarkan pada nilai nya yg dah berlipat kali kali ganda dari harga waktu aku beli umah tuh dulu.. memang syiookkkkk!! bukan jek balik modall... ibarat aku dah boleh beli umah semi-D or villa house dah! haha... kekwat!! :p Tapi tu lah.. duit nie kan ke macam air.. setinggi mana pun.. lama2 akan susuutttt dan mendatar jugak ke tanah sudahnya! tapi kalau simpan harta hartanah camgini.. nilai makin lama makin tinggi takkan susut susutt punye! itu lah yg en.teman tarbiah kan aku! so aku yg masih waras harus berfikir waras! kalau aku tak waras.. confirm dah lama aku jadik org setengah millionaire! Eh tapi skg pun dah kire millionaire jugak nie... sbb umah nie berbentuk freezing asset! :p

Terkadang memang like ade jugak rasa menyesal beli umah yg baru pecah tanah ko dah beli! sbb risiko jadik macam gini amatt lah tinggi! dan as usual Malaysia nie kan bagus undang2 dia... ko as customer yg beli umah.. at the end ko jugak lah yg akan tanggung segala bebanan kesudahannye! umah tak siap pun ko kene tanggung.. umah separuh siap pun ko kene tanggung.. umah yg lambat siap pun ko kene tanggung bahananye! Hak sebagai pembeli tak terbela langsung! Kite jugak lahh yg cam nak mammmpooosss kene bayar kat bank! kalau tak bayar kat bank... kite kene interest yg super duper gorjess.. then kalau tak bayar jugak at last ko kene blacklisted! see how nice kann hak kite sebagai pembeli... jawabnya memang kene kuar duittt cam buang tisu jambann jek lah kekdah nya!

Memang ade gak terfikir beli umah dah siap lah senang! at first memang lahhh bunyik cam senang.. kalau beli umah tangan atas org.. bahana segala history umah tu ko kene fikir pulak! kalau umah yg betol2 elok takpe jugak.. tapi jarang lahh dpt nak beli umah yg terbela elok.. busuk2 pun mesti ko kene buat major renovation jugak sudahnye! tapi pro dia plak takde lah ko pening cam nak kene bayar kat bank bodo2 camgini.. umah tak dpt.. tapi duit dah kuar cam boleh pegi haji patploh kali dah! if not ade jugak certain people yg beli umah baru like almost 90% siap dah pembinaan.. kalau kes camgini best sikit.. sbb umah dah memang confirm nak siap.. baru ko buat urusan pembelian! memang lah kalau umah yg tak hot spot boleh lah beli camgini punyer style kot! maybe yg jauh2 sikit dari area Ampang & KL.. kalau yg dekat2 area hot spot just like umah aku nie.. tak sempat ko nak tungguu.. lepas 2 minggu launch pun dah almost sold out! Takpe lah.. tak guna mengeluh... kite amik mood Ombak Rindu.. Redha Itu Ikhlas.. Pasrah Itu Berserah! :p

So now aku masih takmo meletakkan sebarang harapan yg tinggi utk umah nie.. kalau siap.. siap lah.. kalau tak.. tak lah.. lantakkkkk!! dah malass nak fikirrkan sangatt!!! *walhal at times emo jugak.. nangees jugak biler tengok umah nie tak siap2* pasal tu lah utk mengurangkan perasaan sentap aku... aku ckp kat en.teman.. tak yah lak nak menabung sangat utk umah nie.. buat sakit hati menabung tapi umah tak siap2.. so jom kite pegi holidayy selagi terdayaaa... dgn holidayy ia dpt menghiburkan hati yg sedang lara! muahahahahaha...

Yelah.. aku dulu bukan main dah plan baikkk punyerr!! kengkonon nak kurang kan lah jejalann holiday bagai nie.. nak simpan lah utk umah ku syurga ku nie... nak do the best for the house before aku masuk umah.. tapi dah sentapp camgini rupenya... lalu azamm aku tu dah ku buang ke lautan dalam! lantak ko situ!! ade duit aku buat.. takde duit aku buat mana yg boleh ikut step by step! semangat dah hilang camgini lah! so utk kembali kan semangatt.. pasal tu aku kene pegi holiday! duit yg disimpan utk buat rumah.. kite bedal jek dulu pegi holiday... baru lah hati ku terubat! hahaahahaha... nak jugakk kannn?? :p

Anyway... of coz lah aku bersyukurr dgn kehadiran surat 'cinta' dari developer umah aku tuh.. dari dia kot buat diamm sampai bile2.. lagi payah.. kot dia melarikan diri pun payah jugak.. aku bukan tak penah pegi office dia.. dah pegi dah tahun lepas.. so as macam kat surat tuh tulis lah.. diaorg kata dlm tahun nie.. so harapan aku betol lah dlm tahun nie.. kalau takde jugak dlm tahun nie.. takpe.. itu maknenye ko kasik aku pegi holiday lagi dan lagii.. YEAY!!!! :p

aku takkan sekali berhenti berdoa agar engkauu berada digenggamanku secepat mungkin!  Moga tahap kesabaran aku makin tinggi demi mendapatkan mu! sesungguhnya Allah sedang mengujiku.. maka aku Redha! :)
Biler tiap kali pandang gambar nie.. tiap kali tuh jugak lah aku makin sabar dan akan terusss bersabarrrrrr!!! Owh tak sabarrrrrr nak lepaksss lepakingsss sambil nonton bunga api kat sini suatu hari nanti! ^_^

15 comments:

Shu Shinju said...

sabar yer kak.. dah x lama lg tu..:)

waa..bestnye lepaking kat atas tu sambil tgk bunga api...:)

sabby said...

hi neena, saya suka baca ur blog sebab sgt interesting n informative. bila baca pasal masalah rumah neena ni, saya yakin semuanya nanti akan ok cuma kena ambil masa sedikit. sekurang2nya neena sudah buat house purchase dan go through semua financial process. kalau mcm saya ni, beli rumah pun belum dan risau jugak dgn bank procedures yg dah strict sekarang tambah lagi dengan harga rumah mahal, entah2 bila saya mampu untuk beli. neena beruntung, hanya tunggu untuk rumah siap saja. pasal law,mmg enforcement utk bela hak pembeli ni kdg2 memeningkan.kesian kat rakyat msia ni. semoga neena sabar, mana tau ada hikmah di sebalik semua dugaan ni. apa2 pun, do take care.
-sabby-

eLLy said...

perghh marah sangat nie ... sabaq noo sabaq ... 1/2 million tu ;p

La dOLcE mEa_nAtt said...

hope ada jln penyudah..ee kalo sy pun tgk kan iklan tu....rasa sabar akn otomatik meningkat....takpe insyaAllah ada lah tu

Nurhidayah Shamsury said...

luahan hati tpanjang pnh bc..terbaek...sabar ek kak nin..syiok ooo de umah sndiri..

Mimy Hamid said...

panjang lebar luahan umah ko..macam aku lak umah dah siap tp nak dapat kunci pehhhhhhh..pastu janji pemaju nak bg rebate kitchen kabinet til now takdek..lambat lg la pindah

Bitt (double IS) said...

memang perlu kesabaran yg tinggi...nak dpt syurga terbaik memang kena banyak kesabaran...so sabar yer gorjes..owh agaknya my cousin pon dah jual kot sebab dia memang tiada kesabaran yg tinggi sangat...adess padan la dia pon monyok...

mama tisya said...

mmg risiko kn kalo bli umh yg ckp 2thn lg akan siap takut jd mcm ni la duit dh kena byr tp umh tk siap2 tp ada hikmah gk la bole jln2 holiday lg ye tk...tp sure kalo dpt dok umh sendiri leh deco mcm2

kita pn sedih gk blum dpt umh yg sesuai..hehehe

**mkn kt little wok tu tk brp kena ngan tekakku..hehehe

cikbedahlaser said...

everytime lalu kat MRR2 mesti fkir.. bile kak neena nak masuk umah baru nih...

masalah umah sy plak lain.. projek kerajaan (SPNB).. dr thn 2010 jiran2 berjuang nk dpt kunci.. lepas sbulan ke sbulan dorg janji nk bagi kunci.. umah dah siap.. tp x de cf.. masuk paper sume (sbb projek kerajaan kan..)... pastu bile salah sorg jiran twitt kt PM (januari 2012) die kata salah kerajaan negeri (PKR).. buat leceh proses CF..
bile buat meeting n lawatan tapak.. kantoi pembinaan teruk.. lain submit utk approve.. lain yg d bina. pastu tak submit plan pindaan..
still SPNB salahkan org...
pjg btol cerita nye.. tp mmg teruk sgt.. dh 2 thn janji2.. tp smua tak tepati...

kite beli sbb fikirkan projek tu projek kerajaan..
bile keta hentam wall fb CEO die.. terus block n delete kite.. penakut..

skrg baru nmpk progress... itu pon sbb nk pilihanraya nih.. hopefully dpt la umh thn ni.. aamiinnn.
smoga akak juga dpt umah cepat2.. sakit nk bayar 2 umah sekali nih...

aneem said...

huhuhu...view nice lastly kalau nem nengok..
boleh nampak seluruh kl
tp cian akaka kena bayar loan sedangkan umah x siap lg
huuhuhuhu
banyak2 berdoa yer akak moga2 rumah 2 siap cepat.....

Pepel BoNda AmaNi said...

hmmmmm skrang nie nak beli umah pun..masya-allah macam2 hal kan..

wAnNy said...

xpe la kak..sabar je,,ada la hikmah nye tu ;)
btw kalau pegi kelas mesti nampak building nih..trus teringat rumah akakkk..hehe ;D

aTy _faRed~ said...

sentap gak ai bace...ai pon ngah tunggu umah teres ai tak siap2 agi..nak beranak dah ni..malas nak pikir..tunggu lepas beranak..jangan sampai ai beranak lagi sorang suddah...neway..yeahh..sabar same2..:)

Mezee said...

Hi, saya pun beli gak Axis Crown. Ada few forumer yang ajak file up report to KPKT tp stakat ni sy pun masih bersabar mcm awak.

Pls PM me coz nak tukar2 info. Lgpun x byk purchaser org kite yg beli kondo ni.Sebenarnye sy nak hentam diaorg cukup2 masa minta compensation nanti.

Thanks.

Mezee said...

Hai, sy pun sama nasib mcm neena.

Saya nk hentam masa compensation nanti. Pls PM me coz nak tukar2 info abt Axis. X ramai org kite yg beli Axis ni. Jadi sy pun masih bersabar sbb latest surat kata 3rd quarter tahun ni siap.

Thanks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails