COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, March 6, 2012

Sangat Kecewa Dengan Sikap Segelintir Orang Melayu Kite!

Yerrr!!! Aku Sangat kecewa dengan sikap Segelintir org melayu kite!   Inilah dia kesinambungan cerita sadis yg aku ceritakan dlm entry sebelum nie! Sorry aku bukan nak bersifat racist ke apa ker.. tapi ini lah hakikat sebenar yg terjadik di alam realiti kehidupan kite skg nie! So tak yah lah kite nak tegakkan benang yg basah! Yang salah tetapp salah! walaupun aku ade darah melayu.. aku bukan nak hentam tak tentu pasal! kalau tak betol..aku tak kire apa bangsa sekali pun.. aku belasahh tetapp belasahh!!! :p

Masa kat Medan Selera Seksyen 2 Shah Alam, kiteorg sebenarnya memang nak pegi duduk dekat gerai Mee Goreng Sotong Powerr tuu.. tapi en.teman plak cam dah tak berapa nak ingat gerai Mee Sotong Power tu kat bahagian mana.. aku plak memang langsung tak tahu kat area mana coz first time nak singgah! so end up we all duduk di sebuah meja makan without knowing sapa pemilik meja tersebut.. coz it’s open area like a food court.. so I guess you’re free to choose which table and which stalls to order your drinks and food!

Then datang lah seorang pelayan / pemilik gerai A tanye nak order makan & minum apa? Then kiteorg order air jek dulu.. then en.teman gie gerai lain sambil2 nak carik Mee Sotong Power punyer stall! Then pelayan gerai A tu tanyer lagi.. nak makan apa?? Aku ckp.. makan takpe.. nanti kami order sendiri… Pelayan A terus dgn nada yg agak keras ckp.. “Kalau awak order makanan kat tempat lain, saya takkan lap & bersihkan meja nie yer! Kalau duduk meja nie.. kene order sini! Kalau nak order tempat lain.. pegi duduk tempat lain!!!”

Perrggghhh!!! Kasarr betoi approach nya! Kalau kot ye pun nak bagi tahu yg meja tu meja dia.. tak yah lah nak ckp ngan nada marah dan kurang ajar! Then terus aku ckp.. “Ohhh camgitu ke? Takpe lah kalau gitu gayanya!” teruss aku angkatt bontot montokk aku blahhhhhhh dari meja ko yg comottt bomottt tuuhH!!!!!

Ko ingat aku nak stay kat situ? Sorry! Ku angkat kaki jalaannnnnnnnnnnn!!! Pegi duduk kat meja gerai B yg baik hati.. tak kisah pun kiteorg nak order apa kat dia.. or makan makanan dari gerai mana sekali pun! Sambil2 tu mulut gonjeng aku harus lah membebel… “Ishh! Ini lah dia org melayu! Bukannya nak tolong melayu sama melayu! Sesame melayu pun nak dengki khianat ke? Macam mana lah bangsa melayu nak maju? Tak abis2 dengan hasad dengki.. tak boleh tengok kelebihan org lain.. tak boleh terima ketentuan yg rezeki itu sesungguhnya milik Allah.. dan datangnya dari Allah!”

Ok lah.. aku try to take it on positive side of it! Maybe dia takmo org lain makan minum di meja milik dia coz maybe takot nanti ade customer lain nak datang makan kat tempat makan dia takde tempat plakk nak makan! Ok FINE! Aku boleh terima kalauuu… ko cakap lah elok2.. dah tentu2 aku paham your situation as peniaga! And also sumpah aku tak nampak yg gerai ko adelah dlm keadaan Fullhouse! Memang banyakkk giler meja kosong… (It just too bad when we have a wrong instinct to sit at your table) so aku tak nampak if ko takot meja ko penuh! So apa yg boleh aku ckp ko adelah pengdengki biler org lain dpt rezeki!

Coz kalau ko tak dengki.. ko tak kisah punyer org nak duduk kat meja ko and order kat dari gerai org lain! Nak2 lagi kalau kat kawasan tu memang kosongg! Takde org duduk pun.. meja memang melambak-lambak! So motipp nak sentapp sampai camgitu sekali??? Sumpahh aku tak paham!

Kalu mulut aku nak lagi hot and spicyy.. memang aku nak jer ckp.. Pasal tu lah gerai awk kosong dan tak laku.. sebab hati awk busuk! Hati tak pernah ikhlas.. pasal tu lah asyikk nak sentapp biler tengok kebahgiaan, keuntungan atau pun kelebihan yg dimiliki oleh org lain! Tapi aku skg nie kalau boleh memang nak kurangkan sikit sifat mulut cili api aku nieh!! Hahaha…

End up kiteorg duduk kat meja lain tu.. ok jerk owner dia.. tak kisah pun kiteorg order Mee Goreng Sotong Poweer tu and bawak ke meja makan dia.. kiteorg tak pindah ke gerai mee sotong power coz firstly kiteorg dah pun order air.. air dah sampai atas meja pun.. and secondly member en.teman sorang dah pun order nasik kat kedai B yg baik hati tu.. so terpaksa lah kiteorg duduk situ jugak tanpa berubah tempat ke stall Mee Goreng Sotong Power!  En. teman kata, waktu dia pegi beli Mee Goreng Sotong Powerr tu.. pihak diaorg tak kisah pun kalau kite nak beli makanan dari gerai dia and bawak ke gerai org lain.. pasal tu lah diaorg dah siapkan disposable plate utk org yg nak makan kat meja lain... in fact kalau kite beli dari gerai org lain dan bawak ke meja diaorg pun diaorg tak kisah!

Tapi serious lah aku tak paham! dah nama pun foodcourt.. ko agak2 lah.. org mesti ade nak makan yg itu. nak makan yg ini.. abis kalau aku nak makan ABC dari stall lain.. which dah sah2 kedai ko takde jual ABC... so aku kene lah pegi ke kedai lain utk makan ABC pulak? kot ade 3 jenis makanan aku nak makan at the same time.. 3 tempat lahhh aku kene pindah randah camgitu???? memang sumpah bodohhhhh!  Bodoooooo - utk si gerai A yg tak kasik org duduk tempat dia tu jek lah!  org lain yg tak kisah tu memang bijak! walhal air aku dah pun order ngan si gerai A tu tau tak.. still tak puas hati.. nak jugak org order makanan ngan dia!  Lagi satu contoh, kalau dah en.teman nak makan makanan dari gerai lain.. aku nak makan makanan dari gerai lain... so kiteorg laki bini kene berpisah lah dari makan bersama-sama... camgitu??? gilerrr psycho!

Eeeii.. serious memang mood aku dah kedaungg dah time tuhhh! nak makan mee sotong power pun dah takde power rasanya! tapi sib baik lah sedappp si mee sotong tu.. kalau tak lagi haruu dibuatnya!

Btw pada org2 melayu kite nie.. jgn lah selfish sangattttttt! aku bukan nak kondem tak tentu pasal.. ko ingat aku suker ke nak kondem bangsa sendiri??? of coz lah takk! tapi kalau dah macam gini gayanya... memang patot pun kene hampukk and kondem supaya org2 melayu kite yg lain kalau berniaga tu jgn lah dengki kianat sangat2 sesama bangsa sendiri.. tak rugi dan tak luak nya kite kalau bertolak ansur.. saling bantu membantu antara satu sama lain! insyallah.. silap haribulan rezeki kite semakin murah dan diberkati olehNYA!

dan ingat jugak yg rezeki kite adelah ditangan Allah! setiap peniaga ade rezeki dia masing2.. kalau kite ikhlas.. insyallah akan ade ganjarannya!  actually bende nie bukan dlm bidang perniagaan jek.. tak kire lah dlm kehidupan kite seharian pun.. jgn lah kite dengki khianat sesama kite.. tak boleh tgk org lebih dari kite... org lebih maju & berjaya dari kite... seriously ko takkan ke mana lahh... dan hidup ko pun tak tenang punyer.. mesti akan sentiasaa rasa tak puas hati.. sakit hati.. emotional.. sebab dok pening fikirkan kelebihan & kebahgiaan org lain!

Well.. to me setiap manusia ade kelebihan dia yg tersendiri.. kalau kite support each other.. ambil kelebihan yg org ade tu sebagai satu motivasi buat kemajuan diri kite.. insyallah kite pun boleh berjaya seperti mereka2 yg berjaya tuu... kalau dah asyikk nak mendengki khianatt tak sudah2.. bile nya ko nak majuu dlm hidup??? cerciterrrr???

Macam aku suker dengan kelebihan yg org lain ade.. tompang gembira dengan kejayaan & kegembiraan org lain..  coz dari situ baru lah aku boleh improve my self!  didik hati utk sentiasa ikhlas & jujur dengan semua org.. itu adelah yg terbaik!  dan jgn sekali kite mengharapkan balasan keikhlasan dari org lain kerna bila kite ikhlas pastinya dibalas! dan aku sendiri pernah  merasakan nikmat itu! Alhamdulillahh....

Btw, Kalau ikutkan hati aku memang nakkkk amik gambar gerai A yg sombongg tuh and tempek kat sini.. at least org lain yg nak pegi ke kedai tu boleh berhati-hati sikit lah biler nak makan kat sana... tapi disebabkan makan mee sotong powerrr sedap sangattttt.. teruss terlupa nak amik gambar.. lupa pada kekijamman si gerai A... so lepas makan.. hati senang.. terus balik! ahahahaha...


p/s: Dear my beloved readers...  ade GA yg sedang berlangsung di I'm Yourss skg nie.. Nak join? come.. let's rockin' with NeenaAnuar Giveaway "Aigner & JLo Scent Treasure Hunt!" :)

10 comments:

filza said...

Salam kak neena, dekat foodcourt seksyen 2 tu memang macam tu.. Dulu saya pun pernah kena jugak kes macam nie, last2 malas nak gaduh, saya g makan kedai lain.. Boleh pulak pelayan tu ckp "kalau awak dah duduk sini, kena order sini, kedai lain tak boleh.. What the Gucci!!! Lain2 tempat takde pun macam nie kan.. Diorang memang ada unsur2 hasad dengki dengan kedai lain.. Kot yer pun nak berniaga, bahasa kena la jaga.. nie awal2 dh ckp macam tu, memang terus hilang mood nak makan.. harap jadi pengajaran jugak dekat orang lain...

lady scooter said...

hu3... citer you ni buatkan i teringat pengalaman pahit tahap bachin masa minum kat 1 gerai on the way dari muadzam ke kuantan dulu.. gkedai makan cabuk jer pun... tapi berlagak..thuii... urgghhh... bile ingat balik, memang sangant menyakitkan hati..

Deqna said...

dah lama tak makan kat seksyen dua sana...camtu ker konsep dorang sekarang nie... tak praktikal langsung lah...

betul lah kata ko, misal kata ko ngan nuar masing2 nak makan lain2 punya gerai, takkan nak duk asing2 pulak kan...tak sesuwei.. kalau aku pun sentap gak..

Shu Shinju said...

ooo..ok..dah tau cite yg sangat details kat sini...

sebab tu la melayu x maju...ermmm....

Cik Ayu said...

it's typical malay.. bukan nk memburukkan bangsa sendiri tp itulah hakikatnya.. xleh lari dr PHD.. nasib baik dpt mknn sedap kannn

sisdee said...

"sigh" mmg i pun pnah alami kes camni...ni kes orang yg tak de pikir Allah dah tetapkan rezeki tiap orang tu sndiri kan..nk sakit2 hati tu dah napa :(( ish..

mrs puex said...

kene jugak yee?? saya pon kene..mybe kite dok kt kdai yg same kot..nasib la nk mkn mee goreng tuh tau,klo x ai pon angkat muntut takmoh mkn kt situ..bengkak tgk org tuh..huh..

ni la die penangan mee goreng sotong power..

ABC tu same deret ngn kdai mee goreng blah ujung skali..

*SiRibenMerah said...

iskkk.. geram lak kan dia sebut camtuh... kalo I kat situ sis... mmg i sound je dia trus.. kuat2.. biar smua org dgr n tumpang skaki sound dia.. moga dia insaf la kannn~

O'gosh said...

kalau ai dah bgn terus dah...teruk betul macam tu..paksa2 orang pulak...nama pun foodcourt...bukan restoran asing2...ntah pape..

Datin Terseksa said...

ieee gerai mana tu?
hampeh! i pernah kene dgn old town kat alamanda...well seperti biasa, melayu jugak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails