COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, March 9, 2012

Derhaka Sungguh Anak Yang Tinggalkan Ibunya Di Sebuah Hotel!

YA ALLAH!!!!

LULUH HATI AKU!!!

SEBAKK DADA AKU!!!

MENGALIR AIR MATA KU!!!

Kenapa ade manusia sekejam mereka??? tidak ade hati perut?? tiada hati dan perasaan kah mereka ini?? Ya Allah... engkau berikan lah petunjuk kepada mereka2 yg derhaka ini ya Allah... moga diberikan petunjuk dan hidayahMu ya rabbi...

Korang dah baca harian metro hari nie?  Kisah seorang ibu tua yg dibuang dihotel bajet di KL!  Kalau tak tengok lagi.. korang layan video dari MetroTV nie! 


Ya Allahh.. sampainya hati anak2 dia buat kat dia macam nie ye?? dimanakah nilai kemanusiaan dlm diri mereka?  aku sumpahh tak faham lah!!!

Ok lah.. aku cuba buat analysis about this... KENAPA ibu tua ini ditinggalkan oleh anaknya sebegini?  antara faktor yg aku boleh fikir adelah dari kesempitan hidup?? tak mampu nak jaga mak kau?? Yea.. mak kau lumpuhh.. nak amik maid tak mampu.. then kene pakai pampers.. banyak jugak duit nak guna!  belum lagi plus minus ubat sakit pening dia kan?  Tapi adekah itu satu alasan utk ko buang dia sesuka hati macam nie?  kalau kot ye pun dah tak mampu nak jaga.. pegi lah antar tempat2 yg lebih baik.. like rumah org2 tua ke.. dah tentu2 ade org tengok2 kan dia.. ini ko biarkan dia terkontang kanting sensorang camgitu.. lagi sadiss sampaikan bangsa lain pulak yg tolong jaga kan mak ko! yg mana mereka lebih punya hati perot dlm membantu mandi & pakaikan pampers mak kau!

Eeii! serious aku tak boleh tahan lah kes2 camgini!  aku nie dah lah takde mak!  lagi 2 minggu genap 4 tahun arwah mak aku pergi tinggal kan aku.. so harus lah aku emo baca kisah ko yg ade mak boleh buat camgini pulak! Memang aku geramm sungguh lah ngan manusia yg takde hati perot camgini!! kalau kot ye pun ko ade problem sebesar alam semesta... aku rasa ini bukan lah satu jalan penyelesaian yg terbaik!  Ko ingat dengan cara nie masalah ko boleh selesai ke?  Bet my words... ko makin jahanam adelah!  ko tahu tak setitikk air mata ibu ko tumpah... tak bau syurga ko ok!!!  Tapi on the other side of it.. kalau lah dia tinggalkan ibu dia di dalam keadaan dia terdesak macam mana sekali pun.. aku rasa dia perlu jelaskan keadaan itu pada pihak lain agar ianya tidak menjadi satu salah sangka lalu timbulnya fitnah buat dirinya...

Yg aku pelikk betol ngan org yg buat org tua camgini.. yg tak amik berat pasal org tua diaorg sendiri... diaorg nie semua tak fikir ke ek yg satu hari nanti diaorg jugak akan tua??? kalau mati cepat tu lain kire lah.. tapi if let say umur ko panjang macam ibu tua nie.. ko tak terfikir ke yg kalau ko buat macam nie pada mak kau sendiri.. satu hari nanti tak mustahil anak2 ko pulak yg akan balas balik dan buat ko macam mana yg ko pernah buat pada mak kau nie?  well.. what's goes around comes around!!! understand???

Bende2 macam nie terkadang Allah 'bayar cash' jerk!  jgn ingat kite nie takkan sakit.. jgn ingat kite nie takkan perlukan bantuan sesiapa.. so jgn lah bongkak.. jgn lah angkuh sangattt... sebelum kite buat tuh.. cuba fikirkan yg kalau aku buat camgini.. macam mana pulak nanti satu hari anak aku pulak yg akan buat camgini pada aku.. suker ke aku?? So kalau tak suker.. so jgn buat pada org lain! nak2 pulak ibubapa ko sendiri!!!  Aku tak rasalah yg ko pun saja2 nak pegi buang mak kau camgini... mesti ade masalah yg mendorong ko buat camgini!  tapi Allah beri kite akal fikiran.. gunakan lah dengan sebaik mungkin!  kalau ko buat macam nie.. aku rasa ko dah hiilang akal.. so maknanye ko giler!! org giler jek yg akan buat org tua dia camgini!

Dalam menjaga org tua nie.. memang kite sebagai anak2 memerlukan kesabaran yg agak tinggi.. nak2 pulak kalau org tua kite dah berada dlm kategori nyanyuk!  mereka akan ade seribu satu kerenahhh yg akan membuatkan kite sentappP sesaja! tapi ko tak fikir ke yg dulu waktu ko kecik2.. berapa jutaa sentapan yg ko dah penah buat kat mak & apak kO?  kalau org tua nie tahu ko nak buat dia macam gini.. aku rasa dulu ko kasik dia sentapp dah lama dia baling ko kat atas atapp kasik ko pulak yg lumpuh!  So banyakkan bersabarrr.. memang kuat dugaan menjaga org tua yg dah jatoh dlm kategori nyanyuk niee.. kite yg tak nyanyokk nie lah yg kene pandai main peranan macam mana nak handle dia... kalau tak pandai.. boleh jer mintak pendapat pakar motivasi... ustaz mahupun ustazah! 

Well... aku faham... menjaga org tua yg uzur nie memang sangatttttt sangatttttttttt memerlukan kesabaran yg tinggiii!! yes.. bukan mudah yea! aku dah pernah menjaga arwah mak aku yg sakit dlm keadaan kritikal! sedih melihatkan keadaan dia.. at the same time mahukan dia kembali pulih sepenuhnya.. tetapi hakikatnya kite tahu yg dia sedang melalui fasa utk ke alam 'sana'... tapi kite kene kuat.. kuat utk dia.. laluinya utk dia.. buat lah yg terbaik utk dia.. walaupun hakikatnya diri sendiri sedang terumbang ambing.. kekuatan mental dan fizikal pun dah hilang... at tiimes terasa give up dengan keadaan dan situasi yg menimpa.. terus bertanya.. kenapa aku?? tetapi cepat2 berbalik lah kepada Allah... dan jawapan nya ade disitu.. kerana Allah sayangkanmu dan kerana Allah ingin memberi ganjaran pahala yg sangat tinggi buatmu diatas setiap pengorbanan & kesakitanmu...

Disitu dikumpul segala kekuatan... setiap kali memandang wajah arwah mak buatkan aku semakin kuat semangat.. kuat utk berjuang bersama-sama dia.. berikan & lakukan yg terbaik buat dia... walaupun makan bersulam air mata... tidur pun setakat mana yg mampu terlelap... kerana hanya itulah kasih sayang aku buat seorang insan yg pernah melahirkan aku.. seorang insan yg benar-benarr aku sayangi..  yg tiada gantinya didunia ini.. perginya seorang ibu kandung.. kamu tidak mampu miliki ibu kandung kamu kembali!

Ingatlah yg satu hari nanti kite akan tua.. siapa yg akan menjaga kite dikala kite tua seperti mak kite sendiri nanti kalau kite sendiri dah buat tak baik pada org tua kite sekarang.. jadi beringatlah.. jgn lupa pada hukum Allah... berbuat baik pada org tua nie sangat besar fadhilat & rahmat nya!  tapi kalau ko derhaka dgn org tua ko sendiri.. memang besar jugak lah bahananya!  pernah tak kite terfikir.. kenapa kite tak bahagia? kenapa kite sentiasa hidup susah & sengsara? kenapa kite sentiasa menderita?  carik jawapan itu kerana kite sendiri punya jawapan itu dihati kite!  Carik lah keredhaan ibubapa kite selagi mereka masih hidup.. jgn dah tertutup mata baru kite nak hargai mereka!  Nak ckp yg kite sayangg sangattt kat dia.. walhal time dia hidup dok celik mata nie... sikit pun perbuatan tu tak menunjukkan yg kite sayang kat dia!       

Pleasing your parents is to attain Allah's pleasure and disobedience to your parents is expressing disobedience to Allah!


p/s: Dear my beloved readers...  ade GA yg sedang berlangsung di I'm Yourss skg nie.. Nak join? come.. let's rockin' with NeenaAnuar Giveaway "Aigner & JLo Scent Treasure Hunt!" :)



8 comments:

Anum said...

derhaka-derhaka..... dosa..

wAnNy said...

mmg kejam gile anak die..geram nyeee..eiiii!

CikFi said...

tu la kesian gile tgok makcik tu..dah la die lumpuh pastu anak die men tgl jer mak die cmtu jer kat hotel bajet tu..

AISYAH AQILA said...

seryes anak tak kenang budi . tak bau syurga .

Rai said...

usahkah akak.. rai yg still ada mak ni pun berapi tgok.. ape la bodoh benar.. smpi menitis air mata org tua tu.. sedangkan kata uh pun dh kira derhaka.. mau aku lempang org yg tggl mak dia cegini....

Mimy Hamid said...

Ya Allah jauhi la keturunan ku perangai sebegini ...amin...


derhakaaaaaaa neraka la ko ..iskk tak le bab ibu bapa ni..aku sebak..teringat mak aku..masa pantang gigih jaga aku siang malam...Insya Allah aku tak kan lupa pengorbanan ibu bapa aku...amin..tears

mrs puex said...

mmg sebak bace cite nih..

trok btol anak die..tah la..

mizzura said...

pagipagi lagi adik yang dekat mynews.com tu tunjuk paper metro ni...tumpang baca free jap..dah dia bagi..kikiki

|Mykomuter - Tren baru KTMB|

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails