COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 13, 2012

Rumah Wardina Safiyyah DiGeledah Perompak.. Sesungguhnya Aku Memahami Apa Yg Dirasakannya!

Aku rasa ramai yg dah tahu akan kisah Wardina Safiyyah yg kene rompak awal pagi semalam kan?

Sedih.. gerammm.. marahhh... ganggguan emosi.. itu lah antara perasaan yg aku lalui bila baca cerita wardina di blog nya ini... kerana apa yg aku lalui pada Nov 2010 dulu masih jelas terbayang dimata yg buntang ini..  aku sangat memahami apa yg Wardina lalui.. lebih2 lagi bile mengenangkan anak2 dia.. dan jugak dirinya yg berada didalam keadaan yg sangat2 merbahaya ketika berada didalam bilik! bermacam kemungkinan yg diluar jangkaan boleh berlaku...

Apa pun bersyukur lah yg dia tak melalui apa2 kejadian berdarahh didepan mata.. dan dia sekeluarga pun selamat.. cuma suami dia jek yg kene pukul sikit di kaki dan kepala dan kemudian tangan nya diikat... Alhamdulillah... Syukur sangat coz mereka semuanya terselamat tanpa tercedera!

Menurut Wardina 3 org perompak tu berbangsa Indonesia.. dan mereka tak bawak senjata tajammm yg boleh meragut nyawa seperti paranggg!  which totally contra dengan apa yg aku lalui dulu... perompak adelah org Malaysia sendiri.. anak bangsa kite sendiri.. dan lebih sadissss aku melalui kejadian berdarahh di depan mata apabila melihat rakan baik sendiri kene tetak dikepala!! Bukan mudah utk luputt kan kenangan pahit itu.. lebih2 lagi bile terbaca cerita2 yg seakan apa yg aku penah lalui.. serious rasa macammm nak meroyann.. nak pegi carikk si cilaka2 nie semua sampai dapat.. pastu aku yg kalau boleh nak hereett diaorg dan humbak ke dalam penjara!

Persoalannya.. adekah Malaysia ini cukup selamat??? duduk dlm kereta pun boleh kene rompak.. duduk dalam rumah sendiri pun boleh kene rompak.. silap haribulan esok2.. duduk dalam public toilet nak terberakk pun boleh kene rompak!!  Aku bukan nak kaitkan dengan isu politik disini.. hanya pandangan secara umum.. bilamana ade golongan yg ingin melakukan perhimpunan secara aman.. dikatanya mengancam keselamatan negara.. ramai jugak lah yg dok kata.. "Malaysia nie dah amann dah.. buat apa  nak pi berhimpunn tak tentu pasal.. nak merosakkan dan mengotori keamanan yg telah pun kite kecapi!  buat apa kite nak berhimpun dan kucar kacir kan keadaan dalam negara yg telah pun sedia AMAN!" begituuu katanya!! 

Persoalannya.. AMANNNNNNNNNNN SANGATT KAHHH??? SELAMATTTTTTTTT KAHHHHHHHHHHHHHHH????? serious aku tak faham apa yg cuba dimaksudkan dengan SELAMAT kat sini!  Ok aku pun tak suker jerk kalau nak berhimpun sampai nak menyusahkan org lain... cam jalan di tutup atau apa saja yg melibatkan public  nuisance! tapi kalau org boleh fikir cara logik akal.. yg patot mengawal tu kawal lah.. bukan tutup jalan.. perhimpunan nie mana2 negara dalam dunia pun buat.. kalau betol cara dan toleransi nye.. insyallah semua pihak akan puas hati with Win-Win Situation!

Ok sorry!!! again bukan nak ckp pasal politik disini.. tapi apa yg aku nak cuba sampaikan adelah.. serious aku meluatt bile org dok canang2 kata Malaysia nie dah cukup aman damai dan tenteram.. kepala hanggukk laaa.. sapa2 yg tak penah kene rompak lagi.. memang lah kot boleh ckp camgitu.. sebab sentiasa ko rasa aman damaiii jek duduk kat Malaysia nie.. kalau dah kene rompak nanti.. haaaaa.. time tu ko tau lah camne rasa nya bile PERASAAN KAMU DIROMPAK! just like apa yg Wardina ckp.. "mereka bukan saja merompak harta saya.. tapi mereka turut merompak perasaan selamat saya".

Memang bukan mudah utk Wardina kembalikan keyakinan dlm diri.. apatah lagi anak2 dia yg masih kecil tu.. aku yg dah tua bangka nie pun gilerr bapakk payah nak kembalikan keyakinan diri.. sampai amik MC almost 1 week.. punyer takot giler vavisss nak kuar umah.. sampaikan aku tak boleh nak tengok org naik motor.. tengok helmet full face. tengok parang panjang.. tengok budak lelaki naik motor... memang aku cam org giler jadiknya.. ade sekali tu on the way nak gie clinic.. kereta dah parking.. en.teman dah berhentikan enjin kereta.. elok pulak ade satu motor lalu belah seat aku.. lalu sloww pulak tu.. teruss aku menjeritt histeria dlm kereta! jenuhh jugak lah en.teman nak control aku tiime tu.. coz aku like dah ilang akal jap! memang serious tak mampu nak lalui hari2 time tu.. rasa cam dah hilangg dan lenyapnya keyakinan dlm diri..

But now Alhamdulillahh.. keyakinan diri tu dah perlahan-lahan kembali pulih... aku pun harap Wardina tabah dlm menghadapi ujian Illahi ini.. moga dia kuat utk kembalikan semangat diri nya dan jugak anak2 nya... Yg paling penting.. nyawa kite selamat.. soal harta bende.. kite boleh carik.. jgn risau... Insyallah.. 

Just like me.. pegiii satu beg.. ganti sampai 2 beg! ehhh!!! ahaha.... Ok ok.. jap lagi continue citer shopping ye! :p
 

9 comments:

Biqque said...

my house penah kena pecah masuk, baru sebulan pindah...lahabau! dia amik sume barang elektronics. paling celaka dia amik DSLR!

memang perompak2 ni kalo aku dpt, siap la!

fieda said...

sesiapa yg dh mengalaminya pasti akan merasai traumanya...alhamdulillah keyakinan diri neena kembali pulih...

Shu Shinju said...

semoga wardina sekeluarga tabah...

O'gosh said...

ui..sama la kita...memang trauma x terhingga..sampai sekarang pun still phobia lagi bila jalan pegang handbag pastu ada motor lalu...

::CIK LYNN:: said...

huhu...tkotnya bca entry pngalaman k.neena tu...

mntak2 la prombak tu cpt kna tgkap...mnyusahkan org je..

mrs puex said...

last friday(6.1.2012) umah kite kene pecah..abih 1 set dslr ngn 3 xtra lenx kene songlap..ilang gejet pencarian rezeki tambahan hubby as photographer..mmg rasa malaysia ni dh x selamat dh..

geramm + sedih..tp alhamdulilah mse kejadian tuh time kite gi keje..

Mama Khairan aka Rudy said...

sumtimes bila kta berkata2 atau menuding jari kat ore...kta tersilap yg kta tunjuk adalah 1 jari yg selebihnya kat kta...camna laa bule rasa malaysia ni dh x selamat...cuba bandingkan kat negara2 lain..malaysia ni dah kira aman & selamat,... xde HINI, gempa bumi, rusuhan sna sni, perang stu sni, banjir, x cukup makan dsd comapre dgn negara2 lain. Jika kta ni kuat iman, byk2laa berdoa & solat, nescaya apa yg berlaku tu adalah ketentuan dari NYA. Kkdng ni ktu x sedar apa yg penah kta lakukan seblum ni...mungkin ade dari kesilapan kta. Jadi sebaik2nya kita berjaga2 & mengambil ikitibar. Insyaallah. Buat Neena & wardina, byklaa berdoa2 semoga kta sume dijauh oleh segala musibah:)PEACE

Qaseh Suhaida said...

kita yg dengar citer pun rasa trauma tambah yg hadapinya...takutnya

Mimy Hamid said...

takziah apa yang berlaku pada wardina..sekelip mata aje..tp kan aku mushkil gak..area umah wardina tu taman bukit utama nak masuk kena lalui guard dulu..tak leh sembarangan...tapi tu lah nak kena kan...apapun kita take care dari perompak durjana yang tak berperikemanusiaan ni yer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails