COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, January 19, 2012

Terlalu Sedih Utk Melepaskan Honda City Itu Pergi!

DSC_0311 copy
Muke Cukup sedihh tak???
Sobbss.. Sobbbsss... Sobbbsss... :((

Serious memang aku touchingggggg!! rasa sedih umpamaa matinya seekor anak kucing belaan!  uhukk.. uhukk.. Naper aku sedih sangattt???  Ye lahh.. kereta Honda City nie aku baru pakai 3 tahun... kereta pulak really under used! kami laki bini pegi keje naik LRT.. dari umah ke LRT pun pakai kereta legend daddy Iswara Aeroback!  konon sayang nak parking kat LRT station.. nanti cat luntur lah.. nanti takot kereta kene calar lah.. dan yg paling bestt sayangg kereta nanti rosak asyik parking tengah panas!!!

Sekarang padan lah muke tu bile jual kereta dlm keadaan yg really good condition!! yg untung sapa??? tokey kereta used car!  yg rugi.. hakuuuuuuuu jugakk!! ye lah.. dia amik dari kite harga market price! bukan nya dia tengok condition kereta kite super tip top dia akan amik harga tinggi pun!!! sakit hati aku!  tapi nak wat camne.. nak jual kat tangan org.. bukan senang pun nak carik buyer.. errmm.. so nak tak nak.. Terpaksaaa lah jugak telann kerugian sedikit sebanyak..

Yg aku terasa rugi tu bukan apa.. yer lah.. kite betoi2 maintain kereta kite.. service tak pernah missed! then kalau buat serviced kereta bukan gie kat kedai2 biasa.. memang pegi kat Honda Service Centre! apa2 parts yg ditukar.. semua nye original!  dah banyak duit aku meleburr kat kereta Honda City nie.. end up.. terjual!!!  but itu lah lumrah guna kereta kann.. kalau dah guna kereta takkan tak nak maintain??

But serious terkadang rasa cam really not worth it lah maintain kereta kite elok2.. nak2 lagi kalau ko memang jenis yg suker tukar2 kereta... cam aku nie memang tabiattt keturunan kalau pakai kereta mesti maintain to the level best.. tak fikir soal nak jual atau tidak dikemudian hari.. yg penting maintenance harus power! takde main cekai2 punye.. ye lah kite sayanggg kan harta kite.. so mesti lah nak maintainn secara tip top!

Punyer tipp toppp ko jaga.. tokeyy used carr jugak yg bertambah kaya! ye lah.. diaorg nie punyer style.. cam contoh kereta Honda City nie model enjin V-TEC.. year of production 2008 nie punyer market price around RM53-54 ribu.. kalau condition kereta ko tip top super duper marbelesss gimana sekali punn.. jgn ko harap ko boleh dpt harga melebihi RM54k! itu adelah harga siling! TAPI.. cuba kereta ko cam kurenggg sikit.. nampak kusam sikit ke.. tayar botak ke.. ade calar balar sikit2 ke.. Haa.. time tu ko siap!! confirm dia akan turunkan harga kaww kaawww punyer! silap haribulan leh jadik RM50k!  So pendek kata.. kalau kereta ko awesome cam mane sekali pun.. ko citer lah kat dia yg ko service kat tempat orginal.. very well maintain.. millage under used... bla.. bla.. bla.. jgn lah ko bermimpii nak dpt harga lebih dari RM54! ko mintak RM500 pun ko tak dpt okkkkkkkk!!!

So sentapp tak?? sumpaahh aku sentapp!! tapi nak wat guuuanaaaaaaaa (macam mana).... dah memang ditakdirkan tokey kereta terpakai boleh jadik kaya rayaaa so harus lah kite yg kayapp!!  ko ingat dia akan jual harga kereta yg dia beli dari aku dengan harga RM54 nie dia akan jual pada harga yg berpatutan ke? sorryy hokeyyyyyyyy!! dia akan mark up giler2 lagi ade lah.. dia akan ckp.. kereta nie good condition la.. well maintain lah.. under millage lahh.. blahh.. blahhh.. blahhhh.. boleh blahh laaaahhh!!!!

Tapi apakan daya... suker tak sukerr.. terpakssaaa lah suker jugakk coz nak tukarr sangat kereta baru kan?? nie semua salah en.teman arr nie! gedikkk nak tukar kereta baru! aku siap pot pet kat dia lagi...

Aku:  Haaa.... nie dah beli Cruze nie... tak yah lah maintain elok2.. kang esok2 nak jualll lagi.. dah rugiiiiii lagi macam Honda City nie... so kite belasahh jek kereta nie sampaii lebammM!!

En. Teman:  Eehhhh... takde dahh.. kereta nie lah kereta idamannn hati I.. memangg tak juall dahh nie.. serious I takkan jual!

Aku peganggg kata2 ko nie Bee!! Aku tuliss kat blog niee.. ko jgn main2.. nie buktiii nie taukK??? Ramai saksi kat sini yg sedangg membaca nie... Esok2 ko nak tukarr kereta lagi.. ko tahuu lah nanti.. aku print skrinn entry nie besar2 buat kamuu!! hahaha...

Satu lah mula2 yg aku ralattt lah bile kereta nie nak dijual.. tayar kereta nie baru ditukar pada bulan 8 last year.. tayar jenis Michelin pulak tu... sumpah tak balik modal.. jenuh lah jugak carik buyer.. tak nak aku kasik si tokey used car tu makin kaya!  end up sib baik lahh dpt jugak let go tayar yg aku beli tu pada tangan org.. aku jual 1/2 price jerk.. untung pada org yg beli coz dpt tayar at 50% discount.. and aku pun dpt lah jugak untung cipuuttt! nak jual pada harga original memang tak patot lah kan... sebab aku sendiri dah guna kereta tu selama 4 bulan.. so win win situation lah kirenya...

Nie ade lah sedikit gambar kenangan my Honda City before diserah kan pada Car Dealer.. tapi tak sempat nak amik gambar diwaktu siang.. so snapp jugak diwaktu malam.. coz esoknya ia akan luputt dari pandangan aku! uhuhu...

DSC_0321 copy
She's Accident FREE!

DSC_0320 copy
8770 tinggal kenangan! aku beli no nie.. 80 tahun kelahiran aku.. and 77 tahun kelahiran en.teman!

DSC_0322 copy
siapakah bakal pemilik seterusnya kereta yg masih seperti baru ini?


DSC_0314 copy
For the past 3 years, she never ever give us any headache!

DSC_0317 copy
Dashboard yg masih intact!

DSC_0315 copy
sedihhh nyaa tengok gambar nie!!! :(

DSC_0316 copy
back seat yg tak berluakk langsung! ye lah kami nie naik kereta nie pun berdua jerk..

DSC_0318 copy
most of the time duduk depan.. biler my dad ade.. baru lah satu seat kat belakang being occupied..  kalau ade anak kecik.. maybe berluak lah jugak kot sebab ade org boleh tolong henyakk kasik lunyai sikit!!!

C2
Keessokkan pagi nya.. sebelum pegi keje & just about a few hours before 8770 nie nak diserahkan pada car dealer.. sempat lah jugak aku snap2 ngan iphong buat kali terakhir... 


C4
Tataaa ma baby!!!!

C3
Masih berkilatttt!!!



C1
Penggunaan WRY 8770 sepanjang tempoh 3 tahun 1 bulan... 44,235km sahaja!


DSC_0312 copy
Dear Next Owner..
Please take care of my ex-baby just how I took care of her for the past 3 years!
She's so kind... Her performance was superb!
So pleaseeeeee.... Pleaseee love her just like how I loved her before! :(


18 comments:

mama tisya said...

mmg pn kalo tolak kt used car die amik murah je even kete tu tiptop, jg baik ke apa..tp kalo tolak ngan org bole mark up skit tp tu la kalo dh terpaksa nk wt camner kn...redho je la...hehehe

MiYOKO SuKi said...

honda city mmg best...jimat myk gituuuu.....

really miss my car in png...

Lulu Caldina said...

faham perasaan u dear... wuwuwu, pernah rasa gak macam tu.. cuba tgk nanti, bila nampak city ni kat jalan dgn owner baru, lagii sakit hati tau...

Shu Shinju said...

mcm shu yang dok plan nak tukar keta br ni..rasa macam nak jer beli keta honda city kak nin tu..mmg nampak tip top.. cam keta baru...

Rai said...

alah cik kak. asal tak jual terus kat buyer.. mesti ramai nak. letak kat mudah ke. letak blog akak yg glemer pun ok kot... rugi2 bg kat salesman.. hahahahaha

eLLy said...

hukhuk note terakhir tu memang sangat touching :(

akuamir said...

giler bapek best!!

AIN NAZRI said...

nape sis tak annouce kat blog nak jual kete.. klu x, confirm saya nak beli.. huhu xde rezeki kan..

Munnafendy said...

cantik n brkilat lg...untung sape yg beli =)

wAnNy said...

mmg sikit gile mileage..untung la sape yg dapat..saya punye kete 3 tahun 4 bulan dah 1++k..

Wawa Tasliman said...

it's ok.. duka lara akan hilang bila naik kereta whitey baru yang cun tu.. vroomm vroomm.. :)

Jiejah @ Iza said...

mmg sayangggggggggg ..cantik lg honda tu ;-)

ratna said...

Honda city mmg terbaik gilerrrr...bonet besar....minyak jimat...dulu kami pun pakai gak tp nak dtg cni kena jual la...

Qaseh Suhaida said...

sayangggnye Honda city tu masih nampak baru lagiii....

Seronok la your Bee dpt keta Baru...

Sofie Shariff said...

Hi Neena...

Syg betul u dgn kereta tu kan.. Tapi betul la, klu brg sndiri esp yg beli dgn titik peluh sendiri mmg syg nak letgo...

Ms kecik2 dulu, bile abah I tukar kereta & kereta yg dijual tu kitorg nmpak kt jln,mesti kepoh nak tau siapa yg beli....siap boleh follow kete tu smpi nampak muka owner br...hehehe~ that was a childhood stories...skrg ni taktaula sbb tak pernah lg tukar kereta....heee~

Nana said...

neena kenapa saya msk blo neena selalu ada problem ada gmbr yg bole view & ada yg xleh..
dah refresh pon gitu juga
xpuas sebab ada 2,3 jek gmbr bole tgk

Mimy Hamid said...

aku faham betapa sygnya ko pada honda ni..byk berjasa....ko pun banyak kali aku baca dlm blog sebelum ni mmg jarang kutuk si hitam honda kesayangan ni..pasal tu dia sangat behave..takpe benda baik lepaskan orang kata ..ada yang lebih baik menanti..nak chewy in da house

aTy _faRed~ said...

same goes with my car..ai sanggup gaduh ngan asben pasal kereta tau..kalau die tercalarkan kereta ai mase die bawak memang ngamuk ai..huhu..biler kite dah jage kereta elok2..nak bagi orang lain pakai memang susah..apetah lagi kate nak jual..sudahnyer...kereta i jadi tukun kat umah..pakai pon tengok tempat..kereta asben dok sebat hari2..muwahaha..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails