COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, January 5, 2012

My First Touch As Make Up Artist @ Mak Andam!

Aaaaaauuuuuuuwwwwwwwwwwwwww!!! Mak ketaqqq lututttttt hokeyyyyyyyyyy!!!  hahahahaa.....

Ye lahhh.. seriouss sepanjang hidup aku tak penah lagi aku makeup kan muke org... muke sendiri aku conteng memang gilerrr confident! cantik tak cantik dan tentu2 muke sendiri.. ini nak makeup muke pengantinnn okkkkkkkk... mauu tak seriauuuuu.... tapi nasib baik lah bukan kene makeup pengantin bukan utk main function dia... kalau tak jahanammmmmmmmmmmm!!! huhuhu....

Adelah satu hari tu si Iwan call en.teman.. tanye aku boleh makeup kan Iman tak pada hari kawin diaorg.. tapi bukan utk makeup utk majlis persandingan diaorg.. tapi just wat simple and light make up utk diaorg buat outdoor shooting dilewat petang which is lepas solat Asar so pasal tu lah nak kene makeup balik... fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!! legaa cam baru lepas buang angin kot bawah! ahahaha.. :p

But yet aku memang tak berapa nak confident nak makeup kan muke org nie... takottt dowwwww... walaupun sekadar nak buat light makeup utk buat outdoor shooting lewat petang... aku still tattootttt!!!! uhuhu... tapi demi tidak mahu mengecewakan cousin sendiri... aku buat jugak lah.. .at the same time terujaa gak nak tengok hasil air tangann sendiri kaann... vavavaaaaa...

Takpe.. confident ke tidak.. tanggungjawab kene jalan kan jugak... so jom tengok si Mak Andam! 

DSC_0075 copy
Ini jek lah barang2 makeup yg aku ade.. itu pun aku dah pesan kat Iman suruh dia beli dia punyer foundation & bedak asas yg ikut tone colour dia... gigih gak lah budak tu pi beli Foundation & Powder Maybeline! hehehe.. dia memang jenis tak bermakeup! so itu lah first time dia beli barang makeup.. *lupa pulak nak amik gambar foundation & bedak yg dia beli tu*

DSC_0025 copy
dari gambar wordless pagi tadi. dah ku tempekkan foundation base yg Iman beli sendiri... then yg nie aku tambah dengan aku punyer full coverage MAC foundation.. aku takot nak bubuh banyak2.. sbb skin tone dia ngan aku jauh beza.. dia putihhh.. aku nie malappp!!!!

DSC_0027 copy
then aku applykan aku punyer MAC powder.. pun tak leh banyak2.. just nak kasik dia more intact jek!

DSC_0030 copy
then aku tepek lagi dengna bedak Maybeline yg ikut skin tone colour Iman!
*serious tol mak andam tu wat keje ek? budget professional or gayat sebenarnye? @_@*

DSC_0033 copy
aku memang takde lah bulu mata pelesuu!  So ini lah perisai aku... waktu nie pun aku memangg scaryy gilerrrr!! takott okkkk.. bulu mata dia halusssss sangat-sangattttttt!! bukan cam bulu mata aku yg boleh tahan panjang nya.. so senang nak diketip! cam gini really2 dangerous ok! takot silap haribulan terketip pulak isi kelopak mata budak Iman nie! uhuhu...  Tapi alhamdulilah... lepas 40 kali tanya.. sakit tak Iman? sakit tak? kalau sakit ckp tau.... hahaha.. ok berjaya gak lah nak wat bulu mata dia lentik! :p

DSC_0037 copy
then sapukan eye shadow! memang lah.. ingatkan keje mak andam nie senang... rupe nya susahh okkk.. ko nak kene biasakan dengan macam2 jenis bulu mata.. kelopak mata.. buulu kening! haishh.. baru aku tahu meengandam nie bukan keje yg mudah rupenye! Cam Iman nie dia takde kelopak mata.. so tu yg susah sikit nak ratakan eye shadow dia.. takpe neena takpe... ini semua pengalaman utk kasik ko professional! ahakkss!!! :p

DSC_0040 copy
now sapukan highlight for eye shadow pulak...

DSC_0048 copy
nie lagi satuu masalahhh... bukan mata Iman yg bermasalahh.. tapi tangan aku nie bermasalah! cam org kene parkingson jek kekdahnya! aku memang paling tak suker guna eyeliner.. nak boh kat mata sendiri pun mehcikK! ini kan pulak nak sapu kat mata org dowww... Tapi serious aku suker ngan gambar nie.. nampak cam seorang professional photographer sedang mengambil gambar seorang mak andam yg professional while doint her touch up! :p

DSC_0051 copy
Then kite sapukan mascara! aaauuwww!! sukerr tengok bulu mata yg dah melentikkk itusssssss!!!! Sapuu Mascara nie kene tebal2 sikit.. so than dpt overshadow cam guna bulu mata palsu lah gituu!

DSC_0052 copy
gambar nie memang saja nak focus kat mak andam tu! sebab dia mak andam terlampau! ahahah.. :p

DSC_0057 copy
then kite sapukan pipi merah @ blusher!

DSC_0056 copy
sib baik lah dak Iman nie cerah.. so pakai blusher aku yg colour finky tu ok jerk ngan dia!

DSC_0060 copy
separa siap!

DSC_0061 copy
hahaha.. yg nie kantoii!!! Mak andam nie memang tak penah ade lip brush! so kite belasah cara nie jek lah ye!

DSC_0063 copy
last but not least... harus di spray kan Charged Water nie.. kegunaan supaya make up kite stay for longer period!

Dlm pada dah nak siap tu.. ahhaa... kelakar lah plak bile perasan yg Iman nie kening dia nipiss.. tak tebal.. so kene touch up kan sikit kening dia tuu... aku pulakkk mana lahhh ade pensil utk kening! sebab aku memang tak penah touch aku punyer kening all this while coz kening aku dah sememangnya hitam.. so dah cuakk dah mak andam gonjeng nie.. uhuhu... tak bubuh langsung nanti memang nampak gak lah kefelikksskan nya tu.. sebab kening Iman looks quite pucat.... 

tetiba *tingggggggggggg* datang idea.. 

Kite belasah jek lah bubuh eyeliner tu sikit2 kat kening dia.. then brush2 kan sikit.. hahahaha.. sorry Iman.. I kan tak prooo!! tapi aku cuba buat yg sehabis baik lah.. time aku buat kening Iman tu.. en.teman lupa lak nak snap gambo sebab dia pun tengahh worried apakah rupe Iman selepas aku tepekkan eyeliner kat bahagian bulu kening! ahahaha... 

Don't worry.. insyallah rupenya masih rupe Iman nanti.. nanti kite close up ek! :D 

DSC_0069 copy
siap kene pakai kan veil! aduhh.. such an experience lahh!  sumpah terasa diri cam mak andam pro! :p

DSC_0070 copy
Nie dah tak nampak Pro lagi dah mak andam nye.. sebab sampai pengantin lelaki kene tolong pin kan veil! :p

DSC_0071 copy
Tadaaaaa!!! Wajah Iman selepas di touch up oleh ku!

DSC_0020 copy
Iman ~ Before...

DSC_0073 copy
Iman ~ After!

SP1
nie makeup Iman with her original mak andam for the wedding reception!
*gambar nie aku kindnap dari my Bro In Law coz en.teman takde pulak snap gambar close up Iman camgini*
Of coz lah makeup mak andam original dia lagi cantekkk kannnn? bulu mata lagi terserlah.. hidung nampak segak terpacakk... kalau nak dibandingkan ngan makeup aku yg versi gonjeng nie.. memang lahh jauhhh ketinggalan ia dok? ye lahh.. aku mana lah tahu nak wat shading medinggg bagai nie... aku punyer makeup just a simple touch.. camne aku touch muke aku.. camgitu lah jugak aku touch kat muke si Iman hari tu... uhuhuhu....

Ok lah... jom tengok sessi outdoor shooting pasangan pengantin baru nie... Terujaa I nak tengok hasil makeup I kat dlm gambarrr youuuuuuuuuu!!! muahahahaha... :p

DSC_0107 copy
aku tak tengok gambar diaorg.. tapi aku tengok muke Iman sorang jek... Ok ke tak make up tu? Okkk ke takkkk???

DSC_0100 copy
gambar nie memang suker tengok aksi diaorg... sweett!

DSC_0133 copy
alololooo.. comeyy nya Iman ngan makeup akak gonjeng! ahahaha.. tak boleh blahh!

DSC_0139 copy
:)

DSC_0146 copy
lovely moment!
Aku nak buat entry terbalik boleh? patot tadi dulukan gambar2 diaorg punyer wedding reception nie dulu.. tapi dah ngadaa nak citer pasal makeup dulu... (excited lebeyy ngan first touch up dia tu) so layann kan aje lah yer.. malas dah nak wat entry lain.. ku sekali harung kan jek lah teruss yerr...

DSC_0945 copy
pak kepak gebungg gebungg.. kepak gebunggg gebungg....

DSC_0956 copy
Acara silat menyilat!  

DSC_0976 copy
Terbaekk persembahan diaorg nie.. gerunn aku tengok siap aksi berparangg bagai!

DSC_0965 copy
Pengantin Suker! tapi nape yg lain tu mencukaa??? Owhh terlupaaaa.. pengantin kan tengah banyakkkk bunga dalam hati sekarang nie.. hikss hikksss!

DSC_1004 copy
biler tengok colour fefelll.. terusss feel 6 tahun dulu muncul! ouuuchh!!

DSC_0001 copy
bersama sekupuss & anak2 kupuss belah en.teman!

DSC_1012 copy
aaaauuwwww!! kami bukan lesboo.. tapi kami memang lahh tak boleh berjumpaa.. confirm nak pelokk cium ketattt2 camgini sebab kami sangat rapat.. hahaha..

DSC_0003 copy
Some of kaum kerabat family en.teman! ini baru suku dari family nie.. ramai lagi yg takde dlm gambar..

DSC_0009 copy
Mungkinkah satu hari nanti NeenaAnuar bakal bergabung dlm profession yg menjerumuss ke bidang PerKahwinan???
Hahahaa... takpelah... makeup utk diri sendiri pun kengkadang ke lautt.. nie kan pulak nak makeup muke org??? makeup nie nak kene amik class tauu.. bukan cam amik gambar.. ade skill sikit2... pandai petik camera.. jalannnnnnnnn!!! nie ko ibarat buat painting kat muke org okkkk.. kalau salah contengg kangg... mauu traumaa pengantin nanti... uhuhu... Skg nie memang banyak class makeup.. per session boleh tahan gak harganya.. tapi aku sikit pun so far tak minat nak joint.. entah.. aku suker makeup.. tapi at this moment belum ade rasa sukeerr & minat nak makeupkan muke org sampai dalam kategori nak buat business.. takat makeup dlm bidang terjun camgini ok lagi lah kott.. itupun dah banyak kali aku mintak maaf kat Iman.. kot2 makeup aku tak seperti yg diharapkan... nguuuuuuuuuuu~~~

Ok lah...  rasanye dulu ade yg penah mintak tips aku bermakeup.. aku dah pun penah buat dulu tutorial pasal makeup nie.. korang leh terjah kat ENTRY INI ye! kat situ korang leh tahu lebih detail camne cara aku makeup & apa product2 yg aku gunakan utk aku contengkan kat muke aku nie! :D  


16 comments:

Cik Ayu said...

ok la tu neena.. mana tau lepas ni bley buat full wedding package (andam + photog).. later on katering plak.. sumenye kan bermula dgn angan2

ratusiput said...

wah ni kira satu kemajuan ni beb...aku rasa bagus gak ko further skill bab2 solek ni.jd bini mak andam.suami photographer.amik kelas la.menda2 camni tak rugi amik...aku pun ske...cuma aku cenderung ke lain :)

Shu Shinju said...

cantik kak neena makeup.. dah serupa cam yg ori... gud job kak nin..:)

Cik Sibuk said...

ada bakat! :)

lebe kurang macam yg pro tu..beza hidong takde shading aje.

::CIK LYNN:: said...

ok je k.neena mke up 2...sy pn akn rsa apa yg kak iman rsa...sbb blu mta n kning sy pn xpnjg n xtbal...huhu

Chenta Eyfa Najibrz said...

perghhh not bad ok la u make up iman tu..simple but menarekkk..gud jobs..hehehe..mana taw one day leh jadi frofesonal neena..kan3x..:-)

kazmyra afkar said...

cantekkkkkkkkkkkkk

A D I A said...

Eh ok what neena, not bad. I jgn kata muka org, muka sendri pun I tak reti makeup2 ni.

Filla ~ Kasihs said...

neena, cantik lah makeup after tu.. light je..sesuailah utk outdoor.. apa lagi.. amik course.. pastu jadi mak andam.. buat side income.. ada brani? hahah

Pinkjambu said...

cantik u makeup!! nak nak part eyeliner.. huhuh serious cantik!! tahniah ye!! kekeke

Munnafendy said...

cantik la! mcm pro yg buat! pndai kwn tu cari mak andam eh..jimat2 pun jimat, cantik pun cantik =)

Qaseh said...

just nice u make up walaupun xpro tp i suka sbb natural look.

Mimy Hamid said...

errr aku tak reti mekap orang..mekap muka sendiri ok la

O'gosh said...

mg susah mekap muka orang kan...ai yang dah g kelas berkali2 pun fail je bila nak tenyeh muka orang lain...tambah2 lak malas praktis..kat muka sendiri mmg la pro...huhu

aTy _faRed~ said...

u ley jadi mak andam..u make up tuk diri u pon cantik..untuk orang lain pon cantik jugak..:)

Irzan Samaden said...

Salam..
Saya ada membekalkan kain jubah berbatu untuk dibuat jubah atau baju kurung..

Harga dibawah harga pasaran dan pembelian pada 10 pasang keatas akan mendapat harga yang istimewa..

Sesuai untuk surirumah atau sesiapa yang ingin memulakan bisnes online..

layari
http://www.facebook.com/QistCollections
untuk updated kain2 terbaru dari kami..

hubungi :
Irzan:012-2724949
Naza:012-9752114

email:zanth_nz@yahoo.com
:nzath_babe@yahoo.com.my

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails