COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, November 16, 2015

Tak Perlu Nak Kecoh Bila Baru Di Sahkan Hamil!


Korang ingat lagi tak pada entry aku Perlu Ker Berahsia Apabila Diri Di Sahkan Hamil nie? Entry nie aku create tahun lepas.. itu lah pendapat aku tentang isu nie..!


Now tengah viral kisah Siti Nurhaliza hamil 2 dua bulan kan.. tuan empunya diri masih belum memberi kata rasmi.. tapi dari sumber2 yg boleh dipercayai, memang sah dah Siti sedang hamil.. anyway kalau berita nie btetol tahniah buat Tokti.. at last lepas 9 tahun berkawin… akhirnya ade gak rezeki dia kan!


Well kebanyakkan org kite memang kuat kepada kepercayaan sebegini:-


“..Kalau di peringkat awal kehamilan (first trimester) sebaik-baiknya diam kan sahaja.. tunggu sampai lepas 3 bulan usia kandungan.. baru lah war war kan kepada semua org! so adelah lebih baik ambil pendekatan berdiam diri utk 3 bulan pertama kehamilan..”


Sorry to say.. till today aku still tak leh nak adopt cara pemikiran dan pemahaman sebegini! Aku tak paham atas faktor apakah kite perlu bertindak dan berfikiran sebegitu rupa! Well.. aku rasa ade beberapa faktor yg membuatkan mentality sebegini terjadi..


1) Kite tak nak org kata kite over excited bile di sah kan mengandung…


2) Kite kene jaga perasaan org lain yg belum dikurniakan anak..


3) First trimester kononnya macam-macam perkara boleh terjadi…


4) Takot kite kecewa dan malu seandainya di peringkat awal kehamilan kite dah war2 kan pada satu dunia yg kite dah pun mengandung tetapi pengakhirannya kite keguguran


Setakat nie itu jer antara points yg membuatkan pemahaman sebegini terjadi.. kot ade yg lain korang boleh tolong komen kat sini so that aku tahu kenapa org kite keep on ckp jgn heboh2 kan yg diri kite telah hamil pada usia kandungan di peringkat awal…


Ok now.. cuba kite berfikir di luar kotak fikiran sedikit…


1) Dlm first trimester katanya macam-macam boleh terjadi! Apa bende yg macam2 boleh terjadi tu agaknya ya? Hakikatnya kite percaya tak pada Qada’ dan Qadar Allah SWT? Kalau kite percaya.. so aku rasa tak perlu timbul soal nak berahsia ketika kite dah disahkan mengandung! Sebab sesungguhnya Allah kalau bagi.. DIA akan bagi.. kalau DIA nak ambil balik.. DIA tetap akan ambil balik!


2) Adekah confirm yg kalau lepas 3 bulan mengandung, kandungan kite tu kuat.. kite takkan ade masalah apa2.. kite confirm akan berjaya melahirkan anak dengan sempurna…. Confirm ke? Ingat yer.. kalau nak gugur.. lepas 3 months pregnancy pun kite boleh keguguran.. kalau anak kite nak mati.. lepas kite lahirkan pun dia boleh mati.. so di manakah relevant nya perlu berahsia ketika awal kehamilan?


3) Nak jaga hati org yg belum dikurniakan anak (TTC)? Well.. tipulah kalau aku nak kata yg aku tak touching bile dengar org lain pregnant.. sekelumit rasa tu tetap ade.. tapi aku takde lah sampai ke tahap tak leh dengar org pregnant.. nak menangis tak berlagu.. nak stress macam nak terjun bangunan… no no no… sebab aku sentiasa percaya pada rezeki dan kebahagiaan yg Allah kurniakan pada setiap hambaNYA! Ingat tak pada entry aku yg “bersyukur lah walaupun kite tak de anak” nie? Kite kene try to be positif as much as we can.. kite tak tahu apa masalah org yg dikurniakan anak pulak.. so chillex sudaa!


4) Takot org kata kite bangga, riak dan takbur bile kite war2 kan tentang kehamilan kite… well hakikatnya mampukah kite puaskan hati semua org???? no no no.. kite takkan mampu nak puaskan hati semua org! yang penting niat yg lahir dari dlm diri kite… kalau kite nak war-war kan tentang berita kehamilan kite di peringkat awal tu.. kite dengan rasa riaknya mengupdate status tersebut.. well.. itu antara diri kite dgn Allah SWT… sebab Allah Maha Mengetahui apa yg tersirat di sebalik hati kite nie! tapi kalau kite berniat nak berkongsi berita itu dengan penuh kasih sayang.. dan dgn niat harapan semoga org mendoakan kesejahteraan diri kite.. itu lah yg diambil kira.. terkadang kite nie tak pernah rasa riak pun.. tapi bile org yg tak suke ngan kite dia akan nampak seolah-olah kite riak dan membangga diri.. pasal tu lah apa pun berbalik pada Allah.. hati kite hanya Allah jer yg boleh baca.. manusia nie ternyata banyak kelemahannya.. mereka lebih terdorong kepada berprasangka jer pun kekdahnya!


5) Kite pregnant.. dlm tempoh first trimester takdirnya kite alami keguguran.. tapi takde sapa yg tahu kite pregnant sbb kite tidak pernah berkongsi berita gembira ini… so kite berasa adelah lebih baik org tak tahu yg kite penah pregnant daripada org tahu kite ni keguguran? Sorry.. for me.. it doesn’t make sense! Kite patotnya bersyukur ketika saat kite di sah kan mengandung dan jugak kite sepatotnya bersyukur seandainya di takdir kan kite keguguran kerana keguguran itu pasti ade hikmah yg tersembunyi.. ibarat my gynea doctor ckp. “kalau janin you tu sihat dan kuat.. dlm keadaan macam mana you pregnant sekali pun.. janin you akan sihat dan kuat sampai you melahirkannya!”


So pokok pangkalnya rezeki itu datangnya dari ALLAH YANG MAHA ESA! Kite perlu yakin pada rezeki yg Allah berikan kepada kite.. and ingat kite jugak tak boleh nak puaskan hati semua org..


Cuba bayangkan kite amik pendekatan berahsia tentang peringkat awal kehamilan, lepas tu bile nak masuk bulan ketiga, tetiba kite keguguran.. so org pun tak tahu yg kite hamil kan? tapi org akan fikir.. dia nie memang ade masalah pasal tu tak leh mengandung.. walhal kite nie dah hamil dah nie.. Cuma takde rezeki jer sebab keguguran!


Dan aku rasa kite tak perlu malu kalau kite keguguran di peringkat awal kehamilan.. sebab bile kite redha pada ketentuan Allah SWT.. insyallah kite akan jadik happy dan bersyukur dgn rezeki yg Allah telah berikan pada diri kite!


Jangan terlalu memikirkan apa org akan kata.. well mulut org nie.. ko buat baik pun dia tetap akan berkata-kata ok! So just enjoy our life to the fullest! Tak yah nak serabut kan kepala hotak sgt dgn pemikiran kurang matang camgini..


Again this is just my 2 cent! Mungkin ade yg tak bersetuju dgn pendapat aku nie.. but yet this is my blog.. so its my right to write what I’m think off!. Honestly aku bukan against org yg cuba nak merasiakan tentang their early pregnancy.. Cuma aku rasa kite jgn terlalu taksub dan terlalu mempercayai pada perkara2 yg boleh mendatangkan kemudaratan kepada kite seandainya kite berkongsi kisah pregnancy kita pada umum...


Buat kamuuu yg tengah pregnant skg nie.. I’m soo happy for you guys! Take a good care of your self and baby ok! Untie Nin sentiasa mendoakan yg terbaik buat baby and you mommy!


IMG_5352 copy

Yang belum ade anak macam Kak Neen.. tak yah runsing2.. find a beautiful way to make yourself happy… jgn sentiasa nak negative.. sentiasa nak sensitive.. please move on… nikmat dari Allah datang dlm pelbagai cara… buat apa nak meratap.. merentap dan menyentap pada perkara yg luar dari bidang kuasa kite.. terus kan berusaha… kurangkan sensitivity.. tingkatkan kasih sayang (macam tag line rancangan Melodi lah plak.. haha)… pergi lah carik tempat makan yg best2.. gi holiday together gather.. go and enjoy your life to the fullest with your beloved husband ok!


Satu yg Kak Neen nak ingatkan bagi golongan TTC ni… kalau kite dengar org disekeliling kite pregnant.. kite jgn nak sentap tak tentu pasal.. sepatotnya kite tompang rasa bahagia dan doakan yg terbaik buat mereka.. sebab sesungguhnya tidak mustahil satu hari nanti kite juga akan berada dlm situasi seperti apa yg mereka sedang alami kini.. kite akan merasa gembira dan sentiasa memohon agar org2 disekeliling kite mendoakan yg terbaik buat diri kite! So stay positive people out there.. spread the positive vibes and spread the love!


Muahciked!


P/S:


Untitled

10th Annivesary Sales Meletop!


Guys… sales Tudung Instant Damia masih berlangsung.. Tudung electric blue dah almost nak sold out niee… so sesapa yg berkenan nak beli sila grab it fast while stock last ya.. thank you korang yg sudi shopping with Naazneen Faiqa by Neena Anuar.. sesiapa nak beli… terus jer whatsapp Kak Neen di 019-3769459 or email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com ok.. ingat tauu… product Kak Neen limited edition.. kalau dah sold out.. that’s it… no more restock item ok! :D


12 comments:

Miss Kirokuza said...

setuju kakneen! nk share lah hehehehehehe

Hemu Hemu said...

Assalamualaikum kak neen. Ni pengalaman sy, slps 5 tahun kawin sy pregnant..bila dpt tahu pregnant..ya Allah suka la sgt..siap tayang gambar p.kit dlm fb. slps tu sy turun darah..masuk wad.masa tu hanya Allah je tahu perasaan ni.ada sedara sy(ustaz) call sy minta sy delete gambar kit tu dari fb. dia citer pasal penyakit "ain".sy delete gambar tersebut. Alhamdulillah anak sy dah 2 tahun. Ni pengalaman sy la. Sy percaya dgn qada qadar dari Allah dan saya juga xmenafikan kewujudkan "penyakit ain".

Siti Shuhadah said...

terbaik entry ni kak neen... kipidap!

Nurul said...

Mungkin sebab ni kot..perjanjian di alam roh berlaku pada hari ke 120 baby tu dalam kandungan..maksudnya, pada hari ke 120 umur janin tu, ditiupkan roh, dan ditetapkan takdir2 yang ditulis tu..
mungkin juga, sebelum roh ditiup, diam2 la dulu, sebab tu orang kata apa saja boleh jadi..lepas tu, dah ada takdirnya baby tu..
tapi..kalau macam tu, umur pregnancy, adalah dalam dekat 5bln..lbh kurang la kot..lps hbs trimester pertama..mungkin tu la wisdom di sebalik tu..

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..betul niat kita Allah saja yang tahu..zuriat itu Allah punya..Allah boleh beri dan Allah boleh ambil..bila bila di mana mana dan dalam apa pun keadaan dan situasinya..positif dengan Allah..positif dengan diri sendiri dan positif dengan pasangan..tiba masa yang sesuai kita juga akan menikmatinya..rezeki,,kebahagian datang pelbagai cara dan bentuk..sabarlah..

Ummialyaanas said...

betol...nape nk provok org nk gtau satu dunia dia peknen...sok da besalin brla gtau..hehe

Juls Julie80 said...

Assalam Neena..

betul point neena ckp tu..tp saya sendiri thn lepas merahsiakan psl saya preggy sbb dah tau bakal keguguran.. so berita saya mengandung saya dan family terdekat tau cuma 3 hari jer... :'(

lia ummiirfan said...

sangat kak Neen!

Jom follow saya

Radin Fadli said...

ada artis siap buat akaun insta baby dalam kandungan lagi, mungkin akan menjadi trend suatu hari nanti

yaya_flanella said...

Setuju semua point diatas. Positif. I like :)

Mak Long said...

mungkin ctdk ada sebab tersendiri... bersangka baik, berlapang dada... akak pernah terserempak dgn neena di klcc, siap salam lagi... thank you neena... so friendly and so sweet... cantik mcm dlm gambar... semoga suatu hari nanti Allah akan mengurniakan apa yg neena & suami hajati... amin ya Rabbal alamin

I am ZieLA said...

setuju!
But up to individual opinion.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails