COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, September 18, 2012

4 Syawal ~ Journey to Terengganu With A Tragedy!

Jom sambung citer Syawal saya!

G15
Kalau di Syawal pertama kami berdua sgt teruja pulang ke kampung en.teman....


G16
Syawal ketiga terasa sedih bile perlu meninggalkan kampung en.teman agak awal sebab....




G1
Syawal keempat kami sekeluarga akan bertolak ke kampung arwah mak! 
En. teman kata, belum ade anak dah penuh booth! Takpee lah bangggggg... Esok dah ade anak kite beli lori yer! :D
Ala.. brg penuh dlm booth pun sebab beg camera dia jer dah 2 ok! so jgn nak banyak songgeh! :p
Eh... jgn lupa yg sebenarnye kite memang ade bawak sorang baby ngan kite lah.. daddy kite tuh kan baby kite tuh! :p



G2
Alohaaaaaaaa Ganu Kiteeeeeeeee!!!

As usual kalau kata nak balik kampung Ganu Kitee... mesti excitedddd sangat!  bukan aku sorang jer yg excited... bapak aku adelah org yg paling exciteddd sekali sebenarnye!  Apak aku nie tempat dia bercuti memang takkan ade tempat lain.. pada dia kalau nak gie holiday... Terengganu jer tempat yg boleh bagi dia happiness and relaxation!  so since last year aku hutang dia percutian balik ke Terengganu.. so tahun nie aku bayar hutang ngan amik cuti panjang skit utk cuti² di Terengganu sekali gus!  actually kalau during Aidilfitri memang jaranggggg sgt² lah utk kiteorg pulak berhari raya di Terengganu.... coz most of arwah mak punye immediate family members semuanya ade kat KL!  Kat Terengganu kalau ikutkan memang ramai gak arwah mak punye family members ade kat sana.. cam sepupu² arwah mak... pakcik & makcik (jatuh pangkat tok & nenek sedara aku) arwah mak... and utk sedara paling rapat adelah abg sulung arwah mak aku... Pak Ngah aku tinggal kat Kg. Wakaf Tengah, Terengganu!  So cousin aku ramai gak lah yg stay kat Terengganu sebenarnye!

Sepanjang hidup aku.. nie baru kali ke dua aku pulang ke Terengganu utk sambut hari raya di sana!  First time dulu waktu arwah mak aku masih hidup.. itu adelah permintaan terakhir dia just a few months before dia menghembuskan nafasnya yg terakhir! :(  

This time kami terjebak balik beraya ke Terengganu kerana cousin aku kawin ngan org Ganu! so, it's a double celebration lah kirenye.. utk pertama kalinya kami keluarga besar arwah mak yg stay kat KL.. semuanya balik ke Ganu utk menyambut ahli keluarga baru dan jugak secara tak langsung berhari raya bersama-sama di Terengganu!  memang aku excited jugak lah coz since jarang dpt berhari raya di Terengganu kann.. so biler dpt peluang harus lah happy!

Pagi 4 Syawal tuh.. lepas breakfast kat Mc'Donald Ampang Jaya.. kiteorg terus shoot ke Terengganu.. kiteorg tak convoy pun.. semua family members balik ikut timing masing²... nanti pepandai lah roger² and jumpa kat Ganu! hehe... alhamdulillahh.. jalan tak jammed pun.. tapi tak tahan kereta banyak.. so macam² ragam lah ade kat tengah jalanraya tuh!  kalau kat jalan kampung tuh yg paling tension sebab ade yg bawak cam sifut vavies! haihhh...

G3
Ini mencarik NAHAS namanye!  Agak² lah kalau nak bergaya sakan sekali pun cik adik oii.. memang tahu yg handbag awk tuh gorjes sgt.. tapi jgn lupa yg ini merupakan satu kegilaan peraguttt cik kak ooiii! T______T 

Kiteorg sampai town KT around 6pm!  Sepanjang perjalanan kiteorg berhenti sekali kat town Chukai utk solat & makan tengahari kat tempat favorite kiteorg tiap kali dlm perjalanan pergi balik ke Terengganu i.e. Kopitiam Hai Peng!  Tapi sorry to say lepas nie cam dah tak nak dah berhenti kat sini sebab food taste dia dah tak sesedap dulu! semua nya dah cam tasteless! @___@

Since kiteorg sampai ke kampung dah agak leewat petang.. so kiteorg postpone utk check in ke hotel yg aku dah booking awal² coz malam tuh kiteorg semua perlu berkumpul di rumah persinggahan bakal pengantin coz nak tengok² apa yg patot utk persiapan terakhir since esoknya cousin aku tuh nak dinikahkan!  btw, citer hotel yg aku patot check in nie pun satu ke hal nya jugakkk.. yg hotel nie nanti later² lah aku citer!  now aku nak citer tragedi di hari pertama di Terengganu dulu!  

So, petang tuh terus kiteorg ke rumah Pak Ngah aku kat Wakaf Tengah... rehat² diri sekejap... then lepas Isyak kiteorg semua bertolak ke Sungai Tong di daerah Setiu utk berkumpul dgn seluruh ahli keluarga aku yg turun dari KL!

DSC_1290 copy
Mewah giler homestay kat sini!  so, sesapa nak carik rumah penginapan di area Sungai Tong.. boleh lah calling² number phone yg tertera tuh ye! Btw, gambar nie di captured on the next day.. on the first day tuh kiteorg sampai kat homestay nie around 9:30 malam!



DSC_9717 copy
Most of ahli keluarga arwah mak aku ade malam nie.. rumah homestay nie dekat ngan umah pengantin perempuan.. so MakLong aku dan a few family members yg lain stay kat homestay nie.. memang sumpah selesa! rumah baruu.. bersih & sangat cantik! setiap bilik lengkap ngan tilam & bantal.. ade 2 bilik air.. bilik ade 4 kalau tak salah aku.. lupa lah pulak nak amik gambar bilik² nya.. takpe lah aku citer korang imagine je ye!  and dapur pun siap ade dapur dan kelengkapan memasak. ade peti ais dan jugak mesin basuh!


DSC_9730 copy
Bukan main happy Mak Long aku nak menerima menantu baru dlm keluarga! ehh.. aku pun happy gakk!!! :p



DSC_9724 copy
Yang paling happy haruss lah bakal pengantin nie sendiri kann! bukan main dia gelak besauu ek!  walhal dia tak tahu abg dia dokkk bagi warning jgn nak suke sgt... esok nikah kalau kantoi siap! muahahaha....


DSC_9719 copy
Malam tuh kiteorg semua makan makanan yg ringan² jerr.. Mak Long jamu kiteorg ngan kek coklat.. ade biskut cicah air kopi kalau tak salah aku!

Memang nak jadik hallllllllll malam tuh! yg aku nie sibuk lah menengokkan brg² hantaran org nak nikah esok.. gedebak gedebuk takde lah pulak aku monitor bapak aku makan banyak mana malam tuh! Actually biasanya on food intake bapak aku nie.. aku tak yah monitor sgt pun.. coz dia dah biasa and dah tahu banyak mana dia perlu makan utk jaga diet kencing manis dia!

Bapak aku nie pengidap kencing manis yg tegar.. dia memang dah lama guna injection insulin! So, malam tuh.. dia dah cucuk insulin pada kadar yg normal.. tapi malam tuh boleh pulakkk dia tak makan lebih skit coklat kek tuhh! pastu air kopi yg diminum rupenye dia mintak akak sepupu aku utk cairkan skit sebab dia kata manis!

By the time kiteorg nie bertolak balik dari rumah homestay nie dah pun membawak ke pukul 10:45 malam! so bayangkan dia yg dah cucuk insulin around 9:30 malam.. boleh hanya tahan makan kek coklat sekeping.. with air yg kurang manis! pastu dalam kereta takde pulak dia kata apa².. dok main senyapp jerk! ini lah satu penyakit bapak aku.. dia memang ade penyakit degil yg lebih skit! Aku selalu dok remind and nasihatkan dia.. jgn diikut kiteorg yg sihat niee.. kiteorg nie tak makan within 24 hours pun takpe! macam dia sakit.. so kalau kene berhenti dlm perjalanan utk makan dua tiga kali pun takpe!

Ehhh... ini tak.. memang cukup pantang diaa kalau pakat kata kite nie nak berhenti utk dia soranggg jer! memang agak felikkss apak aku nie punyer pe-el biler kalau tang nak makan.. kalau dia sorang je yg nak makan.. dia tak nak makan! dia sanggup tak makan and nak tunggu makan ngan org² yg sihatt nie! Itu ok lagi.. kalau dia nak makan sama² ngan kiteorg ok lahhh... tapi dia tu dah cucuk insulin.. so bile intake gula dia tak balance ngan kadar insulin yg dia dah cucuk... so harus lah boleh mengundang bahaya!

So, malam tuh.. kiteorg (aku, pakngah & busu sekeluarga) bertolak dari sungai tong dah dekat kol 11 malam.. by the time sampai Merang dah kol 12.. memang kiteorg semua baru rasa lapar nak gie makan... org sihat.. makan coklat kek skit & air kopi buat alas perut pun dah cukup.. org yg sakit niee bukan nya boleh nak di buat main²!

Ok, sampai kat area Merang.. kiteorg carik tempat makan.. adoiyai.. banyak kedai makan yg dah tutup lah pulak.. sampai lah kiteorg nie pi berjalan carik kedai makan kat area pantai teluk ketapang kat area airport sana! Ye lah dah tengah malam.. kedai yg bukak pun dah tutup sebab makanan dah abis.. lagi pun org masih berhari raya.. so banyak kedai makan yg still tutup lagi... end up around 12:15 pagi (awal hari Khamis @ 5 Syawal) baru lahhhh jumpa satu kedai makannn! fuhhhhhhhh lega!!!

Time nie bapak aku okkk jerrr.. dia tak ckp apa² punn.. he looks very normal! then kiteorg pun order lah makanan... mula² bapak aku nak order mee hoon sup! aku tak happy dia nak makan bee hoon sup sebab satu hari dia tak makan berat lagi.. tapi kan ker apakk aku tu degilllllllllllllll... so aku biar kan aje ikut suke dia nak makan apa. kang aku ckp lelebih dia bercekauuuu ngan aku! T___T

En.teman nak makan nasik minyak... tapi nasik minyak dah abis pulok! so, en.teman order nasii goreng... again.. aku memang tak puas hati apakk aku nak makan bee hoon sup jer aku tanya dia lagi sekali.. nak tak makan nasik goreng since en. teman nak order nasik goreng... Then dia ngan nada teragak-agak kata ok lah.. boleh lahhhhhhhhhh! *anak pak joe mula ketap bibir*

Lepas tuh... tang air dia pi order air suam jer sbb dia rasa dia dah makan banyakkk sgt bende manis dlm satu hari! Ok lahh.. ikut suka dia lah.. then kiteorg semua pun makan dengan gumbira nya... waktu kat meja makan tuh.. aku duduk just selang 2 kerusi dari bapak aku coz dia nak duduk berborak with my Pak Ngah... by the time kiteorg abis makan dah dekat pukul 12:45 pagi... ok lah masa utk pulang ke resort masing² dan beristirehat coz esok pagi nya... kami semua perlu ke Sungai Tong sebelum pukul 10 pagi kerana majlis pernikahan sepupu aku bakal berlangsung!

So, semua org pun bangun dari meja makan... tiba² aku terdengar Pak Ngah aku menjerit.. "Ya Allah.. Joee!! Joeee!!!"

Time nie bile aku toleh aku tengok bapak aku dah pun jatoh tersembammm ke tanah!!! :(

"Ya Allahh!!!! Ayahhhh!!!! Ayahhhhhhhhhhhh!!!! Kenapa Nie??????"

Aku dah macam org histeria dah time tuh! tak pedulik dah org disekeliling aku! Berlari aku ke sisi bapak aku time tuh... tengok mata dia cam dah ke atas.. ala² cam org dah kene stroke! aku memang dah ingat abis lah bapak aku nie! dah kene stroke agaknye! Memang aku panic giiler! semua org pun panic... then cousin aku ngan pak ngah ngan beberapa org lelaki yg kerumun kat kawasan kedai makan tuh tolong pusingkan ayah aku sebab dia jatuh secara tertiarap... so diaorg pusing kan dia utk telentang pulak!

Aku keep on menjeritt cam org gile kat situ! memang sumpah aku dah macam org gile.. gile vavies punye panic.. hilang segala gorjes yg ade.. memang sumpah terserlah kegonjengan aku malam tuh! aku keep on menjeritt kat tepi telinga bapak aku.. "Ya allahh.. Ayahhhh.. Ayahh kenapa nieeee??? apa dah jadi???? kenapa nie Ayahhhh??"

Then Busu aku cuba kejut kan ayah aku.. panggil ayah aku... "Pak Lang.. bangun Pak Lang... bangun Pak Lang.." then Busu aku suruh aku bersabar jugak.. jgn panic! so baru lah aku cool down! en.teman time tuh buat apa pun aku tak tahu.. aku tahu dia pun panic giler sampai tak tahu nak buat apa! Time tuh bapak aku tetiba cam boleh gerak² kan bijik mata dia.. then dia cam cuba nak bersuara... then aku dengar dia ckp.. "Hypo... Hypo..."

Biler dia sebut hypo.. terusss aku melompat pegi ke bahagian warung dapur... aku ngan panic nya mintak gula pasir dari braderr yg buat air kat kedai tuh! part nie bile aku imbas ² kembali cam kelakar pun ade.. brader yg buat air tuh pun panic sama waktu aku mintak dia gula pasir.. dia sampai dah tak jumpa nak carik gula pasir kat mana dlm kedai dia.. hehehe.. sian lak kat brader tuh! but yet aku rasa dia pun blurr kenapa aku mintak gula pasir sedangkan org dah jatuh pengsan camgitu!

Lepas aku dpt gula pasir tuh, terus aku pegi kat bapak aku.. aku curahhh kan direct gula pasir tuh sebanyak mungkin ke dalam mulut dia! aku punye panic dah tak sempat nak suruh brader buat air tuh buatkan air gula.. sbb aku takot sgt² kalau aku tunggu nak buat air gula.. nanti boleh memudaratkan bapak aku utk tunggu lagi beberapa ketika coz kandungan gula dalam badan dia dah pun -0!

Bile aku dah curahh gula pasir tuh dlm mulut dia.. then baru nampak dia cam dah makin sedar skit.. then, ayah aku bersuara lagi.. dia kata... "nak air.. nak air.." terusss aku melompat lagi sekali pegi kat brader buat air tuh.. mintak dia buatkan air sirap semanis yg boleh! again brader buat air nie buat lawak tanpa dia sedari... dia punyer cuakk sampai nak carik sirap.. air panas dan ais pun dia dah tak jumpa dlm warung dia.. uhuhuhuhu....

Then, suap lah kat ayah aku air sirap yg manis tuh... then baru lah dia makin segarr!!! Phewwwwwwww!!! memang sah dia dah Hypo tahap kritikal! pasal tuh lah dia fengsann! memang semua org panic nak mamposs time tuh.. so tiada gambar yg sempat dirakamkan! semuanya berlaku terlalu pantas... yg aku ingat aktiviti makan² kat warung tuh like terhenti seketika.. semua org dok kerumunn ayah aku time tuh... ade yg dah siap² panggil ambulance dah... tapi ambulance pulak tak available.. then diaorg ramai² papahh ayah aku and bubuh kat atas kerusi malas... Time nie ayah aku dah sedarr lahh.. then bile dia dengar org nak panggil ambulance.. dia dah cuakk.. dia ckp kat aku.. "tak yah panggil ambulance.. tak yah gie hospital.. I kejap lagi ok nie.. I hypo jerr... I should be ok in a while..."

Tengok tuh.. tengok tuh.. mana lah aku tak geramm.. dia dah jatoh sampaikan cermin mata dia patah... kening & pipi dah luka... kaki dia pulak aku tak tahu luka ataupun apa sebab malam gelapp aku memang tak nampak dan tak boleh nak check.. so aku ngan Busu sepakat nak bawak dia pegi klinik or hospital.. tapi kan aku dah ckp ayah aku nie kan ke ade batu besarrr dlm kepala... mauu nya dia nak dengar org nak bawak dia gie check ngan doktor! dia ingat dia sakit skit² jerr.. walhal dia tak tengok kat cermin lagi tuh muke dia tuh camne kekdahnya!

Then, aku ckp "nothing doing ayah... kite kene pegi jugak buat check up! sbb kening you bleeding.. diaorg kene cuci dan check if ade kaca ataupun apa²!" So, dia takde pilihan lagi dah.. nak tak nak dia kene ikut gak ckp anak dia yg sorang nie! Itu pun Busu aku pun dok push sama.. ckp yg dia kene pegi jugak ke hospital and do the checking!

Lepas beberapa minit dia berehat kat kerusi malas tuh... dia pun dah kuat skit... boleh jalan sambil di papah kiri dan kanan utk masuk ke dalam kereta... then terus kiteorg semua pergi ke Hospital Sultanah Nur Zahirah di Kuala Terengganu! Terus kami menuju ke bahagian kecemasan... aku bagi tahu kat pegawai disitu yg bapak aku jatoh sebab low sugar level.. terus lah diaorg bawak dia masuk ke wad kecemasan bahagian kuning iaitu semi kritikal! Waktu sampai kat hospital nie lebih kurang pukul 1 pagi.. then kami semua termasuk lah Busu sekeluarga, Pak Ngah & Mak Ngah setia menanti kat bahagian kecemasan nie!

Dari pukul 1 pagi membawak ke 2 pagi... kemudian bersambung ke 3 pagi.. kemudian 4 pagi... sumpahhh aku yg sabar menanti dah hampir hilang sabar!! gilerrr arr.. dah lah kiteorg semua duduk kat luar.. tak tahu apa perkembangan ayah aku kat dalam tuh.. entah ke diaorg rawat ataupun tidak! pepaham je lah kalau hospital gomennn nie kan camne! pastu Pak Ngah & en. teman masuk ke ward kecemasan utk tinjau² keadaan bapak aku.. katanya doktor dah check.. diaorg tengah tunggu water drips utk jalan... masih banyak lagi air dlm botol yg belum masuk dlm badan ayah! aiyohhhhhhhhh.. kol berapa nak abis nie:??

Then aku ckp kat uncle and unties aku.. balik lah dulu kalau nak balik.. biar aku ngan en.teman je yg tunggu... kesian pulak kat diaorg semua.. mengantokk tak yah ckp lah kann! tapi gigihh diaorg semua menemani aku ngan en.teman.. serious rasa terharuuu sgt time tuh! uhukk uhuukk.. in fact rasa touching waktu kat warung kedai makan tuh lagi bile semua org kat situ betol² membantu.. kebanyakkan diaorg amik berat coz sampai dah susah payah dok panggil ambulance!

Mata dah makin berat.. kepala pun berat jugak.. bayangkan kiteorg yg masih belum check in kat hotel... ngan tak mandi since sampai ke Terengganu di siang hari tuhh.. bertabahh jer lah dok menanti ke'prihatinan' hospital besar utk melayan kami² nie semua!

Paling kesian kat en.teman lahh.. dia dah lah kene kerja during wedding cousin aku coz he's the official photographer.. bayangkan ngan tak tido nya  malam tuh.. esok pagi dah nak kene buat shooting.. sabar lah Bee.. apak mertua you dah sakit.. nak wat camne! uhuhu...
Dah dekat 5 pagi baru lah ayah aku keluar dari wad kecemasan... he looks much better.. ye lah.. gula dah balance balik dalam badan.. harus lah nampak normal.. then ayah aku suruh aku pegi collect ubat dari pharmacy kat tingkat 5 kalau tak salah aku.. dah lah jauhh bukan main nak kene pegi collect ubat.. aku ingatkan betol² lah ubat yg berguna.. sekali ko tahu dia bagi ubat apa? Paracetamol sahaja!!!! Aku ckp dlm hati.. kalau takat ubat nie aku boleh pegi beli kat farmasi aje lahhh!! huh!

Well.. nak kondem banyak² pun tak guna sebab dah sememangnya sedia maklum yg hospital gomen memang camgitu! bukan takat ubat nya aje.. rupenye ayah aku ckp.. berjam-jam dia dok duduk kat dlm wad kecemasan tuh.. diaorg bukan buat apa pun.. luka tuh diaorg cuci skit² (itu pun lepas bapak aku dah banyak kali sound doctor & nurse tengok kan keadaan dia).. then diaorg pasang water drips.. tapi rupenye waterdrips tuh tak jalan²! tuh yg kiteorg tunggu cam nak gile kat luar tapi kesudahannya bapak aku bukannya diberikan treatment yg sewajarnya pun! eeii.. memang lah.. wat sakit hati jee.. tapi nak wat camne.. time tuh memang dah nama pun kecemasan... hospital tuh je pun yg boleh diterjah.. kat sana bukan cam kat KL.. ade hospital² swasta cam Pantai Medical Center ker.. Gleaneagles ker... So, bile dah takde option.. terima jer lah apa pun yg diaorg buat kat kite! tapi memang hati aku sakittt sgt² sbb berjam kiteorg bertapa kat ruang legar kecemasan tuh.. kesudahannya water drips tak jalan abis pun.. then dpt ubat Paracetamol! memang nicee sgt!!! Terima kasihhhhhhhh!!!

G5
gambar Ayah lepas beberapa jam keluar dari wad kecemasan!



G17
wajah my dad selepas 24 jam dari tragedi yg sama sekali tidak boleh aku lupakan!


Alhamdulillah... condition my dad OK.. cuma selang sehari dari kejadian tuh dia punyer kahak ade darah.. it's' a fresh blood! memang aku dah worried giler... dan dann dah rasa nak balik KL jerr time tuh.. tapi kan ke apakk aku nie degill.. tatapp lahhh dia nak stay jugak kat ganu tuh! dia nak tunggu lagi beberapa hari and monitorrr camne keadaan darah tuh.. kalau makin kurang maknanya dia ok lah tu.. maybe sebab bleeding kat bahagian bawah mata tuh so yg dekat ngan bahagian sinus... so itu yg buatkan kahak dia ade darah..

And memang betol lah darah tuh makin berkurangan.. tapi tetap tak sedap hati if still tak balik KL and buat full check up.. at least buat X-Ray! Then, bile dah balik KL nie.. dah buat full check up.. syukur.. nothing serious! So now.. tragedi nie memang dah jadi satu pengajaran yg sgt hebat buat my dad! so lepas nie tolonggg lah jgn nak degil² lagi... kalau dah sampai time makan.. ayahh kene makann walaupun kiteorg nie semua tak rasa nak makan lagi!

Lepas pada kejadian nie... bile kitorg dok borak² balik among each other.. Pak Ngah aku ade lah cerita yg waktu pertama kali ayah aku nak bangkit dari kerusi dia kat meja makan hari tuh.. memang dia ade nampak yg ayah aku dah berdiri.. pastu dia duduk balik sambil letakkan tangan diatas meja dan dia letakkan kepala dia di atas lengan! kire menundukk lah camgitu.. sumpahh aku tak nampakkk langsung scene nie time tuh sebab tengah sibuk ² nak capai handbag coz dah gerak nak ke kereta.. then Pak Ngah aku tanye lah ayah aku yg dia ok tak.. sebab tengok dia cam tak normal.. then, ayah aku leh ckp.. "OK.. OK... Saya OK..."

So, memang kire OK lah bile tuan badan dah kata ok kan.. tup² bile dia bangun for the second time tuh yg dia memang dah tak leh control diri dia utk berdiri.. tu yg dia teruss rebahhhh ke tanah.. itu pun nasib baik Pak Ngah aku sempat capai tangan belah kiri dia which ngan tindakan itu dpt selamatkan ayah aku dari terjatoh dengan keadaan muke dan dahi tepatt ke tanah! kalau katakan lah dahi dia yg direct jatuh tersembamm.. aku tak tahu lah apa akan terjadi.. memang bahaya la sebab jatuh tu bukannya jatuh yg slow motion.. ini direct face bump punye! Cam yg dia jatuh nie muke dia tertelengg ke kanan.. so tu yg luka kat bahagian kening dan pipi belah kanan je tuh!

Well.. bende dah nak jadi kan.. tetap lahh terjadi! apa pun.. sesuatu yg terjadi itu pasti ade hikmah nya dan pengajaran nya.. Insyallah lepas nie ayah aku akan lebih berhati-hati.. dan harap dia tak degil lagi bile anak gonjeng dia suruh dia makan ikut waktu yg sepatotnye dia makan! and dia sendiri pun dah mengaku yg incident nie berlaku memang atas kecuaian dia sendiri... Fuhh.. susahhh okk.. Pak Joe nak mengaku salah dia nie! :p

Eh.. sorry lah for such a long entry.. will continue my ganu trip in the next entry yea! :)


12 comments:

atty's said...

alhamdulillah uncle takde apa..semoga uncle terus sihat,amin.

Anum said...

alhamdullilah nasib ayah x de apa2 kan..

Mimy Hamid said...

Alhamdulilah syukur uncle joe selamat..cuak gak eh...rupanya hypo bahaya...sedikit sebanyak apa ko tulis ni ada info..at least kita tau apa tindakan untuk orang hypo

Bitt (double IS) said...

i baca dengan penuh feel!

semoga di permudahkan utk u sekeluarga neena..

my brother pon penah bangun dari tempat makan pastu pengsan jatuh ke tanah...aduhaiii...terus i teringat kat dia jugak...

Reen Tart Nenas said...

semput baca entri nie. hahaha alhamdulillah semua dah ok. kena standby makanan dlm beg la gitu kalau travel jejauh gini.

pasal hosp tu. mmg xdpt nak buat ape la kan. huhu

AIN NAZRI said...

org kencing manis mmg kena keep gula2 ke apa ke tuk pastikan sugar still suplly.. mcm ain laa.. hypo ke hyper ke dua2 bahaya.. mmg effect dia besar kalau salah tindakan.. hopefully Uncle Joe pasni makan lebih2 sikit.. especially during traveling.. kalu dok umah xpe.. sbb makanan banyak..

mrs chenta said...

kalau perkara ni jadi pada zetty mesti zety xtau nk buat apa. baru baca citer kak neena zetty dah cuak. uncle.... jaga diri baik2... kami semua doakan uncle cepat sembuh.uncle sgt bertuah punya anak yang cukuppp baik =).get well soon uncle

O'gosh Iskandar said...

huish....ai baca pun panik sekali...syukurlah dah ok...

Izza - Jiejah said...

Alhamdulillah ayah neena dah ok ..malang x berbau kan tp lps ni mmg kene make sure dia makan huhuhu

kazmyra afkar said...

akak, kat terengganu ada hospital swasta kat JALAN KAMARUDDIN.. gomen hospital mmg macam tu.. itu hari tgn kene air panas pn sempat lagi dye duk tanya berapa per 10 rasa kesakitan tu.. membara hati ni rasa mcm nak ngamuk.. dah fade up sangat jwb 10, ingatkan 10 tu uruskan segera la lengan terkene panas ni, rupenya idok.. siap duk berleter lagi kenapa jadi mcm ni.. bengong...

QasehnyaRania said...

sedia maklum GH rope itu..
mudah2an ayah neena sehat-sehat aje yer
suspen baca entry ni..
sib baik dekat kedai makan..boleh juga minta gula..

Siti Shuhadah said...

shu actually ade pengalaman cam kak nin.. mak shu penah hypo jgk... tapi 1st time jadi xtau nak wat ape.. mak jadi mcm xkenal sapa dia... sib baik kami cepat bawak dia pi spital.. doktor ckp kalau lambat mak shu leh jadi stroke... shu pon skrg cam kak nin..kena jaga pemakanan mak.. mmg pengidap kencing manis tegar ni degil skit erk.. kadang2 kena tinggi suara skit ngan mak..hahahaha...kesian dia.. nak watcamna..utk kebaikan dia jgk kan...

harap uncle joe sihat sentiasa...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails