COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, September 27, 2012

7 Syawal... Dari Rumah Sepupu Ke Merang Suria Resort!

Pada 7 Syawal... kami seluruh keluarga dari Kuala Lumpur mendapat jemputan makan tengahari a.k.a jamuan hari raya kat umah Pak Ngah di Kg. Wakaf Tengah!  Kenduri kawin dah selesai... so nie lah masanya utk kami semua berehat santai seisi keluarga!

DSC_1302 copy
meriah cam kenduri doa selamat! :D

DSC_1304 copy
Jangan lupa baca doa makan!

Sedapppp ooooo makan ramai² camgini... lauk² kampung pulak tuu.. ade masak lemak.. ade ikan goreng fresshh.. uishh.. tuh pun dah tak larat nak buat perot sentak dahh! hehe.. so aktiviti makan dan makan telah berjalan ngan jayanye! so now....

DSC_1322 copy
Happy Moment Style! :D

DSC_1332 copy
Dari umah pak ngah.. terus ke rumah sepupuku Kak Chik (anak pak ngah) utk singgah amik baju yg dah dibasuh!
Kan hari tu lepas tragedi ayah aku jatuh kat kedai makan tuh kiteorg tak jadik check in kat hotel yg sepatotnye kiteorg check in.. so sepanjang 3 hari 2 malam tuu... aku, en.teman & my dad menumpang tido kat umah Kak Chik nie.. umah kak chik dekat je ngan umah Pak Ngah.. so tu yg Pak Ngah aku suruh jugak tido umah Kak Chik since ayah pun tak berapa sihat time tuh... 

Actually,  kalau tak pasal dah bayar penuh hotel kat Matta Fair bulan March hari tu... mungkin kiteorg direct je tido kat umah Kak Chik nie.. asal nye memang tak plan pun nak tido umah sedara... bukan apa.. kiteorg nie kaki berjalan..  keluar masuk tak tentu masa.. so takmo lah ganggu tuan rumah.. dah lah kak chik & husband dia keje shift.. tapi rasa tak sedap lak nak  nyusahkan tuan rumah... so tu yg tiap kali kalau kiteorg balik kampung... memang confirm kiteorg akan stay kat hotel sebab kalau duduk hotel nie kite nak kuar masuk kol berapa pun takpe.. takde lah rasa cam mengganggu tuan rumah.. itu perasaan kite.. walhal tuan rumah tak kisah pun sebenarnye! hihi..


So, nak tak nak.. dah bayar penuh apa boleh buat.. bukan duit boleh dpt balik dari pihak hotel kann? so pada 6 syawal.. lepas selesai majlis persandingan sepupu aku nie.. kiteorg terus balik umah Kak Chik.. pack² barang and terus check in ke Merang Suria Resort!  Ini resort bikin aku ributt ok! kang jap lagi aku citer!

DSC_1330 copy
Terima kasih pada Faizal & Kak Chik sekeluarga... layanan sangat awesome sepanjang kami menginap di teratak indah kalian!  insyallah ade rezeki kami akan stay disini lagi ye! :D

G14
Paling tak leh lupa waktu stay kat umah Kak Chik.. Mak Ngah aku siap antar Pulut Nyior utk kami breakfast! adoiyaiii.. nie memang favorite aku nie! arwah mak aku punye favorite gak! dah lama giler aku tak makan sebab aku akan makan bile arwah mak aku buat je.. bile Mak Ngah buat.. sumpah terubatt sgttt rindu pada air tangan arwah mak utk buat pulut nyior nie.. super awesome lahh ini pulut nyior I tell you derrrr!!! TQ Mak Ngah!!! :)

Ok.. now nak citer part hotel Merang Suria Resort yg so call ala² international hotel sebab dia ade branch hotel kat London.. tapi service hampeehhhhh! serious aku gerammm tauk!

DSC_1296 copy
Bilik standard room! aku boleh puji sbb bersih dan luas!

DSC_1298 copy
bilik air kire bolehh laahhh...

Aku malas dan takde mood nak amik gambar banyak kat resort nie sebab before sampai sini lagi dah sakit hati!  Sakit hati sebab apa??? Sebab aku dah booking during Matta Fair which diaorg mintak bayar penuh utk total cost penginapan aku selama 3 hari 2 malam kat sini.. pastu a day before aku travel ke Terengganu.. aku call just to confirm aku punyer booking.. tup² boleh diaorg kata.. Head Office kat KL takde inform kite apa² lah.. diaorg tengah cuti raya nie.. tapi takpe lah.. since bilik kite pun banyak lagi... you dtg je.. insyallah ade bilik!  

OK.. aku dengar camgitu tak kisah lah.. malas nak amik berat sgtt sbb dah dia kata ade bilik so ok kan aje lahh.. kalau takde bilik worth it lah kalau aku nak argue kan.. so ok lah.. since dia kata datang je.. aku pun dtg je.. tapi memang nasib nak check in pada 22hb August tak dpt dilaksanakan bile aku terpaksa stay kat umah cousin aku sebab ayah aku jatuh malam tuh... then call hotel balik... ckp yg aku terpaksa tukar tarikh check in sebab ade kes emergency!  then diaorg ckp ok.. so aku bagi tarikh baru yg aku akan check in on 24 Aug - 26 Aug...  Then diaorg kata okk boleh je sbb bilik masih banyak!

Bile sampai hotel.. waktu nak check in...  aku bagi lah official receipt & room voucher yg aku beli during Matta Fair... and the best part budak² yg keje kat front desk memasing cam blurr gilerrr.. tak paham apakah itu MATTA FAIR! boleh??? diaorg salahkan head office kat KL yg tak advise diaorg apa² pun.. diaorg kata diaorg tak tahu pun about aku punyer booking nie... ok lah.. malas nak ckp banyak.. janji ade bilik.. aku masuk je laaaa.....

SMR2
Nie official receipt yg membukti kan aku dah buat full payment kat matta fair!  siap tulis tarikh check in lagi tu!

SMR1
and this is the room vouchers utk 2 bilik for 2 nights stay!
Memang nak jadik hal.. waktu nak check out.. boleh plak budak yg kat bahagian front desk tuh mintak aku bayar lagi seratus lebihhh.. haaa.. ini memang bisa membuatkan si gorjes menjadik gonjeng!  Tapi aku tanye dulu laahh.. utk apa duit lagi seratus lebih tuh sedangkan aku dah buat full payment waktu kat matta fair hari tuh.. budak tuh kata.. ini difference harga bilik hotel yg perlu aku bayar!

Uisshh.. ini sudah lebih! dah lah booking aku korang tak take note.. duit aku ko dah amik awal².. now ko suruh aku bayar lebih lagi?? memang nak kene nie!  aku tanye budak tuh.. awk tahu tak promotion pasal matta fair nie?? budak tu ckp yg dia pun tak sure sgt apa promotion and apa itu matta fair.. dia kata nie first time dia tengok vouchers & camgini!  Ya ampuunnnnnn!!! apakah aku seorang saje yg 'bodo' beli vouchers and stay kat hotel meerengg nie? demmmmmmmmmmmmm!!!

Ko ingat aku nak bayar? sorry! aku ckp kat budak front desk tuh yg aku takkan bayar.. "ckp kat head office you.. kalau diaorg nak jugak payment yg seratus lebih tuh... suruh diaorg call HP saya.. jgn risau.. saya bukan org jahat nak lari.. saya just nak kan explaination utk apa saya perlu bayar lagi seratus lebih tuh!  skg saya tanye awak.. awak tak leh nak explain pada saya kan? so camne saya nak bayar.. head office pun masih bercuti skg nie.. so, memang tak leh nak check ngan diaorg kan.. so saya tetap tak akan bayar lagi seratus lebih tuh selagi saya tak dapat full explanation about it! Kalau ade org boleh terangkan pada saya utk apa duit seratus lebih tuh.. then baru saya akan bayar.. as for now.. sorry saya tak akan bayar!"  

Terdiamm gak lah budak tuh tak tahu apa nak buat! haha.. sorry lah dik.. lain kali sila belajar lebih dari apa yg awk tahu ye!  and head office pun satu.. apa kejadah ko tak inform resort side utk update sapa guest yg akan datang? duit aku ko dah tibaii.. tapi info aku nak datang ko tak bagi! niceeeeeeeeeee.... tapi takpe lah.. aku anggap kesilapan komunikasi jee.. still masalah kecik pada aku! hope resort nie amik berat lah tentang sistem check in check out.. and train lah lebih skit staff² kat bahagian resort.. jgn pakat keje buta tuli tapi tak tahu anything even a word Matta Fair!  Oh yaa.. aku tertunggu-tunggu gak panggilan dari pihak resort nie kot² nak mintak duit yg seratus lebih tuhh.. tapi sehingga ke hari ini nan hadooo satu panggilan pun dari diaorg! hehehe...

And hotel Merang Suria nie pada aku so so je lah... jauh bangat dari Kuala Terengganu... tapi aku stay kat sini sebab ini lah resort yg paling dekat ngan umah Pak Ngah aku dan jugak tempat yg paling dekat utk ke kenduri kawin cousin aku kat sungai Tong!  so no choice.. if kalau suke² maybe takde nye nak stay kat sini.. and as for the hotel environment.. aku rasa pihak resort nie perlu maintain skit tempat nie coz area dia cam kurang terbela.. pool ade tapi indah kabar dari rupe.. sib baik lah bilik dia ok no complaint.. kalau tak lagi macam² aku advise nanti! :p

Ok lah.. sepanjang lepak kat resort nie sepanjang 3 hari 2 malam.. takde apa pun yg kiteorg buat.. hotel not exactly di tepian pantai.. dia kene jalan kaki skit utk ke tepi pantai..

DSC_1338 copy
Ayah memang suke lepak tepi pantai.. ini lah cara dia relax dan menghilangkan segala stress yg dia ade!

DSC_1340 copy
sedih hati bile tengok Pak Joe camgini.. I know he is very lonely! :(

DSC_1361 copy
Eheeemm.. ehemmmm! :p

kawasan pantai kat resort nie boleh tahan cantik lah utk amik gambar sbb ade pokok tegak berdiri!

DSC_1388 copy
dan jugak pokok yg menyembah bumi! :D
Btw, ramai gak yg ade bertanyakan kat mana aku beli jubah² yg aku pakai during raya baru² nie kannn.. ok ok.. insyallah will share with you guys dlm masa terdekat nie yea! so stay tune ok! :)



10 comments:

Anum said...

suka tg gambar2 family sis

La Cocca Di Papa' said...

i got bad experience with merang suria ni gak... tp sib baik la i booking 1 night je itupun sbb nak ke redang esok paginye.... so sakit hati kejap jela...hehe

Nadya Honey said...

sy prnh tido resort tu...semuanya ok la just beware sbb 3 kali gak ternampak babi hutan bersiar2 ditepi resort...agak mengerikan..

-cinta soFiaSafiya- said...

rumah pakngah akak best....luasss, leh belari depan belakang kiri kanan :))

akak....

Nens Collection said...

sy pon nk ty gak beli mane..kang over sgt..alang2 ade yg ty nk tupang th skali la..comel org slim mlim pakai..terletak ajek..hehe

Dee said...

ok..first mmg nak tau kat mana neena beli jubah2 yg gojes tu..

yg kedua..keje hotel tp tak tau apa itu MATTA FAIR adalah sgt menyedihkan okey..huhu..

Eri-chan said...

neena aku mls nak skrol blog ko pasal lama2 ko nye vacation tapi ko pernah tak stay riyaz spa & resort dkt KT nun.. aku dah beli voucher ;p..

marinahunny said...

neena, merang suria ni so so je quality dia and sory to say kdg2 budak2 kg yg tak tau apa keja tu. bukan nak kata apa tp w/pun dia ada cwngan di london nu tp yg trg punya ni mmg so so je i told u hahaha. better next time ambik suria beach resort sebelah tu jg. lg satu cwgn dekat jb pun alahai i dh pegi situ bilik dia mcm buruk skit ..

nifalnin... said...

kak neena,

tahniah eh sebab dah berisi... semoga ALLA permudahkan semua urusan akak n bb n family...

sedih bc n3 ms ayah akak jatuh tu... teringat plak kat arwah abah... hurmmm... al-fatihah...

sy suka jubah akak kaler pepel yg mcm kain lace tu... lembut jer material dia kan... sebab sy dah jumpe dah... tp x mampu nak beli lg.... telan ailiyo bile tengok regenya... hukhukhuk...

alhamdulillah... semoga hijrah akak ni akan berterusan... aminnnn...

zakiah zakaria said...

jauh bangat ke dari pekan terngganu....kita dah booking pun...adeiiiiiii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails