COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, June 2, 2016

Awesome Giler Deluxe Sunset Water Villa di Centara Ras Fushi Resort & Spa Maldives (Day 2)!


Honestly bukan mudah utk aku carik resort yg bagi good deal di Maldives nie sebab dah memang sedia maklum yg water villas di Maldives adelah super mahal! Tapi org kata dah teringin sgt kan??? so gigih lah mencarik sampai ke titisan terakhir hotel mana yg boleh offer at a very very good deal!


Lepas beli tiket flight, boleh dikatakan hampir setiap hari aku gigih dok survey hotel2 kat Maldives! Maldives memang ade beratus-ratus resort… dari harga yg average sampai lah ke harga yg paling super duper mahal! So waktu nak buat pilihan hotel nie semuanya terpulang pada budget kite jugak lah kan… kalau ade budget extraaa.. why not amik resort yg kebabommmmm terusss! Hehehe..


Macam aku nie boleh dikatakan budget yg average lah utk percutian di Maldives… nak kata mahal sgt tu tak jugak… nak kata murah pun tak jugak… hahaha.. kire tengah2 lah kottt utk budget percutian di water villa Maldives nie… well.. aku selalu ckp.. yg budget nie sgt subjektif sebenarnya.. sebab semua nya bergantung pada kite punyer kondisi kewangan.. kalau korang punyer budget utk bercuti di Maldives nie besar.. dah tentu korang akan rasa yg harga penginapan yg aku dpt nie aku nie murah… tapi kalau let say budget korang rendah dari budget aku nie.. Obviously secara tidak langsung korang akan rasa harga bilik penginapan aku di Maldives nie mahal lah kann.. haha... so pokok pangkal nya bergantung pada budget masing2 okk.!


1-CRFM

Ok setelah puas & penat aku study di Google… akhirnya aku memilih hotel Centara Ras Fushi Resort & Spa nie.. fyi, resort is a 4 star resort tau!


Jangan malas kalau nak dpt good deal and offer.. pakcik gOOgle ade.. so gunakan dia sepenuhnya utk korang dptkan review tentang resort yg korang nak pilih tuh! Macam aku hari tu.. almost abis semua resort di Maldives tuh aku google.. ahahhaa.. punyer nak dptkan good offer kononn… tapi takpe.. at least kite puas hati bile dah study.. buat comparison.. so at the end baru lah boleh buat pilihan yg terbaik!


Memang ade banyak jer resort2 yg lebih WOW kat Maldives kalau nak di compare kan dgn Centara Ras Fushi nie.. tapi mcm yg aku ckp tadi tuh jgn lupa.. semuanya berbalik kepada kite punyer budget! Kalau dah jumpa resort yg WOW tapi poket kite OH NO tak guna jugak kan! ahahaha….


Macam Centara Ras Fushi nie aku boleh katakan one of the best hotel di Kepulauan Maldives! Salah satu faktor yg menarik perhatian aku tuk ke resort nie adelah lokasi dia yg tidak jauh dari Male Airport!


2-CRF map

Nahhh aku siap bersusah payah print screen google map nie utk korang.. jgn ade yg gatal nak tanyer aku lagi.. jauh takkk hotel nie dari airport? Kalau tanyer aku mogok blogging nanti! ahahaha..


Aku memang kalau boleh nak avoid stay kat resort yg jauh dari airport.. apatah lagi kalau resort yg hanya accessible by AirTaxi! Dah lah jauh dan buang masa… and then dah tentu2 cost return speedboat transfer jadik lagi mahal… kalau yg kene naik AirTaxi lagi lahhhh mahalll.. cost utk AirTaxi jer boleh mencecah ribu riban yerrr..!


Another main reason why aku choose this hotel sebab waktu aku sedang gigih survey nak booking hotel di Maldives time tu.. hotel nie bagi offer good price utk bilik water villa yg aku nak book.. then terms and condition waktu booking pun best sebab aku just have to guarantee my booking with my credit card and then Pay at Hotel upon my arrival!


And lagi bertambah super duper best when it is free cancellation within 14 days notice! Maksudnya aku boleh cancel or modify booking aku dlm tempoh 14 hari sebelum my actual arrival date at no additional cost! Oh yes.. ini memang best.. sebab aku booking secara online hotel ni 5 bulan awal.. so kalau kene buat advance payment secara full memang rasa seriau gak lah kalau in case anything happen in between kann.. sebab harga package yg aku kene bayar tu bukan macam harga tiket flight yg aku boleh pejam kan mata if anything happen… huhuhuuu…


Aku ade tengok hotel2 lain yg harganya lebih kurang macam hotel Centara nie offer.. tapi yg tak best nya ko kene buat full pre-payment waktu ko nak purchase tu! hoihh… itu scary.. sbb amout dia besauu sgt utk aku terus buat pre-payment! Buatnya apa2 hal terjadik last minit kangg.. nangissss terberak terkencing lah aku dibuatnya.. so tak nak amik risiko.. pasal tu aku cuba sedaya upaya mencarik hotel yg boleh bagi offer Pay Later upon arrival at hotel and dia just secure our booking with credit Card!


Then after so many comparison with few hotels di Maldives, aku rasa happy with this hotel.. aku terus bukak Tripadvisor... Baca all international review about this hotel… ohh.. memang terujaaa bile baca review yg diberikan sebab majority nya memberikan such a good reviews about this hotel.! So feeling nak choose this hotel semakin kuat… ahaha.. bile tengok harga utk water villa dia pun antara yg ter’murah’ antara hotel2 lain yg aku survey at that moment… hahaa.. aku letak ter’murah’ tu bermaksud agak mahallll sebenarnya! Hahaha.. tapi bile compare ngan hotel2 lain.. kire hotel ni antara yg termurah bagi ketegori bilik penginapan water villas lah… hehehe.. Maka setelah di timbal balas… ke kiri .. ke kanan.. ke depan… ke belakang… ke atas.. dan ke bawah.. akhirnyaaa.. aku choose lah Hotel Centara Ras Fushi Maldives nie!


3-G0400607 copy

Seperti yg ku idamkan.. alhamdulillah.. Dpt jugak aku merasa percutian sebenar di kepulauan Maldives! Yeaa.. kat belakang aku tu lah our Deluxe Sunset Water Villa di Centara Ras Fushi Maldive nie!

Dekat Centara nie ade 6 jenis bilik penginapan yg di tawarkan tau… bilik yg paling murah adelah room kategori Ocean Fron Beach Villa dan yg paling mahal adelah Premium Deluxe Spa Water Villa… korang boleh refer kat SINI (http://www.centarahotelsresorts.com/centara/crf/accommodation/) utk tengok jenis bilik di Centara Ras Fushi nie!


4-IMG_4357 copy

Bilik yg aku choose nie adelah Deluxe Sunset Water Villa.. So bile petang memang boleh layan awesome sunset kat sini!


5-G0750645 copy

Kalau ikut ranking, bilik yg aku choose nie berada pada tangga ketiga termahal di resort nie! yg paling mahal adelah Premium Deluxe Spa Water Villa…


6-IMG_4300 copy

Ini lah dia deretan bilik jenis Deluxe Sunset Water Villa… yg belah sini semuanya mengadap sunset and yg paling hujungggg sayuppp ke hadapan sekali tu adelah room yg paling mahal iaitu premium deluxe Spa water villa… on the other side of our sunset villa row nie.. ade water villa jugak tapi tak mengadap sunset lah.. so harga bilik dia murah skittttttttt jer dari yg jenis boleh tengok sun set nie! utk water villas kat row yg nie memang takde view lain di hadapan bilik melainkan view air laut membiru yg dok terbentang luas di hadapan mata jer.. hehe…


7-IMG_4108 copy

Nahhh…. Khas utk pemahaman korang! ahaha.. bilik jenis Deluxe water villas yg terletak di kiri map tu pun dah cukup ohsemmm dah sebenarnya kalau sekadar nak experience water villa.. tapi disebabkan aku nie suka tengok sunset… and memang dah target sekali nak experience percutian mcm nie.. so kite pulun yg high ranking skit lah water villa nya! ahaha…


Ok mcm biasa aku akan bawak korang terjah rupa keadaan Deluxe Sunset Water Villa yg aku menginap nie!


8-IMG_4166 copy

Bukak pintu masuk nampak view nie!


9-IMG_4170 copy

Toleh ke kanan akan nampak bilik mandi!


10-IMG_4169 copy

Sempoi & cute giler almari dia! Hehe..


11-IMG_4177 copy

Kalau duduk kat water villas nie, atas faktor2 keselamatan dia tak sediakan payung tapi dia bagi kite rain coat utk dipakai ketika hari hujan.. maybe kalau guna payung takot kite boleh kene sambar dgn kilat kot dan juga faktor angin! Duduk kat water villa.. dah disediakan jugak life jaket dlm bilik.. senang terasa nak mandi laut.. terus sarung jer life jacket tu and gedebuhhh terjun dari bilik! hehhee..


12A-GOPR0576 copy

Simple bathroom but yet very clean & comfortable!


12B-IMG_4173 copy

Standing Shower yg selesa


13-IMG_4174 copy

Ruangan jamban yg walaupun sempit tapi still selesa! Haha..


14-IMG_4176 copy

En. Teman biasalah.. kalau suruh amik gambar bilik air.. ini bende wajib yg dia akan shoot! Ahahah..


15-IMG_4171 copy

Ade window antara bilik mandi & bilik tido!


16-G0220575 copy

I loikkee.. berdiri lama2 kat sinki pun takpe sebab ade view menarik yg boleh di lihat dari tingkap comel tu!


17-G0200573 copy

Tadaaaaaaaaa.. view dari ruang toilet!


18-G0210574 copy

So ini lah dia tempat peraduan! Ehhh.. sorry beradu! Ahahaa…


19-IMG_4162 copy

Bilik dia simple jerr.. tapi obviously selesa laa!


20-IMG_4163 copy

Aku tak paham.. sejak bila birthday aku boleh bertukar menjadik anniversary nie??? . nyayok jugak pihak hotel nie! ahaha..


21-IMG_4193 copy

Anniversary pun anniversary laaa.. janji ade decoration romentik atas katil tuu.. dah ko bagi deco tuk anniversary.. so kiteorg pun amik lah gambar pre 10th wedding anniversary! :D


22-IMG_4164 copy

Ade cute sofa tapi aku tak lepak pun kat situ sebab……


23-IMG_4256 copy

Sesungguhnya adelah lebih selesa lepak kat atas katil nie jer coz can enjoy this gorjes view! Giler awesome weiii lepak macam nie.. rasa kalau boleh nak ade rumah satu macam nie boleh tak?? hahaha.. stresss2 boleh lepak atas katil sambil layan perasan and mata tengok keindahan alam camgini! Phewww.. only in my dreams! T___T


24-IMG_4159 copy

Ok now jom terjah ke ruangan sundeck of our water villa nie pulak!


25-GOPR0577 copy

Ini lah dia salah satu sebab aku pilih resort nie… aku suke dia punyer sundeck yg cute nie.. and then rasa macam dekat jer air laut tu ngan aku bile aku lepak kat sini!


26-IMG_4186 copy

Dan lagi satu sebab musabab kenapa aku pilih resort nie adelah kerana view dia yg super awesome dari water villa nie..


27-IMG_4148 copy

takde apa2 halangan depan mata ko and also ibarat takde sesapa ngan ko melainkan ko ngan air laut yg super ohsem tu jer kekdahnya! Ahaha.. ohhh.. it is really stunning place I tell you derr!


28-IMG_4145 copy

Eh ade banyak sebab lah kenapa aku pilih resort ni… ahaha.. ni lagi salah satu sebab musababnya.. kawasan permukaan air laut kat sini sgt landaii.. so kite boleh mandi dengan enjoy nya sebab tak banyak coral kat kawasan sekitar water villa nie.. so ko akan rasa macam ko mandi dlm swimming pool yg sgt besar kat sini sebab kawasan dia sgt sesuai utk mandi manda..


29-G0800650 copy

Lagi salah satu sebab kenapa aku terarik ngan Centara Ras Fushi nie adelah kerana permukaan air laut dia yg berkaca! Aku tak tahu korang paham tak apa yg cuba aku ckp kan nie.. tapi aku harap korang paham lah maksud air berkaca tu macam mana.. ahaha… maybe disebabkan permukaan muka bumi kat sini yg mempunyai pasir yg putih dan landai.. so tu yg dia nampak berkaca-kaca tuh!


30-IMG_4147 copy

Nahhh.. layan lah gambar Achikkk dgn background air laut yg berkaca itu! :p


31-IMG_4324 copy

Ha.. nie ade lagi satu sebab.. tangga tuu tangga tuu.. ahaha.. I loikkee sgt2!


32-IMG_4327 copy

Actually mana2 water villa resort kat Maldvies nie memang akan ade tangga with direct access ke air laut tuu.. kalau takde macam mana org yg stay kat water villa nak ke permukaan air laut tuu.. takkan nak terjun kot! Ahahaa.. tapi entah lah.. aku rasa tangga water villa nie macam cute jerr.. tak besarr tak kecik.. rasa sesuaii jer ngan jiwa aku yg suka kan something simple kott!


33-IMG_4348 copy

Nahhhh.. Acikk bagi satu stike pose kat tangga! Ahaha.. eh sebenarnya banyak lagi gambar pose gedik kat tangga nie hah.. tapi nanti lah aku tepek kat entry lain… kang korang muntah hijoo pulak tengok byk sgt gambar dlm satu entry! Ahaha..


34-IMG_5713 copy

Aku herannn macam mana diaorg jaga tangga kat water villa nie.. sumpah bersih giler kottt… takde lumut… haihh.. bagus maintenance resort nie!


35-IMG_5714 copy

Yang nie dah kenapaaaaaaaaaaaa???? Ko skodenggg villa sebelah yer Beee??? Ke ade masalah gayattt??? Ahahahaah…. Macam2 lah pak badul aku sorang nie! bawak tempat internasional nie tak reti nak behave skit perangai tu macam omputih! Haihhh!


36-IMG_4155 copy

Tadi dia jadik bang badul.. now dia dah tukar jadik Michael Jackson pulak dahh! *tepuk dahi*


37-IMG_4157 copy

Haaa… now baru lah ade gaya mutu dan keunggulan sebenar ketika bercuti di Maldives.. ahaahaha…


38-IMG_4184 copy

Bile cuaca tengah panas camgini memang ohsem lah view di sekitar lautan nie kan.. tapi bile nak bersantai kat sundeck nie dikala tengah panas terik macam nie memang fikir berjuta-juta kali lah kann.. takat posing2 amik gambo tu boleh lah bertahan lagi… hahaa..


39-G0230578 copy

Haaaa.. bile dah redup skit baru syiokkkk nak lepak2 santai kat sundeck nie.. gitu lah sifat sebenar org asia kann.. aahahaha..


40-IMG_4130 copy

Itu strike pose utk kisah – SESUNGGUHNYA AKU TAK PERCAYA YG IMPIAN KU TELAH PUN MENJADI REALITI! Ahaha..


41-IMG_5722 copy

Punyer tak percaya.. dok termenung sampai ke waktu sunset! :p


42-IMG_5716 - KENE EDIT copy

Haaa… this is another reason why I love this resort! The sunset view is ohsemmmmmmmmmmm!


Sian korang dah baca sampai abis entry.. tapi masih lagi tak tahu berapa harga bilik penginapan aku nie kan! ahahaa.. saja lah aku bawak korang jejalan dulu.. now baru boleh share harga bilik penginapan nie.. kang kalau aku tak share confirm ramai yg message aku tanyer ‘berapa kak neen bayar utk centara ras fushi tuh kak neen?’ Huuwwaaa…. Letih nak jawab satu2.. so aku tepek kat sini harga penginapan aku kat Centara Ras Fushi nie sebagai info dan rujukan korang semua yer!


43-Centara Ras Fushi Bookings.jpg

Ini offer yg aku dpt.. satu malam di Deluxe Sunset Water Villa = USD608.75! waktu aku pegi tahun lepas.. currency exchange rate between Ringgit Malaysia & USD dollar masih lagi around 3.4.. so meaning satu malam aku bayar lebih kurang RM2,070.00 la.. so utk 3 malam korang kali lah sendiri.. akau tak sanggup nak type kat sini! Muahahaha..


Tapi USD608.75 tu baru harga bilik tau.. speedboad transfer wajib amik which cost me about USD197.12 for 2 pax.. and then aku amik jugak half board meal which cover our dinner and it cost me around USD71.28 for 2 pax... breakfast memang dah complimentary dlm harga bilik.. Then taxes for 2 pax cost us another USD391.34! phewwwwwwwhhH!


So dgn merembes segala air yg ade dekat badan nie.. waimaaa total utk penginapan 4 hari 3 malam kat Centara Ras Fushi nie aku bayar around USD2,485.99! nak tahu berapa ringgit?? Korang kali lah sendiri with 3.4 yer.. ahahah..


Kalau korang nak amik full board pun boleh je… dia ade package yg korang boleh select for full board.. meaning korang dpt makan pagi, tengahari, petang & malam.. tapi harga confirm lah lebih lagi kan.. macam aku ngan en.teman jenis kalau dah belasah banyak di pagi hari.. kiteorg tak kisah lunch time makan light2 pun ok jer.. so aku memang ade bawak Maggie.. roti.. biskut.. utk cover perot di tengahari.. so by malam just nice utk kiteorg dinner di resort pulak!

44-CRF Booking

Korang boleh book direct dan buat pilihan package dekat website Centara Ras Fushi nie direct jer… biasanya booking secara online lagi murah and boleh dpt all sort of good deal!


45-IMG_4344 - KENE EDIT copy

Oh yaa lagi satu.. for your info, hotel Centara Ras Fushi nie adelah resort for adult only tau.. dia memang khas utk couple sesaja maka kanak2 tidak dibenarkan masuk! Huhu.. so korang kalau nak bercuti bersama keluarga memang tak boleh lah nak pilih resort Centara Ras Fushi nie.. tapi rasanya ade jer resort2 lain yg benarkan budak2 enter to their resort.. tapi tu korang kene carik sendiri lah yer.. aku pun tak sure resort mana yg available for kids!


46-IMG_4136 copy

Alhamdulillah.. Syukur sgt sbb dpt jugak aku merealisasikan impian aku utk stay di water villa yg gorjes seperti di Centara nie.. puas hati sgt dgn resort nie punyer service and environment.. dpt pulak cuaca yg begitu cerahh dan baik sepanjang aku berada disini.. so dpt lah satu kepuasan yg maxima! Bayar sampai merembes air satu badan pun puas hati dan takde rasa ralat langsung! Hehe..



Waktu aku bercuti kat sini.. tengah inn sgt dgn Dubsmash.. nahh layan lah video the one and only Dubsmash dari birthday girl! *tutup muke*


Ok lepas2 aku akan update gambar2 super ohsem sepanjang aku bercuti kat sini.. korang kene tengok kawasan sekitar resort nie tau.. so baru lah korang tahu berbaloi atau tidak utk korang stay kat sini! So keep calm and follow entry aku yg seterus terusnya ya! :)



P/S:   


Header FB (Half Moon Kamilia)

Header FB 2 (Half Moon Kamilia)



HARGA TUDUNG HALFMOON KAMILIAX (with eXtra dokoh & diamond beads) – RM55.90/pc (exclude postage)

HARGA TUDUNG KAMILIA (plain) – RM39.90/pc (exclude postage)

MATERIAL – High Quality Heavy Chiffon (tidak jarang)

LABUH – 163 cm x 73 cm


Header FB 3 (Express Eryna)



HARGA TUDUNG  SARUNG EXPRESS ERYNA – RM38.90/pc (exclude postage)
MATERIAL – High Quality Cotton Denim

So guys… sesiapa yg belum lagi dptkan koleksi hari raya nie.. jgn tunggu lama2 ok…. Kalau tak nak beli banyak… korang boleh jer try beli sehelai jer dulu.. org kata tak kenal maka tak cinta kan… hehehe.. so jgn segan utk mencuba! Stock utk kesemua collection tudung nie masih ade lagi walaupun ianya sedang mengalir dgn agak deras… haha.. so cecepatsss whatsapp Kak Neen di talian 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com for booking ok!

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnyaaaaaaaaaaaaaaa

mama tisya said...

mmg cantikkkkk...harga pn cantikkkk...tp berbaloi tercapai hasrat neena dr yg pegi ms 1st time dlu kn....nyaman rs tgk view laut yg membiru tu...yg 2485.99usd tu br utk penginapan kn..blum masuk tiket flight lg la kn...almost 10k juga la kn..

Norliza Nordin said...

Bestnyaaa!

eyza said...

Cantiknyaaaa. Teringin nak pergi. Tapi, kenangkan harga, pikir banyak kali. hahahah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails