COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, June 24, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 5 @ Subhanallah Indah Sungguh Panorama Milky Way Ini!


Lepas buat kerja gile tengok sunset sambil berphotoshoot dekat kawasan semak samun nie, sebelum tiba di tempat penginapan yg seterusnya kami telah buat lagi satu kerja gile! Ahahahaha..


Kerja gila tu adelah berhenti di tepian jalan lagi sekali… tapi kali nie dlm keadaan malam gelap gulita… takde lampu jalan.. takde org di kiri dan kanan... perggghhh.. memang ini buat kerja gila tak bertempat namanya! Hehehe…


Asalnya before kiteorg bertolak ke NZ nie lagi si Lee memang dah set target yg dia nak carik Milky Way sampai dapat! Aku first time dengar Milky Way… sumpah tak paham.. apakejadah kah itu Milkyway… maka aku pun terusssss dgn sepantas kilat telah mengGooGle apakah itu MIlkyway..


“The Milky Way is the galaxy that contains our Solar System. Its name "milky" is derived from its appearance as a dim glowing band arching across the night sky in which the naked eye cannot distinguish individual stars” - Wikipedia


Kalau baca jer macam tak berapa nak paham.. then start google images for Milky Way.. then baruuu lah aku paham.. so korang kalau nak betol2 paham.. jgn malas nak mengGoogle utk dapatkan gambaran sebenar about Milky Way ni ya!


Ingat tak waktu kiteorg kat Lake Tekapo.. misi pencarian Milky Way nie gagal! Waktu tu memang tak jumpa dgn Milky Way yg sebenar waktu pun waktu tu nampak macam banyak bintang di atas kepala kami!


Memang nak jadik rezeki kami bertemu Milky Way di bandar Queenstown kekdahnya... waktu on the way nak ke tempat penginapan kami di Queenstown, waktu tu dah malam.. and suasana sepanjang perjalanan kami malam tu memang gelapppppppppp gelita.! Aku yg boring dlm perjalanan tu... secara tiba2 teragak nak pandang ke atas langit.. eehhhhhhhhhhh... nampak macam banyak bintanggg lah malam nie... Aku siap bukak tingkap kereta and keluarkan kepala lagi nak tengok betol tak ade milky way... ahahaha...


So aku pun ckp kat diaorg semua yg aku rasa2 aku macam nampak Milky Way nie.. sebab terlalu banyakkkk sgt bintang2 yg bertaburan di atas langit diketika itu! Lee apa lagi excited lahh kan... terus carik tempat nak parking kereta! Huhu...


Ok.. tak sabar nak share ngan korang gambar2 yg kiteorg snap almost up to 2 hourss.. bermula dari setting camera.. nak carik the best angle... dari berdiri.. membawak ke duduk.. membawak ke panjat.... ahaha.. macam2 aksi... banyak snapshoot tapi yg ok a few juurrrrrrrrrr... uhuhuhu... susahh weiii nak amik gambar milky way nieee.. ini pun ade si Lee and Nuar yg reti setting camera... kalau harapkan aku ngan Za.. jawabnya takde gambar lah ngan milky way nie... ahahahah... So sila amati dan nikmati gambar2 hasil penat lelah kami bergambar macam nak rakkk nie yer!


1-DSC08549 copy

2-DSC08498 copy

3-DSC08470 copy

4-DSC08474 copy

5-DSC08523 copy

6-DSC08490 copy

7-DSC08558 copy

8-DSC08529 copy

9-DSC08496 copy

10-DSC08555 copy

11-DSC08478 copy

12-DSC08562 copy

13-DSC08511 copy

14-DSC08564 copy

15-DSC08501 copy

16-DSC08484 copy

Sumpaahhh aku sukee sesangat ngan gambar2 nie semua.. gambar dlm kereta tu rasa mcm baru datinggg jurrrrrrr! Ahahaha..


Ohh.. teknik pengcahayaan amat2 di perlukan utk amik gambar2 kami niee... nasib baik Lee ade bawak LED lighting... so kami semua jenuh main lighting utk amik gambar2 nie semua... suluh terlebih kanggg terangg sgt... terkurang suluh gelapp sgt lah pulakk!!! Adoiii memang hazabb gak lah nak amik gambar nie bagi menjadik!


Tapi si Lee kata nie pun kurang menjadik... hoii.. pada aku dah ok sesangat dah nie... sumpah tak pernah lagi sepanjang hidup aku dpt tengok keajaiban seperti ini... selalu tengok memang banyak bintang bertaburan di atas langit.. tapi nie ibarat aku bermandian bintang malam tu.. and bintang2 tu semua like veryyyyyy dekat sgt ngan aku... jelass gilerr nampak ngan mata kepala sendiri... time tu lah aku betol2 paham apa maksudnya Shining Like A Star! Haha..


Sejujurnya.. memang aku tak henti ucapkan Allahuakbar dan Subhanallah... Allah Maha Besar.. dan Maha Suci Allah sewaktu melihat keindahan Milky Way nie! Memang terlaluu indah ciptaan Illahi... sebakk pun ade gakk rasanya waktu berada kat sini.. sebab tak sangka aku diberi ruang dan peluang utk melihat satu lagi kebesaran Allah SWT.. Ini lah antara faktor utama kenapa aku suke melancong... melihat kebesaran Allah SWT itu adelah satu pengalaman yg tidak ternilai harganya!


17-DSC08445 copy


Ok sebenarnyakan.. ini lah lebih kurang gambaran sebenar kawasan yg kiteorg berhenti pada malam tu! Seriously gelap ya amaaaaaaaaaatttttttttt ok! Memang tak nampak apa ke bende... pendek kata nak tengok muke each other pun kene pakai lampu suluh... huhu.. ini pun sebab camera setting still leh nampak gunung tu skit2.. kalau ikut kan pandangan sebenar mata we all time tu.. memang ko tak nampak apa... rasa mcm kat dlm guaa ok! Ahaha..


Bayangkan takde org kat sini... hanya kiteorg jer.. kalau ade pun dlm beberapa minit sekali baru ade kereta lalu lalang.... haihh. Pendek kata memang sunyiii gilerrr... kalau org yg takot pada kegelapan memang boleh rasa nak pitammmm sebab ketakotan! Ahaha.. nasib baik lah aku nie berani... hehehe.. so aku ok jurrrrrrrrr waktu berada kat sini walaupun dlm keadaan yg gulap gulita!


But yg pelik nya.. we all tak rasa takot langsung waktu berada kat sini.. cuba kalau kat Malaysia gaya nie.. hoihh.. matik lah... rasanya dah macam2 kejadian yg tidak diingini boleh berlaku kalau duduk kat kawasan gelap gelita camgini!


18-DSC08447 copy


Haaaaaaaaaaaaaaa... nasib baik ade camera canggih.. so boleh setting bagi nampak cerah terang benderang dari keadaan sebenar yg gelap gulita tu! Huhuhu... So ini lah gambaran sebenar lokasi kami berhenti selama 2 jam utk amik gambar milky way! Ya allah sebenarnye tempat nie cantikkk giler okkk.. its a scenic road! Aku penah tengok kat IG ade org lalui jalan ni di siang hari.. ohhh lalalala.. cantikkkkkkkkkkk sgt2... sebab kite melalui ditepian gunung.. then kite akan nampak lake wanaka.. and then kite still leh nampak pergunungan salji! Tu lah.. takde rezeki nak lalu jalan nie di waktu siang hari.. so hikmah dia bile jalan di malam hari.. dpt lah jumpa ngan milky way! Heheh..


19-DSC08459 copy


Oh yaa... waktu kiteorg tengah buat shoot kat sini... tetiba ade satu kereta campervan berhenti kat kiteorg... diaorg tanyer kiteorg ok ke tak sbb berhenti kat tepi jalan! Ahahaha.. yeaa.. kat sana semua org amik berat about each other.. org yg lalu kat tempat kiteorg tu concern if we all stranded kat tepi jalan tu.. so diaorg nak huluurkan bantuan!


20-DSC08489 copy



Hoyehhh! We with our milky wayyyyy!!!!!!!!!


This is one of our happiest moment sewaktu berada kat NZ! Walaupun sejuk bekuuuuuuuuuuu duduk kat luar tu selama hampir 2 jam.. tapi kami semua sgt2 berpuas hati.. masuk kereta terus pasang heater dan meneruskan perjalanan ke tempat penginapan kami di bandar Queesntown! Ooh our next accommodation nie super ohsemmmmm okkkkkk... korang kene treasure... rugi kalau tak tengok! Hahaha.. so check it out in my next entry yea! :D

7 comments:

♥TheOnlyFarah♥ said...

Subhanallah cantik sangat2!!! =D

Nurzakiah Hanum said...

indahnya :)

::NureeN:: said...

subhanallah...
mmg cantikkkkk sgt....
terpegun terpesona semua ada

aisyah z said...

subhanallah..canteknya... sangat..sangat

Allene typicalmommy said...

subhanaallah.. cantiknya.....

mekchu said...

mekchu yg tengok gambar ni pun tak berhenti2 ucap subhanallah.. kalau tengok dgn mata kepala sendiri tatau la cemana excited nya

miss eimanhikmah said...

terpegunnnnnn..mmg nk kumpul duit pegi sana nih!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails