COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, June 15, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 5 @ Menikmati Keindahan Cruise di Milford Sound!


Macam yg aku dah bagi tahu hari tu.. Milford Sound nie adelah salah satu tempat wajib singgah kalau kite bercuti ke south island New Zealand.! So kalau korang plan a trip to south island NZ, please make sure korang plan your trip ke Milford Sound nie yer sebab seriously tempat nie memang menarik dan indah utk di nikmati!


1-DSC07865 copy


Sejujurnya tempat ini akan kelihatan jauhhhhhhhh lebih indah seandainya cuaca panas dan cerah! Kiteorg mungkin bernasib baik kerana trip ke Milford nie tidak dibatalkan atas factor cuaca buruk.. tetapi kami kurang bernasib baik apabila cuaca mendunggg sepanjang kami berada disini… huhu..


2-DSC07866 copy


takpe lah.. gloomy pun gloomy lah… janji dpt naik cruise yg famous nie! hehe..


3-IMG_1333 copy


Ok.. before naik cruise, kite kene register dulu diri kite kat information area nie..


4-IMG_1334 copy


Semua counter cruise operator ade kat sini….


5-IMG_1339 copy


Ini kiosk operator cruise kami.. walaupun kite dah beli tiket secara online, tapi before nak naik cruise kite kene registerkan diri dulu kat sini…


6-IMG_1336 copy


Lepas register, rasa tak sabar nak pegi naik cruise nunnnn…


7-IMG_1384 copy


We’ll depart from gate no. 5.. nie lah kapal cruise kami.. tapi disebabkan kami sedikit awal, so we all tak leh naik ke atas kapal cruise lagi…


8-IMG_1341 copy


Kalau gitu kite gie jejalan dulu lah kat sekitar kawasan jetty nie!


9-IMG_1360 copy


Skodeng punyer skodeng nampak ade tempat laluan cantik kat sini..


10-IMG_1361 copy


since ade lagi masa lebih kurang ½ jam before kiteorg nak gie naik cruise, so kami amik kesempatan utk menyusuri denai yg indah ini!


11-IMG_1365 copy

12-IMG_1369 copy

13-IMG_1373 copy

Sempat curik masa utk duduk di tebing laluan yg cantik ini… aaaahhh… bestttnyaaaa lepak2 kat sini!


14-DSC07900 copy


Di penghujung laluan denai cantik nie ade tempat duduk yg menarik ni pulak.. so apa lagi.. amik kesempatan lah utk merehatkan diri dan sambil2 tu buat photoshoot sekali! Hehehe..


15-DSC07908 copy

16-DSC07914 copy

17-IMG_1376 copy

18-IMG_1379 copy

Memang ohsemmm sgt view kat sini… lepak lelema pun tak bosan..!


19-DSC07922 copy



Dah penat pose duduk.. kite pose berdiri pulak! Hehe..


20-DSC07928 copy


Ehhh… boat kite dah ready to depart lah.. jom kite balik ke jetty semula jom!


21-IMG_1387 copy


Juicy cruise kami dah ready… so let’s go on the ship!


22-IMG_1390 copy


Naik2 terus pi amik air panas.. cuaca sejukk ya hamattt ooiii.. so bile dpt pekena air kopi panas.. pergghh… memang ohsemm lah! Hehe.. btw, dlm pakej cruise nie, memang diaorg bagi complimentary coffee / tea! Tapi kalau nak makan2 kene bayar secara berasingan lah.. dlm cruise nie memang ade café!


23-IMG_1393 copy


Selepas beberapa meter boat kami bergerak meninggalkan jetty… kami semua boleh melihat air terjun di bahagian sisi kanan kapal! Ohh.. memang cantik…


24-IMG_1400 copy


Serioulsy buatkan Kak Neen terujaaaa sesangat! Huhuhu..


25-IMG_1402 copy


Bile dah terujaaa.. tak sabarrr nak amik gambarrr bebanyaak dari atas kapal Cruise nie! maka layan kan lah aje gambar2 gorjes gonjeng Kak Neen di bawah nie yer… hehehe..


26-IMG_1425 copy

27-IMG_1427 copy

28-IMG_1428 copy

29-IMG_1419 copy

30-DSC08037 copy

View dari atas kapal nie memang ohsemmm sgt! Angin bukan main kuatt.. so tak yah lah korang berangan nak bershawl belit membelit bagai kat atas cruise nie yer… confirm shawl korang herottt berotttttt dan carca merbaaaaa kesudahan nya nanti! Hehehe… So kalau korang plan nak naik cruise camgini.. aku suggest korang better sarungkan aje tudung instant macam tudung Naifah yg Kak Neen jual nie yer!


31-IMG_1391 copy


Sepanjang perjalanan atas kapal cruise nie, kami melihat banyak air terjun di kiri dan kanan gunung di sebelah kami! Semuanya cantiksss cantikksss belaka…

32-IMG_1453 copy


Serious cantik! Kalau korang dpt tengok live lagi ohsemmm ok!


33-IMG_1460 copy

34-IMG_1462 copy

Aihhh.. excited nya tak leh nak ckp time nie.. hahah.. nie baru skit.. tunggu jap lagi Kak Neen hover sgttt tauu! Hehehe..


35-IMG_1469 copy


Tu merupakan salah satu air terjun tertinggi disekitar Milford Sound.. captain kapal dah bagi announcement yg sesapa nak mandi air terjun boleh keluar dari cruise dan berdiri di kawasan luar kapal utk menikmati air terjun di sini! Ahahah…


36-IMG_1476 copy



Yeaa… captain kapal bawak kapal cruise kami mendekati air terjun di sini… gila aaahh! Memang ramai yg dok berdiri di luar kapal utk menikmati air terjun disini! Ingatkan aku sorang jer yg gile nak berdiri kat sini.. Hehehe..


37-IMG_1483 copy



Gilaa tinggi okkk air terjun nie...


38-IMG_1486 copy



Aku tak sanggup nak pegi dekat depan2 tu… confirm akan basah lencunn punye! Haha.. en.teman lagi lah dia nak jaga camera godang dia..


39-IMG_1487 copy



Dlm pada duduk jauh pun tetap terkene tempiassss dia okkkk.. sejukk ya hamattt tau!


40-IMG_1488 copy



Gila bising kat sini sebab kuat betol bunyi air terjun nie!


41A-IMG_1493 copy

41B-IMG_1495 copy

Ok.. now our cruise meneruskan lagi perjalananya dengan meninggalkan air terjun yg indah itu!


42-IMG_1407 copy


Tengah2 berlayar… sekali langit kelihatan sedikit cerahhh… ohh.. besar lah harapan kami seandainya kesemua awan tebal yg memutih itu akan berlalu pergi!


43-IMG_1405 copy


Seronokkk sgt dpt pancaran sinaran matahari!


44-IMG_1409 copy

45-IMG_1413 copy

Rasanya ini lah gambar langit yg paling cerah kami boleh dpt.. sedihh gak sebab tak dpt langit biru… huhu.. kalau lah dpt langit cerahh… perrgghhh.. confirm lagi kebabommmm view kat sini sebab air laut tu akan kelihatan turquoise!


46-IMG_1415 copy

47-IMG_1420 copy

See.. cantik kan color air laut nie.. tapi tu lah.. bile langit mendung.. memang tak timbul sgt lah pantulan color turquoise tu disini!


48-IMG_1422 copy


Gigih matahari cuba menembusi awan tebal kat sini.. tapi tak berjaya nampaknya! Ehhehe..


49-IMG_1443 copy

50-IMG_1445 copy

51-IMG_1448 copy

Ehh.. asyik muke Kak Neen jer.. bagi lah chan en.teman pulak nak berposing kat atas kapal nie hah! Hehehe..


52-IMG_1454 copy


Selain air terjun.. we all nampak anjing laut yg sedang sun bathing disini.. hehe.. katanya kalau ade musim dolphin, kami berpeluang tengok dolphin jugak katanya.. tapi sayangnya kami tak nampak pun dolphin waktu tu! huhuhu…


53-IMG_1464 copy


Now back to gloomy mood! Huhu…


54-IMG_1497 copy


Yes.. the view is awesome!


55-IMG_1499 copy

56-IMG_1501 copy

57-IMG_1502 copy

Setiap kali nampak air terjun.. kak neen mesti excited tak sudah! Ahhaha..


58-IMG_1434 copy

59-IMG_1436 copy

Waktu nie kami berempat buat keje gila skit.. we all boleh pi turun kat bahagian bawah kapal and duduk disini sambil lepak2 sambil amik2 gambar… then tetiba terasa ombak semakin kencang.. ohh.. memang scary gak bile difikir fikirkan balik bile kapal meredah ombak yg makin besarrr kat depan sana.. we all semua berpautttttt pada railing kapal! Ahaha.. time tu tak de masa nak amik gambar segala bagai… time yg sempat amik gambar nie before kejadian ombak bergelora berlaku! Hehe..


60A-IMG_2121 copy


Hahahaa… akibat over konfiden dok kat bahagian depan kapal tadi.. we all semua basah gak lah bile terkene tempias air lauttt waktu laut yg bergelora… aku kalau satu badan yg basah tak kisah sgt.. tuu.. camera godangg tuu kalau jahanammm… waaaaaaa.. jgn wat pasal.. itu je lah pun nyaaa asset penting utk aku berblogging.. jahanammm si godang tu… jahanam jugak lah masa depan aku nak update gambar2 gorjes dlm blog nie.. huhuhu…


60B-IMG_1429 copy


Sempat amik gambar curik captain kapal! Hehe.. waktu nie kapal kami dlm pelayaran pulang semula ke Milford main jetty!


61-DSC08155 copy

62-DSC08162 copy

63-IMG_1507 copy

64-IMG_1518 copy

Bile boat dah parking balik kat deck Jetty.. we all adelah antara org yg terakhir sekali turun dari kapal nie sbb dok busy posing persis Titanic! Ahaha…


65-IMG_1523 copy


Dah abis tour baru amik kesempatan utk baca sejarah Milford.. memang menarik..!


66-IMG_1524 copy

67-IMG_1527 copy

Memang jauh berbeza milford dahulu dan kini.. aku terkesima jugak lah baca dan tengok gambar2 lama.. macam mana org dulu2 dok teroka Milford Sound nie…


68-IMG_1532 copy


Bye Bye Milford.. we gonna miss you badly! Huhuhu…


69-IMG_1531 copy


Dan sekarang we all meneruskan perjalanan pulang… drive jalan yg sama mcm waktu kami datang tadi.. and bile sampai kat terowong one way tu.. kami kene berhenti sebab tengah lampu merah.! Lama gak we all tunggu lampu merah nak bertukar ke lampu hijau!


70-IMG_1529 copy


Nasib baik ade burung Milford nie dok teman kiteorg.. so tak lah boring sgt dok tengok telatah dia.. heheh..


71-IMG_1538 copy



Aku memang suke buat keje2 sewel nie.. kalau ikutkan adelah sebaik-baiknya kite duduk dlm kereta jer waktu tengah red light kat kawasan terowong nie.. tapi disebabkan aku bosan.. lama bebenor nak menunggu lampu traffic light tu bertukar menjadi hijo.. so aku ngan slumber katakk nya keluar dari kereta dan berdiri kat tengah jalanraya nie! hahaha…


72-IMG_1534 copy


Pastu Za pun join sekaki…


73-IMG_1546 copy


Sokak hati jer berdiri kat tengah2 jalanraya tu… dah lah licin.. haih.. pastikan korang jangan tiru aksi ini ya… kalau nasib tak baik mau kene tahan ngan penguatkuasa kawasan nie… hehehe..


74-IMG_1540 copy


Sakan bergambo walaupun sejukkk ya hamaat!


75-IMG_1547 copy


Ok ini agak klakar jugak lah.. kereta kiteorg yg paling depan sekali kat traffic light before nak masuk ke terowong.. dlm aku tengah dok syiok posing2.. sekali tengok kereta2 yg dok que belakang kereta kiteorg pun dok bantai turun sama utk amik gambar kat tengah jalanraya nie… ahahaha.. adoiii.. nasib lah… boleh pulak korang follow kerja gile aku kan?


76-IMG_1552 copy


Ok dah selamat melalui terowong yg scary tuu… now kami teruskan perjalanan dengan menikmati keindahan suasana yg kami lalui seperti di bawah ini..


77-IMG_1549 copy


Jaga2 jalan bengkang bengkok! Basically sepanjang perjalanan pergi dan balik ke Milford sound nie memang jalan nya bengkak bengkok serta licin yer.. so adelah tidak digalakkan utk drive laju2 kat sini.. kalau ko degil nak drive jugak laju2.. mau silap hari bulan ko boleh terjunn ke dalam gaung!


78-IMG_1559 copy

79-IMG_1561 copy

Nampak takk… memang kiranya perjalanan ke milford nie melalui kawasan gunung ganang yg tinggi! Pasal tu kalau cuaca buruk.. laluan ke Milford nie akan ditutup sebab besar kemungkinan akan berlakunya runtuhan salji yg mana akan jatuh terus ke jalanraya yg kite lalui nie!


80-IMG_1568 copy



Bila sampai kat satu jambatan kecik nie ternampak ade air terjun… waarrgghhh! Gile cantik air dia… warna biruu tuu.. rasa nak stop kereta and turun ke bawah tuu.. tapi malangnya takde tempat nak berhenti… huhuhu…


Lepas dari area jambatan nie.. aku ngan en.teman dah tertido dlm kereta! Pastu tetiba terasa kereta berhenti… aku ngan en.teman tersedar… tengok2 si Lee park kereta kat satu kawasan bahu jalan yg agak lapang.. aku ingatkan kenapa.. rupanya dia pun mengantok jugak rupanya… aahaha.. abislah bile driver dah mengantok.. en.teman pun mengantok.. end up semuaorg pun mengantok.. so kami semua dok pakat tido dlm kereta.!


Nie pun salah satu pengalaman yg best jugak sebenarnya.. sebab we all boleh tido dengan aman dan tenteram tanpa fikir ade org nak rompak kiteorg! Ahaha.. walhal tempat tu sunyiiii giler Cadbury kott.. aku tido punyer lah nyenyakkk… memang letih giler and tak tahu kenapa dia punyer mengantok lain macamm.. lepas tu yg lagi pelik.. sampaikan semua org pun mengantok jugak! Aku penah bercerita ngan sorang akak blogger yg penah pegi visit Milford sound nie jugak.. dia kata.. memang sesapa yg pegi milford nie.. bile time balik.. dia akan akan mengantok.. and for sure nak tido! Errrrrrrrrrrr.. mula2 dengar macam scary gak lah.. hahaha..


But honestly memang best aahh tido ditepian jalan tu.. cuaca sejuk giler.. sempoooii jer tido dlm kereta sambil tingkap terbukak… kat Malaysia ko mampu buat camtu?? Memang takk ahh.. hehehe..


Then bile driver dah bangun.. we all teruskan perjalanan semula.. melalui TeAnau utk terus ke Queenstown! Perjalanan mengambil masa hampir 4 jam jugak utk ke bandar Queenstown… waktu kat Te Anau.. nampak kawasan2 cantik seperti kat bawah nie…


81-IMG_1584 copy

82-IMG_1575 copy

83-IMG_1579 copy

84-IMG_1580 copy

Kat kawasan Milford memang susah sgt nak dpt cahaya matahari.. bile kat Te Anau nie nampak lah jugak matahari dok main cak cak.. hehe..


Ok.. waktu perjalanan kami nak ke Queenstown, kami merentasi waktu sunset! Ade satu tempat yg sgt unik dan kami pun berhenti disitu.. nak tengok tempat nya macam mana.. tunggu akan ku update dlm my next entry yea… hehe…

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya view

Siti Shuhadah said...

Ya Allah..bestnya kakneen...

Suziey Ahmad said...

salam perkenalan..ziarah sini sambil follow2..
such a nice and wonderful anniversary celebration..congrats..smga kekal till jannah..
nice view.. :)

encik Kucim said...

salam kak neena... sy nak tanya ni..
kalau budget mcm ni.. brapa yer abis...
giler jatuh cinta ngan view2 dalam gambar ni...
mcm mahu letak dalam bucket list jerp...
t bila da tahu brapa budget.. ble kumpul wit.. pastu terbang ker new zealang... yahuu....

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak neen,
tu dia haih
semua bantai titon
he3
drebar mesti berangin bila semua penumpang lena kan3

seraa rose said...

Salam..

SubhanAllah cantiknya view..
walaupun mendung still cantik..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails