COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, June 5, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 5 @ Perjalanan Indah Menuju ke Milford Sound!



Yup.. di hari kelima di bumi kiwi, kami menuju ke salah satu tempat wajib lawat apabila kite bercuti di south island new zeland!


1-DSC07793 copy


It’s Milford Sound!


“Milford Sound (Māori: Piopiotahi) is a fiord in the south west of New Zealand's South Island, within Fiordland National Park, Piopiotahi (Milford Sound) Marine Reserve, and the Te Wahipounamu World Heritage site. It has been judged the world's top travel destination in an international survey (the 2008 Travelers' Choice Destinations Awards by TripAdvisor) and is acclaimed as New Zealand's most famous tourist destination.” - en.wikipedia.org


Ok ini ade info penting about trip to Milford Sound yg perlu korang ambil berat dan ambil tahu.. first of all, before korang proceed to Milford… korang kene check dulu sama ade jalan nak ke Milford nie bukak atau tutup! Yer… semuanya bergantung kepada rezeki korang okk.. sebabnya jalan nak menuju ke milford sound nie sgt2 berisiko dgn runtuhan salji.. sebabnya korang akan melalui ditepi kaki2 gunung yg bersalji.. so kalau cuaca tak elok.. ade potensi adenya runtuhan salji.. hujan yg lebat.. yeaa.. laluan nak ke milford akan ditutup! So nobody can entry route to Milford ok!


So macam mana nak tahu jalan tutup akak bukak Kak Neen??? Haaa.. jawapanya ialah korang kene singgah kat mana2 i-Site office before korang make a trip to Milford in order to know the weather forecast!


2-IMG_0644 copy


Macam kiteorg hari tu singgah kat i-Site kat bandar Dunedin yg berdekatan dengan station keretapi Dunedin nie..


So make sure korang carik i-Site office utk tahu keadaan cuaca before korang proceed ke Milford Sound yer.. jgn terus pegi jerr tau.. kang dah jalan jejauhh.. tup tup jalan tutup.. dah tak pasal nak berpatah balik jauhhh! Like us hari tu bertawakal jugak lah.. risau gak kot2 takde rezeki nak ke Milford Sound nie… but alhamdulillahh.. ade gak rezeki nak ke sana! Happy gak lah bile staff i-Site tu bagi tahu yg cuaca utk kami ke Milford ok!


Macam kiteorg dah purchase tiket utk ke Milford Sound nie awal2 lagi.. aku purchase via website Juicy Cruize nie jer..


3-JC


So macam mana kalau seandainya kite dah beli tiket in advance, then tetiba kite tak leh nak proceed ke Milford? Relax… tak yah nak risau sgt… nampak tak ade REFUND POLICY kat bahagian bawah email tu? yup… kalau seandainya cuaca tak baik dan trip di batalkan… then kite memang boleh dpt refund balik dari pihak mereka! So senang kan?? so jgn risau nak beli tiket awal2 ok.. beli jer dulu sebab biasanya kalau beli online nie boleh dpt discounted price skit tau! Macam kiteorg hari tu dpt beli pada harga NZD59.00 per person! And harga dia berubah ubah ikut musim dan timing jugak tau.. so you guys better plan it out well.!

Macam aku kalau boleh memang nak amik 1st trip dlm pukul 9 lebih kalau tak salah.. tapi takot kangg ade yg terlajak tido ke apa kat Te Anau motel tu kanggg.. saja jer lah tak dpt pegi ke Milford nie.. so utk langkah keselamatan kiteorg decide utk amik trip pukul 11:45 pagi.. so sempat lah kalau sepanjang perjalanan tu nak berhenti kat mana2 tempat yg menarik utk kami berhenti!


Perjalanan utk menuju ke Milford Sound nie memakan masa lebih kurang 2 jam jugak lah dari motel penginapan kami di Te Anau Lake View Kiwi Holiday Park nie! Since kami bertolak agak awal dari Te Anau.. so dpt lah kami berhenti sana sini utk amik gambar di beberapa tempat yg menarik! Jom tengok tempat2 yg sempat kami singgah sebelum we all sampai ke Milford Sound!


4-DSC07772 copy


Asalnya kiteorg berhenti dulu… waktu kiteorg berhenti kat tepi jalan nie takde sapa pun kat sini.. lepas kiteorg berhenti.. tup2 ade satu van bawak pelancong pun dok berhenti kat sini! Hehee. . apa yg menariknya kat sini eh?


5-IMG_1225 copy

6-IMG_1226 copy

Kat sini kalau tak salah merupakan salah satu kawasan shooting filem Lord of The Ring!


7-IMG_1231 copy

Sejukk gilerr okk.. so maafkanlah muke toyaa aku tuh! Hahaha..


8-IMG_1232 copy

9-IMG_1235 copy

10-IMG_1237 copy

Kalau tengok dlm gambar memang macam takde apaa2 yg menarik kat sini.. tapi trust me.. bile ko berdiri kat sini.. memang ko boleh rasa keindahan.. ketenangan dan jugak aura Lord of the ring tu di sini! Hehehe.. nasib takde kuda jer.. kalau tak memang aku dah boleh feFeling LOTR! Haha..


Kiteorg kat area lord of the ring nie tak lama sgt.. just stop by amik2 gambar sekejap… then teruskan perjalanan.. then we stopped by kat salah satu tempat wajib singgah di sepanjang perjalanan nak ke Milford Sound nie!


11-IMG_1247 copy


Yups… It’s a Mirror Lake!


12-IMG_1256 copy



Mirror Lake nie kira salah satu tumpuan pelancong jugak lah.. korang boleh singgah waktu on the way nak ke milford sound or waktu dah balik dari milford sound.. nampak tak signboard MIRROR LAKE tu.. dari pantulan air tasik tu kite boleh baca Mirror Lake tu dengan betol kan?


13-IMG_1252 copy

14-IMG_1254 copy

15-IMG_1258 copy

Sayang time nie ade pulak itik berenang renang di tepian tasik nie.. so air dia berkocak… plus di tambah lagi dengan ade keladak dedaun apa entah kat dlm tasik tu.. so tak dpt lah nak tengok effect mirror lake tu dengan jelas! Kalau ikut kan situasi yg sebenar.. tanpa gangguan apa2 bende kat dlm tasik tu… mirror lake tu boleh bagi effect macam cermin lah! Gunung2 tu nampak sgt jelasss kat dlm air tasik tu!


16-IMG_1263 copy


Muke geram kat itik dlm tasik! Hahahaa


Then kami teruskan lagi perjalanan.. sepanjang perjalanan ternampak kawasan2 yg gorjes seperti di bawah ini!


17-IMG_1268 copy

18-IMG_1270 copy

19-IMG_1277 copy

Cuaca memang agak mendung disepanjang perjalanan… dlm kereta kiteorg siap pasang heater sebab sejukkkk! Huhuhu…


20-IMG_1281 copy


Tengah2 drive tetiba nampak pulak signboard.. so haruslah berhenti lagi utk amik gambar! Ahahaha…


21-DSC07794 copy

22-DSC07796 copy

23-DSC07800 copy

Rinduu lahhhhhhh tempat nie! T____T


Bila rindu jom layan video kami di sekitar kawasan nie!





Jalan kat sini sunyi.. so amik peluang utk merempan tengah jalan raya yg ohsem itu! Hahaha..


24-IMG_1287 copy

25-IMG_1290 copy

Elok jer kiteorg nak masuk kereta lepas amik gambar kat sini… tetiba ade tetamu comel di atas kereta kami!


26-DSC07834 copy

27-DSC07844 copy

28-DSC07849 copy

29-IMG_1301 copy

30-DSC07837 copy

Burung nie memang famous kat area Miilford sound nie.. ia adelah binatang yg dipelihara daripada pupus!


Jom layan video kami dan burung comel nie plak!





31-DSC07856 copy


Dan kami pun teruskan perjalanan menuju ke Milford sound setelah berhenti banyak kali disepanjang perjalanan.. hahaha.. perjalanan lebih mencabar sebab jalan licin.. tak leh nak bawak laju2.. nampak tak kat tepi2 jalan tu pun ade salji! Hehehe..


32-IMG_1302 copy


Bile toleh kiri kanan nampak view camgini! Sesekali nampak cantik.. but bile pandang dua kali scary pun ade! Huhuhu… rasa macam gunung tu nak terkam dan makan aku jer!




33-IMG_1305 copy


Ok nie antara laluan yg scary dan best gak! Haha.. nampak tak terowong tu? yup kite akan melalui terowong ni.. and it’s one way… so ade traffic light yg perlu kite patuhi okk…


34-IMG_1308 copy


Kite merentasi perot gunung ganang!


35-IMG_1310 copy


Thrill! Seriously tak leh nak dibayangkan macam mana org zaman dulu kala dok tarah gunung bapak gajah nie utk buat terowong… kalau tak salah aku ramai yg mati sewaktu pembinaan terowong nie!


36-IMG_1326 copy



Ok akhirnya.. setelah banyak kali berhenti… we are here… HELLO Milford Sound!


37-IMG_1318 copy


Sedikit sedih sebab cuaca mendunggg… :( aku berharap sgt cuaca cerahh sebab view akan giler ohsem kalau ade matahari sewaktu buat milford tour kat sini! Huhuhu


38-IMG_1321 copy


Ok kite ade 10 min utk berjalan ke terminal ya.. so pastikan korang plan out your journey.. kene bagi masa utk berjalan kaki pulak sebab kereta kite park at one side.. then kite kene jalan kaki.!


39-IMG_1324 copy

40-IMG_1328 copy

41-IMG_1329 copy

Walkway yg cantik utk sampai ke terminal!


Ok… kite sambung cerita berikutnya di next entry lah eh… dah penat dah nie! ahaha…

6 comments:

Farah Waheda Wahid said...

subhanallah, cantiknya tempat-tempat ni semua...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak neena,
comei la bebird itu :)

P/s: port LOTR tu memang ohsem laaaaaaaaaa

zai zamree said...

Cantiknya....

ComelComot said...

uwarghhh cantikkknya xtau biler leh sampai huhu

miss eimanhikmah said...

cantik nyeeeeeeeeeee...

eynda said...

Bila la nak sampai tempat ni...cantik sangat :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails