COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, January 5, 2015

Kerja Giler Yang Kedua Aku Buat Ketika Berada Di Lake Tekapo, New Zealand!


Waktu aku tengah sibuk buat kerja giler yg pertama di Lake Tekapo, tetiba en.teman dok sibuk panggil aku keluar dari bilik motel! Kata dia permandangan kat luar malam tu terlalu indahh.. dia suruh aku cepat! Haihhh.. tak leh tahan aku tau.. takot terlepas permandangan indah tu punyer pasal.. aku sanggup berhenti potong ayam dan terus keluar bilik motel! Ahaha...

1-IMG_0325 copy

Allahuakhbarr!!! Memang terkeduuu sgt lidah aku nie ketika mata memandang keluar bilik motel kami di lake tekapo di ketika ini! Its a fullmoon panorama weeeiiiiiiiiiiiiii!

2-DSC06473 copy


Suasana sebenar di ketika nie adelah sgt2 gelap! Yg terang sekadar lampu neon di jalanraya dan jugak unit2 motel di resort kami...

2-DSC06473 copy


Tetapi dengan kebesaran Allah SWT, kami semua terkesima melihat bulan purnama ini dpt memancarkan keindahan cahaya nya di sekitar Lake Tekapo ini! Kalau lah takde bulan penuh nie rasanya kawasan disekitar tasik ini akan gelap gelita... sudah pasti kami semua tidak akan nampak pergunungan salji dan air tasik di hadapan kami ini!

4-DSC06493 copy


Ok.. tak feduliksss... sejuk tahap gabann.. kami tetap sanggup harunginya jua demi amik gambar bersama bulan penuh nie! hihi..

5-DSC06500 copy


Ini gambar takde edit2 ya.. ini gambar real punyer... tapi still aku boleh katakan yg keindahan dilihat didepan mata sendiri jauh lebih cantik dari apa yg tergambar kat dlm gambar nie! serioussss likeeeeeee YaAllah.. nak nangisssssssss sgt sebab terlalu terpesona dgn keindahan yg Allah tunjukkan depan mata aku sendiri!

Sumpah waktu tu tak teringat langsung nak captured environment indah nie ngan video! Maybe sebab cuaca terlalu sejuk.. tak salah aku around 3-4 degres... so tu yg cecepat amik gambar pastu masuk balik dlm bilik motel.. But seriously.. time tu aku hanya mampu ucapkan Subhanallahhh.... Terlalu indah ciptaanMu ini Ya Allah! Memang kelu lidah nak berkata-kata.. tetapi hati hanya mampu berzikir padaNYA!

Memang aku selalu sgt mengidamkan utk melihat keindahan bulan penuh camgini... dgn pancaran cahaya bulan terus ke kawasan tasik mahupun lautan.. ianya akan memberikan cahaya terang benderang yg begitu indah sekali.. kelihatan seperti ade lampu sportlight.. and syukurrrrr alhamdulillah.. tak sangka aku dpt melihat panorama yg terlalu indah nie di bumi New Zealand! Sebelum nie aku pernah jugak lihat panorama bulan penuh ketika bercuti di Sabah.. tapi cahaya nya tidak sama seperti di New Zealand nie! Kat new zelaand nie rasa kite macam terlalu dekatttttttt sgt ngan bulan tuu... dan cahaya nya terlalu terang!

Ok, lepas amik gambar ngan bulan penuh nie kiteorg masuk balik bilik motel.. aku sambung balik buat kerja giler potong ayam tuh! Heheh.. then sambung masak... then terus makan... lepas makan... si Lee ajak kiteorg keluar utk mencari sesuatuuuuuuuuuu yg dia memang dah set and aim utk trip New Zealand nie! kalau setakat aku berdua ngan en.teman yg pegi ke NZ nie rasanya kiteorg tak lah keluar malam tu kot.. tapi disebabkan dah ade geng yg ajak keluar... so kiteorg pun keluar lahhhhhh... Kata Lee dia nak carik Milky Way! Korang tahu tak apa tu Milky Way.. ok nie maksud Milky Way..

“The Milky Way is the galaxy that contains our Solar System. Its name “milky” is derived from its appearance as a dim glowing band arching across the night sky in which the naked eye cannot distinguish individual stars.”

6-DSC06510 copy


Melihat pada keadaan langit malam tu macam banyak bintang! So tu yg kiteorg pun keluar lah mencarik si Milky Way!

7-DSC06528 copy


Kiteorg keluar dari bilik motel tanpa arah tuju... keadaan dah lah gelap gelumakkk.. apapun tak nampak... lampu jalanraya pun takde disepanjang perjalanan kami tu... yg ade hanyalah cahaya bulan dan cahaya bintang-bintang yg bertaburan di langit!

8-DSC06524 copy


Sumpah weiiii.. gelap gulitassssssssss keadaan sekeliling kiteorg nie... dah lah golap.. sunyi sepi pulak tuuuuu.. oh kalau aku fikir fikirkan balik skg nie... sungguh scaryy...aku sendiri cam tak percaya jerrrrrr macam mana kiteorg boleh sekental ini... berani gilerrr duduk di tepi jalan dlm keadaan yg gelap gelita... dah lah kawasan tu kawasan tanah lapang dan takde penempatan apa2... kiri kanan macam ade hutan... buat nyer keluar binatang buas di waktu malam... OMG! Giler aaaahhhh! tapi kiteorg tak feduliks... main belasah jer berhenti kat tepi main road yg gelap gulita nie.. sib baik lah ade bulan penuh yg bertindak sebagai lampu suluh.. sib baik Lee ade bawak lampu spotlight utk photography.. kalau takde lampu spotlight tu, jgn harap lah korang leh nampak bayangan kiteorg kat situ! Ahahaha...

9-DSC06522 copy


Pencarian Milky way tidak berjaya nampaknya... so kite posing lovey dovey aje lah kekdahnya!

10-DSC06517 copy


Dah lah sejuukkkkkkkkk sampai tahap menusukkk ke tulanggggggggg... tapi tetap gagah berposing ditengah kesejukkan itew! Hihi..

11-IMG_0335 copy

Setelah hampir satu jam kami cuba mencari milky way.. akhirnya kami pulang semula ke motel penginapan kami dgn jiwa hampa! Ahaha.. Ye lah.. tak jumpa Milky Way yg sebenar... so hampa lah! Tapi takpe.. misi pencarian Milky Way kami tidak terhenti disini... kami terus buru dan memburu milky way yg kami carik tu sampai kami bertemu dengan nya! So nak tahu kiteorg bertemu atau tidak ngan si Millky Way.. korang kene tunggu sampai abis aku cerita percutian aku di New Zealand nie ya! Hihi...

Tapi yg pasti ianya tetap merupakan satu pengalaman yg paling indah dlm hidup aku! Buat kerja giler nie manis lah kalau takde apa2 yg tidak diingini terjadi.. huhuhu... anyway, malam tu nothing much we all do at our motel melainkan tido jer sebab keesokkan hari nyer kiteorg kene bangun awal utk meneruskan perjalanan kami yg seterusnya! So stay tune for my next update ya! ;)

5 comments:

Chekgu Azrine said...

Subhanallah cantiknya fenomena fullmoon tuh...rezki neena la dpt tgk untung!

Latifah said...

Subhanallah.. cantiknya..

LatifahFazri

DRAMATIC UNIQ said...

Subahanallah..
Allahuakhbar...!!

memang indah ciptaanNya kan..
untung Neena.. mudah-mudahan saya pun dapat sampai sana nanti... :)

Lan Careno said...

Gaya cerita tu alahai boleh feeling kekaguman keindahan tu... teringin sgt nak g... grrr...

HaFizaH aYu said...

Wishlist for this year nak pi NZ,mintak2 menjadi plan..nak fefeling mcm akak jgk cr milky way hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails