COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, July 10, 2014

Dilema Kuih Tart & Baju Raya!



Hmm… kenapa lah process nak kuih tart tak semudah macam process nak buat kuih semperit? Setiap tahun biler nak buat kuih tart.. mula lah aku berfikir-fikir.. nak buat ker tidak… nak buat ke tidak… tidak ke nak buat! Ahaahaha..


Seriously biler mengenangkan process nak mengopek nenas.. process nak memasak inti nenas tu… huuwwaaaa… rasa macam nak nangis sebab malassss bebenor rasanya nak mengerjakan process remeh temeh tu! tapi disebabkan process remeh temah tu lah yg membuatkan kuih tart turun temurun arwah mak aku tu marvelous giler!


Ingat lagi pada tahun 2012… ramai yg request utk aku buat business jual kuih tart… sampai terjebak lah jugak aku kesudahan nya! Hahaha… tapi malangnya terjebak tanpa berkesudahan pun bila mana aku disah kan pregnant that time… waimaa.. sampai ke hari ini process nak jual kuih tart dah terbantut! Huhuhu…


Sapa yg tak pernah baca lagi cerita ceriti kuih tart aku… korang leh terjah link2 kat bawah nie hah!


http://neenaanuar.blogspot.com/2011/08/my-gorjes-kuih-tart-nenas-resipi-mak.html


http://neenaanuar.blogspot.com/2012/08/aramak-ramai-pulak-yang-nak-order-kuih.html


http://neenaanuar.blogspot.com/2012/08/aku-dah-mula-berniaga-online-dengan.html


http://neenaanuar.blogspot.com/2012/10/pengumuman-penting-khas-kepada-customer.html


Entah lah.. aku memang dah teringat sgt nak makan kuih tart mak aku nie… tapi sifat pemalas lipas aku sgt tinggi pulak lately nie! Haiisshhh.. apa nak jadik entah lah.. dah makin kertu gamaknya… puas dah aku seru roh rajin utk masuk dlm diri nie.. tapi setakat hari nie masih tak sampai2 lagi! Takpe lah.. aku harap sgt by end of this week roh rajin aku masuk menyelinap dlm diri nie… kalau roh rajin berjaya menembusi.. waimaaa merasa lah aku makan kuih tart arwah mak tahun nie! Tahun lepas aku tak buat… tu yg tahun nie rasa macam ya allahhh.. nakkk sgt makan kuih tart mak niee..! Insyallah.. semoga aku rajin hendaknya hujung minggu ni!


Kot ade yg tertanya-tanyer.. aku tak jual ke kuih tart aku tu in case aku jadik buat kuih tart tu nanti? Aramakkkkk… ini memang kes berat nie… nak buat utk diri sendiri makan punyer lah payah.. ini kan pulak nak menjual? Kalau aku nak jual pun aku rasa harga memang akan jadik mahall kotttttttt.. silap haribulan harga mencecah RM50 sebotol kekdahnya! ye lah.. tenaga membuat jem nenas tu kene kire… org lain jual kat luar pakai jem commercial.. kalau jem commercial tu dah tentu2 lah murah! Ini jem buat sendiri okkk… so aku memang kalau nak jual kene jual mahal so that korang tak beli! Ahahahahahaha… eh jgn ckp.. kang ade pulak yg pm aku ckp ok jer kalau akak jual berapa pun janji saya dpt makan kuih tart yg akak buat! Hoihhh! Matikkk laaaaaaaaaaaaaa! memang matik lahh aku sbb budget hot sgt kuih tart aku tu kekdahnya! hahahhaha…


Aku budget minggu nie jer lah kot kalau aku nak buat kuih tart pun... so kalau menjadikk nanti adelah… kalau takde nanti.. meleleh air liur lagi lah gamaknya nanti! Huhu… kalau ikut kan hati aku nie.. nak ajer aku duduk umah buat kuih tiap2 hari… aku sukerrrrr… penat2 pun dah tentu2 duduk dlm umah sendiri…. best!! Tapi nak wat camne.. dah kerjanya makan gaji.. so bertabah lah... nak buat kuih tart satu jenis ni pun bukan main jenuh dok mengira masa biler nak buat.. ini kan pulak nak buat kuih yg bermacam-macam jenis! Memang takde lah jawabnya aku nak membuat kuih selain dari kuih tart… so as usual tahun nie aku still main beli kuih tunjuk2 aje sebab aku dah ade tempat yg memang buat kuih raya home made yg sedap dan menepati piawaian anak tekak aku! Hehehe.. well aku nie memang cerewet skit bab cookies nie.. sbb aku memang pnecinta cookies okkk.. seriously aku memang suker giler makan kuih raya.. tiap2 tahun aku beli kuih raya banyak gilerrr.. and at the end aku jugak yg abiskan kuih raya yg bebanyak tuh! Ahahaha… tapi biler org datang aku jamu lah kuih raya tu.. takde lah pulak aku gi simpan dlm gobok! Muahahaha…


Ok abis dah cerita kuih raya.. now nak cerita kisah baju raya pulak! Fuuhhhhh.. tahun nie aku bersyukur sgt2 sebab napsu shopping baju raya aku tak sehebat tahun lepas! Tahun lepas memang menggila aku tengok baju raya… ini semua angkara Jovian Mandagie lah nie.. tahun lepas dia jual baju raya lawa2 nak mampos… serious I cannot tahan! but not this year Jovian… not this year… ahahhaa.. Thank yoou lah so much sebab Jovian tak keluarkan baju raya yg secantik baju raya tahun lepas! Well.. tak cantik tu pada pandangan dan citarasa aku lah yer… citarasa org lain maybe cantikk… so thank you to my citarasa sebab tahun nie kamu tak ikut setan! Ahahahha….


But serious.. aku before bulan puasa hari tu dah risau dah.. kalau lah jovian keluarkan baju raya cantik2 pada pandangan mata aku.. matik lah aku tahun nie.. confirm aku terjebak lagi nieh! Fuhh… sib baik mata aku baik sgt tahun nie! Hehee.. takde satu pun yg aku terjebakk.. selamattttttt! Ade jugak lah aku usha usha Rizalman collection yg di jual kat Zalora… fuhh… sib baik.. sib baik… aku masih kebal dan tak tertewas! Ahaha… so pendek kata.. tahun nie tiada baju raya dari any hot designers yea! Aku pun suker gak.. sebab aku sendiri tak puas pakai baju raya aku tahun lepas yg dibeli dari Jovian nie!


So tahun nie nak recycle & nak pakai balik baju2 nie kalau ade majlis2 hari raya..! Tapiii… mana boleh takde baju raya yg baru kan?? ahahaha.. ade jugakkkk okkk… tak best lah raya kalau takde at least satu baju baru kannn! Aku adelah beli 2 baju nie secara online… dah lama dah aku beli around bulan January hari tu.. and memang aku just simpan baju tu as a back up utk baju hari raya tahun nie… incase in between before hari raya nie aku tak jumpa baju baru yg berkenan di hati.. so aku akan pakai baju yg aku beli secara online nie jer nanti di hari raya! And as for now rasanya memang aku akan pakai baju yg aku beli secara online tu lah kot! Hihi…


Baju raya aku dah siap… en.teman jer yg tak ready lagi! Dia biasalah.. memang suker beli baju melayu dia secara last minit… tapi skg nie aku like dlm dilema lah… tak tahu nak pakai baju raya yg mana satu! Sebab aku ade 2 dress dgn color yg berbeza.. satu color dark purple and satu lagi color electric blue! Seriously aku nak sgt pakai electric blue tu sebab aku belum pernah lagi pakai baju raya bertemakan warna electric blue.. tema warna dark purple tu aku dah pernah pakai2 years ago… tapi masalahnya skg nie… pada mata aku baju dark purple tuu jugak yg tersangat lah gorjes di pandangan mata aku skg nie! Well nak buat macam mana.. memang dasar peminat color purple.. waiimaaa ini lah jadik nya.. ko bubuh color apa pun yg paling cantik depan mata dia… at the end dia tetap akan memilih warna favorite dia! Huuwwaaa.. camne ni? Aku memang nak pakai warna electric blue.. tapi warna purple tu gorjes sgt… so camne?


Lagi penambah dilema biler en.teman kata tahun nie tak yah lah dia nak beli baju baru.. dia nak pakai balik baju melayu dia yg warna purple tu! huuuwwwwwwwwwaaaaaaaaaa… memang saja jer kann nak bagi aku bertambah-tambah dilema skg nie??? Weiii.. korang leh tolong selesai kan tak masalah dilema aku nie?? Bagi pendapat skit plissssssssss….. make sure pendapat korang tu bukan lah sesuatu yg akan menjadik penambahan dilema dalam diri aku ya! Ahaha….


Tapi seriously.. baju electric blue ngan dark purple tu memang kedua nya cantik! Tapi kalau nak dicomparekan mana yg terlebih cantik.. memang pada mata aku adelah warna purple tu lahhh! Ishhh.. entah lah! Ahaha.. kronik dah aku nie… tema baju raya pun nak dijadikkan masalah! Alahhh.. biar lahh.. aku tengah ade mood nak membebel nie.. so korang layan lah ek! Hahaha..


Ok lah.. itu jer yg aku nak borak kan ngan korang utk hari nie… esok kite sambung borak lagi eh!


Tata! Kisssssssss……….






6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selalu pilihan sis yang terbaik

Ili Syazwani said...

ingat lagi tahun lepas sampai mengidam nak makan kuih tart akak..sampai ni x dapat..nasib anak x meleleh ailio..hehehe, kalau tahun ni akak jual mahal pon nak beli :)

green apple said...

Tang kuih tart tu akak suka.
Buatkan akak boleh? Akak beli.

Mimy Hamid said...

aku electric blue...tp mcm nuar..megat pun tak nak..dia kata nk recylcle baju melayu..tp kuasa bini hentak kaki..electric blue jugak..kekeke

Chekgu Azrine said...

Pakai dark purple tu jela..hubs pun jimat tak yah beli lg baju melayu kan...senang baitu..hiks

Hidayah A Kassim said...

Lamanya tak sggh sini.l u r getting more gojes sekarang. Err nak sikit tart boleh hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails