COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 14, 2012

Aramak! Ramai Pulak Yang Nak Order Kuih Tart Nenas Aku!

Waduhh waduuhh!!  Tak ku sangka ramai plak yg berminat ngan kuih tart nenas aku nie!  Matikkk laaaaaa.. camne nak amik semua order nie??? *gigit jari*

Seriously aku nak ckp buat kuih tart nie sgt² memenatkan!  bermula dari kerja mengopek kulit nenas yg keras... pastu memarot nenas.. pastu yg paling sakit adelah memasakk jem nenas nya!  masak jem nie yg paling tension!!  Itu baru fasa pertama.. fasa kedua nak menggelek dan menerapp pastry kuih nie yg memang menggunakan tenaga sepenuhnya!

Ade yg dah tanye kat aku.. berapa harga sebelang kuih tart nie kalau aku nak jual?? Ok.. frankly speaking aku sedih coz tak leh nak jual pada korang dgn harga murah like biasa org jual yg 50 bijik = RM25!  Sebab utama kenapa aku tak mampu nak jual pada harga yg lebih murah adelah seperti berikut:- 

~  aku guna nenas asli & fresh (so far aku beli sebijik RM2 kat pasar basah kat area umah aku.. and aku memang tak kuasa nak pegi pasar borong so memang tak tahu kat pasar borong boleh dpt berapa hinggit sebijik), so bile dah aku buat jem tuh guna nenas asli bermakna jem nenas aku adelah bukan jenis yg commercial jem macam peniaga² kuih guna!

~  aku guna Planta Marjerin dan bukan nya marjerin Mas production..

~  aku guna tepung gandum cap Sauh.. dan bukannya tepung yg entahapaapaentah!

~  tu belum masuk cost bahan api, tenaga, masa, reben & botol.. aku pulak bukan business sepenuhnya.. so bahan² yg aku beli bukan lah secara borong!

~   last but not least aku kene kasik upah lah skit kat lakik aku tuhh.. dah dia jek lah pembantu peribadi yg aku ade utk mengerjakan kuih tart nie.. kalau takdak dia.. sorry lah.. memang confirm aku tak amik order hokey! :p *just kidding*

So berapa harga sebotol kuih tart nie aku nak jual kalau korang nak order?

Ok.. before aku bagi tahu harga.. aku nak bagi tahu yg botol kuih kat dlm gambar nie besar skit..  ade lebihan ruang dibahagian atas botol kalau masuk 40 bijik kuih tart.. so nanti bile aku buat utk korang.. saiz botol kecik skit supaya aku boleh masukkan ngam ngammm kuih dlm botol utk korang!  

So, kuih tart nenas resipi ibunda aku nie berharaga RM38 utk 40 bijik!  Rasa mahal?? takpe.. aku tak kisah pun kalau korang rasa mahal dan tak nak order sebab seriously aku bukan nak kaut untunggg semata punn... in fact kalau nak kire tahap kepenatan jerk dah membuatkan rasa tak berbaloii!  huhuhu... tapi since kalau ade yg betol² yg interested nak beli kuih tart aku nie.. insyallah aku akan cuba usahakan sebaik mungkin!

Pada korang yg betol² interested nak beli kuih tart aku nie, korang boleh lah email aku at cute_ena19@yahoo.com utk buat reservation! waah.. nape reservation? hahaha.. sebab aku nak tengok berapa ramai yg nak order.. then senang aku nak budget beli bahan² nya nanti!

Anyway.. aku nak jugak bagi tahu yg in case lah kalau aku dpt banyak email yg kata nak order ngan aku kuih nie.. seriously aku rasa tak mampu nak buat more than 10 bottles at this stage.. so, aku akan ikut first come first serve basis!  sapa email dulu.. dia yg akan dpt dulu kuih nie! nanti second stage aku buat.. aku akan roger lagi yea!  or kalau korang nak que siap² dlm email list aku pun boleh.. sapa yg masuk lepas dari email ke sepuluh.. aku akan kire korang utk second stage punyer order ek! :D

Nie aku berangan jek lah.. macam lahh ramai bebenor yg nak order nie! hahaha.. anyway, kalau sorang dua nak order pun aku terima jerr.. so kalau korang betol² nak order kuih nie, make sure korang email aku tau.. jgn tinggal comment kat sini.. susah aku nak track nanti!

Bile aku nak buat nya? before raya ke? oohhh nehiii tumm tidakk!!! hahaha.. gilozzz ko... lagi 4 hari nak raya.. mana sempat aku nak buat! Insyallah.. aku budget² cam boleh mulakan buat kuih nie by end of September... so aku budget² lagi cam sempat dan boleh deliver pada korang by Raya Haji.. Insyallah!

Happy ordering guys! :) *wahh budget buat business online*  



5 comments:

Anum said...

susah kan

AIN NAZRI said...

dah email dah akak gorjes...

Mimy Hamid said...

peh gojes masak memang kelesssssssss....nasib aku tak suka biskut tart..ntah napa ...aku tak minat makan...unlucky me

liaamalia said...

btol harga tart ptt naek...mymom jual tart gak tp tart gulung..since 5 years back RM25 for 50pcs...but org still kt mhal...dorg xtau ker harge nenas da naek evry year....so kak neena chayok2

O'gosh said...

haha....ingatkan nak buat sblm raya...gila hebat apa neena ni...rupa2nya tuk raya haji....huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails