COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, July 24, 2014

Maaf.. Aku Tidak Mahu Menjadi Isteri Yang Derhaka!



~Sessi borak santai lakik binik sewaktu sessi membuat kuih tart~


Binik: Bee.. kalau lah kite betol2 serious dlm buat business kuih tart nie... apa lah motto yg kite nak letak ek? Selalunya org kalau buat business mesti bagi motto yg jenis2 camgini kan... “sekali rasa pasti mahu tambah berkali-kali” ataupun “tak rasa tak tahu... sudah rasa pasti mahu!” ataupun “jika dipandang tak terpikat, cubalah rasa hati pasti terpikat!” haaaaaa.... gituuu!!! So kalau utk kuih tart kite nak letakkan motto apa plak ek? Saya rasa macam segan pulak nak letak motto2 camgitu sebab kesedapan kuih tart kite nie rasanya pada anak tekak kite lah.. belum tentu lagi sedap kat anak tekak org lain!


Lakik: Haaa... letak jer motto camgini... “kuih tart nie sedap pada citarasa si pembuat kuih.. kalau suke beli.. kalau tak suke tak payah beli!” ataupun “kalau dah makan rasa tak sedap di tekak sendiri... nasib lah.. padan muke.. sapa suruh beli?” haaa.. amacam... OK tak camgitu?


Binik: hahaahahahahahahaha..... *gelak sampai rasa nak pitam* bengong lah you nie... confirm lah kuih tart kite takde org nak beli!


Lakik: hahaha.. ye lah kan.. memang kite nak buat org kurang beli sebab I dah tak sanggup nak tolong you buat kuih tart ni... bukan kerja mudah nie... kalau boleh nak jual sebijik kuih tart pada harga RM2! Kos masa & tenaga terlalu tinggi utk buat kuih tart..!


Binik: hmmm.. memang lah remeh kerja buat kuih tart nie sebab kite buat jem nenas kite sendiri.. kalau beli yg dah siap tu memang kurang dari kos masa dan tenaga... tapi rasa dia memang takkan sama lah mac am jem yg kite buat sendiri nie bee oiii! Tapi tu lah kalau nak jual sampai RM2 sebijik memang confirm lah org takkan beli sebab mahal sgt tuh! Org nak makan pun pikir berkali-kali kuih tart sebijik 2 hengget okkk! Hehe..


Lakik: haaa.. bagus lahh.. kan dah ckp tadi.. memang tak nak bagi org beli! Hahaha..


Binik: eeeiii... jahatnya Bee nieeee!!!!


Lakik: dahhh.. tahun depan kalau nak buat kuih tart.. you business jual jem nenas dia aje dah lah! Sebab skg nie jem dia tu yg tak ramai org buat... sebab kebanyakkan nya org jual skg nie adelah jenis commercial jem tu... so kalau nak buat.. just buat jem nenas dia and jual jem nenas tu..!


#BinikKenePatuhPadaArahanSuamiKalauTidakNantiJadikIsteriDerhaka

#MemangBetolBukanMudahProsesPembuatanKuihTart

#TerlaluBanyakMasaDanTenagaYangPerluDiKorbankan

Seriously aku tak sangka ramai betol yg nak order kuih tart nenas aku nie! Honestly aku terharu diatas sambutan yg korang berikan pada kuih tart gorjes gonjeng aku tuh.. tak sangka pulak dapat sambutan walaupun aku tak open oder pun secara official di mana2 laman social network aku! Hari tu jer aku ade cerita pasal kuih tart kat I’m Yourss nie... tup2 dpt pulak message yg katanya since dari preggy dok mengidam nak makan kuih tart aku nie.. tapi sampai baby dah keluar dari perot mummy dia pun masih lagi tak merasa nak makan kuih tart aku nie hah!


Ya allah... serious rasa macam kijammmm nya lah hai aku kalau tak buat jugak kuih tart nie utk diaorg... tahun lepas memang ade ibu mengandung tu ckp yg diaorg teringin nak makan kuih tart aku.. tapi memang tahun lepas aku langsung tak buat kuih tart atas faktor2 yg tak dpt nak dielakkan! Bukan sengaja tak nak buat.. tapi nak buat macam mana dah keadaan tak mengizinkan! So tahun nie rasa macam ade ruang dan peluang utk aku buat skit kuih tart nenas nie... tapi tu lah.. baru aku cerita teaser... dah berdesupp org dok pm and comment kata nak order kalau aku open order utk kuih tart nie!


Bile mengenangkan para ibu mengandung tahun lepas yg dah terkeluar baby dlm perutnya pun masih menantikan kehadiran kuih tart aku nie... waima aku gagahkan lah jugak utk buat kuih tart tahun nie... ramai tak ramai dlm 3 org jugak lah yg mengidam kuih tart aku nie waktu diaorg pregnant.. tapi now anak dah terkeluar dah pun! Huhu.. so aku priority kan diaorg nie lah dulu...



Waimaa.. over the weekend baru2 nie.. aku pun start lah aktiviti mengeTART! Aku record lah process membuat jem nenas aku kat instagram... then aku share kan jugak kat FB.. sekaliiii dpt pulak msg yg ini!









Huwwwaaaaaaaaaa.... sediihh... tak sampai hatiii... so kene tambah lagi satu quota.!

Ya allah... seriously aku sgt2 terharu.. korang tak pernah rasa lagi kuih tart aku.. tapi korang beria-ia nak order kuih tart aku.. sumpah I is agak scaryyy... ye lah... sedap nya kuih tart aku tu pada anak tekak aku... pada anak tekak dan citarasa korang mana lah aku tahu kan! Kalau korang suker... alhamdulillah.. syukur lah sangat2... tapi kalau korang tak suke acaner?? Uhukk.. uhukkk.. takpe kalau tak suker.. mohon korang halalkan lah ek duit yg korang beli kuih tart dari aku tuu.... huhuhu... Tapi memang lah.. tak rasa tak tahu... dah rasa baru tahu sedap ke tak kan? It is always a first trial... insyallah aku doakan moga2 korang suke lah ngan kuih tart yg aku buat nie... hihi...


OK.. kat sini aku nak ucapkan terima kasih yg tak terhingga buat korang yg ade niat dan sudi nak beli kuih tart nenas aku ni... sesungguhnya ahkak gonjeng si very the terharu! Memang kalau ikutkan hati nie nakkkkkkkkkkkkkk sgt accept kesemua permintaan korang! Memangg aku nak open order utk kuih tart nie!! Tapi.... sorryyyyyyy sgtt!!! Aku bukan tak nak buat... tapi aku tak termampu nak buat!!! Harap korang paham yer!!


Aku buat kuih tart nie berdua jer ngan en.teman.. kalau takde en.teman.. memang matikk lahhh aku sengsorang nak mengadap kuih tart nie! Seriously tak bergerak lah proses pembuatan kuih tart nie... tu yg sayang sgt2 kat en.teman tu.. dia banyak sgt tolong aku.. dari business pin2it sampai lah ke business nak jual kuih tart... en.teman senantiasa berada menemani ku! Memang sesuai sgt lah aku gelarkan dia en.teman! huhu...


Memang tak leh nak dinafikan yg proses pembuatan kuih tart nie sgt remeh.. dah lah remeh.... lepas tu makan masa yg sgt lama nak membuatnya! Bermula dari process nak mengopek nenas... kopek nenas nie dah boleh membuatkan sakit tangan... sbb kulit nenas keras... then air nenas nie tajam! So sebagai langkah menjaga tangan.. bile potong nenas.. aku pakai glove tangan... then kene lah beli pisau baru yg boleh memotong nenas dgn mudah!




Pisau nie memang dah lama aku nak beli.. tapi tak terbeli-beli.. pisau yg dok ade kat umah stock pisau harga tak sampai RM10! Ahaha... ye lah.. aku nie bukan lah masterchef sgt nak beli pisau memahal... tapi biler mengenangkan pisau yg murah nie terkadang cepat tumpul dan mudah rosak.. so aku memang dah lama berniat nak beli pisau multipurpose camgini utk dapur aku! Dpt satu pun jadik lah... alhamdulillah... hari tu pegi Cold Storage KLCC.. terjumpa pisau nie.... harga RM50! Ok sgt lah nie... sbb kalau aku tengok pisau kat Parkson & iSetan.. ya ampunn.. dah beratus ribu riban dah harganya utk satu pisau... tapi aku tahu.. kalau pakai tu lagi hebat rasanya biler buat kerja2 memotong kat dapur! Hahaha..





Alhamdulillah... lajuu jer aku potong nenas tanpa rasa sakit tangan... hihi...


Yang sakit tangan biler kene masak jem nenas di atas dapur selama hampir 1 jam! Satu jam nie utk 10 bijik nenas okkkk.. kalau lebih.. lagi lama lah aku kene mengacau jem nenas nie sampai masak.... dah lah tak leh nak tinggal nanti hangit... dah macam masak dodol dah kekdahnya! Huhuu.. memang part paling sakit nak buat jem nenas adelah dari process pemotongan dan process memasak atas dapur! Pastu nak kene jaga jugak... tak leh masak jem dia terlalu kering dan terlalu berair..! process masak jem memang menguji kesabaran jugak lah... dgn panas nya.. dgn kene berdiri nya.. dgn tak leh berhenti mengacau nya lagi..! Phewwwwwwwwwww!!!!


OK.. Dah settle masak jem nenas... process nak buat pastry kuih tart tak susah sbb itu dia gaul tepung gandum ngan planta jer... yg penat adelah process menerap, process bubuh inti dan process membakar! Sekali bakar bukan nya boleh bakar beratus2 bijik kuih tart sbb al-maklum lah microwave aku bukan macam oven org buat business jual kuih tuh yg sekali bakar boleh bakar beratus-ratus bijik kuih! Aku punyer sekali masak boleh masuk dlm 30 bijik aje.. sekali masak makan masa dlm ½ jam... haaaa.. mana lah tak semput?


Tapi biler dah siap... biler dpt makan... waaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sedapppppppppppp nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Hilang penattttttttttttttttttttt! Ahahahaa.... tapi as I said... sedappp nie utk kategori anak tekak aku yer.. tapi tu lah... tang part nak jual kat org ramai nie bukan tak nak jual.. tapi org kata... faktor masa & tenaga nie terkadang adelah sesuatu yg tak boleh nak diukur... kalau nak kata tak balik modal beli barang tu memang lah boleh balik modal.. tapi kalau betol2 nak buat kiraan dari kos tenaga & masa kan.. memang betol lah bak kata en.teman yg sebijik kuih tart bakal mencecah harga RM1.50 sebijik! Huhu... tapi confirm kalau aku jual camgitu.. org akan kata aku giler!! Hahaha...


Well.. itu lah dia lumrah berbusiness kan! Terkadang buyer tak paham dan tak nampak kos2 terselindung seperti kos masa dan tenaga tu... biler satu2 barang tu mahal.. kite memang akan kata.. hoihh! Mahalnyaaa kuih tart org niee.. nak mampos ke apa jual sampai RM2 sebijik??? Well.. hakikatnya memang nampak macam giler.. tapi kite takkan rasa giler biler kite sendiri rasa setiap process pembuatannya! Kalau kite rasa tak sanggup nak buat.. maknanya org jual RM2 sebijik tart tu tak giler lah kekdahnya! Hehehehee...


giler tak giler... aku kalau buat kuih tart.. part pastry dia nipis... and part inti dia banyak! So baru lah puas makan kuih tart.. aku paling pantang makan kuih tart bile inti ciputt.. pastu biler makan rasa tepunggg jerr! Stresss.. so biler aku jual.. aku still jual pada momentum yg sama.. aku tak kurang kan inti.. aku still prepare macam mana kalau aku sendiri yg makan! So camne nak buat untung biler jual kuih tart kalau aku jual murah? Hahaha.. org yg jual murah tu dia guna commercial jem... pastu tepung pastry nya teballl.. so memang lah diaorg boleh buat untung biler jual kuih tart! Hihi...









Hahaha.. belasah jer guna sticker pin2it! tak koser aku nak tempah sticker baru tuk kuih tart! :p

Again... aku mintak maaf banyak2 pada korang yg berminat nak beli kuih tart aku... tapi sesungguhnya aku tak dpt nak penuhi permintaan korang tuu... aku hanya mampu nak buat 10 bekas kuih jem tart nenas utk tahun nie... 6 org dah ade pemilik nya... 4 dari nya adelah para ibu mengandung dan yg dah bersalin dan 2 lagi tu adelah org yg terawal order kuih tart nenas aku tanpa aku open order kat diaorg! huhu.. Then lagi 4 bekas tu adelah utk aku dan family aku! Huhuhu..


Kalau aku nie suri rumah sepenuh masa.. takde kerja nak buat.. maybe project kuih tart nie boleh berjalaan dgn jaya nya kot.. tapi disebabkan aku nie pekerja makan gaji sepenuh masa.. so memang sumpah takde masa nak mengadap buat kuih tart nie secara besar-besaran!




So ade tak yg berminat kalau aku jual inti jem nenas nie aje?? Kalau ade maybe aku boleh consider utk jual jem nenas jer utk tahun depan! Hehehe..


Anyway, hari sabtu lepas aku buat rounding tuk deliver kuih tart! Meet point kat Sunyway Pyramid sbb aku & en.teman nak buat last shopping before raya… ade dua org yg aku patot jumpa… sorang Iffa yg ibu tengah mengadung tu… and sorang lagi famous blogger.. kalau aku sebut nama dia mesti korang kenal dia punyer lah!








First aku nak pegi jumpa Iffa dulu… roger2 Iffa katanyer dia dah pun deliver baby kat SDMC!





Aiyakk serious terasa ralat jugak sebab tak dpt nak deliver kuih tart before dia deliver baby… huhu.. takpe lah… yg penting kene bagi jugak.. and aku sempat bisik kat Iffa utk curik2 makan sebijik aje kuih tart tu utk lepas kan rasa mengidam! Then kene suap gak skit kuih tart untie nin kat mulut baby supaya baby tak leleh ailio nanti! Ahahaha…


Lepas jumpa Iffa kat SDMC terus aku & en.teman memecut ke Sunway Pyramid… nak carik parking yaaaa mpunnnnnnnnnnn… rasa nak mati hidup balik.. mati hidup balik kekdahnya! memang org tengah giler nak menyoping raya.. huhu… at last dpt gak parking.. terus pi kat main entrance nak jumpa seorang famous blogger yg sudi nak order kuih tart aku!




Korang mesti kenal famous amous blogger nie kan?? Kak D @ Green Apple @ Kak Diana Ishak!




First time aku jumpa Kak D… all this while dok follow blog dia and FB dia je!



Serious Kak D peramah… kiteorg berjumpa macam dah lamaaa kenal dan dah banyak kali jumpaaa jerr!! Borak pot pet pot pet tak berhenti… hahaha..



Sempat hadiahkan Kak D pin2it! hihi..

Honestly tak sangka pulak Kak D sudi nak order kuih tart dari aku! Semua nya bermula dari entry aku yg INI! So Kak D sudah terjah aku punyer entry nie dan telah meninggalkan komen disitu! Mula2 macam nak buat tak nampak… pastu dia komen lagi kat FB... ok tak leh nak lari dah! Ahahahaha…


Memang hakikatnya aku tak open order utk kuih tart yg aku buat nie… aku buat pun skit jer utk mereka ibu mengadung yg betol2 mengidam nak makan kuih tart aku.. so biler dah buat aku tengok cam ade lebih skit yg boleh aku bagi kat kak D since Kak D adelah org pertama yg buat order tanpa aku open order! Hahaha… Kalau ikutkan Kak D nak order 4 balang okk.. tapi sesungguhnya aku tak dpt dan tak mampu nak penuhi permintaannya itu! Maximum aku boleh bagi 2 balang jerr.. and alhamdulillah Kak D sudi menerima nya! Kak D kata satu balang pun ok… terus terfikir preggy ke akak aku nie??? Ehhhhhhhh.. ampunn Kak D… gurau2 eh.! Heeeee….


Kak D pun tak leh lama on that day.. parking takde.. so en. wan tunggu kat dlm kereta by the road side.! Walaupun tak lama jumpa.. seriously rasa seronok dpt jugak jumpa my kakak yg sempoi nie! Dulu before aku berblogging.. aku ingat lagi kawan aku Deyna pernah ckp yg muke aku ngan kak D ade persamaan! Waktu tu aku tak kenal pun Kak D ni siapa… lepas Deyna ckp camgitu… aku pun try lah skodeng blog kak D… tengok2 eh ye ke sama? Ye lah biler diri kite sendiri nak buat perbandingan memang susah skit lah kan.. even till now org dok ckp yg muke aku sama macam Kajol… but yet till today aku tak leh nak nampak kat mana persamaan tu! hahaha…




Nice meeting you in person Kak D! and thank you so much for the sistem barter… aku bagi Kak D beg plastic coklat.. Kak D bagi aku beg plastic pink! Hehehe…




Ini lah dia isi kandungan dlm beg plastic pink itu! Kak D bagi aku Cookies Choc Chip yg dibuatnya sendiri dan jugak sehelai shawl yg tersangatttttttttt lah cantik!!! Tak sempat lagi nak menggayakan nya.. harap2 raya nanti aku dpt bergorjes dgn fushia shawl yg blink2 tu! korang kalau beli shawl cantik tu leh contact Kak D ok!








Serius sedap choc chip air tangan kak D… ranggup… aku nie dah lah peminat cookies… this time before nak raya dah 3 balang kuih dah abis aku rembat! Ahahahah… so salah satu nya adelah kuih choc chip kak D nie hah! So kalau korang nak order leh order tahun depan keh!




Lepas jumpa Kak D.. aku & en.teman buat last shopping.. konon last lah.. tapi rasanya cam tak last lagi nie! Hahahaha…


5 comments:

DYatie said...

Semoga terus murah rezeki u Neena.
Best ada tangan magis pandai buat biskut semua ni. Yatie semua main tunjuk je. Hihi.

Nurzakiah Hanum said...

wow sambutan yang bagus nie
comfirm terbaik rasanya

CikSiti said...

baiknya neena menunaikan hasrat mak2 buyung hihi

green apple said...

gonjeng-gonjeng kau pun berdiri masih lagi style kaki bersilang. Akak kau ni?
TERKANGKANG okeh!

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

tahun depan boleh order jem tart ngn akak..
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin yer akak.. =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails