COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, April 17, 2014

Aku Sentap Bila Di Arahkan Untuk Membayar RM3,682 kepada pihak AmBank!



Fuhhh… Berderauuu darah aku! Baru jer terima panggilan talipon dari AmBank.. message yg disampaikan oleh voice machine Ambank tu lebih kurang camgini lah bunyi nya.. “Salam sejahtera… Ini panggilan dari Ambank, kami ingin mengingatkan kepada anda bahawasa nya anda mempunyai baki tertunggak sebanyak RM3,682 dari account pinjaman anda!. Dan…. ” tak sempat dia nak abis kan percakapan dia, terus aku letak talipon!

Cepat2 aku capai file pembayaran utang aku! Carik and go thru kesemua resit pembayaran loan kereta aku! Cuak jugak betoi ke aku ade terlepas bayar duit kereta pada mana2 bulan sebelum2 nie? Aku nie dah lah makin tua nie makin pelupa… sekarang nie sekelip mata aje aku mudah lupa! Huuwwaaaa… serious aku takot dah nie! Matikkkk laaa aku kene tibai ngan en.teman kalau aku tak bayar duit kereta!

Memang loan kereta aku ngan AmBank.. and memang aku in charge utk bayar duit kereta.. duit kereta jerrr lah yg aku bayar… utk hutang duit rumah and segala tok nenek bill… semua tu en.teman yg settlekan! So sebelum call en.teman nak bagi tahu yg Ambank kata aku ade hutang… better aku check betoi2.. takot aku yg ade masalah ingatan nie betol2 dah buat silap!

Sekali lepas check all my payment receipt… memang betol lahhh tak ade satu bulan pun yg aku tak bayar kat hutang kereta aku kat Ambank! All up to date payment aku… aku kan pembayar tegarrr… biar lah tak makan… janji segala hutang piutang bank harus di settlekan terlebih dahulu.. itu lah prinsip hidup aku! Tapi hati aku still tak berapa nak confident lagi nie… sebab every month aku buat third party transfer online payment… kot2 lah mana tahu tetiba online payment aku tu tersangkut kat mana-mana… amount dari saving account aku dah di tolak.. tapi payment tak sampai kat Ambank! Huuuuwwaa.. cuakk lagiii!!

So tanpa berlengah.. aku cecepat call customer service Ambank! Aku memang tak puas hati sebab yg call aku tadi tu adelah machine.. dan bukannya org! So aku kene ckp ngan staff customer service Ambank in order utk dptkan confirmation about the random telephone call! Boleh plak customer service nie busyyy… gggggrrrrrrrrrr!!! Bertambahn stress aku menunggu di talian nie! End up dpt jugak aku berckp ngan staff customer service AmBank..!

Aku pun cerita lah.. aku dpt call dari Ambank.. tapi machine yg berckp dan bukannya orang.! So aku tanyer lah.. betol ke aku ade hutang ngan AmBank.. setahu aku.. aku tak pernah skip bayar car loan aku kat AmBank! Then customer service tu ckp… panggilan tu adelah panggilan palsu!! Memang dah ramai customer Ambank call and complaint bende yg sama! Memang spammer nie gunakan phone number AmBank utk buat kerja2 terkutuk nie!

Aiyooooo… memang daring giloz lah para2 spammers skg nie ek! Selalu aku memang dpt spam email… tapi aku dah tahu kalau received email notification tu.. memang confirm lah ianya spamming activities.. selalunya kalau terima email camgitu… aku terus delete email tu.. tak koser nak bukak pun tengok apa content dia! Tapi biler dpt phone call nie.. sumpah rasa nak pitammmmmmm woooo! Sebab suara dari voice machine tuu.. sebijik sejebonnn okkk macam voice machine kat talian official AmBank! Serious giler bapak punyer genius org yg buat kerja2 spamming kan!! aku memang hairan bin ajaib.. macam mana diaorg boleh buat sampai ke tahap tertinggi camgini sekali utk spamming org!

So utk puaskan hati aku… aku suruh customer service tu check kan aku punye loan account sekali gus.. Phewww.. alhamdulillah… account loan payment aku ok.. all up to date! So customer service tu kata jgn percaya pada random2 call camgitu.. itu semua aktiviti2 spamming!

Ini info dan peringatan pada korang semua jugak yer.. Jangan percaya pada sebarang email yg dihantar kat email korang… jgn percaya pada sebarang phone calls yg korang terima in order utk korang buat sebarang pembayaran! Kalau betol pun korang tak bayar.. and korang masih ade tunggakkan hutang.. the best solution adelah korang call personally pada pihak bank.. mintak diaorg keluarkan statement.! Kalau nak lagi secure.. korang pergi sendiri kat mana2 branch bank korang tu.. then mintak diaorg check kan kat situ jugak! Skg nie dunia online nie ade buruk baiknya.. so sila lah berhati-hati ye teman2 ku semua!

14 comments:

anak aris said...

salam kak nina..

semalam saya pun terkene jugak..same like u..dorang inform saya hutang credit card rm3xxx. padahal saya xde card credit pun..confirm dekat customer service dorang ckp mmg itu spam..

O'gosh Iskandar said...

puhh..nasib baik u bersabar sikit je lagi sebelum membambu orang..huhu

Ainul Hayat said...

Hye Neena. Salam perkenalan. Saya baru baca blog awak. Sebelum ni nampak awak berkomen2 dengan Yani di FB. And perkara yg sama terjadi kat saya pagi tadi.
Terima call dari no ni 0321788888. Kata ada outstanding Rm3000 dgn AmBank. Padahal tak pernah buat loan pun dgn AmBank.

ILA shafila said...

Banyak kali juga dapat call macam ni. Tapi den buat tak layan je sebab loan payment memang up to date.

Nurzakiah Hanum said...

BAHAYA KAN SIS

kathy jem said...

Kathy pon baru2 ni ada Ambank call kata ada hutang kredit card..padahal kredit card pon takde..dngr mcm tu terus letak phone malas nak layan..bnyk la kes mcm ni neena..

ShakleeHealthyLifeNad said...

as salam sis, sm la dengan my mum in law..kt ade hutang kad kredit..pd hal byr up to date jer..n byr lebih dr guna..pelik betol

Z@i Z@mR33 said...

sm mcm kathy.penah kena kata ada utang kad kredit pdhl kad kredit pon xdo

sweet tooth said...

macam2 cara dorang ni nak menipu skang... hati2 semua...jgn terjerat...

anakomak said...

neena,

I pun dah terkena 2 bln lepas...
I tunggu gak sampai machine abs n konon nk ckp ngan operator dia, n mmg silap la dia nak menipu pun agak2 la kan..

I cakap dia tipu, dia siap soh i buat report kat BNM klu i kena tipu, so i mita dia no phone BNM, n guess what dia bagi no yg x wujud. Memang silap org la dia nak kenakan, I cakap i keje kat BNM, n no tu bkn no BNM.

Bole dia cakap i ada buat transaksi kt kad buat pembelian emas kat poh kong, padahal seharian i dok umah,lagipun kt kad ambank pun x pernah ada. nak menipu pun x kena

I siap minta no hp dia, no ic dia.. tapi dia bg ntah betul ntah tidak no tu. Terus i buat report polis n report kat Ambank...

Jan@Afzan said...

Betul tuh neena..

Apapun, simpan semua resit dan call the Bank terus for confirmation.

Sekrang ni semua tak boleh percaya, tiba2 call kata ada hutang lah, payment sangkut lah...

jan pun sama, dapat gaji bayar semua hutang2 dulu, baru lega..:D

Tq for the entry..(sebab Jan pun kereta dengan Ambank..)

Mimy Hamid said...

kawan aku kena beb...sama macm readers anakomak...dia kena sama ada beli poho kong...kawan aku siap call bank negara..mmg takde...tipuu

fazsya shaklee said...

takutnye, faz pn wat loan kete dgn ambank, huhuhu
http://fazsya8684.blogspot.com/

anna hashim said...

saya pun pernah terkena jugakk..huhuhuu banyak kali kot diaorg call..bila google no fon yg call tu, banyak gile aduan..huhuuhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails