COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, April 22, 2014

Aku Dah Renew Passport… So Ke Manakah Destinasi Yang Akan Aku Tuju?

Hari Sabtu baru nie aku gie buat urusan rasmi di UTC Pudu Sentral! Kebetulan aku nak kene renew lesen memandu dan jugak nak kene renew passport!

Last aku renew passport was in 2012! Dlm masa dua tahun tak sangka pulak aku rupanya dah banyak giler perubahan telah pun berlaku utk buat urusan permohanan passport nie! Hari Jumaat lepas kerja aku singgah Ampang Point utk amik gambar passport kat FotoZoom… kengkonon nak budget efficient laa.. tak nak rushing amik gambar kat UTC pada pagi sabtu keesokkan hari nya! Aku main semangat aku nak amik gambar passport okk.. ye lah nie first time nak amik gambar versi berhijab! So kengkonon nak budget hot lah dlm gambar passport… sekali lepas 20 min utk aku dtg collect gambar aku kat FotoZoom… yaaa ampunnn… gonjeng tahap babun output nya!! Sumpah rasa nak pitammm tengok gambar aku sendiri!
Kualiti memang tahap *&%#@#%^&%@~!!@$^& okkkk… Aku tahu lah aku ni hitam… ko tak yah lah menambahkan lagi tahap kehitaman aku tu! lepas tu gambar contrast gilerrrr! Then gambar blue and muke aku jadik pecah-pecah! Helooo.. ini bini photographer tau! Kalau kot yer pun ko nak buat muke aku jadik buruk… ko jgn lah charge sampai RM15 utk 8 pcs! Charge seringgit satu aje dah lah! Ggrrrrrrrr!!!!

Aku tak amik gambar yg kiteorg snap tu… kiteorg reject gambar passport tu sebab quality dia terlalu teruk.. and nasib baik lah budak2 yg keje kat FotoZoom tu tak banyak songgeh… diaorg ok kan aje.. and pulangkan balik duit kiteorg! Kalau dia banyak songgeh.. siap dia.. en.teman tak payah bersuara sebab aku pulak yg akan bersuara… mula2 aku memang biarkan en.teman jer yg uruskan.. aku just stand by kat belakang.... sib baik en.teman dpt settle cara gorjes.. kalau tak.. ah kak gonjeng akan take over the next scene gituu! Muahaha…

Agak frust bile gambar passport tak menjadi.. tetiba teringat yg UTC bukak sampai kol 10 malam.. so budget macam nak gie terjah UTC malam tu jugak utk buat passport… then aku up status kat FB tanyer kot2 boleh lagi ke dpt nombor utk buat passport kat UTC.. dari feeback yg aku dpt katanya nombor sampai kol 8 malam aje.. hmmm.. tak sempat kalau aku nak pi terjah malam jumaat tu jugak… kang penat aje pegi tetiba nombor giliran dah abis!

Lepas tu ramai jugak yg bagi feedback kata gambar passport skg nie tak yah amik kat kedai gambar sebab gambar kite akan di ambil oleh pihak jabatan imigresen! Waa.. serious? pastu siap ade yg bagi tahu aku kata jgn pakai tudung colour2.. pakai warna hitam sudah.. sebab kalau pakai tudung warna warni.. nanti pihak imigresen akan bagi kite pakai tudung yg diaorg sediakan! Whatttttttt?? Tak nakk aaaa… ahahaha.. sib baik lah ade yg baik hati dok roger kat aku pasal info2 nie.. kalau tak.. aku memang dah budget nak pakai tudung warna furfel dah kekdahnya! hehehe.

Then malam tu bile fikir2 balik.. ade hikmah nya FotoZoom tu buat haru kat gambar aku tu… selamat duit aku dari lesap duit camgitu ajee sebab dah tentu2 imigresen tak terima gambar yg kite amik sendiri tu! huhuhhu… So on the next day aku pun pegi ke UTC Sentul utk buat passport dan jugak lesen… pakai tudung instant soft awning sesiap!

Untitled
#OOTD lah sgttt! :p

Aku sampai UTC Pudu around 9:20 pagi.. perrghhh.. que panjang gilozz!! memang ramai giler org dah beratur kat pintu imigresen! Hmmm.. Nak tak nak terpaksa lah jugak kiteorg que utk dptkan nombor giliran… susah jugak hati aku kot2 nombor giliran akan abis bile tibanya waktu kiteorg nak amik nombor…. Alhamdulillah… ade jugak rezeki buat kami.. nombor kiteorg 1224 & 1225.. nombor yg appear kat screen waktu tu baru 1039! Huuwwwwaaaaaaaaaaa… 185 org lagi on que! Mamposs nak menunggu giliran camgini! Huk. Huk.. tapi nak wat camne.. nak tak nak terpaksa lah jugak gagah kan diri menunggu giliran kami! Aku dah budget memang kene berkampung kat UTC seharian lah kekdahnya!

Since aku nak kene buat lesen.. so lepas dpt nombor giliran buat passport.. aku gie amik nombor giliran buat lesen pulak! Sib baik jabatan imigresen & JPJ sebelah menyebelah aje! Nombor giliran kat JPJ tak lah seteruk cam kat imigresen.. dlm menanti giliran around puluh2 org aje laaa.. so sementara nak tunggu nombor giliran aku… sempat lah aku pegi amik gambar lesen kat kedai gambar kat dlm UTC tu! katanya kalau kat office JPJ yg lain macam kat Maju Junction, kite tak yah susah2 nak amik gambar sendiri sebab kat JPJ tu jugak diaorg akan amikkan gambar kite just like kite nak buat passport! Tapi kat UTC Pudu nie, office JPJ nie takde system camera lah pulakk.. so nak tak nak terpaksa lah kite gie amik gambar kite sendiri kat kedai gambar!

Buat lesen memang cepat giler.. dlm masa satu jam kite dah leh dpt dah lesen baru kite! And skg punyer lesen baru macam IC tau…

Untitled
Gambar aku sikit punyer gorjesssssssss… biler dpt kat JPJ.. abis gonjeng rupa aku kat dlm lesen tu! abis kembang semambang jadik nyer! Saja ehh suke tengok aku gemuk?? Grrrrrrrrrr!!!! Tapi sib baik lah en.teman pandai amik hati aku.. dia kata aku nampak muda remaja.. cam budak sekolah berumur 12 tahun! Kahhhhhh!

Lepas nie kalau nak amik gambar lesen, tak yah gie FotoZoom lagi dah.. gie jer amik gambar kat kedai gambar dlm UTC.. harga baru RM12 ok! Harga lagi murah dari FotoZoom.. and quality gambar pun beribu-ribu kali ganda terbaekk dari FotoZoom!

Selesai amik urusan kat JPJ, kiteorg gie makan kat food court UTC! Kiteorg tak sempat lunch.. so kiteorg brunch kana je sekali gus! Pukul 11 pagi kiteorg makan nasi lauk masak lomak cili api dengan ikan pari! Oh sedap nyaa… ahaha.. lepas tu dah tak tahu nak buat apa.. ikutkan hati memang nak keluar dari UTC tu.. kengkonon nak gie jejalan ke KLCC ke… Sogo ker… tapi hati aku tak tenang lah pulak rasanya nak tinggalkan UTC tu.. takot tetiba cepat pulak process org buat passport.. tup2 kang dah sampai ke giliran kiteorg pulak! Aku tak kuasa nak serabut perot bile berada kat tempat lain kang... kepala hotak asyik laaaa memikirkan.. ehh.. dah ke belum? Dah ke belum giliran aku nie? Ahaha… so end up aku ngan en.teman decide just to stay kat UTC aje lah.. kiteorg budget giliran kiteorg dlm kol 5 petang.. and memang betol.. around 4 petang baru lah tiba giliran kiteorg utk buat passport!

Untitled

Ni aku nak pesan.. kalau korang nak buat gambar passport.. lepas nie tak payah lah berangan nak mekap warna warni… nak pakai tudung lip lap lip lap sebab kesudahannya gambar passport sekarang nie adelah berkonsepkan warna hitam putih okkkkkk… so ko tepek lah color apa pun akhrinya ia takkan kelihatan! Huhuhu.. macam aku takde lah make up tebal… aku make up biasa2 macam aku pegi keje jer… tepek bedak, blusher and pakai mascara! Lipstick aje lah aku tepek color furfel finkyy yg agak terang.. sekali keluar gambar.. nah amik kau.. hitam putih kehidupan aje dah kesudahan nya! Muahaha… ini memang surprise.. aku tak tahu pun yg gambar akan berkonsepkan hitam putih dah sekarang nie! And then tang tudung.. korang jgn nak memain yer… the best tudung to wear waktu amik gambar passport adelah tudung Syria! Ko nampak tak gambar aku tu macam mana rupanya? Dari tudung original aku yg berkonseptkan soft awning… end up dah jadik macam tudung Syria okk.. waktu nak amik gambar tu, pegawai imigresen tu akan suruh kite tarikkan tudung kite ke belakang lagi.. lagi.. dan lagi.. sampai lah nampak jelas kedua-dua sudut kiri dan kanan kening kite! Maka pengakhiran nya muka yg timbul dlm passport aku adelah bolat semambang! Ggggggrrrrrrrrrr!

Suke tak suke kene suka kan jugak lah kan… janji aku ade passport! Ahaha… Anyway, bagus jugak ade UTC nie.. memang convenience utk buat urusan2 rasmi dlm masa satu hari.. lagi2 pulak ia nya dibukak setiap hari sehingga jam 10 malam! Tapi kalau nak buat passport jgn pulak ko dtg lewat petang or malam yer.. biasanya nombor pagi2 tu dah abis... mac am aku hari tu.. around pukul 10 pagi rasanya nombor dah abis dah.! So kalau nak buat passport nak2 pulak kalau di waktu hujung minggu better korang gie pagi2 lah!

Happy sgt dgn collection passport & lesen aku kali nie! Ini lah collection pertama aku dlm personality berhijab! Alhamdulillah… tinggal satu aje lagi document peribadi yg perlu aku tukar kepada personaliti berhijab iaitu kad pengenalan aku! Aku nak tukar IC biler dpt alamat baru nanti..

So sebab apa aku renew passport aku nie? Harus lah aku renew sebab passport lama aku dah tamat tempoh.. dan itu bermakna aku nak gie overseas lagi utk tahun nie! Ahahaha… ade 3 negara yg akan aku visit this year.. insyallah semoga di permudahkan segala urusan perjalanan ini hendaknya.. Amin! :)


10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nak ikut

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

hehehe... Bagus macam tu... Tp dalam blog nie banyak koleksi gambar awak tidak berhijab... Bg pendapat teman, ia perlu di remove juga.

FiZ said...

lawak giler baca entry kak neena ni.eh..pendek je upenye nama kak neena.senang time jawab exam.hehe.

ha..yg passport baru dah berubah.tula..sng bila warna hitam putih.xyah nak make up bagai kan.

sweet tooth said...

oh...baru tukar ke yg tang gambar tu? masa i pi amik gambar buat passport in dec last year, tak de pulak dorang suruh tarik tudung sampai nampak hujung kening. heheheh...

Azziah Nawawi said...

neena, 1224 tu nombor feberet saya!! hehehe.. sebab itu birthdate daya, 24hb 12. tapi saya suka guna 1224. sama mcm url blog.. hihi..
genuine-1224.blogspot.com...

Emy Tak Kecik said...

Sy pon queue ari yg sama tempt yg sama dan nmpak gak neena kat utc...

lama kan...sy pon mcm2 hal dpt buat...buat ic baru,settle lhdn, pusat zakat, ptptn..dan juga berurut kaki...tetap x sampai2 no...

Last2 settle 2.45pm n collect passport 3.45pm :)

HaFizaH aYu said...

Kak neena tq for this entri..br teringat ayu pon kn renew passprt xpsl2 fly xlepas..so baru taw xyah susah2 amik gambar dah ;-)

Suffiah zee said...

bestnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...3 Negara dalam 1 thn...Alhamdulillah...rezeki...I 'm Happy 4 u...ye setiap org tu ada rezekinye...rezeki masing2

Unknown said...

hi neena.. salam perkenalan..
saya jatuh hati dgn blog awk kt melbourne.. gmbar2 awk cntik pandai hubby awk.. happy birthday dan tahniah sbb dah berhijab bertambah manis awak.. tapi satu je mungkin awk perlu remove kot gmbar2 lama tuh yg freehair.. saya dulu pon mcm awk.. kesudahannya tutup dah blog hahahah..mls nk removed.

Unknown said...

hai neena...
salam perkenalan..
saya jatuh cinta dgn kembara melbourne awk..pndai hubby amik pic..
happy birthday dn tahniah juga sebab dah berhijab. =) makin sweet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails