COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, April 3, 2014

Aku Rasa Macam Nak Mati Bila Buat Leap of Faith Aktiviti di Tanah Aina Farrah Soraya Resort Nie!

Serious tajuk nie bukan tajok propa okk.. ini memang betol2 punyer kejadian! Dan memang perasaan seperti nak mati itu lah yg menyelubungi diri aku sewaktu melakukan aktiviti pertama sewaktu percutian aku ke Tanah Aina hari tu!

On the first day, dlm pukul 2:30 petang camgitu.. kiteorg join aktiviti pertama yg memang di organize kan oleh pihak Tanah Aina resort nie!

IMG_4299 copy
Ini lah dia daily itinerary sepanjang penginapan di Tanah Aina Farrah Soraya! So aktiviti yg telah membuatkan aku rasa macam nak mati tu adelah Leap of Faith Trekking!

IMG_4281 copy
Yeaa… I’m ready to go!

IMG_4287 copy
Alallalala.. muke relaxxx and cool jer waktu nie sebab tak tahu lagi bahana yg menanti waktu buat aktiviti tu nanti! Ahahhaa…

IMG_4289 copy
Kiteorg kol 2 ptg dah ready.. bukan main semangat lagi nak buat aktiviti lasak nie.. ahaha. So sempat lah kami berphotogediks di kawasan sekitar resort!

IMG_4301 copy
Alhamdulillah.. cuaca agak baik petang tu.. kalau hujan terlalu lebat.. mungkin aktiviti nie terpaksa di batalkan!


IMG_4295 copy
Abaikan budak gonjeng yg super excited tu… moh le kite pegi dengar briefing utk aktiviti Leap of Faith nie!

IMG_4305 copy
Sampai2 kat dewan briefing.. masih tak ramai org lagi.. so sementara menunggu.. jom lah kite tenang kan hati di sini dahulu!

IMG_4308 copy
Subhanallah… 100% kedamaian dan ketenangan yg aku perolehi di saat ini!

IMG_4309 copy
Ok.. nampak nya guest dah makin ramai… so briefing akan dimulakan sebentar lagi!

IMG_4314 copy
Memang ini lah routine staff kat Tanah Aina nie.. setiap hari before sebarang aktiviti di lakukan… semua guest akan diberikan taklimat tentang aktiviti yg bakal dilakukan.! Ade perkara2 Do and Don’ts yg perlu guest amik perhatian!

IMG_4291 copy
Ooppsss.!! Sorry.. tergonjeng pulak ahkak kat dlm gambar nie! Ngeeeee… well disini lah permulaan perjalanan kami… Yes.. kami semua akan melakukan jungle tracking! Ohhh.. sukenyaaaa sayaa!! Aku memang suke aktiviti2 lasak camgini!

IMG_4318 copy
Semua guest diberikan jacket keselamatan!

IMG_4321 copy
Semua org wajib pakai sebelum memulakan aktiviti jungle tracking!

IMG_4323 copy
Wajah2 excited!

IMG_4328 copy
Ok… Pendakian telah pun bermula! Btw nampak tak beg yg aku pegang warna purple tu? Ok.. itu adelah beg kalis air.. beli utk simpan camera godang en.teman! ok nanti aku cerita in detail pasal beg kalis air nie kat dlm entry yg lain yer!

IMG_4332 copy
Lepas mendaki… kite menurun pulak!

IMG_4335 copy
Tapi tadi punyer mendaki dan menurun tu tak adventure sgt sebab lepas menyeberang anak sungai kat bawah nun baru lah aktiviti jungle tracking lebih mencabar!

IMG_4336 copy
Ahkak gonjeng excited nak meredah air sungai iteww!

IMG_4337 copy
Sapa yg takot or gayat.. jgn risau… ade org akan jaga kite disepanjang aktiviti ini dilakukan.. and then ade jugak tali yg boleh kite berpaut!

IMG_4339 copy
Sukeee lahhhh!! Heeeeeeeee…..

IMG_4341 copy
Bermula lah laluan jungle tracking yg lebih mencabar!

IMG_4343 copy
Lakik kite pun nak bergambar gak! Haha..

IMG_4344 copy
Seriously dah lamaa gilakkk aku tak buat aktiviti jungle tracking camgini! Dah lebih sepuluh tahun rasanya.. dulu waktu sekolah and kat university memang rajin jer follow aktiviti2 lasak camgini.. but since dah busy ngan dunia pekerjaan.. memang aktiviti camgini aku rindu sgt2 nak buat!
f

IMG_4345 copy
Disarankan utk pakai kasut getah yer sebab laluan jungle tracking nie licin! Even pihak resort suruh kite pakai kasut getah! Kalau takde jgn risau.. kat resort nie diaorg ade jual kasut getah dgn harga RM10 sajork! En. teman beli sepasang sbb dia takde kasut getah.. macam aku pakai kasut Crocs aje.. serious awesome giler kasut crocs aku sebab boleh buat masuk air segala! Hehehe..

IMG_4346 copy
Sambil2 tracking.. rajin2 lah pandang ke bawah nunn… leh nampak air sungai! Siapa gayat pastikan berpaut pada tali ye! hehe..

IMG_4347 copy
After almost 20 minutes lalui denai jungle tracking… and now kite perlu meredah air sungai pulak!

IMG_4351 copy
Besttt woooo!!!

IMG_4352 copy
Seriously awesome giler.. aku sukerrrrr redah air sungai camgini!

IMG_4353 copy
Selepas 5 minit redah air sungai.. ini lah dia destinasti terakhir kami! Nampak tak platform tu???? haaaaaa.. itu lah dia yg dinamakan Leap of Faith Jump! Ada berannni nak terjun dari atas platform tu?????

IMG_4356 copy
Yeaa!! Nampak tak ade org kat atas nun dah get ready nak terjun dari platform tu???

IMG_4358 copy
Dari pandangan kite kat bawah nie nampak cam rendah aje ketinggian platform tu kan?? Tunggu ko naik sampai kat atas tu tengok nanti camne!!!

IMG_4361 copy
AYeaa.. I’m cominggggggggggggg!!!!

IMG_4362 copy
Tengah que nak naik platform! kat tak leh semua org naik serentak.. maximum 3 org jer leh ade kat atas platform tu!

IMG_4363 copy
Dlm hati aku.. DUPpP! DAAApPP! DUuuPPp!! DAaapppPPPP!!

IMG_4367 copy
Brother yg jaga tu ckp… Depan lagi… depan lagi.. Ya Ampunnn… Time nie degupan jantong aku tak yah ckp lah.. rasa nak pecah dada aku hokey!! Nak nangis pun ade.. tapi aku lawan kan jugak… sebab kalau lama sgt kite tak bergerak dan tak bagi respond.. kite kene turun ke bawah tanpa perlu buat sebarang terjunan! Sebab diaorg jaga keselamatan guest sebab dia tahu kalau dah lebih dari beberapa minit kite tak konfiden nak terjun.. waimaa. Dia anggap kite takde kekuatan dan terlalu takot nak terjun ke bawah!

IMG_4368 copy
Ya Allah ya Tuhan ku.. Engkau ampuni lah dosa2 ku… dan Engkau panjang kan lah umur ku!

IMG_4369 copy
Yaaaaaaaaaaaaaa………………

IMG_4370 copy
Beeeeeeeeeeeeeee……………

IMG_4371 copy
Daaaaaaaaaaaaaaaaa……

IMG_4372 copy
Beeeeeeeeeeee…

IMG_4373 copy
Duuuuuuuuuuuuu……

IMG_4374 copy
Gedebushhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!

Hooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!! Tak mampu aku nak ungkapkan macam mana perasaan aku ketika berada di atas platform tu.. then waktu berdirinya di hujung platform tuuuu…. Ko bayangkan kene berdiri di hujungg platform macam org terjun papan dlm sukan olimpik tuu… then waktu melompat terjun tu.. dan jugak disaat badan aku gedubushhh masuk ke dalam air tu!!

Honestly kalau ikutkan aku yg kaki super duper adventure nie.. memang laaaaaaaaaa aku nak terjun over and over again tauu! Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii disebabkan kesakitan yg aku rasa sewaktu aku gedebushh masuk ke dalam air tu telah membuatkan aku rasa serik nak pi terjun buat kali kedua! Ahahaha…

Actually kalau betol teknik terjunan.. sure tak akan rasa sakit! Tapi kalau korang tengok balik gambar2 aku kat atas tadi tu.. cer perati… mula2 jer macam badan aku straight kan? Bile dah makin nak sampai ke permukaan air.. badan aku dah semakin condong… and disebabkan kecondongan aku tu lah telah membuatkan aku merasa kesakitan di bahagian peha yg amat sangatttt!!! Sakit dia tu terasa seperti kulit nie disiat siatt okkkkkkkkk! Huhu… pedih sangat2!

Sakit tu atas faktor implikasi bile kite jatoh ke permukaan air tu! That’s why kalau kite tengok penerjun sukan antarabangsa.. diaorg punyer badan mesti lurus macam pembaris kan biler terjun dlm air.. yea.. ini lah salah satu faktor nya supaya badan kite tak sakit! Tapi nak wat camne kan.. dah nama pun penerjun amatur.. so terima lah musibat kesakitan itu! Hahaha..

Macam biasa kalau ade aktiviti yg terlebih adventure camgini… en.teman tak join.. sebab dia sgt2 fobia pada ketinggian.. aku pun tak bagi dia buat.. kang kalau dia mati kejung kangg.. tak pasal aje! Tapi aku just ajak dia naik atas platform tu..amiklah sedikit feel dari atas.. sbb permandangan dari bawah ngan permandangan dari atas tak sama!

IMG_4376 copy
Papan tanda amaran yg berada di tangga platform!

IMG_4378 copy
Ade org nak buat terjunan.!

IMG_4379 copy
See.. lain kan permandangan dari atas.. ko nampak org kat bawah tu kecikk jerr!!!

IMG_4392 copy
Gila tak seriauuuuuuu dan berombak dada bile berdiri kat platform nie???

IMG_4383 copy
Kalau korang nak tahu.. ketinggian platform nie adelah setinggi 15 kaki okkk!! Yeer.. aku dah berjaya buat terjunan setinggi 5 kaki!!! Serious tak percayaaaaaaaaaa nieee!

IMG_4389 copy
Walaaupun terjunan Leap of Faith nie dah membuatkan aku rasa macam org nak mati bunuh diri dgn membuat terjunan pada ketinggian 15 kaki.. tapi percaya lah sesungguhnya pengalaman ini adelah satu pengalaman yg sangat2 berharga dan terlalu awesomeeeeeee!!!!

IMG_4391 copy
Disebabkan kesakitan di peha aku yg bak disiat-siat tu tak hilang lagi.. so moh lah kite pegi mandi air terjun di bawah nun!

IMG_4400 copy
Aku nak pegi buat nature massage kat air terjun tu! Hihi…

IMG_4402 copy
Kite kene berpaut pada tali yg disediakan nie yer.. jgn nak memandai2 lepas tangan.. sebab kawasan nie air dia gak berbahaya sebab kawasan air pusar!

IMG_4403 copy
Ada org jaga kat area air terjun tu!

IMG_4404 copy
Korang tak nampak aku kan??? Sebab aku dok berada di bawah air terjun tu! ahahaha.. kuat giler dowwhhh air terjun nie.. waktu berada di bawah air terjun tu.. kite still berpaut pada tali tau.. kalau ko tak berpaut.. alamatnya maut lah ko kat situ! Muahahah…

IMG_4408 copy
Pheww.. besttttttttttttt gilakkk nature massage nie!

IMG_4413 copy
Ok dah settle.. lepas nie nak mandi manda pulak!

IMG_4424 copy
Kalau sesapa taknak buat lompatan Leap of Faith tu.. korang boleh aje bersantai-santai dan bermandi manda di sini!

IMG_4395 copy
Aksi bangga dpt terjun platform setinggi 15 kaki! ahaha..

IMG_4427 copy
Ok dah jom balik!!!

IMG_4418 copy
Ehh jap! Gambar sandarkan pada kenangan harus ade! Hihi…

IMG_4430 copy
Haa.. tu hah en.teman pakai kasut getah RM10 yg dijual di resort!

Actually kan... pihak tanah aina ade buat short video recording bagi setiap org yg buat terjunan Leap of Faith tu tau.. diaorg akan burn into CD.. so sapa yg berminat boleh beli dari pihak resort dgn harga RM10!  tapiiiii malangnyaaa upon my check out aku sendiri dah terlupa nak request for CD aku tu... and budak yg jaga kat resort tu pun lupa nak pass kan kat aku CD terjunan berharga aku tu!!! huuwwwaaaa!!!! kalau tak leh share ngan korang live video muke cuak aku terjun dari platform setinggi 15 kaki tuuu!! huhu... takpe lah.. takde rezeki lah tu... harap2 pihak resort simpan lah lagi recording video aku tu so that biler aku ke sana lagi lepas nie aku leh gie collect!  kalau takde jawabnya aku kene buat terjunan semula kaaahHH?? huhu.. insyalllahhhhh.. kalau dah pandai aku terjun versi penerjun sukan olimpik apa salahnya kan? ahahaha... 

Ok lah.. sepanjang perjalanan balik.. hujan turun selebat-lebatnya! Best gilak berjungle tracking dlm hujan… hehehe….. Then sesampai aje kat resort.. terus gie tempat makan utk sessi minum petang!



IMG_4436 copy
Dah berlenjan sakat dlm air.. sumpah terasa sudah tahap kelaparan nya!

IMG_4445 copy
Seronok wooo makan dlm keadaan basah2 camgini.. hehee.. sejukkkkkkk tapi feeling ohsem!

IMG_4458 copy
Yg paling marvelous adelah kek durian nie! Seriously sedap gilakkkk kek nie okkkkk! Kiteorg bertambah-tambah makan…

IMG_4453 copy
Sedap punyer pasal.. kek nie tak leh share.. kene makan sorang sepinggan! Ahaha…

So to you guys kalau pegi kat Tanah Aina Farrah Soraya nie.. make sure korang buat terjunan Leap of Faith tu yer.. serious rugii kalau korang ade keberanian yg sipi2 tapi tak cuba! Lawan kan ajer perasaan takot tu.. macam aku bukan tak takot.. sumpah takot giler… tapi aku lawan.. sebab aku nie memang kaki adventure skit… takat roller coaster tu takde hal aku nak naik 2-3 kali.. tapi tuk Leap of Faith jump nie.. serious memang aku tak leh nak nafikan yg ketakutan aku adelah tahap maximum! Maybe sebab berdiri di hujung platform tanpa sebarang protection itu yg membuatkan aku berasa sgt takot kalau nak dibanding kan dengan keadaan duduk dlm roller coaster yg mana dah tentu2 aku duduk kat dlm seat aku dgn keadaan bertali pinggang keledar!

Lagi pun biler aku tengok budak kecik yg berumur dlm lingkungan 10 – 12 tahun ngan slumber badak jer dok buat terjunan beberapa kali.. so harus lah aku terasa cam tercabar jugakkan! Ahahaha..

Ok.. lepas minum petang.. we ollzz balik bilik dan bersih kan diri! Dlm kesejukkan kene jugak mandi air sejukk beku sebab resort nie kan takde water heater.. huhuhu.. so lepas asar, dpt lah jugak kami melelapkan mata buat seketika.. letih gilerr siutt.. dah tua2 nie lagi lah cepat terasa tahap keletihan nya tu!

Belah malam.. we both had such a wonderful night at our own honeymoon villa! Nak tahu apa kah yg kami lakukan?? Wait for my next entry yea! :)

19 comments:

Ayu sukatiakula said...

bestnye neena dpt buat xtvt lasak camni.. kalu sy, memang x terjun la. bukan sebab takut tinggi tp takut nak bedebush kat air bwh tu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak neena. best gila aktiviti camni. nak buat gak ~~~

Nurzakiah Hanum said...

BEST KAN OUTDOOR XTVT

Cinta Zakirah said...

Macam best je..nak kena p jugak ni..

Suhaiza Sadri said...

best kan kak pergi tanah aina. sy pun dh pernah pergi hari tu aktiviti office. cuma tak berani nak lompat je..serammm...hehehe...

HaFizaH aYu said...

Ya Allah akak...look so exciting,tapi xtvt cmni dia nak in group kan..stakat nk pi 2 3 org blh k?psal yg nightwalk penah try skali dia pnya azab xleh nk ckp..no touchlight no candle..jln la redah hutan mlm2 esk pagi terbongkang ats katil

Ayang Noorainie said...

bagus buat team building opis nih..hehehe..

tersenyum tersenyum baca entry akak..

nice jump..hikhikhikk..

vaniella Aisya said...

Kak, walau entry psl Tanah Aina Farrah Soraya ni belom abes, sy dh siap2 booking utk our 1st anny! Akk punya psl la ni...hahha...tq for ur nice sharing!
Nurul ;)

Cho Zila said...

menarik ... barujer baca artikel pasal tanah ainani.. nampak sangat cantik tempattu.. terus terbaca di sini..
bestnyer dah pun terjun dengan penuh gayanyer...

Mimy Hamid said...

ni boleh proposed team building opis ni...sesuai sgt2,,,

Hanie said...

cantik nye pemandangan kt situ dan pling best tgk saat k.neena nak lompat tu./. hihihi.. kite pulak yg kecut p

eynda said...

Hubby akak dah pegi tempat ni dgn geng2 company dia... pastu dia nak ajak akak & anak2 pegi pulak...nak suruh lompat terjun kat situ la... bagi sejuta pun akak takmau terjun kat situ hahahah.... akak phobia air yg dalam & luas!! :-p

azuin arifin said...

Best nye kak...teringin nk pg situ...cepat hapdet entry seterusnya..:)

Suzana Ikram said...

Mmg ohsem la.. Neena mmg berani. Lelaki mmg sama la.. Cam en abg akk gak. Rindu masa g team building opis dulu camni la buat aktiviti lasak.

Bole servey tanah aina soraya ni.

Siti Shuhadah said...

wowww...best sgt la kak neena... ada rezeki boleh pi sana..

Law Hui Sheng said...

hi, berapa dia orang jual itu bag kalis air untuk camera?

bag tu boleh terapung atas air ke masa kat sungai?

NeenaAnuar said...

Law Hui Sheng:

Yup beg tu boleh terapung atas air sungai.. harga ikut saiz beg.. you boleh beli dekat Pavilion.. there's kiosks that sell this beg.. harga I tak ingat sgt... but not more than RM200.. :)

Aimi Syahirah said...

Hai, nak tanya you pakai camera and lens apa ya bawa pergi trekking ni? Hope you will reply this huhu i came in 2016 😁

NeenaAnuar said...

Aimi:

Hai.. I pakai camera canon 6D with 24-70mm f2.8 Tamron lens...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails