COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, March 13, 2014

Our 8th Wedding Anniversary Adventure Trip @ Tanah Aina Farrah Soraya Exclusive Eco Resort!

4 bulan dah berlalu… hari nie baru berkesempatan nak update cerita our 8th Wedding Anniversary Trip yg super duper best nie! Trip nie dlm Malaysia jer.. tapi cerita nya bukan main banyak lagii… amik gambar macam gie obersea! Muahahaha… aku adaa banyaakkkkkkkkk sgt split entries utk trip kali nie.. tak tahu lah bilier nak abis cerita nya! Huhuhu.. nak nanges rasanya tengok gambar yg beribu ribu lemons itu… kalau tak share nanti tak dpt pulak nak kongsi pengalaman ngan korang semua! Aku nak korang gie tempat nie.. sebab tempat nie besttttt utk mereka2 yg pencinta alam semulajadi and wanna back to nature life!

Kalau korang pencinta alam semula jadi macam aku nie.. honestly korang pun akan tertarik dan jatoh cinta macam mana aku jatoh cinta dgn Eco Resort Tanah Aina Farrah Soraya nie! Aku mula tahu kewujudan resort nie dlm beberapa tahun yg lalu…. Waktu tu aku tengok rancangan Nona kat TV3, aku tengok si Fara Fauzana bukan main lagi bersantai kat kawasan eco resort nie! Huihhh.. jeles betol aku menengok nya…. Terus rasa tak sabar nak gie.. so apa lagi terus lah aku mengGoogle Tanah Aina Farrah Soraya nie!

Seriously cam tak sangka ade resort seindah ini kat dlm Malaysia nie! Sebab setahuu aku memang susah giler nak carik resort dlm Malaysia nie yg betol2 ade kualiti eco resort! Kebanyakkan resort dlm Malaysia nie selalu nya buat utk mendapat keuntungan semata-mata tanpa memelihara alam semulajadi ciptaan terindah Allah SWT nie! Honestly aku nak tabik spring dekat Puan Sri Shariffa Sabrina pemilik resort Tanah Aina Farrah Soraya nie.. pada aku ini lah dia contoh org kaya / ahli perniagaan yg tidak memikirkan kekayaan semata-mata! Ye lah terkadang biler org nak buat resort nie… diaorg tak pedulikkan alam sekitar.. diaorg main tarah segala hutan yg ade tuk bangun kan resort.. diaorg sanggup musnahkan alam semulajadi yg cukup indah ini semata-mata ingin membangunkan sebuah perniagaan yg bakal memberi pulangan yg cukup lumayan pada mereka!

Serious sifat tu memang takde pada pemilik Eco Resort nie.. sebab Puan Sri Sabrina ni sendiri adelah seorang yg sgt cintakan alam sekitar! So dia buat Eco Resort nie utk kepuasan diri dia dan jugak berkongsi apa yg dibangun kan ini bersama-sama dengan pencinta alam semulajadi yg lain! Aku selalu berangan nak jadik org kaya.. sebab kalau aku kayaaaaaaaaaaa… memang aku nak buat resort2 yg berkonsep alam semulajadi camgini!

Aku memang emosi biler tengok gunung di tarah… sungai dicemar oleh mereka2 yg tidak tahu menghargai alam semulajadi! Tengok lah apa dah jadi dekat Cameron Highland skg nie… serious sadis giler.! Patotnya Cameron Highland tu di pelihara kualiti alam semulajadi nya.. bukannya pihak berkuasa membiarkan aktiviti pembangunan dilakukan sesuka hati! Kalau dah hilang dara hutan yg kite ade nie… then apa lagi yg ade? Ini semua melibat kan duit dan kepentingan.. pasal tu Cameron Highland skg nie dah tergadai dek kerana pembangunan yg tiada manfaat nya pun pada kite semua! Itu lah pengakhirannya… Cameron Highland di landa banjir lumpur yg sgt dashyat pada tahun lalu! Allah dah mencipta semua nya indah buat kite… tapi kite yg rakus dgn memenuhi napsu serakah.. so jgn nak salah kan kawasan tanah tu tak betol … itu tak betol.. ini tak betol! Jgn nak selfish sgt nak salah kan org lain sedangkan diri sendiri yg buat kekejaman pada diri sendiri dan org lain! Lagi sadiss biler yg tak bertanggungjawab nie dpt duit juta-juta… then kite manusia yg tak berdosa nie pulak kene tanggung bahana akibat dari perbuatan keji mereka itu!

Ehhh.. ehh.. sorry lah you olllzz.. ahkak bilier emosi dah naik meninggi memang camgini.. mulut membebel tanpa boleh di berhenti kan pulak! Muahahahah.. dah jauh jugak perjalanan kite.. tapi kite still tak nampak bayang Eco Resort Tanah Aina nie yer kan? Ahahahaa.. sorry lahhhh… jgn aahh marah ahkak gorjes gonjeng nie… ahkak just nak meluahkan perasaan jer.. so layan kan je lah yer! :p

Ok back to my actual story… so pendek kata.. dah aku nie tak kaya nak buat resort2 yg superb cam Tanah Aina nie… waimaa… dpt peluang utk menompang jadik sebagai sebagai salah seorang guest kat resort nie pun dah happy sgt dah! Setelah beberapa tahun asyik laaa terlepas peluang nak ke resort nie sebab dok utama kan tempat percutian yg lain dulu.. akhirnya pada bulan November tahun lepas kiteorg dpt jugak menjejakkan kaki ke Tanah Aina Farrah Soraya nie! Actually plan awal aku nak ke sini somewhere around 19hb which is on actual date of our anniversary date… tapi 19hb tu dah start time cuti sekolah + musim hujan.. so end up aku awalkan percutian kiteorg pada awal bulan November! So tu yg on 19hb kiteorg gie bercandle light dinner di Restaurant Thirthy8, Grand Hyatt Kuala Lumpur tu! :D

Eh still tak mula kan lagi perjalanan kami ke Tanah Aina kan? Ahahahahhaa.. adoi laa.. sorry laaaaaa.. hahahaa.. ok ok.. jom kite mulakan perjalanan ke Tanah Aina jom!

IMG_4065 copy
Tanah Aina Farrah Soraya nie terletak kat Raub Pahang.. so perjalanan tak jauh pun… kalau dari KL amik masa lebih kurang 1 jam jer.. So ini adelah tol Bentong…


IMG_4075 copy
Lepas jer bayar tol kat bentong nie.. korang perlu exit kat sini!


IMG_4082 copy
Then kite masuk ke area town Bentong!


IMG_4091 copy
Nie detail on direction on how to go to Tanah Aina Farrah Soraya! Insyallah kalau ikut direction nie takkan sesat… if not set GPS… then jalann!


IMG_4104 copy
Waktu on the way nak ke Tanah Aina Farrah Soraya, ko akan nampak signboard nie! Jgn confused yer.. ini restaurant Tanah Aina jer tau.. ini bukan signboard utk sampai ke resort!


IMG_4106 copy
Haaa.. nie lah dia restaurant Tanah Aina! Restaurnat nie dinamakan sebagai Tanah Aina Azareena!


Confused? Hahaa.. relaaxx.. aku pun dulu mula2 confused jugak.. tapi selepas aku mengGoogle.. rupanya baru aku paham yg Tanah Aina ade sebenar nya ade banyakkk adik beradik.. hihi.. cam Tanah Aina Soraya adelah Eco Resort di Raub yg aku dah pegi nie, then dia ade Tanah Aina Azareena yg mana ianya adelah sebuah steamboat restaurant yg terletak di area Raub nie jugak! Kirenya kalau ko on the way nak ke Tanah Aina Soraya… ko akan jumpa Tanah Aina Azareena yg terletak just a few kilometers dari Tanah Aina Soraya! Then dia ade Tanah Aina Farhana.. nie eco resort jugak tapi kat Johor… then dia ade Tanah Aina Fareena, yg nie katanya ade sebuah resort pesis gazebo.. ko kene buat jungle tracking baru leh sampai… located kat area Raub nie jugak rasanya.. then last but not least diaade Tanah Aina Farouq.. yg nie pun kat area Raub… dia ade sebuah bunglow yg sgt besar… then kawasan dia ade dusun buah-buahan and also ade kolam ikan.. which means sapa yg kaki pancing.. memang sgt sesuai dtg bercuti di Tanah Aina Farouq nie! So nampak tak.. betapa besar nya rangkaian resort Tanah Aina nie.!


IMG_4115 copy
Kiteorg meneruskan perjalanan.. malas nak berhenti kat restaurant tu sebab dah tahu kat resort nanti kiteorg akan dpt lunch…


IMG_4119 copy
Sepanjang jalan tu nanti just watch out for this big signboard sebab korang perlu masuk di persimpangan signboard itu!


IMG_4126 copy
Maka percutian advendure pun bermula… so kalau rasa malas nak basuh kereta.. tak yah lah basuh kereta sebelum bertolak ke Eco Resort nie yer… hihi…


IMG_4132 copy
Dalam menyusuri jalan.. ternampak lah signboard nie! So just follow the road utk ke resort car park!


IMG_4137 copy
Jalan selow selow.. tak leh nak laju sgt sebab jalan tak ber-Tar! Dah nama pun eco resort.. so memang diaorg saja tak Tar kan kawasan jalan nak menuju ke resort nie!


IMG_4141 copy
Ok akhirnya sampai jugak dekat parking lot! Sampai2 ajer 4 wheel nie dah tunggu kiteorg…


IMG_4144 copy
Adventure sgt kannN?? Hehehe..


IMG_4146 copy
utk sampai ke resort, kite memang akan di angkut ngan 4 wheel drive yer… sbb jalan nak ke resort memang agak adventure… korang kena masuk ke dalam hutan yg jalan nya macam mendaki!


IMG_4147 copy
Yeay.. excited biler nampak signboard nie… sebab dah tahu yg resort dah tak jauh! Hehe..


IMG_4283 copy
Ini lah dia ruangan lobby Tanah Aina Soraya nie… nampak cam takde org kan? Ahaha.. waktu kiteorg sampai memang tengah ramai org jugak lah sebab waktu tu ade org yg check in and ade org yg check out.. tapi waktu tu en.teman tak amik gambar pun sebab terlalu ramai org.. so dia serabut! Aahaha….


IMG_4284 copy
Nie building setentang dgn lobby resort… kat bawah tu macam dewan besar yg boleh accommodate utk buat any private function during team building or company trip!


IMG_4150 copy
Sampai2 macam biasa kami di sajikan dengan welcome drink + cold towel!


IMG_4154 copy
Air dia memang sedap.. ade rasa serai walaupun sedikit manis buat aku yg tak tahan manis nie!


IMG_4159 copy
En.teman suker lahh dpt cold towel.. macam aku setiap kali dpt cold towel agak stress sbb tak leh nak lap muke cam en.teman lap nie.. ahaha.. ye lah tak sampai hati nak jahanamkan cold towel pihak resort ngan make up muke aku yg berwarna cukelat itu! Huhuhu…


IMG_4166 copy
resort nie listed in good TripAdvisor tau.. btw, bukan main semangat budak debab ni isi borang check in... ahaha...


IMG_4171 copy
Ok jom turun ke bawah sinun utk makan tengahari!


IMG_4181 copy
Nie lah tempat makan kami sepanjang penginapan 3 hari 2 malam kami di resort nie! Bessstttttt woo tempat makan dia… nanti banyak lagi gambar yg akan aku share kan ngan korang!


IMG_4184 copy
Gambar kawasan tempat makan kite simpan kemudian.. now nak tunjuk tempat nak amik makanan! Hehehe….


IMG_4187 copy
Inspection pertama perlu dilakukan! Haha..


IMG_4190 copy
All foods look soo delicious! Lauk pauk yg disajikan adelah terdiri dari masakan kampong… perrghh lagi lahh.. ! Laporrrrrrrrrrr weeiii!!


IMG_4194 copy
Memang complete makanan yg dihidangkan kat sini… lauk pun banyak jenis… then ade dessert….


IMG_4195 copy
Dan jugak pelbagai jenis minuman!


IMG_4197 copy
Nahh… nie lah dia yg aku ckpkan tadi betapa best nya tempat makan dia nie…. Utk org pencinta alam.. mesti menggemari tempat makan yg bertemankan aliran sungai sebegini!


IMG_4202 copy
Kat atas tempat amik makanan.. kat bawah tempat makan!


IMG_4205 copy
Nie tempat basuh tangan! Guna air sungai kat dlm labu sayung yg besau gedabak tu!


IMG_4210 copy
Time tak peak.. so boleh pilih jer nak duduk kat mana!


IMG_4212 copy
Kiteorg pilih nak makan mengadap tempat nie! Hehee.. nyaman gilerrrrrrrrr sambili makan sambil dengar deruan air sungai tu!


IMG_4213 copy
The food is served….


IMG_4224 copy
Sedap! Sedap! Sedappp! Seriously masakan dia terbaek! Sgt2 menepati citarasa kami lakik binik yg memang tekak kampong dot com nie! Hehehe..


IMG_4226 copy
Makan sambil mendapat ketenangan yg paling tinggi!


IMG_4231 copy
Dessert pun sedappp hokey! Dah lah favorite aku nie… kuih onde-onde & pengat pisang! Huwwaaaa… really missed arwah mak punyer pengat pisang!


IMG_4238 copy
Jemputt tengok! Hehe..


IMG_4243 copy
Napsu makan dah settle.. napsu ketenangan belum lagi! Ahaha…


IMG_4247 copy
Ok lah.. dah tiba waktu utk check in ke bilik.. ohh.. tak sabar nyaaaa saya!


IMG_4249 copy
Atas jambatan.. pusing kanan nampak ini…


IMG_4250 copy
Pusing kiri nampak ini! Hehehe..


IMG_4703 copy
Banyak giler anak ikan kelah kat sini! Gerammmmmmmmm!!!


IMG_4709 copy
Air jernih.. serious rasa tak sabar nak terjun jumpa anak2 ikan tu!


IMG_4705 copy
Ini lah dia lokasi penginapan kami selama 3 hari 2 malam…


IMG_4706 copy
Duduk jauh di dalam hutan banjaran titiwangsa yg sudah semestinya kami terputus hubungan dgn dunia internet! It was such a blisss moment!! Percutian antara kami dan alam semata-mata…


So lepas nie aku akan update bilik penginapan kami pulak.. so tunggu ya! Kalau korang google korang boleh jer view pasal Tanah Aina Soraya nie.. tapi yg pasti apa yg ade kat google takkan sama dgn apa yg aku akan update kat I’m Yourss nie sbb aku punyer gambar lagi detail dan lagi banyak dari pakcik google! Ahaha.. so sapa tak follow citer resort nie rugi! :p

20 comments:

Ayu sukatiakula said...

bestnye bila berkongsi minat yg sama dgn en. teman.. sy suka la xtvt macam ni, to en.teman sy x suka. x keruan dia kalu dok dlm utan,xde connection plak tu. sy org kampung memang le suka benda2 camni. teringin nak pegi tapi tau xkan boleh pegi :(

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya pemandangan

Anim Daim said...

best jer kak neena...
nak kena p nie.....
suasana yg menyamankan

Ann said...

waaahh..baru baca yg intro ni pun dh xcited..rs nk pergi jugak.

Cik Shyra said...

Ok, Serious mmg best sgt resort ni kak neena..
=)

irmafittaputri said...

cpt hapdet keseluruhan episod...xsabar..mcm best je

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak neena. subhanallah. cantik sangat tempat dia. nanti review bilik dengan price ek kak? nak ajak suami dating sini. hiewhiew. sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

Engku Artini said...

Wahhh bestnya!! chop unt next tpt percutianla hehee!! Ohye neena...recomended tak kalau bw bdk2...mcm nyamuk, naik 4wd, jln batu2 etc... if u can share .. plsss. Tq syg!

dalila said...

huhu..siyes best gileeerrrrrr bace..ok..excited nak tggu next entry..cantik gilos tempat ni..bersih je tempat mkn die..terjaga je rase..kalau pegi mesti rase xnak balik..huuuu..

mekchu said...

mekchu mmg akan jatuh chenta setiap kali neena update entry cuti2..... kali ni lain dari lain.. harus ku menunggu!!!!

IamAin said...

kak neena!!''

updated cepat skt pls..
mcm xsabar pulak nk tengok..
malas nk google sendiri.
hehe

eda said...

kann .. dlm google tak sama mcm NA update ... hehe ...
tak sbr tggu next episode !!

Reen Tart Nenas said...

lama betul nak tunggu story sampai ke resort tu :p hehehe pls update cepat2 yer! :)

Mimy Hamid said...

Cepat cite..x sabar teruja..cuma aku nak tau..ada ayam x beb huhu aku takut ayam

Noriz Today Bahagia said...

Salam Kak Neena, juz nak tanye. Kereta mmg kena park jauh ke dari resort? Tak bahaye ke ? Or kat parking tu ade org jaga 24/7? Mcm best pula tempat tu. :)

FiZ said...

haha...cepat update kak.tak sabar nak tgk gambar bilik pulak.

ietams said...

wahhh!! cantiknyaaa!!

Perjalanan Hidupku said...

sakit urat2 nk sampai kt tnah aina farrah soraya...tempat dy mmg best..

azira azar said...

samalah...encik teman saya org bandar

ryane sufia said...

Teruk x perjalan guna 4 wheel tu? Mendaki curam brp darjah?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails