COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, March 14, 2014

Apabila Suami Isteri Tidak Mempunyai Minat & Citarasa Yang Sama,Bermasalah Tak? (Amaran: Entry Ade Unsur 18SX)

Aku dah banyak kali jugak terima komen & message tentang suami isteri yg tak sekepala.. yg tak mempunyai minat ataupun citarasa yg sama! Ade tu siap mintak tips sekali macam mana nak buat kan suami dia supaya minat pada apa yg dia minat! Adoiiii.. serious ini kes yg agak berat jugak utk aku komen dan bagi pendapat sebab bende nie agak subjective tau!

Maksud aku subjective adelah kerana ini soal hati dan perasaan seseorang! Setiap org ade minat dia yg tersendiri… memang susah kite nak paksa org minat apa yg kite minat! Tapi pada aku… dlm sesebuah perhubungan… perkara nie tak mustahil utk dilakukan! Simple aje sebenarnye.. biler kite sayang pada pasangan kite.. bermakna kite akan cuba jugak utk menghormati minat dan citarasa pasangan kite! Bende nie boleh jatoh mustahil kalau kite ego dan penting kan diri sendiri… biasanya ini terjadi pada golongan suami lah kan… ahahaaha.. ampunn.. golongan para suami jgn emosi ek ngan entry nie! :p

Tapi rasanya daripada fakta survey, org perempuan nie biasanya dia sanggup berkorban apa sahaja… kalau dia tak minat apa yg suami dia minat.. mungkin dia boleh menghormati dan boleh berkorban demi minat suami nya! Macam contoh, si suami kaki pancing… yg si isteri tak minat langsung dgn aktiviti memancing… tapi demi menghormati minat si suami, isteri relakan suami nya pergi memancing bersama-sama rakan pancing nya! Ataupun ade juga jenis isteri yg sanggup ikut suami pegi ke tempat memancing… walaupun dia bosan tahap gaban sepanjang suami dia tengah excited ngan aktiviti memancing! Ini semua dilakukan kerana sayang… ini semua terjadi kerana adanya rasa hormat pada si suami!

So kalau org lelaki camne pulak? Sanggup tak dia berkorban utk isteri dia? Kite amik contoh paling mudah… org perempuan dengan aktiviti shopping memang tidak dpt dipisahkan! Ini minat utama org perempuan rasanya.. ahahaha.. so sanggup tak org lelaki follow isteri dia pegi shopping berjam-jam kat shopping mall?? Okkkk.. adaaaaaaaaaaa sebenarnye.. mana boleh takde…. Memang ade suami yg sanggup follow isteri dia pegi shopping berjam-jam lamanya… memang ade suami yg sanggup berkorban dan menghormati minat si isteri! Cumanya mungkin peratusan nya berbeza kalau nak dibanding kan dgn org perempuan yg lebih ramai cuba memahami citarasa dan minat org lelaki!

Situasi nie agak lumrah sebenarnya… it just that how kite nak handle the situation! Memang tak dinafikan it takes two to tanggo.. dlm bahasa melayu nya… tepuk sebelah tangan tak berbunyi! Hihi.. Memang lah takkan puas hati biler sebelah pihak jer yg nak mengalah kann? Sekali dua ok lah.. lama kelamaan mauuu tak bengkakkk hati? Ahaha… Ok.. sapa2 yg menghadapi masalah camgini.. aku harap banyakkan bersabar… aku tahu memang sukar nak atasi masalah nie sebenarnye sebab ia ibarat dendam dlm hati jugak nie kalau di biarkan lama lama! Kalau dah bersarang terlalu lama.. haaa.. nie memang bahaya... ia boleh menjadi titik tolak masalah dlm rumah tangga!

Pasal tu lah dari awal tadi aku ckp masalah tak sama citarasa nie sgt2 subjective… sebab kalau masing2 ego dgn penting kan diri sendiri.. memang lah masalah nie tak boleh nak diselesaikan! So jalan penyelesaian yg terbaik adelah kite kene redha… kite kene terima sikap pasangan kite yg tak boleh nak menghormati minat kite.. kalau kite tak redha.. kalau kite tak terima.. aku tahu bukan mudah.. tapi apa lagi jalan penyelesaian yg kite ade selain dari memohon pada Allah SWT.. mohon semoga pasangan kite boleh menghormati minat dan citarasa kite! Sebab kite pun berhak utk menikmati apa yg kite inginkan… then jgn putus asa dlm percubaan utk memujuk hati pasangan kite… gunakan skill2 yg kite ade utk memikat hati mereka… kite yg kenal luar dalam pasangan kite.. so kite mesti tahu apakah cara yg paling terbaik utk kite pikat dan ikat hati mereka!

Macam contoh, kalau suami kite tak suker gie bercuti kat pulau tapi dia suker bercuti kat dlm hutan… yg kite nie pulak terbalik.. kite suker bercuti di tepi lautan and tak suker bercuti dlm hutan! So utk permulaan kite ikutkan aje lah minat laki kite tu.. so nanti waktu kat dlm hutan yg sunyi sepi tu…. pepandai lah kite buat injection di hati dia… waktu tengah nak start ehem-ehem tu ker… ahaha.. cuba ko manja2 ngan dia.. ckp la.. “Saaayanggg… lepas nie kite gie bercuti kat pulau pulak nak tak? Saya tahu awk tak suker… tapi saya suker! Awk suke saya tak? Kalau awk suker saya… mesti awk nak buat saya happy kan? Macam skg nie awk suker bercuti dlm hutan kan? Pasal saya terlalu menghormati dan cintakan awak lah saya setuju dgn percutian nie…” *sambil usap-usap apa yg patot* kasik lah dia syiokkk skit… jgn lah ko ckp waktu dia tengah emosiii… memang lah dia akan ckp Tak Nak.. Tak Minat! Ahaha…

Kalau nak lagi best.. kite cuba plan apa2 yg related ngan minat dia… mesti hati dia lagi berbunga-bunga! Maybe dia tak minat pegi bercuti.. tapi dia minat pegi main futsal.. takpe.. ko tunjukkan minat ko dulu pada dia…. Biar kite yg mulakan dulu.. then baru kite injek hati dia utk minat kat apa yg kite minat pulak! Tapia de jugak situasi yg agak sedih bilamana kite bukan main bersungguh-sungguh cuba meminati apa yg dia minat… dah buat & plan out macam2 tapi end up respond dari pasangan kite tetap negative! Dia tetap takkan cuba merubah diri dia utk minat dan menghormati pada citarasa kite! Memang geramm kan? Kalau boleh rasa macam nak cekik2 jer bagi pengsan kan? Hihi.. So berada dlm situasi camgini apa kite nak buat? Biler kite dah berusaha dlm memujuk dan buat yg terbaik buat pasangan kite.. tapi tak berjaya… then kite banyakkan lah berdoa dan berserah pada Allah! Ini adelah jalan yg terakhir lah.. sebab kite perlu berusaha sehabis baik dulu sebelum kite berserah pada Allah… dari usaha kite berserah dan kemudian baru tawakal!

Terkadang suami nie amik remeh hal2 yg camgini… pada diaorg soal2 camgini soal kecik dan remeh temeh! tapi diaorg tak tahu yg para-para isteri nie amik berat bende2 camgini... hati mudah terasa.. hati mudah sentap biler suami tak pernah nak amik berat pasal keinginan isteri… suami tak pernah amik berat pada minat si isteri! Isteri nie manusia biasa.. takde apa yg berbeza dgn suami… yg berbeza jantina jer.. tapi dari segi perasaan dan citarasa nie… ianya sama sahaja! Isteri jugak ade keinginan dan citarasa yg perlu di hormati dan di penuhi! So tak perlu nak selfish sgt.. seandai nya kite tahu menghormati minat isteri… isteri pasti akan lebih menghormati minat si suami!

Tapi kalau dah guna cara lembut tak jalan.. kot tetiba ko berani mati nak bergaduh ngan laki ko.. boleh jugak bagi dia sentap ngan ckp camgini… “ohhh.. you punyer minat I ikut… apasal I punyer minat you tak nak ikut? Apa you ingat you aje ke manusia yg ade hati dan perasaan.. yg ade minat.. yg ade citarasa? Hello.. kucing pun ade minat dan citarasa tau! Kite sebagai tuan yg menjaga kucing pun akan cuba memenuhi citarasa kucing yg nak makan makanan yg berkhasiat aje.. bagi ikan kering tak nak.. bagi makan kucing Royal Kanin or I’ams nak!” ahahahaha.. ini siap sedia lah nak main pinggan terbang kekdahnya…. :p

Terkadang kite nie sebagai org perempuan suker sgt memendam rasa.. tak nak berckp… kengkonon nak bagi suami paham sendiri.. tapi dpt pulak suami yg jenis tak paham bahasa.. so ananer??? So pasal tu aku rasa communication tu sgt penting.. jgn pendam.. even kalau ko tengah ehem ehemm.. ko tak mencapai klimakss.. aku rasa ko kene ckp yg ko belum puas! Muahahahha… So jgn terlalu memendam perasaan sgt lahh.. kalu ade ruang dan peluang nak bercakap.. better bercakap.. luah apa yg nak luah.. .tapi make sure lah cari lah waktu yg sesuai… jgn lah waktu tengah panas2 tu ko ckp.. memang lah takkan jalan! Tapi kalau ko dah guna segala pendekatan yg terbaik utk bercakap tapi masih tak jugak jalan.. so ko bawak lah sorang ustaz utk tarbiah kan laki ko.. mungkin laki ko perlukan sessi kaunseling tentang alam rumah tangga!

But yet org perempuan pun jgn amik kesempatan sgt.. kalau boleh balance up… kalau suami kite ade bagi rasa hormat pada minat kite.. so kite pun kene lah mengalah ngan suami kite! Jgn nak berkerass hati tak tentu pasal… konon ko perempuan.. suami jer yg kene paham hati ko sebab ko perempuan.. laki jer nak kene pujuk hati ko.. oh.. cannot.. cannot that way! Pasal tu hormat menghormati tu penting dlm hubungan rumah tangga! Kalau kite dpt hormat each other.. insyallah kite akan berbahagia buat selama-lamanya!

As for aku ngan en.teman… Syukur alhamdulilah aku ngan en.teman nie memang terlalu banyak persamaan kami! Pendek kata apa yg en.teman minat aku minat… apa yg aku minat en.teman minat! Minat nie lahir dari hati.. dia tak boleh di paksa-paksa.. so as for us… memang kiteorg kalau plan tempat percutian.. citarasa kiteorg memang selalunya sama! Terkadang apa yg terdetik dlm hati pun boleh sama… hihi.. kiteorg suker percutian nature.. kiteorg suker percutian yg adventure.. kiteorg tak suker tempat percutian yg crowded like in congested town… kiteorg tak suker gie holiday kat tempat yg ade aktiviti shopping semata-mata… so basically kiteorg nie memang cintakan percutian yg lebih kepada alam semulajadi la!

Tapi itu tak bererti kami nie 100% mempunyai minat yg sama! Ade jugak citarasa dan minat en.teman yg aku tak suker tapi aku cuba utk suker… begitu juga dia… antara contoh yg paling terbaru adelah hadirnya Baby AnnZee dlm hidup kami berdua…! Aku kan tak suker kucing.. tapi sekarang aku dah jadi pencinta kucing.. aku cuba utk menghormati minat en.teman yg merupakan seorang pencinta kucing! Dari sifat menghormati, aku belajar utk mencintai! Alhamdulillah it such a great feelings developing in my heart and soul… kalau dari segi citarasa makanan pulak.. aku dulu tak suker makan tempe & tempoyak.. tapi now jgn ckp.. kalau nampak tempoyakk itu yg aku rembat dulu! Ahaha.. itu lah org kata kalau tak kenal maka tak cinta! Macam aku suker naik roller coaster… tapi en. teman tak suker.. dia memang ade masalah gayat yg melampuai batas.. terkadang stress jugak naik roller coaster sorang2.. tapi nak wat camne.. aku hormati perasaan dia yg bukan tak minat tapi ini masalah perasaan fobia.. masalah perasaan dalaman! Aku suker sayur brokoli, en.teman tak suker.. biler kawin ngan aku.. tiap2 hari aku masak brokoli.. ahahaha.. padan muke.. skg dia dah terlebih suke ngan sayur brokoli!

Honestly hidup kite nie akan menjadi lebih indah kalau kite tahu menghargai & menghormati insan lain! Kalau kite nak org hormat kite.. kite perlu belajar utk hormat org.. kalau kite nak org hargai kite… begitulah juga kite perlu menghargai org! jgn penting kan diri sendiri.. kerana sebuah keEgoan itu tidak akan membawa kite kemana-mana pun! tetapi sebuah pengorbanan itu boleh memberi berjuta kenikmatan hidup! :)

*Kiss*

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tips yang sangat bagus
terima kasih sis

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak neena. wahh panjang lebar. thanks kongsi tips berguna ni... sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

IamAin said...

tq 4 da tips..alhamdulillah setakat ni 2-2 minat bnda yg sma..
tatau la akan dtg.heheh

O'gosh Iskandar said...

yup..begitulah..bukan beli barang je kene pandai nego ye tak..

Bitt (double IS) said...

good sharing...and mostly agreed

Mr Barracuda said...

bagus la memahami si suami..isteri saya sangat x suka bila sy memancing..puas sy jelaskan tp dia x nak dengar..dia bukak cerita suami isteri becerai bila laki kuat mancing..bila dia bukak hokum agama tu xleh ckp ape la..padahal sy cuma mancing kampong je teringin jgk nk ikut trip panjang tp sy batalkan niat semata2 nak jaga hati isteri,cukup sekadar mancing dekat2 je wlupun hati nak je pegi mancing dapat ikan besar gedabak balik tunjuk kt dia semoga dia seronok,tp dia jenis x suka,,tpaksa la simpan niat nk balik tunjuk ikan..lg 1 bila dia bicara hokum agama,memang sy xleh pertikaikn,sy cuma mancing hujung minggu je yg lama lepas zohor balik sblm maghrib,kalo hari2 biasa hanya lepas asar balik sblm maghrib..jd macam mana la ye nk bg paham si isteri ni??? bukannya sy pergi mancing 24 jam n x balik2,bukannya sy buat bukan2,kejap2 kol kejap2 kol,member kt sebelah pon muak dgr..nk x nk ikut je la..sy boleh mengalah tp sy nk dia paham..daripada sy monyok je muka lemau dok umah baik sy memancing..bila sy ckp dia kongkong kang mcm2 fatwa dia kuarkan..masalah2..kesian kt sy hobi xleh teruskn..padahal dia kemana2 pegi beli handbag beribu2 sy xpernah nk kisah sbb duit dia,kalo duit sy mau bising jgk,tp sy mancing x pernah usik minat atau duit dia pon..bg awk org perempuan rasa2nya apa yg perlu sy sampaikn kt isteri sy? nk bwk p mancing? sory la dia nk ikut..huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails