COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, March 20, 2014

Apakah Perkara Yang Macam Tak Berapa Nak Best Sewaktu Menginap @ Our Honeymoon Chalet!

Kalau dlm entry yg sebelum nie aku dah share ngan korang betapa best nya bilik Honeymoon Chalet @ Tanah Aina Farrah Soraya Exclusive Eco Resort nie… so hari nie aku nak share ngan korang beberapa perkara yg membuatkan aku rasa macam kurang besttt biler stay kat chalet nie!

Rasa jer macam tak best… tapi pengakhirannya macam best jugak lah! Ahaha…

Ok.. ade 2 perkara jer yg buat aku rasa macam takbest kat resort nie….

IMG_4272 copy
Yang pertama.. nampak tak kipas cantik tergantung kat dlm chalet nie? Ok… seriously kipas nie memang cantik.. tapi cantik itu tak mampu nak mengipas kan aku seandainya aku terasa panas! Ahaha..

For your info, disetiap bilik resort nie memang takde air-cond yer… ye lah.. nama pun eco resort.. mana boleh guna air-cond.. semua perlu natural.. aku tak kisah sgt takde air-cond sbb aku tahu dlm hutan tebal cam kat tanah aina nie... di waktu malam dah tentu2 keadaan sejuk punyer! Kalau siang pun still ok.. but provided mesti nak kene ade kipas laa…! Tapi kipas cantik kat dlm honeymoon chalet aku nie, putaran dia tersangat lah romentik okkkkkkkkkkk…. Kipas tu tak mampu nak mengeluarkan angin pada kadar yg normal sebab dia berputar terlalu slow! So pada aku kipas nie lebih kepada kipas utk perhiasan lah.. bukan utk digunakan di ruang penginapan!

Macam waktu siang.. kalau cuaca panas.. memang kite perlu kan kipas yg agak kuat putaran nya utk memberi udara yg segar.. kalau cuaca tak panas sekali pun… kalau duduk dlm bilik nie di waktu siang.. memang terasa sedikit bahang dlm bilik tu sebab takde air circulation! Malam kalau cuaca hujan.. kire ok lagi lah tido tak terasa bahang,.. kalau tak hujan.. at times utk org berdarah panas macam aku nie memang akan terasa jugak bahangnya .. kang sedar2 tengah malam.. leher dah berair dah sebab berpeluh!

So yg nie memang aku agak kurang berpuas hati lah.. sebab pada aku resort nie kene letak kipas cap KDK tu dah memadai dah.. mungkin nampak macam tak berapa nak cantik.. tapi demi keselesaan pengunjung aku rasa resort nie memang kene tukar kipas cantik kepada kipas yg lebih laju putaran nya! Sebab aku rasa kipas cantik tu macam tak berfungsi jer… ade kipas ngan takde kipas cam sama jer… ahaha..

Dlm hati dah terdetik, waktu check out nanti aku nak bagi feedback about kipas yg tak berfungsi tu! Tup-tup on the next morning aku ternampak nie………….


IMG_5180 copy
Nampak tak apa yg aku nampak?


IMG_5182 copy
Kat honeymoon chalet yg bersebelahan ngan honeymoon chalet kiteorg, ade sorang apek sedang buat kerja-kerja penukaran kipas kekdahnya! Ahahahaa...

Mungkin dah ramai org komplen pasal kipas nie gamaknya… so kebetulan waktu aku dtg nie diaorg tengah dlm process nak tukar kipas! Kebetulan chalet sebelah aku tu takde org.. so boleh lah dia tukar kipas… chalet yg aku duduk diaorg akan tukar lepas aku check out! Gggggggrrrr… hampeh tol.. nasib aku kurang baik skit lah.. dtg bercuti terawal.. tak sempat diaorg nak tukar kipas aku dah check in! Takpe lah… next trip boleh lah duduk kat sini ngan lebih selesa lagi ngan kipas yg baru ini! Hihi…

Ok… tang kipas settle… now tang tandas pulak!

Utk pengetahuan korang, semua chalet kat Tanah Aina nie takde attached bathroom yer! Yerr.. jgn nak terkejut sgt… tapi sila kan lah terkejut kalau nak terkejut jugak… sebab aku pun terkejut waktu mula2 survey pasal resort ni! Terjojoiii bijik mata aku biler baca katanya resort nie menyediakan hanya sharing toilet! Ahahhaha… Aku memang paling pantang kalau toilet jenis sharing.. bukan apa… leceh lah nak keluar masuk bilik! Nak2 kalau ade aktiviti tengah malam… acaneerrrrrrrr??? Muaahahahaha…

Tapi Tanah Aina Eco Resort nie ade reason dia yg tersendiri kenapa dia asingkan toilet daripada bilik!  Sebab musabab utama adelah kerana dia menjaga persekitaran alam semulajadi & eco-system nya!  Mula2 waktu tahu resort nie bilik dia toilet terletak kat luar bilik, aku memang macam agak reluctant nak stay kat sini... pikir tiga pat kali jugak nak dtg bercuti kat sini... haha.. tapi after sometimes I think I should give a try to this resort.. org kata tak kenal maka tak cinta.. terkadang kite rasa macam susah dan tak selesa... yes memang tak dinafikan yg kalau waktu tengah malam kot tetiba ko nak gie toilet.. memang lah rasa cam bercintaaaaaaaaaaaa jer nak keluar dari bilik sendiri kan... sebab dah sah2 ko tak leh nak berbogel keluar dari bilik kan.... kalau toilet dlm bilik senang... lucut seluar terus je boleh ke toilet.. ini tak... ko kena lah sarung pakaian ko before nak ke toilet!

Yes bunyi nya macam agak melecehkan.. tapi biler fikir2 balik.. biler lagi aku nak merasa saat kehidupan seperti di dalam kawasan pendalaman kampung? org zaman dulu kala.. waktu zaman tok nenek moyang kite, toilet rumah diaorg semua kat luar kan?  nak mandi nak membuang air.. semuanya nak kene keluar rumah dan pegi rumah kecik kat belakang rumah..  so basically Tanah Aina nie cuba mengembalikan nostalgia kehidupan suasana kampung dahulu kala lah lebih kuran...!  that's why motto tempat percutian di Tanah Aina nie adelah "Back to The Nature"!

Ok lah.. meh aku tunjuk kat mana rumah kecik a.k.a toilet utk Honeymoon chalet yg kami menginap tempoh hari...

IMG_5055 copy
ok yg depan sekali nie adelah honeymoon chalet kiteorg... nampak tak kat belakang bilik kiteorg nie ade macam rumah kecik.. ade macam dua pintu terbukak tu.. rumah kecik yg dekat ngan jambatan tu.. haa.. tu lah toilet nya... yg kat belakang sekali tu bukan toilet tapi tu family chalet! 


IMG_4710 copy
ok ini lah dia gambaran close up toilet di kawasan resort tanah aina nie!  Jangan risau.. toilet kat kawasan resort nie banyak.. and then tak jauh pun dari bilik yg kite menginap.. ibarat ko menapak dlm 10 langkah, sampai lah korang ke kawasan toilet nie..!  kalau macam bilik hoenymoon yg aku duduk nei.. toilet nie terletak di bahagian belakang honeymoon chalet yg aku menginap!  So toilet nie memang berkonsepkan sharing toilet... ade terompah yg disediakan.. so gunalah terompah tu.. seriously rasa macam very the kampung girl!  



IMG_4712 copy
and condition toilet very good!  bersih... dan sgt selesa!  house keep kerap cuci toilet2 kat sini!  and air shower dia memang power... tapi perlu diingatkan yer.. kat sini takde hot water @ water heater tau!  air shower tu datang nya  dari air sungai yg mengalir tu.. so bayang kan lah betapa sejuk beku nya  korang mandi sewaktu menginap kat sini! ahahahaha.. serious weiii.. sejukkkkkkkkk nak mammm mandi kat sini... kalau waktu malam.. kalau nak buang air.. seriously bercinta betol nak mencuci nya!  fikir patploh kalii lah nak cebok! muahahahaha... 


Aku yg pada mulanya terasa macam tak berapa syiok nak stay kat sini atas faktor toilet nya yg berasingan dari bilik penginapan.. end up telah pun merubah citarasa!  ahaha.. tetiba aku rasa camm... ehhhh syiokkk plak stay kat resort camgini!  hihihi.. sebab ianya telah pun memberikan aku satu pengalaman begitu luar biasa dan lain dari yg lain! Ye lah.. macam aku lahir2 jer dah duduk dalam rumah yg ade attached toilet!  so biler dpt stay kat sini.... memang betol2 lah terasa back to the nature punyer kehidupan!  and baru lah aku tahu macam mana kehidupan nenek moyang kite di zaman dulu kala... memang thrill.. nak2 kalau diwaktu malam... nak gie toilet confirm nak berteman! ahaha.. macam aku hari tu... kalau sorang nak gie toilet... confirm dua2 kene gie toilet... not so much sebab nak berteman... tapi lebih kepada tak kuasa nak keluar gie toilet dua tiga kali!  ahaha... so sorang rasa nak kencing.. so dua2 sekali kene gie kencing! so adil... muahahaha....

Oh ya.. for your info, resort nie ade menyediakan syampoo dan sabun organic tau kat dlm toilet tu!  kiranya diaorg memang tak galakkan kite bawak kite punyer own syampu and sabun mandi.. diaorg galakkan kite guna sabun dan syampu organic yg diaorg sedia kan!  owh.. memang aku teruja betol ngan resort nie.. memang diaorg betol2 jaga alam persekitaran di sini!  serious aku tabik springgg to Tanah Aina for their big efforts in reserving the nature!

So overall.. yg mana aku kata cam tak best tu sebenarnya dah pun bertukar best pada diri aku.. yg kipas tu dah pun bertukar baru... and yg toilet tu adelah sesuatu perkara yg unik perlu aku hargai dan amati!  waktu mula2 aku dengar takde water heater pun dah membuatkan aku say.. Whaaaaaaaaaaaaatttttttttttt??????? giler ghapo nak mandi air sungai sejuk beku tuuuuuuuuuu??? tapi serious.. jgn takot utk mencuba.. memang mula2 kite rasa cam itu tak best ini tak best.. tapi biler dah pekena air sungai sejuk beku tuu.. pergghhhh.... serious memang ohsem lah pada aku!  tak sama ngan air yg aku mandi kat rumah.. walaupun air sejuk.. tak pakai water heater... tapi air sungai nie.. air semulajadi yg tinggi khasiat dia!  aku mandi sampai tahap menggigil dan meggeletar.... tapi biler lepas mandi.. tubuh badan terasa begitu segar dan sihat!


IMG_5187 copy
Ok nie ade satu tips yg aku nak share ngan korang.. in case korang nak stay kat sini nanti.. kalau korang ade bathrobe camgini.. apa kata korang bawak bersama-sama korang!  so biler tiap kali korang nak ke toilet.. capai aje bathrobe nie.. sarung kan ke badan.. then boleh terus ke toilet!  so takde lah fikir nak pakai tuala la.. nak pakai baju in full lah.. carik seluar panjang lah.. carik kain batik lah.. so leceh kan?  so, kalau pakai bathrobe nie senang sgt.. apa pun yg korang pakai kat dlm tu tak kisah.. even tak pakai apa2 pun takpe... hihi.. so biler sarung kan aje bathrobe nie ke badan.. then boleh terus jalan ke toilet! mudah kan? :D

Ok.. lepas nie aku nak share ngan korang satu aktiviti yg sangat sangatttttttttttt adventure yg pernah aku lakukan dlm hidup aku!  serious aku tak pernah merasa ketakotan sebegitu rupa... seberani-berani aku naik roller coaster, akhir nya aktiviti ini telah membuatkan aku merasa ketakotan yg amat dasyat sekali!  nak tahu apakah aktiviti itu?  wait for my next entry yea! :)


9 comments:

careno said...

Kat mana chalet ni... brape semalam... rasanya mcm dh baca hbs dah tp x jumpe lak info pasal tu... ke terlepas entry ni...

naz wan said...

wah ada yg best ada yang tak best.. tapi akhirnya jadi best jgk kan.. huhu ape lah aktiviti yang ditakuti tu ek.. tak sbr nak tunggu next entry huhu

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Hehehehe... nice sharing... Boleh plan trip kat sini pulak...

FiZ said...

ooo..yg ni eh yg akak xberapa suka tu.betulla..semua ada pros and cons.xpala.utk tempoh percutian yg singkat tu, best jgk nk cuba kan.;)

PILOT LOVER said...

like seriously mmg feeling back to nature sgt sis.. ya Allah, tgk sis bercuti kat sini terus rse nk bercuti jugak.. based on your review mmg nmpk awesome ^_^

Linda said...

Salam..Wow..environment penuh ngan tumbuhan semulajadi.. cume for me toilet separate tuh je kurang best kan.. kalo tetiba tgh mlm sakit perut...ehehe..

LilYofDaPond said...

teringin nk g... dh lama usha..tp lom sempat nk g..
nk tnya mana nk dpt bath robe cantik cam awk pakai ni?hehe.. pastu, camne nk solat..kene siap2 amik wudu kt toilet la ye... alamak saya dh la kaki kuar angin..hehe..

cheers!

eda said...

yeahh the bathrobe paling winn !!!!
TQ bg ideaaaa

Haris Zuhaina said...

xoxoxo, buatnya projek memalam, mau terserempak ngan mayang ngurai mmg hazab lah ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails