COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, December 7, 2012

Yang Di Tegur & Yang Menegur... Sila Lah Hormati Antara Satu Sama Lain!

Secara kebetulan.. bila tiba hari jumaat jer.. aku cam terpanggil nak menulis something yg mungkin bermanfaat buat kite semua dan jugak sebagai medan utk kite bermuhasabah diri sendiri! All my thoughts yg pernah aku sharekan kat sini adelah based on kisah² yg aku nampak.. aku terbaca ataupun aku laluinya sendiri!

Ok.. semalam kat FB, ade kisah seorang yg boleh dikatakan sebagai Ikon dlm bidang keagamaan yg mana dia telah dikecam agak teruk dgn hanya sharing sekeping gambar di FB beliau! actually gambar tu tak lah teruk sampai ke tahap berbogel pun.. tapi normal lah.. org kite nie part kutuk.. kondem.. memang dia lah yg nombor satu nya pun! Cuba suruh hafaz al-quran.. belum tentu berjaya!

Yang menjadi isu bila mana gambar si ikon nie agak kurang disenangi oleh mereka² yg melihat beliau sebagai ikon contoh muslimah terbaik.. so bile gambar tu seperti kurang adenya ciri² muslimah, seperti contoh yg aku berikan nie which takde kene mengena dengan gambar ikon yg dimaksudkan... cam memakai tudung tapi tak pakai anak tudung (tudung ala TokTi)... or pakai baju tapi nipis... so apabila ciri² muslimah itu tidak ade di dalam gambar yg dipamerkan oleh seorang ikon yg dikenali sebagi muslimah... sudah pasti ianya mengundang komen² yg panas dari mereka² yg mungkin kesal dengan tindakan si ikon tadi!

Umpama kata lah.. aku minat giler kat Anuar Zain! sekali dpt tahu Anuar Zain pi kelab malam.. minum sampai mabuk... pastu perempuan keliling pinggang... haruss lah aku ade perasaan cam marah dan kesal atas perbuatan dia kan? sbb kite minat dia as seorang ikon yg bersih.. tup² dpt tahu peragai dia yg sebalik nya! mauuu aku tak naik hangin?? so camne aku nak lepaskan perasaan marah dan sedih aku? adekah aku akan maki dia? adekah aku akan tulis status or create entry di blog utk perli dia? adekah aku akan sound dia di depan org ramai? atau adekah aku akan tulis surat or email kepada dia? ataupun kite berbalik pada Allah dan mohon dan berdoa padaNYA semoga Anuar Zain kembali ke pangkal jalan?

Ok.. basically manusia nie macam² ragam dan gaya nya! ade org yg suke nak jatoh kan org lain dengan memberi komen² yg berunsur nak mengaibkan seseorang! ade jugak yg berniat baikkk nak menasihati.. tapi tanpa mereka sedar yg mereka menggunakan CARA YG SALAH! Yes, sebagai khalifah Allah.. kite semua tahu yg kite perlu nasihat menasihati antara satu sama lain! kalau kite nampak satu² perkara tidak baik atau mungkar.. adelah digalakkan dan jugak wajib utk kite memberi nasihat kepada mereka yg melakukan sebarang khilaf! Tegur itu bukan bermakna kite nak mengatakan yg kite nie lebih baik ataupun lebih bagus dari mereka.. tetapi ianya sebagai satu nasihat ke arah kebaikkan dunia dan akhirat!

Kat sini aku nak bahagi kepada 2 kategori... satu org yg menegur dan satu lagi org yg ditegur! Aku mulakan dengan org yg nak menegur... kepada orang yg nak menegur nie.. sila la gunakan CARA yg betol! banyak bende yg kite kene jaga dalam memberi teguran pada seseorang! antara perkara² yg perlu di jaga adelah tutur kata perkataan.. jgn lah kite maki hamun.. perli memperli... dgn menjatohkan dan mengaibkan org yg hendak ditegur itu! nak tegur tak salah.. tapi cara nak memberi teguran tu kene betol! ingat.. tak semua org boleh terima cara kite dlm memberi teguran.. so cuba fikir masak².. apa kah cara yg terbaik dlm memberi teguran kepada seseorang? Tanya diri sendiri.. adakah kite suka di kritik dan ditegur?? Well.. confirm takde manusia mana dlm dunia yg suka di kritik dan ditegur kan?

So, kite perlu muhasabah diri kite betol² sebelum kite nak perli or nak tegur seseorang! bukan kata jgn tegur... Tegur lah mereka yg melakukan kesalahan.. tetapi gunakan lah GAYA dan CARA yg betol! Sebaiknya jadikan Rasullullah SAW sebagai contoh dlm memberi nasihat... gunakan lah kata² yg sopan santun dan berbudi bahasa... berikan kata² manis dlm berbicara.. so baru lah org yg ditegur tu.. setinggi mana pun ego dia.. insyallah kalau manis ayat kritikkan yg kite berikan pada dia.. Insyallah.. pasti org yg ditegur tu boleh menerima sesuatu teguran tuh!

Tapi ade jugak jenis manusia yg EGO nya mengalahkan langit ke tujuhhh... ko ckp lah elok macam mana sekali pun.. kalau dia takmo dengar.. tak mo dengar jugakk!!! nie kire jenis manusia yg hati keringgg... pintu mata hati kerana Allah mungkin dah tetutup gamaknya.. tu yg susah nak bermuhasabah diri sendiri.. nauzubillah.. mintak² kite semua tidak tergolong dlm kategori yg ini!

Ingat lah.. apabila org menegur kite.. itu bermakna org tu sayang kan kite! kalau dia dah tak tegur kite.. makna dia dah tak sayang kan kite! cam mak dan apak kite lah.. kenapa diaorg selalu bebel kat kite walaupun kite dah tua bangka? sbb diaorg sayang anak² diaorg... tapi kalau kite sayang.. cara kite nak tegur org pun kene lah dgn sifat kasih sayang jugak! jgn lah perli.. jgn lah memberi komen sehingga mengaibkan seseorang seolah-olah kite nie yg terbaik sekali di sisi Allah SWT!

So bagi org yg menegur nie.. ingattt, kalau nak tegur org.. tegur lah secara berhemah! jgn ikut suka hati nak menghina org yg melakukan kesalahan sesuka hati.! ingat yg manusia nie sering melakukan kesilapan... kerana kite semua tidak sempurna.! adelah lebih baik kalau nak bagi teguran tuh secara personal.. just email or message kan pada mereka yg hendak ditegur tu.. at least secara tak langsung kite dah pun menjaga aib org yg membuat kesilapan tuh! Kalau nak tulis komen secara open kat FB sekali pun.. as I said earlier.. gunakan cara yg betol! berikan komen dgn kata² manis dan baik.. cam contoh..

"Baju awak nie cantik sangattt walaupun nipis material nya.. tapikan, saya rasa awk akan kelihatan lebih cantik dan anggun kalau dpt pakai inner berwarna gelap dibahagian dalam nya... Maafkan saya yer.. harap awk tak marahkan saya.. saya just bagi pandangan saya jer sbb saya rasa awk memang seorang yg menawan.. jadi saya memang nak awk nampak lebih jelita anggun dan menawan! Andai kata teguran saya nie salah di sisi awk.. sekali lagi saya mohon seribu kemaafan ye! :)"

Aku tak tahu lah kalau org yg ditegur tuh nak marah lagi kalau org dah bagi teguran semanis itu! dah lah puji banyak kali.. pastu siap mintak maaf lagi tuh! So, basically kite nie kene tahu cara dalam menyampaikan sesuatu! tapi misal kata lah ade manusia yg jenis cam langit ketujuh aku ckp tadi tuh.. ko dah bagi kata² semanis kurma pun kat dia.. tapi dia still lagi nak naik angin sebab memang jenis bangsa tak boleh kene tegur!! Silap hari bulan dia siap marahhh dan maki hamun ko balik nanti.. haha..

Tapi takpe.. so apa yg perlu kite buat?? yess.. di pengakhiran nya.. kite kembali lah kepada ALLAH! Tadah lah tangan.. mohon lah pada NYA agar memberikan hidayah yg terbaik buat org yg melakukan kesilapan itu tadi! Sebab sesungguhnya Hidayah itu adelah milik Allah! Terkadang ade org dengan teguran org lain dia bisa berubah dan boleh menerima hidayah Allah itu dgn mudah sekali.. tetapi ade orang yg sukar utk menerima hidayah melainkan dengan kuasa Allah sahaja! So, apa pun tindakannya.. jgn lah kite lupaa pada Allah SWT.. kite sebagai hambanya berusaha dlm memberi nasihat & teguran dengan cara yg paling baik sekali... seandainya gagal.. berbalik lah padaNYA!

Ok.. settle part org yg menegur.! now nak pegi ke bahagian org yg kene tegur pulak! Org yg kene tegur nie pulak.. jangan lah terlalu sombong dan angkuh sehingga tidak dpt menerima sebarang teguran dan kritikkan! Kalau org tegur kite demi kebaikkan kite... why not kite terima jer! Jgn lah kite nak menegakkan perkara yg salah.. yg salah tetap salah!

Ade 2 kemungkinan kenapa org yg melakukan kesilapan nie tak boleh terima teguran... pertama cam aku ckp tadi lah.. dia memang jenis ego langit ke tujuh.! memang dasar ketegakkk nak mammmm! ko ckp lah elok macam mana sekali pun dekat dia.. nasihat lah dgn kata² manis dan indah cam nak rakk sekali pun... dia tetap rasa diri dia betolll jerr memanjang! org macam nie selalunya yg looser sbb dia takkan boleh perbaiki diri dia sampai bila²... kite nie biasanya kelemahan dan kekurangan diri kite memang susah utk kite sendiri yg nampak!

So biasanya org lain yg nampak dan org lain yg akan menegur setiap kekurangan diri kite! so jgn lah melenting tak tentu hala kalau org tegur kite... terima lah setiap teguran itu secara positif! tenang kan hati.. duduk dan fikir betol ke apa yg org tegur tentang diri kite tu! kalau betol then ubah lah ke arah yg lebih baik... kalau rasa tak betol.. then mohon petunjuk dari Allah.. moga² dia buka kan pintu hati kite dan semoga kite menerima hidayah dariNYA!

Macam semalam kat Instagram.. aku nampak ade lah sorang artis yg memang sgt berbakat dlm bidang lakonan.. dia publish gambar dia sedang buat photoshoot for 1 international magazine maybe... Nauzubillah.. memang gambar tuh giler vavieessss punyer daring.. hot and spicy lahh! memang verryy the international level.. tapi sgt sedih sbb dia seorang wanita yg beragama islam.. so haruslah tidak sesuai utk beraksi gairah sebegitu!

So, dia pun turut dikecam agak hebat di gambar Instagram nya itu.. lagi bertambah sedih bila baca comment yg dia reply pada org yg menasihatinya dgn menegakkan seolah-olah apa yg dilakukan dia adelah tidak salah langsung disisi agama! yes.. itu memang sungguh sadis! kalau nak tegakkan pun.. aku rasa dia boleh hentam org yg nak tegur dia dgn cara yg tak berhemah.. itu mungkin boleh diterima pakai.! Ade yg lebihhhhhh sadissss bile ramai pulak yg menyokonggg dan katakan gambar tuh adelah yg paling superb! yeaa.. maybe superb di dunia.. tapi belum tentu di akhirat kelak!

Kite kalau nak up to date and open minded sekali pun.. agak² lah pada tempatnya! yes.. dunia skg nie memang susah nak istiqomah... terkadang kite terbabas dek kerana kegairahan di dunia... tapi beringat lah.. kalau kite suke sekali pun.. rasanya baik disimpan dlm hati jer daripada kite menyokong dgn memberi komen positif diatas tindakan negatif yg dibuat kerana ia seolah-olah kite bagi duit pada seorang lelaki utk dia pegi langgan pelacur di jalanan!

Ok.. yang kedua kenapa org yg ditegur nie tak boleh menerima teguran adelah kerana cara org yg menegur tu yg membuatkan org kene tegur rasa down! ye lah.. ko kondem dia.. ko aibkan dia.. ko perli dia.. mau nya org yg ditegur tu tak rasa nak mengamuukkk?? nak² pulak ko pegi kondem & perli dia secara open like in FB & blog.. harus lah kawan tu emo beb! So pasal tuh lah org kata.. kite nie jgn nak tunjuk hero @ heroin sgt! nak tegur org dah elok dah.. tapi ilmu pulak takde dlm nak memberi teguran! jgn ingat nak nasihatkan org tak payah ade ilmu yer.. kalau takde ilmu dlm memberi teguran.. takkan lah boleh wujudnya pakar² motivasi macam Dr. Fadzillah Kamsah & Prof. Muhayya tu? tengok cara diaorg kalau bagi motivasi kat org.. sedap je kite dengar.. rasa teruss nak ubah diri ke arah yg lebih baik!

So ingat lah.. yg kite semua nie sama saja.. kite sentiasa perlu di tegur dan menegur! kite jugak perlu sentiasa diingati dan mengingati antara satu sama yg lain! jgn sombong.. jgn negatif.. yes.. kalau salah cara menegur.. org akan marah dan beremosi! kalau betol cara kite menegur.. insyallah akan ade ruang perubahan buat mereka yg ditegur! Sifat hormat menghormati antara satu sama lain adelah sangattt penting dlm isu ini sebenarnye.. sebagai seorang yg mahu menegur kesalahan org lain.. tolong fikirkan lah sensitiviti org yg akan ditegur! jgn kite rasa kite hebat dlm memberi teguran... tegur lah dgn rasa rendah diri.. tegur lah dengan rasa ikhlas dlm memberi teguran.. insyallah setiap teguran yg ikhlas dan penuh rasa hormat itu akan berkat dan mujarab! Then buat org yg kene tegur pulak, lapangkan mata hati.. lebih positif dalam menerima setiap nasihat dan kritikan.. kalau nasihat yg diberikan itu terbaik buat kite.. hormati lah org yg memberi nasihat itu dgn ucapkan terima kasih walaupun hati ko sentapp sbb kene tegur! hihi.. tapi kalau ko kene tegur ngan cara kasar.. ok, sila lah debik org yg main kasar ngan ko tuh! muaahhahaa.. :p


Tegur lah secara berhemah..
Insyallah org yg ditegur itu akan mengukir senyuman..
Kerana teguran yg ikhlas itu adelah simbol sebuah kasih sayang!
I LOVE U! (:


12 comments:

Anum said...

setuju

Queen said...

totally agree...

well said..

setuju sangat..
orang yang menegur pun kena berhemah..
dan orang yg ditegur pun kena berhmah..

benang yang basah jangan ditegakkan pula
salah tetap salah
nak ikut atau tak tu no 2..
tapi salah tetap salah..

dunia makin sampai ke hujung nya neena..
semoga kita semua dilindungi

semoga kita smeua istiqamah


amin

Dee said...

yg menegur jgnlah open sgt smpi semua orang boleh baca..elok2 nak nasihat dah jadi lain..maybe bukan niat nak mengaibkan sesiapa tp salah pilih ayat boleh menyebabkan ada hati yang terluka..

walaupun dia salah, jangan dipointkan sgt salah dia tu..boleh ajekan PM, message..macamlah orang yg nak kita tegur tu kita tak kenal..kalau artis tu maybelah kita tak kenal sgtkan..

btw, tadi kami beratur elok tau masa kat LRT sbb takut kami dicaptured oleh camera phone neena anuar..wakaka..

-cinta soFiaSafiya- said...

SETUJU......

ada cara dia nak meneGor ni..bukan men bedal saja...

*SiRibenMerah said...

betul dan tepat sekali..

ampunkan saya kerana mengumpat awak di entry terbaru saya..
hahaha~ jgn marah nohhh..
next time kita lepak sama2...

miss u darling! hugs n kisses!

mrs puex said...

i luv u too kak neena..:D

Reflisia said...

saya sangat suka membaca entry ini. Walaupun panjang lebar tapi penuh dengan maafaatnya. Saya setuju 100%. =)

Yasmin Aris said...

masing2 kena muhasabah balek v^^

Gieyana Muhamad said...

setuju sgt..kdg2 org suka sgt judges atas tindakan seseorang tue kan...sy lebih suka mendiamkan diri jer dn hnya berdoa agar kwn2sentiasa dlm rahmatNya...:-)

cik nurul said...

betul..betul..betul..
Boleh tak saya print entri ni, pastu tepek kat pintu rumah sorang pakcik kat kampung saya...??
muahahaha... =D

WaWatoN said...

kak neena...boleh x sy nk komen sesuatu???..sy suka sgt baca blog akk tp sy ade masalah dengan color latar belakang blog akk ni..
mata sy akan bpinar n sakit kalau baca blog akk lama2..akk kan suka bt karangan n sy pun suka membaca hasil karangan akk tp sy akn sakit mata n pening kpala lpas baca..font xjd masalah tp kalau boleh tukar warna hitam atau putih font ni...backdrop wrna hijau lebih baik..sejuk mata membaca tulisan akk...dan sy akan lebih hepi membaca lepas ni...=)
maaf kalau teguran sy menyinggung akk...

mama leen said...

nak tau sapa artis tu... hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails