COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 29, 2015

Sedih Dengan Peniaga Yang Kejar Keuntungan Semata-Mata!


Tengok IG... berminat ngan baju yg dijual... so maka pegi lah terjah butik nya.. bile tengok material.. hurmm.. kecewa! design memang cantik.. cutting pun ok.. tapi material yg digunakan tidak sesuai utk golongan berhijab! baju diperbuat daripada material yg nipis...


Untitled

Tu muke tak puas hati sbb tak dpt nak beli baju yg dia suke! Hahahaa..


Bile kite nak shopping.. first attraction yg membuatkan kite nak beli sesuatu produk adelah pada kecantikkannya! bile tengok produk tu cantik, kite rasa nak beli... so perkara kedua yg kite nak tahu adelah harganya! bile harga murah... lagi kuat rasa nak beli produk tu! so amik keputusan nak beli.. bile sendiri dah fitting out produk yg kite dah target nak beli tu, tengok material dan kualiti nya out! ok.. baru terfikir.. Patot lah di jual murah.. sebab material yg digunakan adelah dari kualiti yg murah!


Siapa yg tak nak beli barang murah kan? Well, aku personally lebih penting kan kualiti sesuatu produk... biar mahal janji ade kualiti daripada murah tapi zero kualiti!


Dah lama dok perhatikan isu nie... aku tengok ade segelintir online butik especially yg dah famous... diaorg tidak mementingkan kualiti produk yg diaorg keluarkan coz diaorg lebih memikirkan dan mementingkan keuntungan yg boleh dioarg boleh kaut dan bukannya memberikan kualiti yg terbaik pada customer!


Tapi bile aku fikir-fikir kan balik, terkadang nak salahkan org yg berbusiness nie 100% pun tak boleh jugak.. sebab org kite nie kalau nak beli sesuatu produk diaorg fikir nak beli yg murah jer! That’s the typical minded of our society I believe so.. they don't care about quality so much because they always think about the money that they will spend on each product!


Macam org berbusiness diaorg pun dah boleh baca kehendak majority customer! so that's why diaorg produce product yg dari material yg murah so bile dah guna material murah... dpt lah jual produk mereka pada kadar harga yg lebih murah! Well, macam aku yg dah biasa tengok material... dah tahu jenis material yg mana murah and yg mana mahal.. memang aku akan jadik lebih bijak dlm membeli sesuatu produk!


Aku nie kalau shopping memang sgt2 cerewet! and to be honest, aku bukan jenis yg tengok janji murah then grab because aku lebih pentingkan kualiti sesuatu product! tapi kalau sesuatu produk tu aku rasa ianya berkualiti dan ianya murah.. of coz lah aku akan beli.! aku punyer konsep senang.. quality comes first... murah atau mahal jatoh nombor dua!


Kalau sesuatu produk tu aku nak beli, aku tengok produk tu ade kualiti tapi harga dia mahal skit.. kalau aku mampu.. insyallah aku akan beli sebab aku tahu yg berkualiti itu sudah semestinya berharga! tetapi kalau yg berkualiti itu murah harga nya.. tak kisah apa brand sekali pun aku tetap akan beli coz I'm not a branded person! tapi kalau sesuatu produk itu tidak ade kualiti, walaupun ianya murah.. belum tentu aku akan beli produk tersebut!


Pasal tu aku susah nak buat business baju.... sebab aku sgt2 cerewet dlm pemilihan kain! Sometimes ade customer diaorg tak amik tahu pun tentang jenis kain nie segala... yg diaorg akan fikirkan… why org nie jual lagi murah dari dia nie… and why org nie jual lagi mahal dari si penjual nie! Lambat org nak kaji kenapa org nie jual mahal dari si penjual nie…


So ini lah senario dan hakikat sebenar... majority buyers akan fikir tentang harga murah berbanding kualiti sesuatu produk.. perkara pertama yg diaorg akan tanyer.. berapa harga produk nie?? dan bukannya produk ini diperbuat daripada material apa???

Selain dari business tudung yg aku buat skg nie, memang en.teman & blog readers ade encourage aku utk tambah product lain like jual blouse sebab honestly aku sendiri susah nak dptkan blouse yg menepati citarasa kat luar sana.. tapi buat masa nie honestly aku belum rasa lagi nak tambah produk terbaru... tak tahu lah di masa akan dtg macam mana.. kite tunggu dan lihat aje lah nanti macam mana yer.. hehe..


Macam aku berbusiness aku letakkan diri aku as customer... aku bukan buat business janji nak kaut keuntungan semata-mata! tercetus nya business Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie pun oleh kerana aku susah nak dptkan produk2 yg menepati citarasa aku diluar sana! so semua product yg aku keluarkan tu adelah mengikut citarasa dari hati aku 100%!


Material yg digunakan pun adelah pilihan dari hati aku 100%.. actually memang ade jer material yg jauh lebih murah dari apa product yg aku dah jual selama hari nie.. tapi as I said aku bukan berbusiness atas faktor mencari keuntungan 100%... aku berbusiness atas faktor kepuasan dan keikhlasan dari hati!


Memang tak dinafikan kat luar ade jer product yg murah2... tapi sebagai customer kite kene buat kajian jugak.. murah nya sesuatu product itu bergantung kepada jenis material yg digunakan... umpamanya.. material 100% Lycra adelah yg paling murah berbanding dengan material Cotton Lycra... dan material Moss Crepe adelah lebih mahal dari material jenis Cotton Lycra... Kain Gorgette Chiffon antara material yg paling murah...


Tapi perlu di ingatkan.. setiap jenis material itu ade gred2 nya yg tersendiri... utk material Lycra ade banyak gred.. ade gred yg paling murah hingga yg agak mahal.. begitu jugak moss crepe... setiap gred material harga nya berbeza-beza.. Jadi perbezaan setiap material itu adelah bergantung kepada jenis & gred sesuatu material!


Pasal tu aku sangat cerewet dlm pemilihan material product Naazneen Faiqa aku... waktu nak beli kain.. memang aku tengok melambakkk jer kain yg murah-murah... kalau nak fikirkan keuntungan semata-mata, memang aku patot beli kain murah, lepas tu jual mahal.. maka berlipat ganda lah keuntungan aku boleh dpt! tapi seriously aku tak sanggup nak buat camgitu sebab tujuan aku utama dlm berbusiness bukan nak buat keuntungan semata-mata.. tapi aku berbusiness adelah bertujuan memberi kepuasan kepada para pembeli.. ya.. itu lah tujuan utama aku dlm berniaga nie!


so pasal tu lah sewaktu aku membuat sebarang keputusan dlm setiap proses produk naazneen faiqa.. aku sentiasa meletakkan diri aku as customer! sebab dah sah sah aku sendiri yg nak pakai semua produk2 yg aku keluarkan tu.! hehe..


Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Alhamdulillah.. setakat hari ini, feed back yg aku dpt dari customer Naazneen Faiqa semuanya memberangsangkan.. syukur… thank you.. aku memang hargai setiap komen dan feedback dari korang semua… aku tak harapkan feedback yg positif jer tau… aku jugak sangat mengalu-alukan feedback yg negatif (seandainya ade).. sebab pada aku feedback yg negatif nie adelah feedback yg aku perlu amik berat dlm usaha memperbaiki setiap kelehaman yg ade dlm bidang online business aku yg sebesar zarah nie!


Untitled

Ni masih ade 5 color tudung Damia yg masih boleh korang grab! Kalau korang belum penah try out tudung instant DAMIA nie.. jgn segan2 utk try it out ok! Tak cuba maka tak cinta gituuu… ahahahha.. so kalau berkenan cecepat whatsapp Kak Neen at 019-3769459 or email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com ok! :)

6 comments:

Afidah Azmi said...

betul tu..fida pernah terkena dah..masa nak beli..cakap kain tak jarang..Labuh elok..tapi bila dah dapat Menyesal tak guna..Lepas tu..Terus beli dekat butik..Niat di hati nak jual gak dgn jenama sendiri..tapi kekangan masa dan modal..so terbantut dulu

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Chekgu Azrine said...

Takde warna hitam ek neena...

YieN said...

Betulll.. Selalu sgt tipah tertipu dengan seller tau.. Pernah sekali tu yg paling ralat sekali, beli instant chiffon, dah tanya seller, jarang ke x, dia cakap x jarang, chiffon high kualiti la ape la.. Sekali sampai kat tangan memang mengucap panjang, bila tanya seller balik, dia cakap kene pakai inner kalau xnak jarang.. Hoiii, berasap gile time tu.. Mampu doakan dia BERJAYA nak jawab kat akhirat nanti je

Jan@Afzan said...

betul entry neena ni.. kita kan customer.. ada gak terkena, walaupun takde lah murah mana, kesian tengok baju yang mahal tapi nampak murah..kualiti tak mcm yg diwawarkan. Frust tau.

Tapi ada juga yang ok dan marvelous tip top kualiti dan harga serta sesuai dengan seorang muslimah.

Malu kita, nampak testimoni sendiri kat pic neena tu...krik krik

Khalid Kyle said...

Kalau mahal berkualiti x apa, ni mahal kualiti rendah pastu dlm pic kemain lawa lagi sampai sold out tu, haha hampeh je rasa klu terbeli barang mcm tu

Jom Terjah : Trend Popular Berfesyen Dan Bergaya Jejaka Masa Kini! :)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails