COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, December 18, 2014

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – DAY 3 @ Lake Tekapo > Kerja Gila Pertama Bersama Ayam Halal Di New Zealand!


Lepas minum petang sambil tengok beautiful sunset kat balcony bilik motel kami di Lake Tekapo nie, aku ngan Za prepare makan malam pulak! Ok first time nak masak nie sejak menjejakkan kaki ke bumi kiwi nie... hihi..


Ok.. Kerja giler pertama yg aku buat adelah....


1-IMG_0323 copy

Menyiang seekor ayammmmmmmmmmmmm!


Gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr woiii gilerrrrrrrrrrrrrrrr!!! Tak pernah lagi seumur hidup aku menyiang seekor ayam! Selalu kat malaysia bila pegi pasar beli ayam sekor aku mintak org jual ayam tu siang kepada 14 pieces... sekali sampai new zealand hambekkkkkkkkk kauuuuuuuuuuuu.... kene siang ayam sendiri!!!!!! Ahahahaha...


Kiteorg beli ayam nie kat Park n’ Save Timaru... waktu nak beli ayam tu memang dah carik ayam yg dah siap2 potong... tapi macam tak jumpa lah pulak! Yg ade diaorg jual ayam sekor-sekor camgini jer utk brand Brinks! Ok.. nie aku nak bagitahu... korang boleh dptkan ayam HALAL di mana2 Park n’ Save di New Zealand tau... korang carik brand BRINKS!


2-CERTIFICATE HALAL


Aku dpt info halal nie dari blogger2 yg dah pernah pegi New Zealand... so happy lah skit dpt makan ayam kat NZ tanpa was-was! Ahahaha...


Tapi serious weiii... gilerr okkk.. aku perlu menyiang seekor ayam dgn pisau yg cenonit! Haihhhh... macam mana aku nak kerat tulang2 ayam yg keras tuu??? Kalau ade pisau chopper ok lah jugakk.. ini takk.. pisau cenonitttttttt jer! Huhuhu..


3-IMG_0329 copy


Tolong jangan pandang aku sebelah mata... nanti diri mu kan tercabarrrr.. takkan ku menyerah kalah kerana aku seorang wanita yg gagah! Muahahahha... Hoyehhhhhhhhhhh... berjaya jugak aku mengerat dan menyiangggg seekor ayam halal di New Zealand! Ahahaha....


4-IMG_0330 copy

Dan taraaaaaaaaa... ini lah hasil nyaaaaaaaaaaa... Kuah Ayam Kurma Super Delicious dari Chef Nin! Ahahaha... poyo sgtt... walhal masak kurma nya guna instant kuah by Brahims’ jer punnnnnn!


7-KUAH KURMA


so nie lah kuah instant yg kiteorg dah siap2 bawak dari KL! Jadi senang sgt preparation nya... just masukkan air bersama sos kuah kurma yg instant nie, then tambah garam dan gula secukup rasa.. macam aku hari tu nak sedap kan lagi aku hiris-hiris kan bawang besar dan bawang putih skit.... then settle! Dpt lah makan nasik bersama kuah kurma yg super sedapppppppp! Hihi..


6-IMG_0331 copy

Nampak tu para2 suami berkata sesama sendiri.. Sedap sgt makan malam kite nie! haha..


Tapi seriously lauk yg simple camgitu pun dah sedap sgt sgt dah! Terasa nikmat makan... yg simple pun jadik hebat! Ahaha.. kat NZ memang tak mudah carik makan yer.. pasal tu lah kite kene masak di bilik penginapan kite! That’s why before sampai ke Lake Tekapo nie kiteorg dah berhenti di Park n’ Save Timaru utk beli barang2 masakan... kalau dah sampai kat Lake Tekapo ni baru ko nak cari tempat nak beli barang2 makanan memang ko takkan jumpa lah sebab kat sini takde town yg boleh korang carik utk beli barang2 makanan!


Yang pasti aku nak bagitahu yg aku bangggaaa giler bilerr buat pertama kali dlm hidup aku berjaya menyiang seekor ayam di New Zelaand... ini memang rare! Muahahahhahaa... so korang please carik something yg very rare utk korang buat dia tempat2 favourite percutian korang ok.. confirm ko akan ingat sampai biler2... aku till today tak dpt lupakan how aku patahkan tulang2 ayam yg keras tu dgn kedua-dua belah tangan aku nie... ahaha.. nak kerat ngan pisau tak jalan.. so aku geram.. aku kepakkan dengan tangan aku jer.. hebat tak?? Ahahhaa..


Ok lah.. lepas nie aku akan ceritakan kerja giler yg kedua pulak yg aku buat di New Zealand.. so check it out in my next entry yea! :D

6 comments:

Allene ALineWorks said...

hohoho rasanya ramai yang tak pernah... lin pun tak pernah.. hihiih

Siti Shuhadah said...

hahaha..kesian ayam tu..kena kepak2 tulang... hihihi.. kak nin mmg teror lah!!! sedap sgt nampak kurma tu,...

Chekgu Azrine said...

Terbaik..hahahaah...nmpk sdp kurma tu tau

Mrs.aisheiteru said...

I miss Christchurch...shopping pemandangan secara percuma. subhanallah..

Lan Careno said...

Hahhahaa... mkn bende2 berkuah panas tu dlm cuaca sejuk lak kann... aiyorkkk... buncit pun xdahal laa... jnji perut kenyang...

datin ida DY said...

well done neena..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails