COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, December 8, 2014

Aku Dah Suruh Laki Aku Kawin Lain Sebab Kami Tidak Punya Anak!


Cerita lebih kurang 2 minggu lepas:-


Pakcik Jual Nasik Lemak: Anak ni dah kawin? dah ade berapa org anak?


Aku: Dah kawin dah.. tapi belum ade anak lagi... :)


Pakcik Jual Nasik Lemak: Ohhh.. adik ipar pakcik, kawin dah lama jugak takde anak.. lepas beberapa tahun suami dia kawin lain!


Aku: ohh ye ke... hehehehe...


Memula aku rasa macam nak jawab camgini jer pada cerita pakcik nie tadi.. "Kalau pakcik nak tahu saya dah pernah offer dah kat laki saya utk dia kawin lain, tapi masalahnya dia yg tak nak.! dia kata kat saya yg anak itu bukan jaminan kebahagiaan sebuah rumahtangga sebab ramai jer org ade anak yg tak bahagia dlm perhubungan suami isteri dan pengakhirannya mereka bercerai berai jugak walaupun dah beranak pinak!"


Tapi disebabkan ade ramai customer lain yg tengah beratur nak beli nasik lemak dia.. dan kebetulan pulak aku tetiba terasa macam budget jadik artis/celebrity yg jaga percakapan dan behavior (in other words being gorjes and not gonjeng), so aku just lemparkan senyuman dan gelak kecil aje lah di pengakhiran perbualan itu! Anyway, Pakcik tak yah risau... saya takkan boikot nasik lemak pakcik sebab saya tahu ini lah harga yg perlu saya bayar utk bergelar seorang celebrity! Ehhh! Ahahaha…


Sejujurnya aku dah naik tak heran dah dgn isu perihal anak nie.. kalau org tanyer pun aku tak pernah rasa marah or nak rasa sensitive sbb aku nak jadik org yg paling positive and not a looser person just like org yg tak abis2 nak kepochi pasal perihal anak nieh! Syukur Alhamdulillah.. dah 9 tahun aku kawin ngan en.teman.. hidup kami tak pernah rasa kosong walaupun tiada anak disisi kami… in fact day by day we are more and more falling in love to each other!


Memang betol apa yg en.teman ckp kan tu… anak itu bukan kunci kepada kebahagian rumahtangga! Pada kami berdua.. anak itu adelah pelengkap dan penyeri dlm sesebuah ikatan perkahwinan… dan anak itu juga adelah amanah terbesar dari Allah SWT! Seandainya gagal kite utk mendidik anak2 kite ke jalan yg diredhai Allah SWT, bermakna kite sudah membawa gumpalan2 dosa… itu yg paling aku takot! Diri sendiri pun masih banyak tonggang langgang nyer.. macam mana aku nak didik anak2 aku?? Tapi tak mustahil jugak dgn kehadiran anak… secara automatic kite boleh berubah ke arah yg jauhhhh lebih baik dari hidup yg kite lalui skg nie! Ia ade 3 kemungkinan sama ade kite berada pada takuk yg sama sahaja.. ataupun kite akan menjadik lebih teruk ataupun kite akan menjadik jauh lebih baik! So kite berdoa semoga menjadik yg lebih baik lah kan... huhu..


Banyak jer rumahtangga yg musnah walaupun mereka dah beranak pinak.. dan biasanya rumahtangga hancur lebur nie disebabkan faktor masalah suami isteri itu sendiri dan pengakhirannya anak2 menjadik mangsa keadaan! Tak dinafikan ade jugak kes bercerai berai nie atas faktor pasangan suami isteri tidak memiliki zuriat... tapi jgn lupa yg ade juga suami isteri yg baru dikurniakan zuriat pun boleh bercerai berai! Anak dah berderet pun bercerai berai... ini semua atas faktor perhubungan suami isteri itu sendiri... Suami isteri takde persefahaman, suami isteri dah tak cintakan pasangan masing2 end up carik keseronokkan dgn org lain... suami isteri yg mempunyai masalah kewangan yg kronik.. yup ini semua adelah antara punca2 suami isteri bercerai berai walaupun dah ade anak berderet!


So satu lah nasihat aku pada org2 yg dah miliki anak ni.. jgn terlalu cuba utk mencatur kehidupan pasangan yg belum punyai anak kerana sejujurnya anda tidak tahu sejauh mana kah kebahagian yg mereka miliki tanpa kehadiran anak disisi mereka! Pada pandangan mata kasar anda mungkin anda rasa mereka tidak bahagia kerana tidak ade anak sebagai penyeri rumahtangga mereka, padahal mereka sedang berbahagia dan menguntum kasih sayang dari masa ke semasa!


Ade jugak golongan yg dah beranak pinak nie merasakan golongan yg takde anak nie macam tak hebat sbb tak mampu melahirkan anak sendiri.. mereka rasa mereka hebat sebab mampu produce anak2 sendiri! Amboii jgn nak riak sgt yerrr... takot jatoh syirik nanti sebab rasa diri tu hebat! Perlu diingatkan yg zuriat itu adelah kurniaan dari Allah SWT... DIA berikan zuriat bermakna DIA jugak sedang memberikan ujian yg amat hebat buat si penerima zuriat! So disini lah tempat nya utk membuktikan kehebatan sebenar dlm mendidik anak2... seandainya kite mampu mendidik anak2 ke jalan yg diredhai Allah SWT, barulah kite mampu utk merasakan kehebatan diri sendiri!


DSC08162 copy


So utk yg belum ade anak... tak yah nak stress sesangat lah... just enjoy your life to the fullest with your husband... and buat yg dah beranak pinak... do enjoy your life with your entire families dan jgn lupa didik anak2 sebaik mungkin ya! Muahciked!


Untitled


Oh before that.. sesapa yg masih tak tershopping lagi my pin2it hijab pin... korang masih boleh lagi boleh shopping by today and tomorrow coz I’ll do postage on this Sunday ya! Design2 pin hot like diamond lawang, diamond swan, diamong butterfly, diamond bow ring, melur and kemboja dah tak banyak dah tau.. so siapa cepat dia dapat! To purchase please email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com ;)

33 comments:

Miss Moon said...

betul Neena

Akak bangga ngan sikap +ve Neena . Yg penting u ols happy sokmo sokmo

n tahniah sebab menang best dress lagi ...muahsss

6ky said...

Allah tahu yang terbaik utk kita.. just go with the flow.. enjoy life as much as u can.. :-)

khadijahzulkefli said...

you are the strong woman i've ever seen..

tak semestinya dorang hebat bila dorang boleh melahirkan anak.. tetapi boleh ke dorang mendidik anak dgn sebaik mungkin pada zaman yg serba hebat ni kan?

salute akak!! yomked kak neena! mmuuaaahhhh..

Nurizzah Majif said...

love ur mind set sis.
hehehe...semuanya ketentuan Allah.
kita ni terima apa adanya di samping usaha, doa dan tawakal. :)

Mar Mansor said...

anak ini penyambung zuriat kita, sebab tu anak ni pelangkap hidup kita..semua ini ketentuan Allah..satu peingatan buat kita semua kenapa org zaman skrg ramai yang sukar untuk dapatkan zuriat..
saya sendiri utk dapatkan yang ke2, belum ada rezeki lagi..

nurfadilah suardi said...

Rezeki Allah itu luas. Allah beri yang terbaik untuk kita. Semoga Neena terus berusaha dan sabar. Mulut orang memang susah nak tutup

Shima Ahmad said...

Well said neena! Well ni i nk share satu cerita (bkn nk buruk2kan my fren la kan)..my fren kawen dh 6 thn xde anak..suami dh tuduh dia mandul sedangkan bila my fren ajak check doctor, hubby dia kata he's fine. My fren ni yg mandul. Ok lah..my fren pun bersabar..hinggakan diorang bercerai pada awal 2012. Allah takdirkan, habis je eddah, ex hubby dia kawin semula n smpi skrg masih blm dikurniakan anak. My fren tu pulak still membujang, awal thn ni baru dia re-married. And guess what? Dia dahpun disahkan mengandung 6 weeks (she told me last week). I knw..kisah my fren ni mmg x sama lgsg dgn kisah u n En. Teman. Tapi saja je nk share. In fact, i suka sgt tgk life u all berdua..pedulikan ckp2 org Neena. I sentiasa doakan u n hubby sentiasa bahagia dan dilindungi Allah SWT! Keep on writing ok! Hari2 i terjah blog u hehe

Dearie's Couple said...

assalamualaikum sis..

Semoga sis tabah melalui dugaan dengan soalan2 manusia sekarang nie.. ive been thru this before tp alhamdulillah..Allah swt makbulkan doa kami after 3yrs kawin.. kemana sahaja org tanya bila nak ade anak..sy senang je jawab.. Allah yang merancang semua.. kenapa perlu tanya kami? then lps tue mmg xde sape yg tanya ..

rania qistina said...

Akak kawin lps 6 tahun baru dapat anak..mmg kena byk bersabar dgn mulut org sekeliling.. if u want to share or ask for tukang urut, do pm me ya sis..

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah isnin
sory hr nie bz sangat
x sempat nak komen ya

IeRA said...

salam singgah..

Jemput follow blog saya ye..tq

MasReena said...

Sabar kak.. mulut manusia tak boleh ditutup.. takpun laser je diorang tu, biar sama-sama sakit hati. Next time confirm diorang tak berani dahh

eyza said...

Kak Neena,
Sama la ngan husband eyza pun.. Eyza dah banyak kali suruh dia kawen lain dia x nak.. dia kata takpe, kalau tetap gak xde rezeki nak dapat anak sendiri.. dia x kisah pun kalau kami ambik anak angkat..

Tapi betul kan.. walaupun kita takde anak, kehidupan kita tetap bahagia.. harap bahagia itu akan selamanya.. Amin..

ieza ashaari said...

Semua terletak pada diri sendiri. Yang tak kawin sampai mati pun mungkin lebih bahagia dari yang ada anak sedozen. Harap maklum ye pakcik. Eh!

AMIIZAA said...

salams neena,
akak bangga dengan neena, insyaallah ada rezki allah akan kurniakan cuma lambat dan cepat jerk.....amin:)

Aini said...

Allah sebaik baik perancang kak. DIA tahu bila masa yg PALING sesuai untuk akak ngan abg nuar jadi Mummy & daddy yg mungkin kita pun tak terpikir.
Ignore je kata2 orang lain. Jawab je semua tu kuasa Allah, mampu ke awak nak lawan kuasa Allah?

Sy sentiasa doakan kwn2 yg masih menunggu REZEKI Allah tu. =)

Shela Abdrohman said...

Sis Nenaaa ! nak nangis rasaaa ! memang sis sumber inspirasi lahh !

muahh banyak2 !

Eda Ejai said...

tak de anak pon best.. boleh honeymoon lame2..

abang eda pon kawen dah 21 tahun tak de anak.. die kawen mase eda darjah 4.. skarang eda pon dah 31 tahun.. kalau stakat org tye2 tu buat pekak je.. kite mmg tak boleh nak sedapkan hati org.. kite sedapkan hati sendiri suda.. take care dear..

NFAM said...

hye sis. You've motivate me and inspired me. Rasa macam naik semangat balik utk enjoy life mcm biasa dan ignore people talking. take care..:)

Lily Asrari said...

sy ada ank lelaki 3 org...pon org selalu tya "tak nak girl plak ke?"...err dorang igt mcm dunia doremon ke...apa yg kite nak buley dpt...apa pon kena lah bersyukur dgn apa yg telah Allah aturkan utk kite...

fazilamz @ iLa said...

Sudah menjadi lumrah kehidupan...setiap pasangan yang berkahwin pasti di tnya soal anak tnpa mengira perasaan org lain. Sbb diaorg x alaminya sendiri...
Apapun setuju dgn neena, hubby ila jgk punya pendirian yang sama...
Anak itu adlh amanah yang besar, salah didik dipersoalkan kelak di SANA nanti.
Rezeki itu ketentuan Allah swt, sape yg x nak anak kan...
So percayalah setiap kejadian itu punya sebabnya yang kita tidak nampak dengan mata kasar....
Ila jgk akan jalani kehidupan 7 thn bersama suami tnpa cahaya mata lagik....

Norlia Isa said...

Sbrklh neena...sy sndri pn stlh 11 thun bru dikrniakn chya mata...apa yg neena rsa sy tkh melaluinya....prncangan allah itu yg trbaik

izz zac said...

Bahagia itu bukan apa yang org lihat ttp atas apa yg kita rasa... Itu lebih penting

Cinta Zakirah said...

Semoga kita yang belum dikurniakan zuriat keturunan akan dikurniakan zuriat oleh Allah Taala. Semuanya adalah ketentuan Allah, stay positive.InshaAllah

Aisy Syazany said...

Salam neena..pedulikan semua umpatan & tomahan org luar yg penting kt bahagia...akak dh 14 tahun kawen baru dkurniakan seorang anak merdeka lalu...pelbagai umpan & tomahan org ckp tp kami wat dek jer & Alhamdulillah akhirnya allah makbulkn doa kami...neena jgn berputus asa & trus berdoa serta tawakal padaNya yer insyaallah ada rezeki untuk neena & hubby suatu hari nati

Cik Iman said...

kalau tak de rezeki tu, mungkin allah nak uji tahap kesabaran kita :) tapi alhamdullillah masih bahagia kan

Arena said...


Have been an on and off reader for quite a while. My aunt pernah tanya my husband tak nak kawen lain ke infront of me, masa belum ada anak dulu. My husband gelak2 jek malas nak layan.

9 years of marriage without kids kami enjoyed each other's company. Sedih jugak once in a while. More tu sedih sbb sakit hati org tanya2 dan bagi nasihat2 tak perlu. But we channeled our energy on kerja kuat, travelled and finally we took the plunge and did IVF and alhamdulillah now we have a son aged 2 which we love with all our might. Our lives changed drastically and for the better of course.

Keep on praying. Allah will bestowed us the best gift at the best time. If He doesn't, then He has other plan for us. He knows best. Take care sis. Just be happy with each other. You are doing great.

Huda Ramlee said...

Sep sikit..kita senasib..org selalu jadikan anak sebagai kayu ukuran bahagia ke tak sebuah rumahtangga tu.

@kutopsecret (Dahlia) said...

sis neena....
Kann...ank tu bukan menjamin pd kebahagian. sy ni dah 5 thn kawin bila org sentuh bab ank sy dah boleh terima yg kami asben n wife blm ada rezeki baby. Malah, rezeki kami melimpah ruah di tempat lain.

Kebahagiaan suami-isteri juga salah satu rezeki hambaNYA. ramai org kurang senang, iri hati dgn kebahagian golongan TTC spt kita.

Apa2 pon golongan TTC kena sabar dan kuat.Yakin rezeki Allah itu luas dan pelbahai bentuk.Semoga suatu hari nnt kita semua dapat merasainya.

Alyn Aellynn said...

Betul neena. I pon dh kawen nearly 6 yrs. 7times miscarriage due too.my.medical history payah utk baby survive. Tp tgk u n hubby rase kita perlu enjoy and buat tak tau dgn kata2 org luar. Allah adalah sebaik2 perancang. Keep calm and enjoy ur marriage life. Tiap hari makib cinta makin sayang. Insyaallah till jannah.

I am ZieLA said...

I agreed with ur view Neena. Anak bukan ukuran kebahagiaan tapi pelengkap dan penyeri rumahtangga. Semua ni dari Allah siapa kita nak halang segala percaturan Dia. Yang penting kita berusaha dan berdoa pada-Nya.

I'd married bout 3 years and now I'm 6 months expecting mother. Alhamdulillah! Even rezeki zuriat tuh lambat tapi I yakin percaturan Allah adalah yang terbaik. He knows everything. Yang penting enjoy moment2 indah waktu berdua.

rimieilya said...

Salam kak neena..kata-kata yang sangat memberi semangat untuk saya juga..alhamdulillah, walaupun hampir 3 tahun berkahwin dan masih belum ada zuriat, perkahwinan kami masih bahagia..

semoga Allah akan memberi rezeki zuriat buat saya, kak neena dan juga semua TTCian yang lain ye...

Princess :) said...

really agree with u darling.. very positive..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails