COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, September 19, 2013

My 3rd Baju Raya ~ Ili Dress Collection Inspired by Lisa Surihani for Jovian Mandagie!

Tahun nie memang tahun giler meroyan beli baju dari si Jovian Mangadie! Aaaaarrrrrgggghhhhh… sumpah rasa nak fitammm tengok collection baju2 Jovian tahun nie! Kalau 2 helai baju Jovian yg INI dan yg INI aku beli secara online dekat Zalora.. utk koleksi ketiga dari Jovian nie aku beli dekat butik J-Store dia!

IMG_1350 copy
Ili Dress nie merupakan salah satu collection Jovian Mandagie's which inspired by Lisa Surihani!
Honestly process pembelian baju nie tersangatt lah stresssssssss kekdahnya! Ahahaha… history utk memiliki baju ini tidak mudah seperti kebiasaannya! Aku pun tak tahu kenapa this time aura bodoh aku melebihi aura pandai! Tinggi pulak peratusan tahap kebodohan nya tu! muahahaha…

Ok lah nak cerita skit sejarah pembeli baju nie.. mula2 aku tengok baju nie keluar dekat Zalora.. time dia keluar tu aku masih berkira-kira nak beli ke tidak sebab duit dah lebur kat baju yg NIE & NIE! Timing dia keluar dekat2 sgt.. so aku budget macam nak beli pada gaji bulan yg seterusnya lah! Walaupun ade duit saving.. tapi malas nak layan kan sangat perangai setann menyoping aku tu! hahaha…

IMG_1321 copy


Dalam pada dok berkira-kira nak beli ke tidak.. sudah nya baju hitam yg aku nakkkk kan sgt nie abis pulok kat Zalora! Time tu terkebil-kebil bijik mato akuuu tengok website Zalora tu! T___T

Memang hot sales okkkk baju nie… Serious aku memang jatuh cinta pandang pertama kat baju nie!  Such a simple dress but yet look very elegant!  Yes hitam itu sungguh menawan... and aku memang sgt suker pada baju warna hitam nie if were to compare dgn baju warna beige nie!

Ili beige


Utk collection Lisa Surihani for Jovian Mangadie nie.. memang collection Ili nie jer yg paling cantik dan paling gorjes pada pandangan mata aku!  Ade gak usha collection yg lain.. tapi entah kenapa hati nie dah kene ikat ngan dress Ili nie dan ikatan tu dah pun tersimpul mati gituuu... uhuhuhu...

Ok.. berbalik pada kronologi pembeli baju dress Ili nie..  Biler black Ili dress nie dah sold out dekat Zalora... aku pun pasrah dgn keadaan itu!  anggap memang dah takde rezeki jer lah nak miliki baju nie!  Tapi nak dijadikkan cerita... lagi dua hari sebelum menjelangnya hari raya... end up aku aku beli jugak Ili nie secara online dekat Zalora! tapi aku tak beli Ili dress warna hitam tau..aku beli warna beige tuh! ngeeeeeeeeeeee.... 

Sebenarnya kan… ade lagi satu kronologi tersembunyi disebalik pembelian baju warna beige nie! Ahaha.. aku sendiri biler fikir-fikir balik memang saiko betol process pembelian baju nie! Huhu...

IMG_1354 copy


Yg sebenarnya… waktu aku frust tengok Dress Ili warna hitam ni dah sold kat website Zalora.. aku ade tengok satu lagi dress yg cantik by Jovian Mandagie!

Fabeena Blue
Dress Fabeena nie under collection Falling Feathers jugak…

Waktu first batch baju nie keluar kat Zalora… Aku memang idamkan jugak dress fabeena nie! Tapi aku terpaksa membuat pilihan antara dress Fedila nie ataupun nak amik dress biru fabeena nie!  setelah di timbang kati... end up aku pilih dress maroon Fedila dan melepaskan dress Fabeena! Tapi memang nak dijadikkan cerita... biler waktu aku tengah frust ngan baju Ili warna hitam nie dah sold out kat Zalora… aku pun saja gatai tangan pi go thru collection2 lain kat Zalora.. and very unSangkarable.. collection baju Fabeena ni Zalora macam ade buat re-stock balik and it is available for all sizes!  tanpa berlenggah.. waimaa aku pun terussss membalas dendam dengan membuat pembelian dress Fabeena biru nie kat Zalora! Ahahaha…

Then tunggu punyer tunggu punyer tunggu… baju Fabeena aku nie yg sepatotnya tiba di pangkuan ku lebih kurang seminggu sebelum hari raya… tak pulak kunjung tiba dipangkuan ku! Ini sudah bisa bikin aku panas vuntut! Terus call Zalora and do detail tracking and check up! Rupanya memang baju Fabeena biru ni bukan nak menjadik rezeki aku bila mana pihak Zalora bagi tahu yg diaorg ade masalah teknikal skit dgn stock baju Fabeena nie!  Pende kata baju Fabeena yg aku dah order nie nan hado stock nya utk di pos kan pada aku... Memang memula tu aku cam nak merempann jugak lah kan… tapi sib baik lah pihak Zalora amik berat jugak pada customer dia dgn bagi beberapa pulangan pilihan.. antara nya dapatkan kembali duit in fully refund... tapi of coz utk dptkan duit refund memang makan masa skit lah.. or ade lagi satu option.. diaorg boleh bagi buat pertukaran antara baju dlm collection Falling Feathers jugak or else diaorg boleh bagi vouchers then kite boleh buat pembelian baru di website Zalora dgn menggunakan vouchers code yg diberi!

Setelah berfikir seketika.. akhirnya aku membuat pilihan utk mendapatkan voucher code so that aku boleh buat pembelian baju baru kat Zalora!  Tak perlu tunggu sehari... with immediate effect aku terus dpt voucher code melalui email.. and time tu jugak aku terus terjah collection Jovian Mangadie yg masih available kat Zalora! Tengok punyer tengok.. yang masih available dan yg paling berkenan kat mata aku adelah dress Ili yg berwarna beige ini sahaja! Itu pun saiz XS & S dah abis… yg tinggal saiz M onwards! Disebabkan aku punyer dah giler meroyan nak kan jugak baju Ili nie.. aku dah tak fedulikss lagi dah.. aku beli jugak baju Ili warna beige nie kat Zalora! Aku memang berbelah bahagi nak amik saiz S or M! sebab warna beige nie cam bahaya sikit kalau pakai saiz S… so that's why akhirnya aku beli saiz M!

Aku purchase Ili dress warna beige nie dua hari sebelum hari raya… sehari sebelum hari raya sepatotnya aku receive dress aku nie dari courier service.. tapi apakan daya… budak2 courier dah balik beraya gamaknya… sib baik lah baju aku nie di transit kan dekat office GDex cawangan wangsa maju.. so dengan penuh perasaan sehari sebelum hari raya aku merempit dari office ke wangsa maju just to collect my Ili Dress nie! Sib baik lah dah ramai yg dah balik kampong.. jalan clearrrrrr giler! Ahahaha..

Balik umah terus test baju nie… punyer lah tak sabar.. haha.. biler siap ajer aku sarungkan ke badan ku... aramakkkkkkkk... Saiz M nie agak besar skit lah utk aku! Besarnya tu cam dah tak berapa nak ade cutting! Aku nampak agak selekehhh biler pakai baju saiz M nie! Agak frusttt menungenggg aku disitu! Uhuk… uhuk… dah lah baju nie no return back concept! So nak tak nak simpan lah dalam almari! Aku budget kalau aku berisi nanti.. confirm baju nie will fit me well! Ahaha…

Anyway mesti ade yg tertanyer-tanyer… kenapa aku tak alter aje baju Ili dress warna beige nie kan? Ok.. bukan takmo alter kasik kecik… tapi cutting dan design dress Ili nie memang tak boleh nak di alter sesuka hati.. sebab design sisik ikan di bahagian pinggang tu dah di jahit as one piece.. so memang tak leh nak alter banyak sgt! Kalau boleh alter as per my saiz.. memang aku dah alter dah kekdahnya baju Ili beige nie! Huhu…

Entah apa kebodohan aku kekdah nya this time beli baju… selalu aku nie terlebih bijak pandai dlm pencarian baju yg dijual secara online nie! Kalau baju2 yg dijual secara online.. kalau dia ade kedai/butik dimana-mana.. mesti aku pergi terjah kedai/butik tu immediately utk aku test dan tengok collection yg aku nak beli tu! Tapi itu tidak terjadi pada baju collection Jovian nie! Dalam kepala hotak aku dok ingat yg semua collection Jovian yg dijual kat Zalora secara online takkan ade dijual di butik nya di JStore yg terletak di Jalan Maarof Bangsar! Serious aku dok fikir yg collection2 kat JStore adelah collection2 lain selain dari apa yg di jual di Zalora! Huhu…

Selalunya biler berada pada tahap kepandaian sedikit tertinggi I'll just give a call pada kedai utk check on ade tak collection2 yg aku berkenan dihati tu dijual di butik.. tapi apakan daya... this time memang dasar kebodohan tahap tertinggi kekdahnya.. serious sikit pun tak terfikir nak call and ask JStore about it before aku purchase baju Ili beige nie dekat Zalora!  so pasrah aje lah dgn tahap kebodohan itu!

IMG_1285 copy


So end up macam mana aku boleh beli baju yg hitam nie pulak? Hahaha.. kan aku dah kata.. aku nie gilerr! Giler meroyan selagi tak dpt baju yg dah berjaya membuatkan aku tido malam tak lena… sampai termimpi-mimpi okkkk! Huhuhu…. So dlm seminggu lepas raya… aku saja gatai pi terjah JStore kat Bangsar! Tak puas hati.. aku nak jugak tengok baju apa yg dijual di JStore tu… haha…. Dlm hati risau gak kot2 ade baju Ili nie lagi kat butik mauu meroyannn aku… sekali dua kali dan tiga kali tengokkk.. memang betol lah… ade lagi baju Ili nie kat JStore! Lagi yg buat rasa nak fitammmm biler dress Black Ili masih ade di JStore!  aaaaarrrrrrgghhhhhh..... Padan mukeeeeeeee hakuuuuuuuu! Gggggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

Aku pandang muke en.teman dgn penuh kasih sayang.. nak mintak beli baru takottt…. Huhu… tapi amik syarat aje.. ckp kat dia sajaaaaa nak cuba lah yg warna hitam pulak! And memang kebetulan pulak warna hitam nie ade saiz S jer yg tinggal.. and it was only the last 2 pieces! Yg warna beige memang masih ade stock utk kesemua saiz! Serious rasa nak nangis time tu… kenapaaa laahh aku bebal sgt this time… kalau lah dari awal aku terus aje ke JStore nie kan ker dah settle segala masalah! Ggggrrrrrrrrrrr!!

Untitled
time nie tak bawak camera godang en.teman.. balik kerja terus terjah... ahaha.. so pakai iphong sajok!  but serious JStore nie sgt best... besar.. luas dan berasa sgt selesa utk membuat urusan membeli belah! hihi... kalau silap hari bulan leh lah dpt fefeling persis datin & puan sri! :p

Nak sentap bebanyak pun tak guna… biler dah cuba baju Ili warna hitam nie saiz S… memang rasa nak fitam sbb ini lah baju yg aku nak dari awal.. dress yg berwarna hitam dan saiz nya adelah saiz S yg mana it is just nice for me! Aku kalau kata baju nie takde cutting.. memang no hal aku belasah saiz M.. and infact aku tak budget pun yg baju nie saiz M agak besar dan bisa membuatkan aku tampak selekeh biler mengenakannya! Aku dok budget takpelah amik saiz M besar skit.. tak lah fit sgt.. sekaliiii rupanya cutting baju nie saiz M dia memang agak gedoboh ngan aku.. kurang kemas lah kalau aku pakai skg nie.. unless aku berisi dan sasa skit lagi.. then baju saiz M should be just nice for me!

Pastu apo lai nak di kato… at first memang berat hati nak beli baju Ili hitam nie sebab baju Ili beige dah ade dlm genggaman..  tapi laki ku memang pandai pujuk binik gonjeng dia yg dah agak moyokkk time testing baju tu.. en.teman bagi pendapat.. dia kata… kalau rasa nak beli jugak baju Ili hitam nie beli lah… sebab dia kata… baju beige tu bukan tak leh guna.. boleh jer guna nanti biler later-later badan aku dah berisi ker.. So takde lah rasa ralat sgt sebab still ade baju Ili yg boleh aku pakai! Hahaha.. bagus idea dia tu walaupun pada mulanya aku rasa sentap sebab dia memikirkan aku akan ade penambahan berat badan! Org nak maintain berat badan.. dia boleh pulak fikir aku akan naik berat badan! Gggrrrrrr!!

Untitled
Tapi lantak laaaaaa… janji aku dpt baju hitam nie! Ahaha.. dah dia bagi green light utk beli… ohh lalalalalaala lah aku jawabnya! Muahahaha…


IMG_1215 copy
sorry eh... nak jugakk tayang paper bag Jovian nie! hahaha...


IMG_1216 copy
yg tadi tu one side.. this is from the other side.. ahaha.. gedik sungguhh.. alaa.. jgn lah marah... jakunnn si gonjeng nie dpt paper bag designer tersohor negara! :p


IMG_1283 copy


So begitu lah tragis dan magis nya kisah pembelian baju sisik ikan duyung nie! Ahaha…. Nie memang satu perangai buruk aku lah… kalau aku dah berkenan tu… memang aku sanggup mencarik sampai ke titisan terakhir! Tapi tu lah kan.. memang nak menjadik rezeki jugak apa yg diidam-idamkan sgt tu.. end up dpt jugak.. and kebetulan baju Ili hitam tu tinggal 2 helai terakhir tu adelah saiz S! kalau tak nak jadik rezeki… carik macam mana sekali pun tetap takka jadik rezeki! Huhu..

Tapi aku tak rasa pun yg aku membazir sbb aku memang jenis bangsa kalau dah berkenan pada satu-satu barang tu.. aku don’t mind tuk beli dua barangan yg sama pada warna yg berlainan.. just like some of dress yg aku pernah beli kat PopLook and kasut kat Vincci… design yg sama tapi aku beli dua pasang pada warna yg berlainan! Hehe..

Tapi kan… aku ade jugak terfikir… ke ade antara korang yg berkenan dgn baju Ili Beige aku nie? Kalau ade yg berkenan dan nak beli dari aku.. boleh jer kot aku jual kat korang yg berkenan… baju masih 100% kekal baru… harga aku boleh bagi discount skit kalau korang berminat nak beli! Kalau korang nak beli direct kat JStore pun boleh jer itu pun kalau stock masih ade lah… ahaha.. tapi kat JStore korang tak leh dpt discount.. kalau ngan aku korang leh dpt discount! lalalala…

Syarat utama nak beli baju nie pastikan korang ade ketinggian melebihi dari 163cm dan bersaiz badan lebih besar skit dari aku! Kalau korang takde 2 kritieria nie memang agak payah nak beli baju nie sebab baju nie agak labuh dan agak besar saiz nya! And lagi bagus kalau korang duduk sekitar lembah klang.. senang utk aku bagi korang try and terus purchase… if not aku lebih rela simpan baju Ili Beige nie sampai lah aku bersaiz plum bum bum! Ehehehe… 


So kalau ade yg berminat nak beli dress Ili Beige nie.. sila emai me at cute_ena19@yahoo.com

Ok lah.. setelah penat melalui fasa stress dlm process pembelian baju yg menjadi kegilaan hati aku nie.... biler dah dpt melaram di hari raya hari tu... aku melaram lah bersungguh-sungguh! ahaha...  honestly I love this black Ili dress so muchhhhhh!  Design yg sangat simple seperti sisik ikan yg di letakkan di bahagian pinggang dan lengan tangan.... serious ianya menaikkan aura seri dress!  bertambah-tambah seri dress nie dgn memiliki cutting ikan duyung (mermaid silhouette)!

Harap takde yg termuntah sisik ikan biler tengok si gonjeng berangan nak jadik ikan duyung disini! heh.. :p


IMG_1305 copy



IMG_1319 copy




IMG_1323 copy







IMG_1336 copy



IMG_1346 copy



IMG_1348 copy


IMG_1402 copy




IMG_1366 copy


Ok... nanti aku sambung cerita raya aku lagi yer... ahahaha.... nasib lah.. org lain semua dah khatam cerita raya.. aku masih di pertengahan jalan.. nak buat guano... ini lah nasib ku! huhuhu....



15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik sgt2

Jan@Afzan said...

panjang jalan membeli baju hitam gold ni..but, i did read it sampai habis...

sgt berbaloi dan betullah, memang cantik di badan neena! hitam itu menawan!

Capt Lalok said...

NINA, NI KALAU JOVIAN TAU..MESTI BANGGA..

Dee said...

woi..panjangnya..apapun bos k dee beli baju kurung jovian kat sinilah..cantik..dia pakai kat majlis hari raya office semua orang tau itu jovian..nak2 pulak bawak handbag chanel..mmg meletuplah kan..btw..she's chinese..ngee..

baju neena pun cantik2 sgt..

Azueriena Norash said...

memang mantop...sgt puas hati dengan collection Jovian nie...sesuaii sgt ngat neena...sukerlah nengok...meletop2 beb....

izaFiza said...

wah santek sgt kak neena. pemilihan baju akak sentiasa kena dgn ahkak =)

suezen said...

gojes as always

Shikin Ali said...

Wahhhh...4 helai JV. Sakan nooo..tapi mmg cantek. Suka semua u pakai. Malangnya..i ni kemetot je. Kalu tak, ada gak hasrat nk merisik ili beige ittew.

QUEEN of Heart said...

Saya pun selalu alami situasi yang sama..HIHI, btw, memang gojess sangat baju ni

ameris said...

giler cun neena baju sisik ikan ni. kalau akak tinggi mcm neena dah sambar dah. tp nak wak cemana sedar diri ni yg kementot 154cm jah... sedey. bila pakai dress cenggini dh mcm ayam serama...

ameris said...

datang komen lg skali, sbb dok perpikir lawa giler neena pakai baju tu mengalahkan model baju sendiri. model pakai dress sisik tu kurus kering takde "isi". neena pakai mmg kena kat badan...

Liyana said...

Cantik!kena sgt dgn neena...leh jadi model Jovian nih ;)

Asma Azuani said...

cantik dan gojes sangat dress ni. untuk saya yang giler dress ni memang cair la kan. huaaaa

Anis Shafeera said...

cantik sgt baju kaler hitam nih...adoinye pon..tangkap leleh tengok sis pakai...nampak cantik sgt3.. T_T

mekchu said...

kamoo ni kan jeng... mmg dasar sangat... hahahaha lebih kurang sama lah kita ni.. sanggup beli beli beli supaya tak menyesal.. yg kendian dpt lagi bagus cuba jaya utk let go pada kawan2.. insyaAllah ada yg nak beli tu.. mekchu nak beli rasanya 2x5 je size kita ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails