COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 6, 2013

Tips Menjawab Soalan Maut ~ Biler Nak Ada Anak?

Kawan Perempuan: Nie biler nak ade anak ni? *sambil usap perot aku*


Aku: Hehe.. Entah lah kak.. Kene tanyer Allah SWT sbb DIA yg ade jawapan nya! *senyum sampai telinga*


Kawan Perempuan: *kelu lidah tak terkata tetapi sempat memberi senyuman yg agak manis*


Pastikan anda memberi jawapan dengan penuh hemah!  Jgn marah.. yg anda perlu lakukan hanya senyummm senyummm dan senyummmmmmmmm sebaik mungkin!

Seandainya org yg sama masih bertanyakan soalan yg sama berulang-ulang kali... itu bermakna dia saja nak menyakiti hati kite ataupun dia terlebih concern a.k.a busy body! So ade satu lagi ayat mautt yg korang boleh bagi kat org-org yg tak reti bahasa nie...

Dengan lempar kan satu senyuman.. katakan lah pada mereka...

"Saya rasa anda patot letak surat 'resign' utk menjadi seorang manusia!"



20 comments:

mama maman aka yana said...

Good one.. kekadang diaorg lupa yg semua benda kejadian datang dari yg lebih berkuasa... huhu

sabar la dear.. :)

Dayah said...

hahahah ayat yang last tu tak menahan
tapi kan kak neena, sy g kelas menjahit sembang2 dengan sorang akk nie berbangsa iban n beragama kristian dia tanya dekat sy dah ada ank?sy jawab belum
tahu tak jawapan yang dia bagi sangat buat sy terkejut dia kata "tak per doa banyak2 yang penting doa, rezeki tuhan bagi kita kena doa saja "

serius sangat terkejut sebb pestime org cakap mcm tu, sedangkan sesama agama n bangsa kita asyik pertikai jek....sedih sangat...
errr terpangjang pulak komen hehehe

Nurzakiah Hanum said...

ceria je sis nie

Capt Lalok said...

setuju,Nina akupun..selalu org tanya bila nak anak..weh..siapa taknak..usaha siangmalam kan..tapi semua itu ALLAH yang tentukan..kalau DIA nak bagi..sekelip mata kan..


bertabahlah nina.Aku sampai..takut nak jumpa kwn2 lama..sebab soklan killer tu..hehehee

apapun aku doakan ko dimurahkan rezeki.manatau tetiba nanti kita satu labour room..hahahah

Zura Lee said...

senang cite jawab cmnih "igt wat anak ni mcm buat kuih ke ? Skali uli trus menjadik ?"

Arisa's Eshoppe said...

me too having the same problem with you sista!! :'(

MuMMie BeRRy said...

jawapan yg sangat bagus...tak menyakitkan hati n pandai2 la fikir balik kan..

Anim Daim said...

yez....kita serupa......
hanim hanya mampu menjawab doakan sy yer

O'gosh Iskandar said...

padan muka...tu la sibuk sangat..

hunkkebon said...

Haaa..memanggg.....mmg ramai manusia kepoh mcm ni......masa lom kawen dok tanya bila nak kawen..bila dah kawen bila nak beranak.....apa kata ikot mcm yg dorang dok share kat fb tu...tanya balik org yg kepoh sangat tuh : awak ni pulak bila nak mati? LOL :P

Siti Shuhadah said...

terbaik jawapan tu !!!

Miss Moon said...

biasa la neena ...kang besok u dah ada anak ....org akan gosok perut u lagi n tanya

eh bila nak tambah anak nieeeee

benda tew je la org duk tanya . But anggap je la tew sebagai concern dia org pada diri kita ...

and i know u pun sangat bijaksana utk jawab benda2 cam nih ...a good n brilliant answer dear ..kadang kita nak melenting pun tak guna kan sebab ni semer kuasa Allah ..kita hanya mampu merancang n dia tentukan ...sebab pasti ada rezeki yg lebih besar menanti ...mana kita tahu

dont worry dear ...and i know u pun kuat ...just enjoy every moment of it ....honeymoon sentiasa .....

lots of love
kak moon

safianaim said...

terbaekk la kak neena...saya suka dengan statement akak...

ryna purple said...

salam neena,
saya pernah kena tanya camgitu dengan mak abang in law saya, lagi kurang ajar dia tanya balik kat hubby saya "tahan ke?" kalau sekali tak pe.. nie ulang2 kali.."tahan ke?" "tahan ke?" tapi hubby jawab dengan senyuman "heehehe mestilah kena tahan cik...."
sakit hati sya...

Cinta Zakirah said...

Semoga kita cepat dikurniakan zuriat neena..sama-samalah kita doa.

Biqque said...

dulu i jawab agak kasar lawak la..."tah la, ko tau ko mati bila tak?" hahaha!

tapi sejak berubah, i jawab secara berhemah la..."jgn pernah persoal kuasa Allah...itu keja Dia..." :)

ikafantasi said...

same la kita sis..hanya blh sabar, sabar, sabar..pray for u, pray for me too..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Kak Neena yang cun ..saya akan menggunakan tips yang akak bagi ni ...tq :)

adarnadzmie said...

salam kenal...

tak yah layan sgtla soklan gitu dik... itu kerja Allah...kita cuma berdoa jer...

hatimerahjambu said...

Assalam kak neena yang gojes;) zaty sebenarnye dah lame jadi silent reader blog akk ni..zaty suke sangat tengok pic akk n hubby yg sangat loving!! zaty pun byk kali jugak kena soalan yg mcm tu..kdg2 sampai tak terjawab sebab sedih sangat..yela..sape yg tak nak anak,,tapi bila di tanye je bila,bila n bila rase stress sangat..kdg sampai menangis..adik ipar zaty yg kawin lewat dari zaty pun dah pregnant..sampai mak mertua,kak ipar semua tanye..dah la suami zaty anak lelaki sorang dlm family die..kdg smpai zaty tak nak balik kg suami...lepas bace blog kak neena ni.zaty rase lebih bersemangat & sabar hadapi ujian Allah ni..zaty doakan semoga akk dapat zuriat yg soleh n solehah InshaAllah..pray for me too ea kak..;) sorry for too long comment..da lame nak luahkan perasaan ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails