COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, April 22, 2013

Kronologi Kisah Kerjaya Ku ~ PART 3

Siapa yg terlepas kisah kronologi kerjaya aku nie... sila lah terjah entry Part 1 & Part 2 nie dulu yer.. and siapa yg dah baca.. ribuan terima kasih aku ucapkan!  aku ingatkan takde sapa nak layan cerita bebelan aku yg panjang berjelaaaa tuu.. ehh tak sangka ramai pulak yg bagi feedback positif...  end up aku plak yg terharu sebab tak sangka entry yg pada mulanya aku rasa macam merapu meraban tu rupanya mampu memberi kan satu impak positif dan boleh jugak dijadikan sebagai sumber motivasi pada korang yg berada dlm keadaan dilema dan gundah gelana di ruangan kerjaya masing²!

Ok.. now aku nak sambung perjalanan kisah kronologi kerjaya aku yg terhenti di entry Part 2 tempoh hari!  As korang dah tahu.. aku dpt offer kerja dekat company D pada pertengahan bulan January yg lalu!

Basically proses pertukaran kerja aku dari company C ke D memang cepat giler vavies! Serious aku sampai skg macam tak percaya aje yg aku boleh tukar kerja dari company C ke D dlm sekelip mata! Ok.. aku bagi skit kronologi pertukaran kerja dari company C ke company D yer..

21st Jan 2013 - Dpt call dari company D utk dtg interview!

29th Jan 2013 - Aku hadiri sessi interview kat company D!  alhamdulillah.. sessi interview selama 1 jam berjalan dengan sgt lancar.. time nie interviewer (my big boss) bagi tahu result interview akan keluar selepas raya cina sebab masih ade 3 org candidates yg akan dtg interview!  Phewww.. time nie hati aku agak gementar jugak lahh.. sebab percentage nak dpt kerja kat Company D sgt challenging! 

4th Feb 2013 - Aku dpt call dari company D dengan berbekalkan perkabaran gembira.. Alhamdulillah.. aku lulus sessi temuduga dan aku dpt tawaran kerja di Company D!  Wow!! time nie sgt terTanjattt sebab belum sempat raya Cina.. aku dah dpt berita gumbira!  Time nie darah gemuruhhh tiba² menerpa.. rasa cam nak tampar² diri sendiri bagi sedar yg bahawasa nya apa yg aku dengar itu adelah perkara reality dan bukannya fantasi!

5th Feb 2013 - Aku pergi collect offer letter dari company D.. then dlm hari yg sama aku terus buat segala tok nenek medical check up which this is one of compulsory test yg perlu dilakukan oleh new staff before masuk company D!

6th Feb 2013 - Aku tender surat berhenti kerja di company C dgn penuh gaya! hahaha...

18th Feb 2013 - Hari pertama aku lapor diri di company D dgn penuh rasa debaran didada!

Seee… betapa pantas nya process peralihan kerja dari company C ke company D kan? Notis berhenti kerja tak sampai sebulan okkkkk… kire nya aku bagi notis 24 jam berhenti kerja kat company C! kalau ikut terms and condition berhenti kerja di company C, kalau aku nak berhenti.. aku kene bagi 3 bulan notice! Kalau aku gagal memberi 3 bulan notis.. aku kene bayar 3 bulan gaji pada company C! haaa.. jenggg… jenggg.. jenggggg… ini lah part yg paling besttt aku rasa sebab aku kene bayar 3 bulan gaji okkkkkkkkkkkkkkkkk.. yerrrr.. 3 bulan gajiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Hahaha.. org lain kalau kene bayar 3 bulan gaji confirm dah menangiss melalakk dahh.. tapi aku adelah tersangattt riang gumbira lalalalalalalalala… kenapa aku riang gumbira? Sbb company D telah membeli aku dari company C! gilerrr coooll sgt perasaan time tu… hahaha.. serious bukan lah nak bangga tak tentu pasal.. jauh sekali utk merasa riakk.. tapi hakikatnya aku terasa begitu kagum ngan diri sendiri biler company D sanggup beli aku dari company C! hahaha..

Seriously all this while aku tak pernah merasa diri ini begitu HOT! Tapi biler company D ckp diaorg yg akan buat pembayaran 3 bulan salaries aku pada company C due to short notice of resignation..owhhh.. memang lahh aku terasa seperti seorang wanita yg terhangat dipasaran gituuuu! Muahahahaha…

Mula² tu aku memang rasa cam risau dan gundah gelana jugak lah biler company D nak aku lapor diri secepat mungkin.. ye lah.. mana tak nya.. before aku berhenti company C.. harus lah aku kene settlekan segala kerja² yg back logs… dah lah time tu banyak cuti public holiday due to raya cina… adoi.. memang kelam kelibut jugak lah dibuatnya.. but Alhamdulillah.. akhirnya aku dpt jugak settlekan semua kerja² aku di company C ngan sebaik mungkin!

Then, lagi satu yg buat aku risau nak join company D seawal bulan February adelah kerana trip aku ke Sydney yg telah pun di rancang berbulan-bulan awalnya! Cer ko bayangkan.. aku lapor diri kat company D pada 18 February 2013.. then pada 18 March 2013 – 22 March 2013 aku dah nak kene cuti selama seminggu sebab nak pegi Sydney! Gilerr aarrr.. genap sebulan kerja dah nak mintak cuti seminggu.. ko mampuuuuuuuuuu??? Well aku mampuuuuuuuuu… hahahaha…

Ye lahh.. mampuuuuu lah sgttt lepas rasa macam nak fengsan dan nak termuntah biler memikirkan macam mana nak pegi jumpa big boss aku utk mintak cuti selama seminggu! Phewwwwwwww!! It’s not that easy but it would be easy if you have the strength.. doa .. tawakal and support!

As usual.. org yg paling byk memberi aku moral support adelah en.teman!  dia yg bagi kekuatan dekat aku utk jumpa my boss and mohon cuti selama seminggu!  en. teman dah siap² pesan kat aku.. dia kata kite usaha.. berdoa pada Allah moga di permudahkan segala urusan.. kalau ade rezeki kite nak ke Sydney.. macam mana keadaan sekali pun.. mesti kite dpt pergi jugak ke negara kangaroo tu!  Jadi biar Allah yg menentukan segala nya!  walaupun hakikatnya aku rasa cam nak pitam biler memikirkan kalauuuu lahhh boss aku tak approve cuti aku selama seminggu sebab tiket flight dah dibayar sepenuhnya... tapi biler kite balikkan segala urusan kite kepada Allah.. Insyallah hati kite menjadi tenang dan redha!  Lagi pun perihal kerjaya itu lebih utama jika nak dibandingkan dengan aktiviti percutian.. ye lah.. kalau nak pegi bercuti tu... biler² pun boleh pegi..  walaupun rugi skg.. insyallah kot ade rezeki lagi in the future.. boleh plan lagi... tapi kalau tang nak carik kerja nie.. bukan lah semudah ABC kan??  so kite kene tahu apa kah yg menjadi keutamaan kite di saat² getir sebegini.. ibarat ko dah kene be prepared utk buat kos melepas!

Maka selepas 3 hari report duty dekat company D, aku pun mengagahkan diri pergi berjumpa my big boss!  time nak pegi jumpa boss tu.. aku sejak awal memang dah buat mindset, in case boss aku reject aku punyer permohonan cuti selama seminggu nie.. waimaaaa.. aku akan terima dengan hati yg terbuka.. walaupun aku tahu aku mesti akan nangis jugak sebab terpaksa melihat RM$$$$ aku terbang dengan begitu saja.. tapi apa lah kuasa aku utk melawan setiap percaturan yg telah Allah rancangkan buat kite.!  kite perlu bersangka baik dgn Allah SWT, seandainya doa tidak diperkenankan.. seandainya boss reject permohonan cuti aku.. pasti ade hikmah yg tersembunyi!  

So dgn semangat yg berkobar-kobar.. aku pun masuk bilik big boss.. then dgn slumber dan dgn santai nya aku bercakap ngan dia.. aku ckp.. "excuse me sir.. Can I have a few minutes with you.? Sir, I know it's not nice of me to ask you about this but unfortunately I don't have any other choice.."  hahaha.... time nie muke boss aku memang sumpahh tak boleh blahhh! dia pulak yg cuak biler staff yg baru 3 hari masuk kerja dah dtg jumpa dia and ckp perkara 'pelik' sebegitu! muahahahah... then big boss aku smiling face bersuara.. "yup.. anything?"  So aku pun pot pet pot pet lah ngan big boss aku... aku ckp lah yg aku dah beli flight tiket ke overseas... trip nie aku dah plan out long time ago before aku nak join company D lagi.. so aku just tanyer if dia izin kan aku utk amik cuti selama seminggu maka aku amat lah berbesar hati.. tapi kalau dia tak bagi pun takpe.. aku sangat² memahami nya coz aku sangat² baru kat company D.!

Selesai aku berpot pet.. boss aku ngan muke yg sgt comel memberi jawapan.. "ohh ok.. yeah.. you can take your leave.. since you have your own annual leave.. just apply it online in our system"  Okk.. time nie kalau boleh aku rasa cam nak pegi ciummm bos aku tuu! hahahaha.. hoverr okkkkkkkkkk!!  no laa.. of coz perkara pertama yg keluar dari mulut aku time tu adelah "Thank you so much Sir! Thank you so much!"  and also dlm masa yg sama hati aku berkata-kata.. Ya Allah.. bersyukur sgt ke hadrat Ilahi kerana doa aku diperkenankan dan segala urusan aku dipermudahkan!

Aku nie kalau misal kata tiket flight tak beli lagi.. aku tak lah risau sgt.. and tiket flight tu kalau lah harganya takat seratus dua.. memang aku let goo jer tak pergi pun takpe.. nie tiket flight ke Ostrolia kotttt.. tahap dah lebih RM1k.. serious aku tak mampu lah nak let go begitu saja.. so org kata tak cuba bertanye kite tak tahu apa jawapan nya.. so bile dah bertanya.. alhamdulillah apa pun jawapan yg diberikan kite perlu terima dengan hati yg terbuka!

So tu yg aku genap aje sebulan kerja kat company D.. dpt lah aku berjimba dan merehat kan minda selama seminggu di Sydney!  ohhh.. laaaaa... oh laaaa.. citer Sydney dah basi melebihi tempoh sebulan! mampusssssss aku.. biler lah nak start buat entry Sydney nieee??? *nanges sampai kuar hingus*

Ok.. so apa lagi yg patot aku share kan kat entry nie?  Eeerrrmmm..  haaaaa.. nak share ngan korang.. gambar resume aku yg aku submit kat company D!

haha... baeekk punyerr posing maut!  aku tak sempat nak pegi amik gambar passport terbaru dlm versi hijab... yg aku ade semuanya gambar tak berhijab... so aku tanyer en.teman.. nak bubuh gambar apa kat resume aku nie.. tup² en.teman kata.. belasah ajerr mana² gambar berhijab yg aku ade dlm collection.. so setelah di pilih-pilih.. inilah gambar yg paling sesuai aku rasa utk aku tempekk kan kat resume aku nie! :p

Apa pun.. sungguh aku bersyukur di atas kurniaan rezeki dari Allah SWT.. bukan mudah utk berada pada tahap yg aku berada skg nie!  walaupun tak lah tinggi mana.. tapi selepas  hampir 7 tahun bekerja di syarikat yg bersaiz kecil-kecilan.. berkat kesabaran... berkat tidak tamak.. akhirnya aku berjaya jugak bekerja disebuah syarikat minyak yg bertaraf multi international di mata dunia!  Serious aku sgt happy dan berpuas hati dengan apa yg aku miliki setakat hari ini!  terutama dari segi salary & benefit yg company D offer kat aku.. aku rasa aku kalau boleh nak settle down aje kat company D nie sampai aku bersara! hehe... ye lah serious bukan mudah okkkkkkk nak lompat² kerja nie!  tukar kerja memang nampak mudah.. tapi yg tak mudah itu adelah learning curve yg pada aku memang rasa cam nak giler!  nanti lah aku create satu entry khas about my learning curve process plak ye!  and now aku lebih matang..  kalau dulu aku rasa duit gaji besar tu satu keutamaan.. tapi now aku rasa biarlah duit gaji dan benefit yg company mampu berikan itu adelah seiring dan sejalan!

Haa.. lagi satu... actually ade banyak bende² baru yg menarik dan best yg aku lalui sewaktu bekerja di company D nie!  byk bende jugak yg membuatkan aku like veryyy the jakunnsss! hahaha.. nak tahu apakah perkara² yg membuatkan I'm a jakun person... wait for my next entry yea!  :)     


16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya sis nie

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Congrats akak neena..btw cantik la jubah akak.. ;p

Peri PiA said...

TERUJA2 cpt sambung citer

anna hashim said...

EHEM EHEM PETRONAS EH KAK?

Mimy Hamid said...

pssst baju hitam tu beli mana sudah kenan ni


aku pun melalui fasa 7 tahun utk dapat satu tahap selesa dalam bidang keje..tu la kalau dah rezeki tak kemana

beb nak tiru style ko posing pic resume..ehhh macam nak lompat keje lak aku kikikiki

QUEEN of Heart said...

kak neena.. comeyyyyy sangatt

NinaAz said...

Sis. Cantik dress tu. Beli mana. Hehe

Nory Zoulkefle said...

Bestttnyer dapat boss baik cmtu...

oh yer,,, ingat kat kite lg tak??

ahahaha

RAA princess-of-sahara said...
This comment has been removed by the author.
Sarah Arupin said...

k.neena!! bday kita nak dekat la. mine is 26th.

-sarah nz-

SZZ said...

Kak neena keje di technip mmg international oil n gas company around the world..proud of u sis mmg deserve for better place confirm hv multi tasking personality :)

Mooniqueen said...

akhirnya habis pun..;) sis, adakah kat damansara tu Kencana? just asking...

luvlymaira said...

kak....sumpah cantek jubah tu...beli mana?share la..share la...hihii

best baca cita ni...trus rs semangat nk cr keja len..huhuu...

mrs kayrul said...

vogue gitue posing dalam resume...

sofea zara said...

sis neena...sy pun alami benda yg sama...dah plan nak g bercuti, tapi dapat kerja baru..cuma yang lebih dahsyat, xsmpai 2 minggu tarikh sblm pegi bercuti tu dapat kerja baru ni.. pening2..haha...nak ikut style sis tapi macam2 ada kat dlm hati ni, sb tempoh dkt sgt...anyway, suka sgt baca blog sis

tiga lalat said...

Salam. Hee terkejut sahaya bila tengok gambar photo hijab itu betul2 berada didepan rumah sahaya. Harhar2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails