COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, April 9, 2013

Kronologi Kisah Kerjaya Ku ~ PART 2

Sebelum aku start citer percutian aku ke Sydney.. adelah lebih baik aku abis kan dulu cerita kronologi kerjaya aku yg terputus ditengah jalan hari tu! Anyway, sorry lah korang.. aku bukan saja² mahu potong stim korang yg tengah syiok dok membaca entry panjang berjela aku hari tu.. well.. aku tahu potong stim itu memang satu perasaan yg sangattt tensionnnnnnnnn kannn?? Hahahaha.. adoooii..

Ok sorry².. aku bukan sesaja nak bikin korang tension tau… aku pun tension jugak sebab tak dpt nak create entry tu sampai abis.! Mengantokkk sgttt kekdahnya.. kata pukul 1 pagi kann.. dah berapa kali mata aku terkatup terbukak terkatup terbukak.. memula tu aku ingat memang nak simpan as draft lah dulu entry tu.. biar dah siap sepenuhnya baru lah aku publish entry tu… tapi kan disebabkan aku tension sgt pada tahap kelembapan aku menghupdate blog sekarang nie.. itu yg aku dah tak feduliksss lagi dah tu.. aku publish je lah apa yg sempat aku type time tu! So now.. aku akan cuba abiskan citer kronologi kerjaya aku dibahagian kedua nie yer! *hope abis lah yer.. kalau tak abis kang.. kite sambung dlm part 3 plak! :p*

Ok.. hari tu kite berhenti kat statement.. “Tapi.... ku sangka kan panas hingga ke petang... rupanya hujan di tengahari! Impian nak bekerja lama di company C tidak kesampaian apabila….”

Apabila… condition company C pun lebih kurang aje macam company B kekdahnya! Ohhh stresss tahap gabann aku bile kene lalui lagi fasa company yg kekurangan duit sebab no new project coming in… company dlm process nak downsizing dgn bagi option kepada staff utk carik keje lain.. adooii.. stress hakuu okkk!

So, bile aku tengok ramai staff yg dah berhenti dan plan nak berhenti dari company C.. aku pun ckp kat en.teman lah… aku rasa cam aku dah malas lah nak pegi keje mana² lagi! Aku rasa mana² aku pegi pun sama jerrr… masalah yg sama pasti berulang! Then en.teman kata kat aku.. jgn lah pegi keje kat company yg kecik² cam Company B & C lagi.. company kecik² camgini memang agak kurang stabil utk stay for a long term! And then benefit pun kurang walaupun diaorg willing bagi gaji yg tinggi!

Then, aku pun bincang perihal kerjaya aku nie secara serious ngan en.teman! kalau ikutkan hati aku.. memang aku dah takde hati nak keje lagi dah… memang kalau boleh aku nak jadik suri rumah sepenuh masa aje.. jaga rumah tangga & cuba nak mendekatkan diri ngan Allah coz kalau bekerja ni mana ade masa extra.. aku tahu kalau duduk rumah pun tak ade banyak masa sebab banyak jugak kerja² rumah yg perlu kite urus kan.. tapi pada aku.. kerja rumah tu kalau ade hari kite tak nak buat.. kite anytime aje boleh tolak tepi.. berbeza bile ko kerja makan gaji.. mana boleh sesukak hatik ko nak dtg or tak dtg kerja kan?

So pasal tu kalau ikutkan hati aku yg sebenarrr benarnye lah… serious aku memang dah takde hati nak kerja makan gaji lagi dah! Tapi apakan daya.. en.teman bukan lah anak kepada seorang businessman atau pun anak kepada seorang Tan Sri! kalau ikut pada kedudukan dia skg nie.. memang dia mampu lah utk sara hidup aku.. tapi bile mengenangkan commitment kehidupan yg semakin meningkat pada masa depan.. dgn kehidupan anak² lagi.. kalau kite nak bagi yg terbaik.. kite perlu ade duit yg banyak.. so nak takkkkkk nak.. terpaksa lah aku membanting tulang utk mencari rezeki jugak!

Lagi rasa nak nanges bile en.teman ckp.. kalau aku tak keje.. camne nak pegi holiday sana sini lagi? Amboii bunyik cam aku jer yg support segala kos percutian pegi holiday selama hari nie kan? Hahaha.. idakk ler.. maksud en.teman tu kalau dah aku tak keje.. so susah lah skit nak pegi holiday ikut sokak hati! Tak boleh lah nak mewah² ke sana kemari.. kire kene catuan percutian lah sbb duit dah nak kene salur pada bende lain pulak! Kalau aku kerja at least ade lah duit extra utk support² segala macam aktiviti yg extra² tuuuu....

Hmmmm… fikir punyer fikir.. utk jaminan masa hadapan.. nak tak nak aku kene jugak lah bekerja! Tapi masalahnya nak pegi carik keje kat mana lagi? Serious aku memang dah takde hati nak pegi carik kerja sebab aku rasa cam aku susah utk dpt kerja kat big company oil & gas di luar sana! Aku dah ckp kat en.teman.. this time kalau aku nak pegi mintak keje.. aku dah tak nak lagi pegi mintak keje kat company yg kecik² cam company B & C.! serious aku dah serikk.. serik sebab rasa tak secured utk jangka masa panjang! Aku nie tak suke pindah randah tempat kerja.. aku memang loyal pada company kalau takde sebarang masalah yg besar.. so that’s why aku memang dah aim… kalau aku berhenti dari company C, aku akan make sure yg aku akan dpt kerja kat company yg besar! Biasanya company yg besar nie benefits dia baguss.. walaupun margin gaji dia ciput skit.. tapi takpe.. skg aku dah terlebih sedar diri… aku sedar yg gaji besar semata tidak akan menjamin masa hadapan pada jangka masa panjang! Bile dah makin kertu nie.. aku jugak semakin terbukak bijik mata yg sesungguhnya benefits dari company kite bekerja itu jugak sama penting selain dari tangga gaji yg memuaskan hati!

So, setelah fikir masak².. aku rasa aku kene cuba carik keje lain! Pada hujung bulan Dec tahun lepas.. aku cuba tanye member² aku yg keje kat a few big oil & gas company kot² company diaorg tengah carik new staffs dlm field bidang kerja aku.. but rezeki masih belum nak memihak pada aku.. at that moment memang takde kekosongan lah pulak kat tempat diaorg! So aku memang a little bit down time tuh! Aku nie ade satu bad attitude jugak.. jenis bangsa cepat putus asa.. baru sekali dua try dah give up! Selalu aku kene marah ngan en.teman sebab cepat sgt mengalah dan berputus asa! :(

Pastu apa lagi.. kene tarbiah lah aku ngan en.teman kann! En.teman dok nasihatkan aku jgn putus asa.. tak bermakna 5 tahun dulu aku penah gagal mintak kerja kat syarikat besar.. skg kalau aku mintak pun akan tetap gagal jugak! Memang lah betol apa yg dia ckpkan tu.. tapi sekarang nie.. bukan senang nak pegi mintak keje kat syarikat gergasi oil & gas nie tau dak? En.teman tarbiah kan aku lagi.. dia kata.. tak usaha cam nak nak dpt? Dah antar resume? Aku jawab Belum! Dah tu camne nak dpt? *sentap hati aku*

Memang aku tension jugak lah time tu! Hati nie dok kuat mengatakan yg aku susah gilerrrr nak dpt kerja kat mana² syarikat besar diluar sana! Memang betol lah apa yg en.teman ckp kan tu.. tak antar lagi resume tapi dah kata tak dpt.. aku pun tak tahu kenapa aku rasa cam aku tak layak utk dpt kerja kat company besar².. serious aku rasa cam rendah diri sgt… mana lah ade company besar² yg sudi nak pandang resume gonjeng aku tu! T___T

Setiap hari en.teman tanye aku.. dah antar resume belum? Aku punyer jawapan tetap sama iaitu Belum! Memang aku amik mudah sangattt.. aku amik endah tak endah jerrr… pada aku lantak lah.. malas nak sakit kan hati.. apply kangg kalau tak dpt lagi sakit hatii.. so baik tak yah apply! Hahaha… serious tahap negative thinking aku agak tinggi! Aku bende lain cam boleh jer be positif tau.. tapi bile sampai tang dunia kerjaya aku.. mula lah aku jadik negatipp.. haihh… not good betol lah!

End up dlm minggu kedua pada bulan January yg lalu… en.teman call aku and cakap cuba bukak official website company D coz ade job opportunity kat Company D nie! Aku terkujat gak.. hairan camne en.teman boleh dpt tahu tentang job opportunity tu kat company D tu? Bila aku soal siasat dia.. dia kata dia saja² jerr bukak official website company D tuu.. and tak sangka pulak company D ade offer job yg sgt suitable dgn position and & experience aku! En.teman memang bersungguh-sungguh suruh aku apply kerja kat company D tu! Dia ckp dia pun dah tak nak aku keje kat company yg kecik² dan kurang stabil lagi!

Basically company D nie memang sebuah company yg besar dan bertaraf international! Company D ade project oil & gas di seantero dunia and aku kenal sgt ngan company D nie sebab waktu aku kerja kat company A dulu.. aku pernah buat documentation utk company D! waktu en.teman bagi tahu aku about job opportunity kat company D nie… aku still cam endah tak endah jugak ko tau takk! Hahaha.. entah lah… aku ckp kat en.teman.. alah.. kalau aku apply pun belum tentu dpt lah! Mesti susah aku nak dpt kerja tu walaupun ade opportunity!

Then en.teman bagi support lagi.. dia kata jgn lah cepat sgt cum to a conclusion sedang kan aku belum cuba utk apply! Kot kalau boleh dia lempangg aku memang dia lempangg dah aku kot sbb degil dan emo tak tentu pasal dlm mencarik kerja baru! Hahahaha… well.. sib baik lah lakik I tu very the lemah lembut.. bersopan santun dan penyabar org nya.. aku beremosi pun dia tahu camne nak handle hati dan perasaan aku!

End up aku pun bukak lah official website company D nie… and aku tengok memang ade 2 position yg sgt sesuai ngan job scope aku! Aku mula² memang cam malasss jugak nak apply tau.. tapi sebelum aku jatoh dlm ketegori derhaka ngan lakik sendiri yg dah pun bersusah payah carikkan peluang pekerjaan utk aku.. maka adelah lebih baik aku apply jugak job opportunity kat company D tuh!  

Tanpa meletakkan harapan setinggi gunung... akhirnya pada pertengahan bulan January,  aku apply jugak kedua-dua position di Company D!  Dan selang seminggu dari tarikh aku apply job tu.. aku dpt panggilan talipon dari HR department company D.. time tu rasa cam nak pengsannnnnn ok!  haha.. serious aku cam tak percaya dpt call dari Company D!  

Nak tahu camne reaction aku dpt call dari Company D?  nak tahu camne corat coret pengalaman aku pegi interview kat company D?  nak tahu apa yg best dan tak bestttt bekerja di company D?  Ok.. tunggu lah cerita selanjutnya dlm entry Part 3 pulak ye! Sorry sesangattt weeiii... bukan niatku nak mempermain kan mu! huhuhu.. serious aku dah rasa macam sardin sesangat dah nie.! punyer terlalu gigih dan tegar nak menyiapkan entry nie... tapi malangnya masih tak berjaya jugak kerana sekarang waktu dah pun menginjak ke pukul 12:30 tengah malam.. kelopak mata aku dah tak leh angkat lagi dah nie!

So kite ketemu di entry yg seterusnya ye!  jangan marah yer kengkawan... aku harap korang paham kondisi aku skg nie ... oleh kerana kengkangan masa... ianya secara tak langsung membuatkan aku rasa sgt tersepit dan terhimpit bile nak create satu satu entry baru di I'm Yourss skg nie!  huhuhu..




10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hai sis
singgah sini

Miz Sharmia said...

hi kak neena. sy br ni dpt offer sbg acc asst kat oil & gas company. wht do u think? rasa agk neves sbb bca akk nyer entry. blh ke x aku catch up nnt?? tq :)

*SiRibenMerah said...

Neena,

I pon mengalami masalah suka cepat putus asa.. hiihihi.. u doakan kawan2 u ada rezeki beralih kehidupan baru macam u jugak ye neena sayang..

RAA princess-of-sahara said...

ok akak..im waiting for your next entry..hehe..best3..

Mooniqueen said...

alamak baru nak layan tau...
seteres dah ni.. ;)

O'gosh Iskandar said...

walaupun banayk duka kat kompeni kecik..akhirnya dapat gak kan kompeni besar...tahniah...x sabar nak baca part seterusnya...

vanilla said...

xsabar tunggu part3 pulak ;)
tq kakak buat entry ni...sesuai utk org down mcm saya yg gigih nk tukar kerja x dapat2 lg...sobssss...
all the best k.neena!

mrszahrin ekin said...

Ok.tunggu entry seterusnyaa lah jwbnyaaa

mrs kayrul said...

saya sekarnag dah 12 tahun keja kat company yang sama..company kecik jer....pernah cuba untuk cari keja kat tempat lain tapi selalu sangat gagal sudahnya stay je la kerja kat company nie...wlau pun gaji tak besar tapi tetap happy coz dah biasa dengan suasana keja

FiZ said...

xsabar nye nk tggu update entry ni...sy sgt teruja bila melibatkan oil n gas company.tingin nak keje kt sana tapi belum ada rezeki.so, sambung stdy dulu.:)

ps:kak, company ape tu?reveal la skit.hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails