COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, April 25, 2013

[Sekeping Gambar Exclusive] ~ Selamat Hari Ulangtahun Yang ke 33 Buat Diri Sendiri!

Assalamualaikumm & Very Good Morning kesayangannn ku sekalian!

Pertama sekali aku nak panjat kan kesyukurannn yg teramat sangat diatas ruang dan peluang yg Allah SWT berikan kepada aku sehingga ke saat ini! Syukurrrrr alhamdulillahhhh… hari ini genap 33 tahun aku bernafas di bumi Allah ini… malas nak sorok² umur.. cliché sangattt kann?? Hahaha..

Well.. buat apa nak sorok jumlah umur kite yg sebenarkan? To me umur itu sesuatu yg perlu kite ingat dan berbangga dengan nya! Kite perlu ingat umur kite supaya kite tidak terus hanyut dlm meniti hari² kite yg mendatang.. macam aku… bile setiap tahun angka umur aku bertambah.. maka aku makin risauu kerana dgn pertambahan umur itu.. ia mengingatkan aku tentang kematian! Biasanya biler kite lebih sering mengingati mati.. secara automatic kite akan lebih mengingati Allah! Kalau dulu before 3 series nie.. jgn harap lah nak ingat pada kematian… memang sumpahh dok ingat perkara berjimba dan berhuha-huha aje kekdahnya! Hahaha.. well darah mudoo lah katakan.. tiada siapa mampu menghalangnya! So, pada aku bagus utk kite mengingati umur kite yg semakin kertu ini.. setidak tidaknya kite ingat pada kematian yg semakin menghampiri kite yg mana sudah semestinya kite akan kembali kepada Sang Pencipta!

Selain beringat.. kite jugak kene berbangga dengan umur kite yg semakin meningkat! Mesti org kata aku gilerr nak bangga umur dah makin tua kan? Hahaha.. well. Pada aku.. kite perlu berbangga dengan apa yg kite mampu kecapi sepanjang tempoh hayat kite bernafas di muke bumi ni! Berbangga lah dengan setiap kemajuan diri… berbangga lah dengan setiap kemampuan diri.. berbangga lah dengan setiap perubahan diri… choppppp!!! Berbanggga pada perubahan diri tu pastikan perubahan ke arah yg lebih baik yer… jgn ko pergi berbangga dengan kemunduran dan perubahan negative yg menjahanamm kan diri ko sendiri plakk! Kalau itu yg ko banggga kann.. haa itu memang sah ko gilerrr lah kekdahnya! Hahaha… Anyway, make sure berbangga tu jgn lah nak bangga dgn perasaan riakk di hati plakk.. kalau dah bangga ngan riak dihati tu dah jadi masalah lain lah pulakkk! Well.. maksud bangga disini adelah bangga yg positif yg mana ianya boleh memberi motivasi pada diri sendiri dan bukannya ke arah yg negatif yg boleh membawak kepada perasaan angkuh dan bongkak diatas perasaan riak yg wujud dlm hati!

So today is my 33rd Birthday! Ade beberapa perkara yg aku rasa berbangga dengan pencapaian diri sendiri! Syukurrr alhamdulillahhhhhhhhhhh ke hadratt Allah SWT atas setiap limpahan rezeki yg DIA berikan pada ku tanpa henti! Sepanjang tempoh 33 tahun aku bernafas di dunia ni.. sesungguhnya aku cukup makan.. aku cukup pakai… aku ade pekerjaan yg terbaik setakat hari ini.. aku ade kengkawan yg baik² *termasuk korang lah tu*… aku terlebih shopping.. *oooppPPppssSSss…* aku terlebih holiday… *OoooOoopPPppss lagii* aku ade rumah... aku ade suami yg awesome, handsome, baik hati, penyayang, pelawak, pendengar setia, penasihat terhebat, kedekut.. eh! Hahaha.. ok ok.. pahala banyak sbb puji laki lebih.. dpt dosa seketul sbb kutuk dia kedekut! Muhahahaa…

Oh yaa.. antara pencapaian diri yg palingg manis dan berharga yg tidak mampu aku lupakan adelah pengalaman menjadi ibu selama 2 bulan pada tahun lepas! syukurr sgt² kerana aku diberi peluang utk merasa saat nan indah itu.. walaupun hanya seketika.. tapi aku tetap rasa bahagia.. bahagia dan berbangga kerana aku merasa jugak title seorang IBU itu! Ehh.. kalau aku masih preggy skg nie kan.. confirm aku sedahh memboyooott laluuu mengembang patahhh kan! Hahah.. kalau ikut calendar pregnancy.. hari nie genap 36 minggu aku preggy! Lebih kurang sebulan aje lagi aku akan deliver my very first baby! Takpe lah.. dah takde rezeki… nak buat macam mana kan… sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat diri ku sebagai hambaNYA! DIA masih belum nak bagi aku rasa bangga menjadi ibu kepada seorang anak yg lahir ke dunia ini… insyallah masanya akan tiba jua nanti… entah pada hari kelahiran ku yg keberapa nanti aku pun tak pasti.. tapi aku yakin yg Allah akan beri jugak rasa itu bila sampai masa dan ketika nya!

Dan sudah semestinya… sepanjang tempoh 33 tahun ini.. penghijarahan ku adelah satu perkara yg paling bermakna dlm hidup aku!  serious aku ckp.. yg penghijarahan ini bukan lah berlaku dgn mudah.. yeaa.. bukan mudah utk berjaya di akhirat... even aku dah berhijrah dari seorang yg free hair kepada sorang yg berhijab.. dari seorang yg gemar memakai baju sendat mendat kepada seorang yg selesa memakai jubah/dress yg longgar.. sesungguhnya masih banyaaakkkk lagi perubahan demi perubahan yg perlu aku lakukan dan perbaiki!  nak tukar baju yg ketat ke longgar itu mudah.. nak sarungkan hijab ke atas kepala itu pun mudah.. yg susah itu adelah utk istiqomah.. yg susah nak diperbaiki adelah perasaan hati.. nak ubah rasa marah kepada sabar... nak ubah perasaan susah hati kepada tenang.. nak ubah perasaan dendam kepada memaafkan... yaa.. yaaaa.. apa sahaja yg melibatkan perkara zahir itu lebih mudah utk diuruskan berbanding perkara batin!

Alhamdulillah.. setakat hari ini aku amat bahagia dgn proses penghijrahan yg aku lalui... tidak pernah sekali aku menyesal... malah aku lebih menyesal kerana aku tidak mendapat Hidayah itu lebih awal... aku menyesal kerana telah terlalu banyakk masa muda di habiskan begitu saja!  tapi tak mengapa... aku masih tetap bersyukur kerana Allah memilih aku utk menerima cahaya hidayahNYA di usia 33 tahun!  Insyallah akan aku terus berusaha dan berusaha utk terus istiqomah ke jalanMu Ya Allah... aku tahu aku masih terlalu jauhh dari kesempurnaan!

Maka di hari kelahiran ku hari ini.. aku ingin memohon pada Allah SWT agar berikan aku kekuatan utk meneruskan hidup di dunia akhir zaman yg sesungguhnya penuh dgn ujian dan dugaan... Ya Allah Ya Tuhan ku.. sesungguhnya apa sahaja perkara yg baik² itu datangnya dariMU... apa jua kekurangan yg berlaku adelah atas kelemahan aku sebagai hambaMU!  Ya Allah Ya Tuhanku... tunjukkan lah aku jalan yg lurus & benar...  kuatkan lah iman di dada ku... jadikan lah aku seorang isteri yg solehah.. Sesungguhnya aku tahu aku tidak layak utk ke syurgaMU Ya Allah.. tetapi ketahuilah yg aku amat takot akan azab api nerakaMU.. lantas aku memohon pengampunan dariMU... ampuni lah aku hambaMU yg lemah lagi tidak berdaya ini Ya Allah!   Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang! aminnnn...

Btw.. Hadiah birthday tahun nie aku belum tuntut lagi dari en.teman... serious dah tak tahu nak mintak apa kekdahnya! hahaha.. tapi hadiah tetapp hadiah.. belated atau advance.. still kene tuntut sbb tu je lah tanda kenangan antara kami suami isteri! hihi.. so takpe.. setakat hari nie aku masih belum jumpa lagi apa² yg berkenan di hati...  tgk lahh nantii... kalauu aku jumpa apa² yg tersangkut dimata & hati... haruss poket en.teman berdarah kembali! muahahhahahaa...

Sebagai penutup entry.... terima lah gambar yg kengkonon nya exclusive! hahaha... yes... serious ini adelah exclusive... ia di tahap exclusive sebab aku tak pernah share lagi gambar nie di mana² media sosial network aku!  gambar nie memberi banyak sentimental value.. gambar aku sekitar tahun 80'an...

So are you ready??





Ok... drum roll pleaseee!!!






ini lah dia istilah Gorjes Gonjeng yg sebenar! haha...

rambut versi tempurung... gigi rompong... kulit bak kicap kipas udang itu adelah yg pemanis sebenar!

#Ohhh... I really miss my childhood life#



32 comments:

Nurzakiah Hanum said...

Hapy B'day sis

mama leen said...

hepi besday nina.. kita sebaya.. yeayyy hi 5

Mila Ahmad said...

Happy Birthday Neena
semoga terus sucess in your life !!!

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

HB sis..moga pjg umur,bahagia ke syurga.amin.. =)

notti netti said...

Selamat Hari Jadi Nina....semoga sentiasa murah rejeki yerk.

Shana Rosli said...

HAPPY BIRTHDAY NEENA !!

Semoga kekal bahagia dgn en.teman hingga hujung nyawa..!

REally love to read your blog..


shana4ever.blogspot.com

Kiter said...

Happy Birthday Neena! Pic gonjengmu memang menawan kalbu. Eheks! Have a blast one dear!

O'gosh Iskandar said...

Happy 33rd birthday gojes....no surprise yet this year ke?

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Happy Birthday K.Neena! ;p

Mally said...

Happy Birthday kak Neena....
Be happy always...

Muja.. said...

hepi birthday neena..smoga dipanjangkan umur, sihat2 selalu & solehah kepada en teman.. :)

suemayuzi said...

happy birthday k.neena..same date ngan abah kita..tp k.neena kecik2 dlu rmbut lurus ek?dh besar kerinting plak ek..hehe comel!

Nurul Syawani said...

wahhh ! c0mei la kak neena dulu ..
btw, hepy besday ! May Allah bless u :)

CaMbEsT said...

Salam Sis Gorjes... Happy Birthday!
tiada hadiah dpt disampaikan melainkan doa utk dibaca pada hari lahir... smoga sis sntiasa ceria bahagia selalu...

DOA HARI LAHIR

YA Allah ya Tuhanku yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Terima kasih ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan. Terima kasih juga untuk setiap cobaan yang Engkau turunKan. Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Terima kasih kerana keluarga bahagia yang Engkau amanahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku…. Tetapi terlalu sedikit pengabdianku terhadap-Mu

Engkau tetap menerima walaupun terkadang aku alpa, aku lupa. Aku silap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besarnya kasih-Mu….Engkau tetap melindungiku walaupun terkadang aku kalut merunggut ketika saat-saat lemahku datang. Aku tak pernah menafikan hak-Mu sebagai Khaliq walaupun terkadang terbuai dengan kesedihan yang amat perit.

Terima kasih ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku… Engkaulah Yang Maha Besar… Allahu Akbar!.. peliharalah aku yang lemah ini agar terus berpegang teguh pada tali-Mu…

Amin Ya Rabbil-Alamin.

elly nadyra said...

Happy bday gonjeng

ameris said...

alolo comotnya masa kecik dulu..tp skrg very the vasss vogue gitu.
u r so beautiful neena. so lucky ur hubby.

anyway happy bday 2 u. hope ur dreams come true...

Nory Zoulkefle said...

hahhh!!! 33!!! OMG!!!Tak caya lar...
nampak macam 23 je...
muda jelita gitu...
anyway, happy besday gorjess...
hihi

mrs puex said...

epy bestday kak neena..
x pnh berjumpa tp terasa rapat bila baca kisah2 akak..anda tetap gojes even dh 33thn..

Gieyana said...

Happy birthday Neena...:)

Gmbr knk2 tu supper dupper oldies..:)

Faerie_Princess said...

salam, happy birthday... btw, pic masa kecik tu... fesyen rambut kita pun mcm tu dulu.. potong kat mamak jer.. :)

Nanthini said...

Happy Birthday Kak Neena, May God Bless you :)

εïзmummyHazaεïз said...

happy birthday ya.. semoga di lingdungi olehNYA..

-cinta soFiaSafiya- said...

cOmel>>...

kat sinipn nak gak wish HAPPY BEFDAY KAKNEENA syg...moga sentiasa berada dalam lembayung kasih sayg allah s.w.t in sha allah.......

orang ikhlas n baik budi mcm akak ni...ramaii yg SAYANG......
kalah artis ok

LOVE kaknin

izyantyPersonalTaste said...

selamat hari lahir, semoga bahagia selalu dan sentiasa berada dlm lindunggan Allah..

jemput join contest

http://izyanty.blogspot.com/2013/04/giveaway-contest-izyanty-collection-2013.html

ibh_sue said...

Happy Birthday Neena..Semoga Allah sentiasa merahmati hidup Neena. :)

sweet tooth said...

happy bday, smg panjang umur, murah rezeki n diberkatiAllah dengan kejayaan dunia n akhirat.... Amin :-)

Saya Punye said...

happy birthday k.neena! moga bahagia dunia akhirat.. :)

mrs kayrul said...

happy belated birthday kak neena..ceria selalu

Miss Moon said...

happy bday dear neena yg sweet n sangggat manisssssssss

wawa syaida said...
This comment has been removed by the author.
QasehnyaRania said...

selamat hari lahir ;)

anna alaui said...

hb sis..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails