COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, March 11, 2013

Popia Basah Yang Marvellous!

Siapa suke makan popiah?  

Aku pada dasarnya bukan lah penggemar popiah!  nak² pulak kalau popiah basahh.. lagi lah aku rasa cam tak berapa nak selera!  nak tahu kenapa?  sbb dulu² kalau aku makan popiah selalu jer terkena yg tak berapa nak sedapp di anak tekak aku!  tak sedap pada rasa nya tu satu hal.. yg paling tak best bilerr popiah tu jenis yg soggy... yg lembikkk semacamm jerrr.. sampaikan naikk kembanggg tekak aku biler memakan nya!

Tapi sekarang tidak lagi.. sejak dah jumpa popiah yg gorjes nie.. aku dah menjadi penggemar popiah basah!  Yeaa.. Popiah nie dah berjaya mengubah selera aku terhadap golongan si popiah basah! hahaha... especially tang sambal merah dia tuu... perrrggghhh!! itu lah penyuntik kesedapan yg sebenarrr.. kalau takde sambal merah yg power tuu.. memang aku tetap takkan suke pada golongan popiah basah kot! hehehe.. btwsince sambal tu gorjes sgt pada anak tekak aku.. so tu yg aku tepekk kan extra sambal atas popiah nie.. if not boleh je makan camgitu tanpa sebarang extra sambal on top of it coz kat dlm popiah nie dah pun di calitkan sambal yg gorjes itu!  


Popiah basah nie dibuat secara on the spot! so tahap Fresh nya sentiasa terpelihara!


bahan² yg digunakan memang best.. antaranya bawang goreng, kacang tanah, timun, sambal merah yg pedass dan jugak inti popiah!



Ain Sham Popiah Basah nie berniaga kat area rumah aku di Taman Bukit Indah Ampang! Aku kalau balik kerja.. kot terasa nak makan popiah mesti aku singgah kat gerai akak popiah nie.. harga seketoi popiah RM1.20! mungkin pada first impression cam mahal.. tapi pada aku harga tu cam ok dengan apa yg aku dpt.. first sekali rasa dia memang sedap dan menepati citarasa aku.. and also saiz popiah nie besar! kalau makan dua ketol ibarat cam dah tak yah nak makan berat lagi dah! aku kengkadang kalau rasa cam tak rasa nak makan nasik.. aku beli dua ketol popiah basah nie aje utk makan malam.. then tahap kenyang tu dah rasa cam makan heavy food dah kekdah nya! ok nie pada taraf perot aku lah yer.. taraf perot org lain aku tak jamin.. sbb tali perot kite lain²! hahaha..

So kalau korang berminat nak try out popiah basah marvellous nie boleh lah try yer.. cer call nombor yg ade kat banner tu.. maybe dia ade cawangan di tempat² lain selain dari area bukit indah ampang nie.. kalau nak buat order for function pun maybe boleh kot!

Kalau ikutkan hati aku suke jugak pada popiah goreng.. tapi biasalah yg goreng² nie tak berapa elok utk kesihatan tubuh badan kan... sekali sekala tu aku belasahh jugak! tapi skg nie susah jugak nak jumpa org jual popiah goreng yg sedap.. korang tahu kat mana² ade jual popiah goreng yg sedap tak?

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nyum2 sedapnya lama x makan

Anie said...

nampak sedap... kat plaza angsana JB, seketoi rm2.50... tapi sodap... :)

Mooniqueen said...

Dulu pun MQ tak pandai nak makan popia basah ni.. Sejak dah tau kesedapan popia ni dek sambal merah dia tu.. Huhhh sampai mengidam2 pulak cuma payah nak jumpa yg sedap la.. Nasib2 je..

:: Cik Viva :: said...

best2..

NinaAz said...

Ehem.. dekat je ni ampang dengan cheras. Dah la nina pencinta popia. Vavava.... ♥♥♥

ina khairina said...

ya Allah....nampak sedap sgt popiah basah ni!saya ni peminat tegar popia basah,mmg xleh la tgok gambar ni....dan2 teringin,huhu

Huda Azman said...

kat johor popia basah & kering majoriti sedap..dulu kalo pusing2 kat jb mmg ngadap popia je. semua yg jual pun sdp. tmn u, skudai, jb, mutiara rini, arrggghhh kat johor banyak tul makanan sedap. entah naik bape kilo masa study kat johor dulu.

dok kl s'gor setakat ni popia semua tak ngam ngan lidah ni. nak terjah la tempat kak neena beli ni.

reyna cikgu pra said...

saya penggemar popia tapi tak pandai buat popia.....dah penah try popia ni...memang sangat sedap

azrul said...

Salam...saya nak belajar buat popia basah dengan puan boleh tak?terutama sambal & kulit popia..

Hanie said...

Sy penggemar popia basah. malangnya kat melaka xde yg sedap.. mcm nk terbang ke sana je membelinya. :)

http://rujukvitaminku.blogspot.com/

ariff rahman said...

gerai kami terletak di taman cempaka
blok 14 berhadapan @mart kempas johor..

kami menyediakan pelbagai jenis popia :
popia basah :
-sayur
-speacial ayam
-speacial daging
-special ketam

popia goreng :
-sayur
-ayam
-daging

Popia mini
Popia kacang
laksa johor
tauhu bakar..
juga menerima tempahan utk kulit popia,sos popia,sos rojak,
sos laksa johor,

Boleh hubungi sy call sms whatsapp email
0177423411(ariff)/0108939871(balqis)

mazliyana abdullah said...

Saya usahawan popia basah di terengganu...

Fb fage : mm top popia basoh
ig : mm.top.popia.basoh

Bleh like dan follow...

Ternyata resipi kami berbeza dari yg lain...jom cube bgi yg berdekatan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails