COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, March 22, 2013

Kalau Orang Puji Kite.. Adekah Kite Perlu Riak?

Siapa yg tidak suke dipuji?  ade ker?? takde rasanya kan? 

yes lumrah dan dah menjadi fitrah seorang manusia memang suke dan gembira bile dirinya mendapat pujian dari org lain kan?  

So, kalau org puji kite... apa yg patot kite lakukan?  

Sebaik-baiknya.. kite ingat lah pada Allah dgn mengucapkan Alhamdulillah dan pulangkan lah segala pujian itu kepada Allah!  Kerana Alhamdulillah itu sendiri membawa erti Segala Pujian Bagi Allah!  Jadi sebaik mungkin kite pulangkan dan serahkan lah segala pujian itu kepada Allah SWT!

Sesungguhnya.. apa yg ade pada diri kite secara total datang dariNYA.. kalau kite ingat Allah, Insyallah kite takkan berasa riak dan bangga diri bile menerima pujian dari org lain!   Berasa gembira bile dipuji itu memang normal.. tapi kite akan lebih berasa gembira kalau kite ingat dan bersyukur kepada Allah kerana DIA telah meminjam sekelumit sifat² terpuji ataupun apa sahaja perkara yg baik² terhadap diri kite!  Ingatlah kite ini hambaNYA.. kite nie hanya meminjam segala perkara yg baik² dariNYA.. jadi jgn lah kite sesekali melupakanNYA! 

Umpama contoh... org puji kite dgn mengatakan.. "cantik lah awk nie"  "Lawa baju awk hari nie"  "awk sgt gorjes"  "awk sgt baik hati"... bergembira lah kerana Allah sudi meminjamkan segala kebaikkan² itu kepada kite!  Allah beri dan pinjam kan kepada kite sifat yg baik.. Allah cipta kite dlm rupa fizikal yg baik.. Allah beri peluang kepada kite utk memiliki pakaian yg cantik².. jadi kenapa perlu lupa pada Allah sedangkan kite tahu itu semua datangnya dari Allah bukan?

So pokok pangkal nya adelah hati kite sekarang nie!  kite yg perlu tahu macam mana nak handle diri kite bila kite menerima pujian!  kite tak boleh elak dari menerima pujian dan kite tak mampu nak halang org dari memberi kata² pujian... jadi jalan yg terbaik utk kite terima segala pujian itu.. kite serahkan lah dan kembalikan lah kepada Maha Pemberi iaitu Allah SWT!

Jadi tak perlu lah nak risau kalau ade org memuji seseorang dan kite mengatakan yg kite takot org yg menerima pujian itu akan riak!   Simple, org yg memuji memberi kata-kata yg baik... jadi kite sebagai penerima pujian juga perlu tahu menerima nya dengan cara yg baik! 

So cara yg terbaik setelah menerima pujian adelah pulangkan dan kembalikan lah segala pujian itu kepada Allah SWT. Insyallah kite takkan berasa riak dan bangga diri!


 
Berasa gembira bila dipuji tak salah.. Yang salah kalau tidak kembalikan perasaan gembira itu kepada pemilikNYA yg abadi!  maka setelah bergembira.. pandanglah ke atas sana dan lontarkan dan pulangkan lah kegembiraan itu kepadaNYA di atas Sana! (:



10 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Meh nak puji akak sikit di pagi Jumaat nie.. Akak..awak memang tersangat gojes.. ;D

Nurzakiah Hanum said...

senyum je

Sue-Rya Qistina said...

sama-samalah kita mengambil iktibar. semoga tidak terjerumus ke dlm insan2 yg tidak bersyukur. alhamdulillah di atas segala nikmat dariNya

Mooniqueen said...

Betul tu...
Kadang2 manusia yang kuat perasan ni..
Pantang dipuji sikit...Tapi ada je orang

Rara Nasiha said...

Alhamdulillah. Segala pujian hanya untukNya. :)

saydatul al aman said...

^_^ ehee....assalammualaikum~
i'm new blogger! hehe...
if free..jemputlah singgah blog fyda! thanks!
by the way! yup! kita kena selalau ingatkan dri kita ni supaya suka utk pulangkan balik kegembiraan drpda yg dipuji tu.. =)

alinz said...

assalamualaikum kak..sy bru jek bce blog akak nie gara2 pulau redang..hehe.. blog akak sgt sempoi & tak jemu baca.. kalu sy komen@nasihat smething akak jgn amek hati yea.. memandangkan akak da bertudung/berhijab..gmbr2 akak yg free hair tue mgkn leh leh di "hide" kn kot..huhuhu. just pndapat sy jek..

NeenaAnuar said...

alinz:

waalaikumussalam dik.. TQ so much for your kind advise yea and I do appreciate it!

Basically I'm fully aware about it.. and seriously sehingga kini Akak memang masih dlm process mengemaskini kan blog nie especially entry akak yg lama2 tu coz entry lama2 terlalu banyak.. so memang makan masa utk akak update.! :)

alinz said...

oo..yea ke..hehe..tue la jenuh gak nak bce suma cter menarik akak nie..smpi hsbnd org tgur kusyuk sungguh noh...hehehe

alinz said...

oo...hehe.. tue la jenuh gak nk flash back story mory akak..tp best..smpi hsbnd tegur kusyuk noh..kekeke..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails