COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, June 29, 2012

Perkongsian Antara Kisah Sedih & Masalah!

Dalam kehidupan... kite perlukan teman utk meluahkan perasaan!  apabila kite sedih ataupun kite sedang dilanda masalah, sudah pastinya kite amat memerlukan 'A Shoulder To Cry On'! 

In my life... selain dari mengadu pada Allah, suamiku adelah nyawa keduaku!  Dia ibarat pantai yg begitu tenang hadapi setiap hempasan ombak di setiap saat pasang dan surutnya!  Selain suami, aku juga memiliki sahabat² terulung yg senantiasa berada disisiku!   Seriously... I'm so blessed by having Allah, Hubby and few Best.Friend.Forever! 

Terkadang bile kite ade masalah, secara sedar atau tidak ia mudah terpancar diwajah mahupun dlm bentuk penulisan!  Secara tidak sengaja.. ia bisa mengundang persoalan pada orang ramai disekeliling kite!  Mereka mengambil berat dan bertanyakan.. "Kenapa, ade masalah ke? Ade org sakit kan hati awak ke?  Cerita lah kalau ade masalah.."  Biasanya aku akan jawab.. "Tak lahh.. saya ok jer.. maybe hari nie rasa kurang mood ceria sikit.. :)" OR "entah lah.. hari nie rasa cam hari bosan saya! hehe.."

Memang rasa sgt terharu bile ade yg mengambil berat tentang diri kite kan?? Yes.. I do feel the same way too bile ade yg sgt caring pada kite.. Kalau suatu masa dulu aku tidak pernah kisah dlm berkongsi dengan sesiapa sahaja tentang segala cerita sedih, amarah, tidak puas hati coz maybe I'm too open minded... and always believe that everybody are sincere enough!  Memang tak dinafikan.. ade jugak segelintir yg benar2 ikhlas dan jujur dlm berkongsi masalah dengan kite.. but jgn lupa ade jugak sesetengah dari nya yg sekadar menangguk di air yg keruh!  Tidak mustahil org yg bertanyakan masalah kite tuh ade niat yg tidak baik pada kite!   Depan kite memang lembut gigi dari lidah.. bertanya seolah-olah sangattt prihatin & mengambil berat.. tapi disebaliknya.. mereka sekadar ingin mencari aib dan ingin mengambil masalah kite itu sebagai satu jajaan cerita disana sini!  

So.. nowadays, kite perlu berhati-hati dlm berkongsi kisah kite.. org kata kisah yg baik2.. kisah yg happyy2.. ianya digalakkan utk dikongsi bersama.. tapi kalau kite berselingkuh dgn sesuatu permasalahan... adelah lebih baik kite berkongsi dgn Allah dan juga dgn org yg paling rapat dlm hidup kite seperti suami & BFF!

Berkongsi kisah sedih & permasalahan adelah dua perkara yg berbeza pada aku!  kalau kite kehilangan ahli keluarga ataupun kite kene rompak... kisah sedih sebegini tak salah rasanya nak share ngan sesiapa sahaja.. coz dari situ kite dpt support dari kenalan2 kite!  Yang dari segi permasalahan ini plak adelah dari sudut pandang sebagai contoh ko gaduh ngan mak mertua ko... tak yah lahh ko nak pi citer to whole world that you're having a problem with your mother in law!  so kisah sedih dan problems adelah 2 perkara yg berbeza yea! you must know which is which!  Which one to share with your Entire World and which one you should share with your Entire Universe!  World and Universe are totally different!  nak tahu apa perbezaannya?  tengok kat SINI!  So, basically Universe is more wider than a World! :)

Now, I've learned that... Allah Is The Greatest, Awesome Hubby & Wonderful Best.Friend.Forever are my Entire World!  So, I do keep my problems for my Entire World because they are the quality ones and I do keep on sharing my happy moments to the Whole Universe without any boundaries!


*GAMBAR SEKADAR PELENGKAP ENTRY*
:p


8 comments:

Deqna said...

betul tu mengadu padaNya adalah yg paling bagus sekali... lepastu yg pasti harus jugak dikongsi dengan org yg paling rapat dengan kita i.e suamilah kan..

aku pun byk2 benda pun byk yg share dengan dia jer... coz we trust our husband so much kan... yg lain2 like kawan2 pun ok tuk berkongsi but definitely not everything kan..

kadang2 yes kawan memang dengar masalah kita tapi apakah kita tau yg rupanya di hatinya dia bertepuk tangan dengan masalah kita.. rambut sama hitam hati lain2 kan...

zwita said...

Salam Neena,

Gambar *sekadar pelengkap entry* adalah gambar yang *termanis* antara gambar yg ada dlm blog ini...

Kalau sayang nyawa kedua neena, dah tentu sampai akhirat ye tak? mestilah sama-sama nak masuk syurgakan...hehehe..

Salam Ukhwah dari saudara mu...

NeenaAnuar said...

Deqna:
Very indeed my fren! Allah comes first.. second our beloved hubby and then comes our good friends!

In away.. pasal tuh lah kite perlu menilai yg mana satu kawan kite yg benar2 sejati dan bukan nya kawan yg boleh bawak kite mati! so just share your problems with the ones yg sejati and not yg boleh bawak mati ye! hahaha...

Thanks to you coz you're one of my good friend too! Hugsss you my fren! ;)

NeenaAnuar said...

zwita:
salam zwita! TQ so much for your kind advise! and also thanks for your warm compliments too! ;)

Insyallah... pasti satu hari nanti saya akan berhijrah ke arah yg lebih baik dengan berhijab sepenuhnya! Yang pasti saya bukan mahu bertudung tetapi saya mahu Menutup Aurat! Jika saya ambil tindakan sekadar bertudung tapi tidak menutup aurat.. saya rasa ianya sama sahaja seperti saya tidak bertudung sekarang ini.. Jadi doakan yg terbaik buat saya ye! Insyallah.. saya sedang berusaha keras dan mahu mengubah diri ke arah yg lebih baik skg ini! (;

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

itulah yang sebaiknya, kan kak Nina?

kadang2 kita tak tahu nak berkongsi masalah dengan siapa maka kita kembali kepada yang SATU hanya Dia..

Sue-Rya Qistina said...

apapun yg kita lakukan, pdNya lah tempat kita mengadu. kdg2 x semua benda kita boleh cerita pd org lain esp kawan2. sbb x semua mulut boleh ditutup kan. sabar, doa dan tawakal. itulah yg sebaik2nya. :D

MijaShidy said...

salam neena...
sungguh ayu neena b'tudung.
btl neena sis sokong apa yg neena ckp.
Pertama adalah pd yg ESA yg m'cipta kita, ibubapa, suami & sahabat yg btl2 memahami n jujur dlm p'sahabatan

Abil Fikri Ahmad said...

Salam..kadang terfikir juga, sekiranya hidup tak de masallah langsung, dok ok jea, pun tak boleh gak nanti hidup kita tak balance. Pendapat sy saja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails