COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, June 29, 2012

My Gorjes Nasi Lemak!

Pertama kali dlm hidup aku masak nasik lemak sendirian berhad! wahh tetiba rasa cam nak vanggaa tak hagakk bile dpt buat nasik lemak sendiri! muahahaha...

Ini semua terjadi akibat terlalu rindukan nasik lemak arwah mak aku! uhuhu.. tu lah bile arwah mak ade.. manja sangat!! tahu semua dah siap atas meja.. pastu makan.. pastu kenyangg.. pastu melengkorr cam ular sawa!!! skg amik kauu!!! sendiri rasa nak makan.. sendiri pegi kedai.. sendiri beli barang.. sendiri sediakan bahan2 memasak... sendiri kelempang kelempung berkungfu panda di dapur.. sendiri punyer air tangan.. sendiri bersihkan peralatan masakan.. then akhirnya sendiri penat! hahaha.. baruu ko tahu dulu mak ko masak cam mana kan???  Ko ingat bile mintak makan nasik lemak.. pejamm jerk mak ko buat magik semuanya tersedia atas meja? haa.. now baru lah kite tahu betapa besarnya pengorbanan sorang ibu kan? sobbs.. sobbss...

Akibat rindu pada nasik lemak arwah mak lah aku buat jugak nasik lemak sendiri waluapun boleh aje aku beli kat luar sana yg sah2 melambak org jual nasik lemak!

My Gorjes Nasi Lemak!
Camne nak masak nasik lemak? Kacang jer membuatnya.. sama jer cam ko masak nasik biasa.. cuma ko perlu tambahkan bahan2 nie jer...

Santan, daun pandan, secubit garam, & sedikit halia!

lepas tuh masukkan kesemua bahan tadi ke dlm periuk yg berisi beras... santan tu pepandai lah korang agak.. ikut suke kepekatan dan kelemakkan nasik tuh byk mana yg korang nak!  garam pun jgn banyak sgt.. kang masinnn pulok! Then masak jer dlm rice cooker as usual...

Then siap!
Kalau namanya nasik lemak... mesti lah nak kene ade telor, timun, dan yg paling penting sambal!  Itu lah sebab musababnya mengapa aku buat sambal ikan bilis ku yg gorjes itu! hehehe... Kalau korang buat sambal kosong jer... kene lah goreng ikan bilis utk nasik lemak nie!  Oh ya.. actually nasik lemak aku nie kurang gorjes sbb tak berapa nak lengkap coz takde kacang goreng! haha.. aku dah kefenatan! malas dah nak goreng kacang.. so abaikan jer lah.. janji most of the ingredients dah ade! :D

By the way... ade yg cam terkezutt skit biler aku bubuh buah keras dlm sambal ikan bilis aku tuh kan?  hehe.. actually buah keras tuh dibubuh utk pekatkan sambal.. so guna sikittt jerrr buah keras tuh tau utk naikkan keSerian & kepekatan sambal! :)

15 comments:

Mrs Ledibet said...

kite pun haritu festaim buat nasi lemak dlm seumur hidup tapi tak berapa lemak maybe kurang santan kot...aduhh tetibe leleh..

Deqna said...

eh aku yg baru plan nak wat nasi lemak weekend ni rupanya ko dah buat dulu...:P

nampak lazat jer tu... boleh lah wat meniaga.. tak yah si nuar tu beli kat gerai apa makcik tu?? ala gerai yg dia selalu beli tuh...hahaha

Mooniqueen said...

MQ tak pernah lagi buat nasi lemak.... Selalu beli je.. Maybe bukan family fav n MQ pun tak berapa tau nak belajar buat... Hehe.. Tp tgk nasi lemak u terus berbunyi perut ini..

Sue-Rya Qistina said...

aritu dah buat nasi lemak, itupun sbb ade org order. habis lah dietku..tp klau awk guna santan kelapa ori, mesti lg sedap rasanya! hehehehehe

nome said...

nampak menyelerakan...puas hati bile buat nasi lemak sendiri

beta kupu said...

salam...wa sgt gojes okeh nasi lemak tu! wiwiitt! hehe

tp mnurut resepi mak kite, dia ckp letak bwg merah & jintan manis, baru la baunye wangiiii gitu...just nak share aje

O'gosh said...

ok...meh sini sepinggan nk rasa....ai juri MASTERCHEF x bertauliah..hehe

♥♫♥ZaiKuLiM♥♫♥ said...

Just nak share lagi...zai suka blender daun pandan tu ambil jus dia campur dgn nasi mau harum satu taman..warna nasi jadi hijau lembut..

MijaShidy said...

suka baca blong neena... kreatif sgt
sis pn buat blog jg tp xaktif sgt sbb xpandai... nanti tolong ajar sis yea..

Kyra said...

wa sedapnya..sya selalu juga buat nasi lemak,guna santan asli,kena sekali sekali mau tidoq terus..hahaha..usben selalu request nasi lemak n sambal petai..hahahahaha

eLLy said...

ini nasi lemak berapa posen cikkk ;p

Miss Moon said...

neena ...sambal u sangat mengancam ..tgk pun adh nampak sedap ......sedap nyaaaaaaaaaaaaaaa

Nana said...

nampak sungguh mavees
suke klw nasi lemak ada halia ni
suke ada aroma2 skit

Riri Yoorin said...

terus lapar

mrs kayrul said...

aduh tergoda abis la..klu buat mesti memanjang jer gagal...huhuhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails