COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, April 3, 2012

My Gorjes Mee Hoon Goreng Seafood!

Korang dah lunch??  kalau belum meh aku sajikan makanan kegemaran aku nie buat korang.... heeeeeeeeeeeee.....

Mee Hoon Goreng Pedas!
yeeer... pedas itu adelah wajib dlm setiap air tangan ku! :p

Jgn ade yg mengada-ngada nak kata mee hoon tu aku beli yer.. aku gegettt korang kang.. penat2 aku bersilat kuntauu kat dapur secara 'naked' tau dak!  Ok.. kalau korang nak tahu.. aku nie adelah peminat paling tegarrrrr pada Mee Hoon Goreng!   Kalau dicomparekan ngan Mee, kuey tiaw or mee hoon.. aku tetappp akan pilih mee hoon!

Seriously aku tak paksa utk korang percaya atau tidak... tapi percaya lahhhh.. yg sepeket mee hoon goreng boleh dihabiskan oleh si akak gonjeng bersama suaminya dlm masa satu hari sahaja! hahaha.. itu makan secara marathon.. dari pagi sampai malam.. sumpah aku tak jemu2... dpt lak en. teman yg memang senang nak jaga makan minum.. dia tak cerewet.. bedal jek apa ada.. and then citarasa kami pun sama.. sama2 suke mee hoon... sama2 suke pedas.. owhh.. sangatttt sehati sejiiwa ekk?? hah! gedik! :p

Kot2 ade yg baru nak belajar camne nak masak mee hoon goreng.. meh sini aku kongsi resipi cara akak gorjes gonjeng... senang jerkk masak mee hoon goreng niee... :D
antara bahan2 yg diperlukan.. Cili padi itu wajibul bagiku! :p
Then utk bahan2 seafood.. aku akan perap/marinate sekejap dgn kicap cair, sos tiram & sedikit pepper!

Step 1 ~  Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili padi yg telah pun diblend/ditumbuk sehingga naik bau serta kekuningan!

Step 2 ~  Masukkan cili boh & tumis sehingga agak garing... Kemudian boleh masukkan bahan2 seafood/ayam..  dan teruskan menumis lagi buat seketika!

Step 3 ~  Agak2 tengok bahan2 seafood tuh dah masak.. then boleh masukkan air secukupnya ke dlm bahan2 tumisan tadi..

Step 4 ~  biar mendidih seketika, masukkan meeHoon yg telah pun direndam seketika!

Step 5 ~  Biler dah agak rata.. boleh masukkan sayur2 kegemaran masing2.. cam aku suker kobis.. so aku bubuh kobis jek.. kalau nak bubuh sawi pun ok..
Lepas dah gaul rata.. biasanya aku akan tambah kan sedikit kicap manis dan kicap masin.. kalau guna 2 bahan nie biasanya dah tak payah nak bubuh garam & gula lagi dlm masakan.. but at times budgettt memasakk tuh tergelucehh jugak!  so pepandai lah agak.. jgn sampai ko pi bubuh kicap sampai hitam melumat lak kang.. semata2 nak kasik rasa manis & masin!  bubuh sikit dulu.. kalau ok dah tak yah tambah.. kalu tak ok.. maybe boleh tambah ngan garam dan gula pulak secukupnya!

Then.. boleh lah tutup api.. maka siaplah mee hoon goreng itu utk disajikan!

Sotong & Udang yg sedang enak beristirehat secara bergelimpangan!
kalau beli kat kedai haramm kot dpt camgini..
buat sendiri.. amikk kauuuu! lu sukak mahu bubuh banyak mana!
yang pastii puassssssssss!! ;p


Lagi satu cara masak mee hoon goreng.. korang boleh jugak gunakan udang kering sebagai bahan recah! cam mee hoon goreng yg nie aku tak guna Seafood tapi aku guna ayam.. so waktu nak blendkan bawang merah, bawang putih & cili padi.. korang boleh blendkan sekali sedikit udang kering!  since aku guna udang kering sbg bahan rencah.. utk mee hoon goreng nie aku guna isi ayam sbg penambah rencah dlm mee hoon!  then tepek telor mata kebauuu sejibik! then siappp!!!! (:


p/s:  Feel free to VOTE for I'm Yourss @ Lifestyle Blogger Contest by Suria KLCC Fashion Week 2012!


7 comments:

mamyharraz said...

baca cara2 masak bihun ni pun dah cukup mengiurkan kalau dpt mkn lg super duper best ;)

Riri Yoorin said...

waaah lapar terus

SYANI said...

Tetiba lapor... belum lunch lagi lak tu...

ratusiput said...

ko sama aku lah peminat tegar mihun...ehehe...mkn apa pun kalau ade mi kasar aku soh tuko ke mihun.tp aku failed bab nak boh garam dlm mihun goreng...mi goreng...nasi goreng...tak pandai nak agak.kdg tertawar...kdg termasin,tak pernahnya nak sesedap rasa.mencik.

Rara Nasiha said...

alamak, sedapnya. delivery boleh? :)

Rinna said...

Sama laa citarasa.. akak pun suka meehoon jugak.. hari2 makan pun tak jemu2.. :)

Tapi mmg maveles laa tgk meehoon neena tuh.. :)

-oP_ida- said...

meehon akak, bikin nida lapaqqqqq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails