Trifle! Itulah antara menu aku pada jamuan makan2 hari raya hari tu... aku buat trifle as a dessert @ pencuci mulut...
Korang penah makan trifle? kalu mat salleh punyer puding trifle nie lagi lah macam2 style.. siap yg ngan aiskrim + whipped cream pun ade gak... tapi aku punyer puding trifle nie yg biasa2 jerk... citarasa malaysia gituuu... hehehe...
Ok... jom tengok camner cara2 nak wat trifle!
 |
Bahan2 yg diperlukan tuk membuat puding trifle... 1 kotak Kristal Jelly (aku guna brand Nona), 1 tin susu cair Ideal, Tepung Custard dan 1 gulung kek Swiss Roll! |
Tuk buat puding trifle nie.. kite perlu bahagikan kepada 3 bahagian....
1st Set ~ Penyediaan lapisan kek!
 |
Potong swiss roll kek nie nipis nipis... (tahap kenipisan ikut pada saiz dulang.. pendek kata pandai korang lah nak agak2... :p) |
 |
Lepas dah potong... susun kek tu dlm dulang camgini... |
 |
Lepas tu.. make sure segala lubang2 yg ade diantara kek2 yg dah disusun tu di tutupkan dengan cebisan kek jugak... kirenyer lapisan kek nie nak kene penuh lah dlm dulang... then kite perlu lenyek-lenyekkan @ mampatkan kek tadi supaya tiada ruangan kosong! |
 |
Camgini lah rupe kek swiss roll yg telah dilenyek & dimampatkan! nak tahu naper kite mesti mampat kan kek ni camgini? it's b'coz nak protect bancuhan custard bercampur ngan kek... |
Dah siap 1st Set... now kite proceed with 2nd Set pulak... Dulang yg berisi kek tu boleh disimpan ketepi dulu...
2nd Set ~ Bancuhan puding caustard!
 |
Bancuhkan 3 sudu besar tepung custard! setiap sudu tu scoop jerk penuh2 @ merumbu! |
 |
Tuangkan 1 tin susu cair Ideal ke dlm tepung custard tadi... |
 |
kemudian sukat 1 tin air dan tuangkan ke dalam bancuhan tadi... |
 |
Kacau adunan tadi sehingga larut dan sebati... note!! tepung custard nie dia berketol-ketol kalau tak kacau betol.. so make sure korang gaul adunan custard nie sampai takder ketol2 tau! |
 |
Lepas dah sebati... terus masakkan adunan tersebut ke dalam periuk... api biar berada dlm keadaan sederhana... |
 |
Bubuh sedikit gula... aku punyer sukatan dlm satu senduk nie secara meleperr jerk.. and manis dia just nice.. kalau korang suke lagi manis.. leh lah tambah gula lagi.. but just for your info, jelly & kek dah manis.. so seeloknyer tuk bahagian puding nie jgnlah manis sangat.... |
 |
Ok.. lepas dah bubuh gula.. make sure korang kacau tanpa henti... coz adunan nie nanti makin lama makin pekat... |
 |
now adunan dah menjadik pekat likat... once dah nampak adunan nie meletup-letup camgini.. terus tutup api... jgn biar lama coz nanti aduanan jadik keras! |
 |
Ok.. lepas tu boleh teruss tuangkan adunan custard yg dah siap dimasak tu ke dalam dulang yg berisi kek tadi... |
 |
Rata kan bancuhan custard tadi.. NOTE!! kalau boleh jangan buat kerja nie bawah kipas... coz custard nie cepat keras! |
Ok... nie nak ckp sikit... tang buah buahan yg nak
dibubuh atas puding trifle nie.. it's up to you all lah nak guna buah
apa... kebiasaan & kebanyakkannyer org menggunakan buah peach!
 |
Process seterusnyer... susun kan buah-buahan diatas adunan custard tadi... |
 |
Buah
peach yg dah siap disusun! waktu susun nie kalau boleh korang tekan2
lah sikit so that waktu nak tuang jelly tu buah tak terapung! |
Ok.. now move on to da last step....
3rd Set ~ Bancuhan Kristal Jelly!
 |
1 paket jelly kristal nona dibancuhkan dgn 400ml air.... |
 |
Masakkan bancuhan jelly nie atas dapur.. kacau sampai adunan hancur... tak yah bubuh gula lagi dlm bancuhan nie coz dia dah siap2 ade gula dah! (ooooppss! tak hagak2 dapur aku kann! hahaha.. tu lah dapur yg aku guna waktu masak berperiuk-riuk sup ayam hari tu! dapur nie besttt... kuat api dia kalau nak masak secara pukal! dapur nie leh consider peninggalan pusaka arwah mak aku laa...) |
 |
ok.. biler jelly dah larutt... tutup api... then boleh terus tuangkan atas bancuhan puding custard & peach tadi dan pastikan jelly menutupi puding & peach sepenuhnya.. |
 |
Ini lah percubaan aku yg pertama kali dlm buat puding trifle.. time nie aku gunakan buah peach! memang sedapppP!!!
|
Lepas dah siap tuangkan jelly tadi tu semua... biar kan seketika puding tu sampai dia suam or sejuk... then boleh terus masukkan dlm peti ais supaya dia chill! Seriously kalau nak makan puding trifle nie... memang kene makan dlm keadaan sejuk @ chill baru syiok!
 |
Onces dah chill.. boleh lah potong & hidangkan puding nie! |
Nampakkan ade 3 layers kat puding tuu... layer bawah sekali tu kek.. then layer tengah2 tu custard puding and yg atas sekali tu jelly layer... owh ok... crystal jelly nie ade macam2 perisa tau... so again up to you all nak pilih perisa apa.. and also kek swiss roll tu pun ade macam2 perisa... so pandai2 lah mixed and match! cam aku guna nie.. kek aku pakai perisa vanila strawberry & jelly perisa rapsberry!
Senang kan wat trifle nie? hehehe... pada aku buat trifle nie agak mudah dan ringkaas lah.. agak2 ade org nak terjah umah ko belah petang... tengahari pun ko boleh jerk melompat dan buat taw! tak caya? tengok nie....
 |
sempat gak laa aku buat 3nd tray of trifle on that day... since MIL and SIL aku nak tengok camner cara2 wat trifle nie... tu yg aku buat cooking class tuu! hehehehe... |
But seriously puding trifle nie sangatt best dimakan time lapar! coz pada aku ianyer agak berattt lah tuk isi perut! nak2 kalau dah makan makanan lain dulu.. kalau time laporrr.. pergghh.. memang syok layann.. kalau time dah kenyang... sekeping pun berpikir-pikir nak makan coz it's quite heavy! hehehe.. Errrmm.. lepas nie aku dah berangan nak wat trifle with strawberry + ice cream... perrrgghhh... confirm kene makan time kebulur camgitu! hik.. hikk... :D
p/s: aku dah buat a few times puding trifle nie.. aku penah pakai dulang bulat & dulang segi empat tepat.. so aku rasa buat trifle nie much better kalau dibuat dlm dulang segi empat coz senang utk kite susur atur buah peach & jugak senang utk kite potong puding trifle kite sebagai hidangan! :)