COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, May 18, 2016

Kenapa Aku Melancong Ke Maldives Buat Kali Ke-2?


Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…. Akhirnyaaaaaaaaaaaaaa!!!!!


Hahahahaaha… matikk lahh ramai yg menyampahsss ngan Kak Neen… dah tua lagi setahun baru nak entry basi nie! bhahahahaha….. :p


Well macam nie lah nasib seorang travel blogger yg detail org nya.. nak cerita semua nya in detail.. kalau boleh nak provide segala mak nenek input pada readerss.. tak nak tinggal satu bende pun so that ianya boleh dijadikkan panduan pada mereka yg memerlukan! Di tambah pulak dgn status seorang travel blogger yg bekerja sepenuh masa, waaaimaaa.. memang makan tahun lah aku nak siapkan entry2 percutian aku! Huhu…


Terima kasih lah pada yg sanggup menunggu… pada yg dah menyampah ngan Kak Neen sebab update blog lambat sgt… ampun maaf di pinta.. Kak Neen tak marah pun kalau korang dah boikot blog gonjengan Kak Neen nie… huhu.. nak wat camnee.. bukan suke2 Kak Neen nak tangguh2 kan update blog nie! haihh.. susah tauu jadik Kak Neen nie.. sebab Kak Neen tak reti nak update blog.. tepek gambar.. pastu mintak korang paham2 sendiri! Ahahaha..


OK lah.. moh lah kite start kan pengembaraan ke bumi Maldives! Pada yg dah lama follow blog aku, mesti ade yg dah tahu yg aku dah penah pegi visit Maldives pada tahun 2009! Then why aku pegi visit Maldives utk kali yg ke dua??? Sebabnya waktu percutian kali pertama aku ke Maldives in 2009 dulu, aku rasa aku tidak menikmati percutian sebenar di kepulauan Maldives! Tak paham apa yg aku maksudkan disini? Ok takpe.. jap lagi korang akan paham! Hehee..


Maldives nie semua org tahu yg ianya merupakan salah sebuah kepulauan tercantik di dunia! Kalau bercuti ke kepulauan seperti Maldives nie, adelah tidak lengkap kalau kite tak menikmati penginapan di water villa nya! So pendek kata, why aku repeat percutian di Maldives buat kali kedua adelah kerana nak pegi stay kat water villas kekdahnya.. haha..


Dulu first time ke Maldives aku stay kat Beach bungalow di Club Med Kani Maldives.. waktu tu memang dah bercita-cita nak stay kat water villa dah nie.. tapi bile tengok harga.. makk aiihh.. harga water villa memang mahal nak mammmmmmm okkk.. and itu adelah normal ya di kepulauan Maldives.. Water Villa adelah kategori bilik yg paling mahal and jgn harap nak dpt murahhh la harga nya utk satu malam!


Tapi disebabkan nak jugak pegi ke Maldives time tu.. aku pegi lah jugak and gie duduk kat Beach Bungalow.. tapi bile dah balik dari Maldives, bile tiap kali aku tengok gambar water villa kat Maldives.. memang aku rasa macam nak nangis sebab rasa tak puas hati tak dpt merasa duduk kat water villa yg gorjes giler tuu! Tiap kali nampak gambar water villa di Maldives, aku be like.. “huuuuwwwwwwwaaaaaaaaaaa… bile lahhh nak merasa duduk kat water villaaaaaaaaaa nieee!!” and then aku always mention kat en.teman.. this time kalau ade rezeki pegi ke Maldives lagi sekali, I don’t care… I nakk jugak duduk kat water villa.. mahal pun mahal lah.. janji I experience it once in a life time!


IMG_4340 copy

Seriously Maldives is about EXPERIENCING THE WATER VILLAS! Adelah teramat rugi kalau pegi ke kepulauan superb seperti Maldives ataupun Bora-Bora and you just stay at the beach bungalow.. trust me.. water villas itu lah keunikkan sebenar di kepulauan indah ini.. dan ini lah sebab musabab utama why aku kembali ke Maldives buat kali kedua sebab aku nak stay kat water villas nie! Hehehe..


But yet it depends on your budget also laa kann… kalau korang ade budget, why not spend sekali in life time utk stay kat water villas kan… or else kalau budget tak mengizinkan utk stay kat water villa, no big deal.. you guys still boleh jer stay kat beach bungalow di kepulauan Maldives.. tapi jgn jadik macam aku nie sudah lah yer.. balik2 meroyan tak puas hati sebab tak dpt experience the truly Maldivian experience! Huhu… Seriously terasa macam rugii jugak lah sebab tak menyabor nak pegi yg first time in 2009 dulu.. kalau lah aku sabar skit.. maybe aku pegi sekali and terus stay kat water villa jer terus so takde lah spend utk 2 kali trip kan!


Actually percutian ke Maldives nie takde dlm perancangan pun walaupun aku selalu jer ngomel-ngomel kosong ngan en.teman yg aku tak puas hati tak dpt stay kat water villa waktu bercuti kat Maldives.. tapi nak dijadikkan rezeki utk ke sana buat kedua kali nya… somewhere in November 2014, aku ternampak Malaysia Airlines (MAS) ade buat Year End Sale (YES) Promo! So apa lagiiiiiiiiiiiii.. aku pun dgn sepantas kilat bukak website MAS… waktu tu memang rambang mata jugak laaa.. memang majority flight tiket semua nya murah2.. time tu dan dann terasa macam nak pegi London, Amsterdam, Paris & Swiss… ahahha.. sebab memang tiket flight murahh naww nawww so rasa macam nak grabb semua flight route yg ade tuhh.. ehhehe..


Time tu memang agak berbelah bahagi jugak lah perasaan nie.. nak pegi Maldives lagi sekali or nak pegi Europe’s country pulak… Maldives aku dah penah pegi.. Europe tak penah pegi lagi nie.. time tu lama jugak lah ting tong ting tong discuss ngan en.teman.. end up en.teman kata.. kite pegi lah Maldives dulu sebab tiket flight ke Maldives lebih murah jika nak dibandingkan kalau nak ke Europe! Oh haruss lah Ahhhh Kak Neen sukerrrrrrrrrrrrrr! Ngeeeeeeeeeeee…


1-Booking Confirmation_MALDIVES

Ni harga tiket flight promo YES dari MAS yg dpt aku grab! For 2 pax only RM2,206.. its cheap for MAS flight la.. dulu waktu first time aku ke Maldvies naik MAS jugak.. tapi tak dpt semurah ini.. dulu kalau tak salah flight tiket aku berharga RM3,200 for 2 pax! But now Air Asia dah ade route ke Maldives kann.. so rasanya boleh dpt lagi murah lah kott.. waktu aku nak ke Maldives kali kedua nie, Air Asia belum bukak lagi route ke Maldives.. kalau ade sudah semestinyaaa lah aku akan naik Air Asia jer kalau ianya lebih murah dari MAS.!


2-GOPR0539 copy

Hari yg di nanti pun telah tiba.. Jom lah kite ke Maldives buat kali ke-2! Hehehe..


3-GOPR0542 copy

Selpui Seketoi!


4-IMG_5644 copy

Gambar kegemaran ramai ketika menunggu di airport! Hehe


5-IMG_5642 copy

Sambil tunggu time to departure, sempat tengok flight jenis yg mana plak kiteorg nak try lepas nie! hehehe


6-IMG_5661 copy

Sempat jugak lah berurut seketika..


7-IMG_5692 copy

Kalau naik MAS, memang flight ke MALE always depart malam.. so kami sampai kat Maldives pun malam jugak lah!


8-GOPR0545 copy

Sedang menunggu our airport transfer!


This time aku tak nak buat satu lagi kesilapan yg sama macam aku penah buat waktu first time pegi dulu.. nak tahu apakah dia? Tungguu I’ll update in my next entry yea! ;)

5 comments:

Lynda Che Lah said...

xpe kak..
I sabar menanti entry..
tp ni bila pula nak sambung :(

Mommy Cici said...

tak sabar tunggu next post =)

Norma NML said...

waiting for yr next entry..hihi

ainhafiz said...

sis pakai camera apa yer..DSLR ker..gambar cantik2 sangat

ztie said...

wow. maldives mmg tmpt impian nak pegi dari dulu lagi tak kesampaian. cantik sangat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails