COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, May 19, 2016

Bermalam Di NewTown Inn di Male, Maldives


Kalau sebelum ni aku dah cerita salah satu kesilapan yg aku penah buat ketika bercuti di Maldives pada 2009 yg lalu, so hari nie aku nak cerita lagi satu kesilapan yg penah aku buat waktu bercuti ke Maldives dulu and aku tak repeat kesilapan yg sama bile aku pergi bercuti buat kali kedua di Maldives pada tahun lepas!


Dulu waktu first time aku bercuti kat Maldives, aku sampai kat Maldives malam jugak lah sebab aku naik MAS kann.. tapi waktu tu tak terfikir utk stay satu malam kat Male dulu… waktu tuu as sampai kat airport pukul 9 malam, terus naik boat malam2 ke hotel! Serious sebenarnya rugi giler kalau sampai malam kat Male then terus pegi ke pulau penginapan malam tu jugak! Ye lah mana tak nya.. kite check in kat bilik dah lewat malam tapi bilik kite dah bayar utk satu malam.. so rasa macam rugii gilerr kowtt padahal kite boleh check in seawal pukul 12 tengahari kann..


So utk second trip nie aku dah bijok skit.. hehe.. aku sampai kat Male malam.. so aku bermalam satu malam di Male terlebih dahulu.. then esok pagi2 baru lah naik boat utk ke pulau penginapan!


1-IMG_4029 copy

So utk penginapan satu malam di Male nie, hotel NewTownn Inn - http://newtowninn.com/ nie yg menjadik pilihan hatiku!


2-Map

Jarak perjalanan menaikki kereta dari airport ke hotel nie lebih kurang 14 minit!


3-IMG_4031 copy

Kebanyakkan hotel kat Male nie memang skit lebih kurang camgini jer bangunan dia.. around 3 tingkat.. so bertabah lah utk naik tangga.. haha.. but yet not bad lar but 3 star budget hotel.. utk bermalam jer pun..


4-IMG_4034 copy

Macam biasa lah… Kak Neen akan bawak korang tengok bilik tido kami macam manakah rupe nya! Hehhee.


5-IMG_4021 copy

Pandangan dari sudut pintu masuk bilik.. ok.. I loikeee coz bilik dia agak besar dan selesa utk budget hotel, and then sgt bersih! So its highly recommended utk korang yg nak bermalam disini ok!

6-IMG_4022 copy

Pintu sebelah almari tu pintu adelah pintu toilet.. ehh.. itu pun nak bagi tahu ke?? Ehh mesti laaaaa… kak neen kan super detail org nya! Ahahahaa..


7-IMG_4023 copy

8-IMG_4024 copy

Seee.. super bersih dia punyer toilet kan?? Kak neen sukerrrrrrrrrr!


9-IMG_4033 copy

Ini ruangan lobby hotel nie.. cute jer lobby dia kan.. but yet very comfortable!


10-IMG_4032 copy

Dia ade tempat utk breakfast jugak.. tapi aku tak amik breakfast pun sebab nak jimat! Haha..


Untitled

Aku booked bilik jenis Deluxe Double without breakfast! Rate USD112.00 tu belum masuk airport transfer rasanya.. aku buat online booking direct kat official website hotel nie.. then aku letak special request for airport transfer!


Untitled

Few hours lepas buat online booking, terus dpt response email dari pihak hotel! Good job.. ini yg acikkkk sukerrr nie.. acikkk paling bencik dan menyampah kalau dpt late response dari pihak hotel yg acikk buat booking ok!


Lagi menyampah biler acikkkk hampir2 kene tipuuu waktu nak beli hotel di Male nie! Ehh… tetiba aku membahasakan diri aku acikk nie dah kenapa??? Ahahaa.. ok laa.. sesuaii ngan umur acikk dah menginjakk ke 36 tahun dah tahun nie kann.. so sekali sekala gelarkan diri Kak Neen.. sekali sekala gelarkan diri Acikkkkkkkkkk… ahahhaa…


Ok berbalik pada citer hampir nak kene tipu tadi nie.. sebenarnya kan.. hotel NewTown Inn di Male nie adelah hotel kedua yg aku booked at very very last minit okkk! Why last minit? Sebab hotel pertama yg aku booked melalui Agoda.com nie seperti tidak dpt dikesan kekdahnya!


11-IMG_7665

Around hujung bulan september 2015, aku dah booking hotel Velima Inn nie melalui Agoda.com! niat asalnya tak nak lah bayar mahal sgt utk satu malam di Male nie.. so tu yg aku cuba carik hotel yg murah2 kat Agoda… so dpt lah hotel Velima Inn nie.. tapi tak sangka pulak just few days before aku nak ke Maldives, aku tak dpt nak hubungi pihak hotel nie utk buat special request on airport transfer!


Puas aku email pihak hotel Velima Inn nie tapi tak berReply.. then dah start tak sedap hati.. aku call hotel nie direct just to make sure that aku boleh dptkan airport transfer.. ade sorang lelaki nie jawab.. then dia kata hotel Velima Inn ni dah tak wujud lah.. nombor yg aku call tu bukan nombor Velima Inn laaa… ok fine! Malas aku nak pening kan kepala aku lagi… so aku decide tuk cancel booking jer terus senang!


Nasib baik lah agoda nie punyer pesenn kite boleh cancel booking kite before the due date of purchased.. macam booking aku nie, due date to cancel my booking around 19th April kalau tak salah.. so sehari sebelum due date tu aku terus buat cancellation kat Agoda sebab rasa tak sedap hati bile tak dpt contact pihak hotel Velima Inn nie!


12-IMG_7666

Phew!!! Legaaa dpt cancel a day before credit card aku kene charge by Agoda!


Tu yg kadang2 aku rela bayar mahal skit janji dpt book direct ngan pihak hotel.. less headache! Honestly, aku bile travel memang prefer book direct ngan pihak hotel punyer website daripada book with 3rd party website like Booking.com or Agoda.com! aku fobia kene kes2 macam nie lah… maybe nasib aku tak berapa nak baik kot dpt hotel yg tidak dpt dikesan mcm Velima Inn nie.. aku tahu Agoda & Booking.com nie one of the most trusted 3 party website.. Cuma maybe ade internal issue between pihak hotel & agoda kot yg membuatkan agoda pun tak update their hotel list kat dlm website diaorg tu! But at least agoda giving a good offer jugak lah sebab boleh bagi kite cancel booking before our purchased due date!


So dlm pada aku nak berjimat konon nya nak stay semalam kat Velima Inn dgn kadar bayaran around RM183 semalam, sudahnya dah jadik tak jimat sgt bile kene bayar almost RM400++ utk satu malam penginapan (termasuk return airport transfer) di NewTown Inn hotel di Male nie! Huhuu.. takpe lah… bayar mahal skit.. service tip top dan tempat tinggal amat2 memuaskan hati!


Ok malam tu kami tido dgn nyenyak nya.. esok pagi bangun dgn perasaan super tak sabar nak pi check in kat our gorjes water villa pulakk..


so guys stay tune.. keep calm… next entry gonna be awesome! Hehehee..

1 comment:

Chekgu Azrine said...

cantiknya bilik dia...even hotel budget..
tak sabar nk tggu next entry...woahhh!@

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails