COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, July 26, 2012

My Gorjes Masak Lemak Cili Api Udang Bersama Terung Pipit!

Pagi lagi nie kan? I'm sure korang tak lapar mana & takkan menjejeh air liur sebab baru beberapa jam lepas bersahur!   muahahaha...

Nie lauk pembuka Ramadhan pada tahun nie!  Well.. aku ngan en.teman kan pencinta masak lomak cili api.. so harus lah masak lauk favorite gituu...

My Gorjes Masak Lemak Cili Api With Terung Pipit!
Actually aku tak berapa nak makan terung pipit.. tapi en.teman yg sukeee... so kalau lakik dah sokak.. kite masakkan aje lah dgn penuh kasih sayang!

Btw, korang perasan tak saiz udang nie ade lah super saiz?  serious nie lah kali pertama aku beli udang yg besarrrrrrrr!!  Actually aku tak berapa suke udang galah sebab dia kepala jer yg gahh bukan main.. isi ciputt.. pastu mahal bukan main!  aku lebih suke udang yg biasa² camgini.. tapi udang nie bermusim gak.. biasa udang yg jenis biasa² nie saiz dia small or medium jek!  tapi pada hari sabtu bersamaan 1 Ramadhan hari tuh.. aku pegi pasar basah kat area umah aku tuh.. perggghh!! bukan mainnn sihat dan gebuuuu udang nie!  gerammmmmmmmmmmmmmmmmmm aku hokeyy!!  terus aku memborong si udang... hehehe...

Harga sekilo berapa hinggit entah aku tak ingat sgt lah.. tapi serious murahh!!  pada aku murah sebab utk saiz XL camgini.. aku amik around 30 ekor kot.. aku bayar around RM29++... pendek kata sekor udang bersamaan RM1!  yes.. pada aku tetap lah murah sbb isi dia tersangattt lah fressshh! and bile makan isi dia.. pergghhh!! penuhhhhhhhhhhh mulutttttttttttt rasa udangg jerk.. nasik pun dah tak rasa dah! hehehee..

DSC_9143 copy
seperiuk aku masak gulai lemak cili api... puas hati kali nie makan udangg!! aku risau gak kolestrol very high kan? takpe lah.. sekali sekala jerk pun kami belasah sakan camgini..

Tapi seperiuk nie tak lah abis dlm masa satu hari.. aku kan masak during weekends jer... so aku simpan lah frozen siap² dlm bekas utk 2-3 hari punyer makan.. senang camgini... balik keje just panas kan aje.. bile simpan dlm freezer biasanya food kekal tahap fresh dia.. so not too worry!  Lagi tak worry bile dpt lakik yg satu kepala yg mana memang jenis tak kisah 2-3 hari makan lauk yg sama...

Eh korang nak resipi ker?? alahhh.. senang giler masak lemak nie.. blend jerr.. pastu campakk dlm kuali.. curah santan.. siap! hahaha.. OK.. OK.. aku tempek jugak lah resepi gonjeng aku kat sini buat reference korang nanti... ewahh.. macam lah ade org refer pun kann... uhuhuhuhu...

Bahan² Kisar

~  Bawang Merah
~  Cili Padi
~  Serai
~  Sedikit Belacan

Cara Menyediakan
~  Masukkan santan ke dalam periuk
~  Campurkan sedikit air (ikut suke nak pekat mana)
~  Masukkan bahan² yg telah dikasar tadi ke dalam santan
~  Kacau sehingga sebati, kemudian masukkan serbuk kunyit (kalau rajin nak guna kunyit hidup pun boleh),  asam keping, garam secukupnya dan sedikit gula
~  Bile dah mendidih, masukkan udang ke dalam santan
~  Biarkan seketika... kemudian boleh masukkan daun kunyit & terung pipit
~  Biarkan sehingga mendidih.. dah siap boleh tutup api!


DSC_9140 copy
Yeay! bergolek² santai dah udang aku secara gorjes nya dlm periuk Meyer! hehehe...
Kalau ikutkan aku suker nak buat pekat skit kuah santan dia tuh.. tapi risau lah pulakk.. dah lah udang nie tinggi kolestrol nya.. pastu nak buat lak peka... takpe lah.. janji rasa hingga menjilat jari dan jugak tengok sang suami dok makan sampai berpeluh sakan... so kire gorjes lah lauk aku tuh! muahahaha...

Seriously kali nie memang puas giler makan udang!  Eerrmm.. hujung minggu nie nak masak apa lah pulak ek? *___T

14 comments:

~mi + ny~ said...

kak neena!! pagi2 pun still menitik air liur tengok masak lemak udang ni ok!!! perut sy terus berbunyi bunyi nih,hahaha

Anum said...

sedap dan ringkas

nabila biela said...

waa pndai akak msak..msti cdap kan..hehe..kte da fllow akak..fllow kte blik taw..http://comey-comeyblog.blogspot.com/2012/07/berubah-lebih-baik.html#comment-form

thebinipolischeritha said...

wah... menguji tahap ketahanan nafsu makan betol!! haiisshhh... ayarkk.. kasi tutup mata laa.. X_X

Siti Shuhadah said...

sedapnye tgk udang tu.. tp, shu xleh makan udang banyak.. kang sinus ni menjadi2..huhuhu..

SURIA AMANDA said...

mak oi...seksinya udang masak lemak ni....

Sue-Rya Qistina said...

kalau saya msk lauk ni, suka tumis dulu bawang n cili padi. bila dh naik bau, baru mskkan santan. pastu x pernah plak try letak belacan. mcm nk cuba je. hehehe

Rara Nasiha said...

terliur pulak dah. hehe

eLLy said...

klu gi kedai mamak sekor tu harus dorang charge RM15 :-)

Zila Zainal said...

Naaaaaaaakkkkkkkkk

Abil Fikri Ahmad said...

Terung Pipit!! emm tak batal puasa ke?? hhehehehe siapa la bagi nama terung tu?!!

O'gosh said...

amboi...terus kecur walaupun pepagi lagi...haha

Qaseh Suhaida said...

yummyy mmg udang tu nmpak fresh sgt mesti manis je isinya

mizzura said...

sedapnya...salam ramadhan eh..!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails