COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, May 14, 2013

Sydney Trip ~ Stay 4 Nights & Get The 5th Night for FREE @ Central Station Hotel Sydney!

Setiap kali nak pegi bercuti.. aku paling takot waktu nak carik hotel penginapan!  Serious rasa cam nak fengsannn biler nak buat ulangkaji tentang setiap hotel yg berkenan di hati!  Biasanya kalau tengok hotel yg mewah dan gah.. confirm akan jatuh hati.. cuma tang harga dia aje yg akan buat aku makan hati! hahaha... So yg buat rasa nak fengsan tu biler nak carik hotel yg budget / bertaraf sederhana pada kadar harga yg berpatutan dan jugak yg paling penting ianya selesa dan menepati citarasa aku!  citarasa aku kalau nak stay kat hotel budget / bertaraf sederhana nie senang jer.. as long as hotel nya bersih, selesa, dan ianya terletak pada lokasi yg mudah utk aku access ke public transport station itu sudah cukup memadai!

Jenuh jugak aku mengGoogle hotel kat Sydney hari tu... dah lah currency exchange rate tinggi.. biler tengok yg berkenan jerr.. adoii... bukan main mahal harga utk satu malam! kalau nak murah.. memang boleh aje dapat..  just go on budget accommodation like BackPackers hotel.. yg nie memang murahhh lah... boleh aje dpt bawah RM300 satu malam!  aku serious tak kisah kalau nak stay kat kat hotel budget ala BackPackers nie.. tapi yg aku kisahhh biler toilet utk hotel BackPackers nie kebanyakkan nya berkonsepkan sharing toilet!  haa.. tang nie memang aku lemahh... tak lah aku sanggup nak sharing toilet kat luar... lecehh giler kotttt asal tiap kali nak pegi toilet.. nak kene keluar bilik... nak kene pakai baju penuh penuh.. then baru boleh pegi toilet! adoiiii.. sangat lah aku tak berkenan tang konsep toilet kat luar nie.!  Kalau kite bujang rasanya ok lah kot pegi on BackPackers hotel nie.. kalau dah kawin nie aku rasa macam eeeerrrrrmmm.... hhmmmmmm.... gggrrrrrrr... hahaha.. pepaham aje lah kenapa susah nak stay kat bilik yg toilet nya di luar yer!  so secara kesimpulannya, aku takkk kisah lah kalau kene bayar mahal sikit asalkan aku dpt hotel yg biliknya ade attached bathroom yg mana memboleh kan laki bini utk mandi junub secara together-gather! ehhhhhhhhhhh!!!!!!!! :p

Ok... memang nak jadik rezeki gamaknya... lepas puas aku mengGoogle.. at last terjumpa jugak ngan satu hotel nie...     


Central Station Hotel is located 300m north of Central Train Station!


Central Station Hotel adelah hotel bertaraf 3 bintang... location hotel nie sangat strategic... kebersihan hotel nie berada pada tahap yg memuaskan hati dan jugak harga yg ditawarkan adelah sgt berpatutan pada aku!  Oh lagi satu yg bestt... ade WiFi access yg diberikan secara percuma!  hoiiii.. Freee Oiii!! haha.. serious sgt best biler hotel boleh bagi free access to internet.. all this while biler aku travel ke Australia.. adelah sgt susah nak dpt hotel yg bagi free internet access.! So lepas baca good review kat TripAdvisor about Central Station Hotel nie.. aku dpt keyakinan yg hotel aku pilih nie adelah hotel yg bakal memuaskan hati aku!

IMG_8247 copy
Ok jom kite terjah dan tengok bilik Premium Double yg menjadik pilihan ku! 

IMG_7016 copy
tunjuk toilet dulu boleh?? hahaha.... serious keadaan toilet adelah sgt penting bagi aku!  kalau toilet bersihhh... baru lah aku rasa tenang nak stay kat dlm bilik hotel! and alhamdulillahh... memang toilet dia sgt bersih!  tip top... no complaint.. aku nie detail skit org nya.. kalau kat toilet.. aku mesti tenung setiap genap inci toilet tu.. aku akan carik ade tak daki/kekotoran yg melekat kat dlm sekitar toilet tu!  sib baik lah takde apa-apa... so bilik air dia LULUS ngan cop mohor dari aku! haha!

IMG_7017 copy
ok lahh.. siap bagi a few amenities!

IMG_7027 copy
Ok.. toilet dah lulus.. now jom tengok ruangan bilik nya pulak!

IMG_7020 copy
OK! Luluss jugak!  katil.. tilam.. bantal dan selimut sgt selesa dan bersih!

IMG_7018 copy
Setiap hari atas katil akan ade Mentos... and Housekeeping akan bagi weather outlook sekali so senang lah kite nak rancang perjalanan kite!

IMG_7024 copy
Motippp nak amik gambar camgini?

IMG_7025 copy
Haaaaa.. motip gambar nie aku paham lah! hahaha.. susah biler ade laki terlebih seni nie! 

IMG_7026 copy
Ok laa.. utk hotel yg dlm kategori 3 bintang.. ade jugak disediakan sebuah peti ais kecik.. ade jugak coffee maker.. ade jugak TV and ade jugak sebujur almari!

IMG_7029 copy
Bilik yg aku menginap nie takde balcony.. tapi ade tingkap... jadi lahh.. at least takde lah rasa terkurung sgt... at least biler selak langsir nampak jugak bangunan yg berlatar belakangkan langit nan membiru!

IMG_7033 copy
memang mental dah laki aku nie gamaknya!  ke ko nak bagi tahu yg ko dah bosan amik gambar aku ekk Bee??  maka sebab itu ko dok amik gambar yg ala-ala berseni camgini yer?  *sentap*
  

IMG_7034 copy
ada lagiiiiiiiiiiii?????

IMG_7956 copy
Maaf.. bukan sengaja nak jadik gangster.. tapi ini isyarat geram namanya! muahahaha...

So berapa aku bayar utk penginapan di Central Station Hotel Sydney nie?

Disebabkan tempoh percutian aku ke Sydney selama 6 hari 5 malam.. maka memang sesuai sgt lah ngan offer yg ditawarkan oleh Central Station Hotel nie utk Stay 4 malam dan dapat percuma 1 malam!  aku sendiri pun confused mula-mula biler tengok harga nie.. kata Free tapi ade charge jugak kan? haha.. well.. dia sebenarnye ade bagi discount on each night of your stay... kire more like pro rate price laa.. in order tuk dptkan harga nie dia ade Promotional Code yg ko kene masukkan.. ko kene apply Pay4 di promotional code di official Website hotel nie utk dptkan harga discount yg ditawarkan! so waktu aku nak buat booking nie.. ini lah harga yg paling murah aku boleh dapat.. skg aku saja-saja google.. hoihh! murahhh lagiii gamaknya... leh dpt around AUD72 - AUD99! well.. as usual.. harga nie tak tetap yer.. ia sudah semestinya akan berubah-ubah mengikut hari!

So total aku bayar lebih kurang RM1,700 laa utk penginapan 5 malam kat hotel nie... rate satu malam lebih kurang RM340!  ok laaa.. lebih kurang cam hotel kat Malaysia jugak aku rasa.. so takde lah nak terasa mahal sgt nak membayar sbb location hotel nie tersangatt lah best.. betol-betol dekat city center.. dekat sgt dgn train station Central.. dekat ngan tempat shopping.. dekat jugak ngan tempat makan... kire ko boleh keluar dan jalan kaki jer dari hotel nie utk ke mana-mana.. cuma antara ko larat ngan tak larat aje lah nak berjalan kaki! haha.. even dari hotel nie ko boleh berjalan kaki terus sampai ke Sydney Opera House & Sydney Harbour Bridge!  so bayang kan lah kedudukan hotel nie mana... so pada aku sgt lah berbaloi utk bayar RM340 semalam... hotel pun besih... ade plak WiFi.. so basically this hotel is highly recommended!

IMG_7048 copy
Ok dah.. aku nak pegi jejalan nie... nak ikut tak?? kalau nak.. kite jumpa di next entry ye! :D


8 comments:

princessonbudget said...

Kak Neena, kalau akak pergi lagi ke Aus, akak leh pergi dengan murahnya. Kat sana hotel mmg mahal. Kebanyakkan hotel untuk day tripper. Australians sama ada akan camping, ada banyak tempat camping yang selamat dan ada toliet atau sewa holiday apartment dia kira per week. Atau sewa camper van. Di sebabkan akak suka berjalan (berdasarkan blog akak yang saya selalu baca), kalau akak ke aussie lagi. Memang lagi jimat kalau sewa keta. bawak lebih kurang cam malaysia jer, ada la sikit lain2, dimana pemanduan mesti berhemah kat sana, sebab saman mahal. Sewa keta kalau seminggu dalam 200AUD gitu. public transport limited. Australia sangat cantik, kalau akak nak nikmati sebenar2 aussie, harus ke national2 parks nya. City dia biasa jer. Harus ke outback kalau akak ke Aussie lagi, pasti tak menyesal, mmg heaven on earth.

NinaAz said...

Wahhhh


Bestnyaaaaa

Emma said...

best nye... wuhaa jeles =D

ameris said...

teruja sungguh baca holiday u g sydney neena. my plan want to go to melbourne tp next yr tunggu anak besar skit. skrg gi mid valley pun rushing. bila time diorg tdo mesti merengek... pastu rayyan pulak berlari2 dalam mall, berpeluh nk kejar. kang hilang satu kes plak. huhuhu

zaizain said...

Kak...last year sy g Sydney ...ticket g n return rm5++.. Delay 5hours dpt point 400=rm400... Package rm1.5k utk 5hari 4 mlm...include hotel... Travelodge hotel...

Rara Nasiha said...

Ramai sungguh update pasal pergi ke luar negara ni. Teringin betul. :)

Biqque said...

kitorang slalu cari kat booking.com/agoda and baca kat tripadvisor. tapi mmg kitorang jenis cari yg murah2 la haha...aritu dek kerana cuaca (snow in spring), terpaksa gak la walk-in kat satu lodge ni, basement room pun dah AUD100. haih, gile tuh, terpaksa je bayo...

MJ said...

Hi Neena, very interesting blog you have here. Followed you already. Do follow me back at www.justmeandjart.blogspot.com

I have still got a lot to learn about this whole blogging thingy and I learnt a little thing or two just by reading your blog.

Keep on writing and do visit me ya.

xx,
Myrah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails