COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, May 28, 2013

Sydney Trip ~ Makan Sedap di Malay Village!

Kat negara kangaroo nie biasanya tak susah nak carik makanan Halal dan jugak makanan yg bercitarasa Malaysian!

Cam di tengah-tengah bandaraya Sydney nie... ade satu restaurant yg agak famous amos yg dikenali sebagai....

IMG_7164 copy
Malay Village by Mamak Village!

IMG_7165 copy
Haha.. gambar nie pada hari pertama di Sydney.! giler letih duduk dlm flight selama 8 jam.. lepas check in hotel terus gie jejalan kat Sydney Darling Habour plak... mana lah tak rabakkk diri tuu! tu yg dah rasa cam nak nak landingggg kat tiang lampu tu! dah lah jalan nak ke restaurant nie menaiki bukit! fuhhh mencabar sungguh perasaan.. ngan lapar ngan penatt.. hehe..

IMG_7166 copy
Akhirnyaaaaaaaa!!! tiba jugak masa utk mengisi tangki perot yg dah melepasi tahap bawah paras E nie!

IMG_7169 copy

Senyummmm lah.. senyumm lah.. ahaii Cek Mek Molek!

IMG_7170 copy
Biler tengok menu terus cam kurang gula dalam senyuman! muahaha..

IMG_7172 copy
Basically Menu yg ditawarkan kat restaurant nie memang menarik pada aku... memang betol2 citarasa org Malaysia.. yg kureng menarik tang harganya aje! haha.. ye lah.. harga tu kalau dalam currency Malaysia memang lah sedap nak tengok.. tapi biler sedar diri sedang berpijak di bumi Ostrolia.. maka sedar lah yg bahawasa nya kamu harus mendarabkan dengan 3.3 yer!  time tu rasa nak fengsannnn ok biler kira-kira satu keping roti canai dekat RM20! huhuhu.. walaupun ramai yg kata jgn di convert kepada duit kite kalau bercuti ke luar negara.. tapi aku tak boleh lah.. aku macam mana sekali pun mesti nak convert jugak ke duit kite kalau aku bercuti ke negara asing.. sebab pada aku that's how I control my money.. kalau aku main belasahh ikut duit currency negara asing.. jawabnya aku takkan dpt kawal perbelanjaan aku.. sebab nanti duit balance yg ade still aku kene convert ke duit ringgit kan?  so pasal tu aku memang akan tetap ke duit ringgit dalam setiap perbelanjaan aku di luar negara!


Sambil tunggu makanan yg di order sampai.. kite pose with the restaurant environment dulu!  pada aku restaurant nie sangat cozy.. lokasi nya pun bagus.. agak dekat dgn Darling Habour.. just a walking distance.. kalau dlm Map.. korang carik ChinaTown.. then mesti korang jumpa restaurant nie coz ia nya terletak berhampiran dengan ChinaTown di tengah bandaraya Sydney!


IMG_7177 
copy
en.teman dengan style photography nya!  T__T

IMG_7182 copy
ok makanan dah sampai... aku order Penang Char Koay Teow!

IMG_7188 copy
en. teman order nasik lemak istimewa!

IMG_7186 copy
perasaan tercekik membayar AUS$14.90 utk sepinggan Char Koay Teow terubat apabila rasanya sedapp dan udang yg diberikan besar dan jugak banyak!  aku tak sanggup nak tulis berapa harga sepinggan char koay teow nie dalam ringgit malaysia.! kalau korang nak kire.. amik calculator.. kire lah sendiri ya! haha..

IMG_7183 copy
en.teman punyer nasik lemak nie rasanya ala kadar dan biasa2 aje.. nothing fantastic!  aku rasa agak rugi order menu nie!

IMG_7189 copy
aku kenal restaurant Malay Village nie sewaktu aku menonton drama Sehangat Asmara!  banyak jugak info yg aku dpt dari drama Sehangat Asmara tu sebenarnya.. hehe..

IMG_7190 copy
dua org brother glamour yg bertugas sebagai penebar roti canai di restaurant Malay Village nie!  rasanya diaorg jugak bertindak sebagai pelakon tambahan dlm drama Sehangat Asmara!

IMG_7200 copy
ini lah tugas diaorg setiap hari.. menjadi penebar roti canai yg penuh glamour!  diaorg buat show setiap hari di sini.. dan setiap hari jugak mereka didatangi oleh ramai pelanggan yg akan bertepuk tangan dan bersorakk sambil memberi tips kepada mereka!

IMG_7205 copy
Perot dah kenyang.. duit bayar makanan dah banyak terbang.. so moh lah kite pulang ke bilik penginapan!

IMG_7206 copy
ini lah dia ChinaTown yg aku maksudkan.. memang meriah ChinaTown nie.. dia ala-ala Petaling Street gitu!

IMG_7207 copy
waktu jejalan kat ChinaTown.. aku ternampak satu restaurant cina yg jual seafood nie!  ko laluuuu nak makan ketammmm bersaiz triple XL camgini?

IMG_7208 copy
Nie plak Lobster...  besauuu nyaaa!!! entah berapa ratuss lah harganya nie!

IMG_7213 copy
by the time sampai hotel dah dekat pukul 10 malam! sunyiii giler dah time nie kat area hotel aku...

IMG_8023 copy
setelah 2 hari kami berpuasa dari makan di restaurant Malay Village nie.. akhirnya pada hari keempat kami di Sydney.. kami menjejakkan kaki buat kedua kalinya disini!  hahah.. sanggup kiteorg ikat perot selama 2 hari coz nak cover kan cost makan pada hari pertama! muahaha.. gilerrrrr kedekkkk laki bini nie!  so ini adelah muke pasrah yg dahagakan makanan citarasa melayu! mahal kene tolak ketepi diketika ini! :p

IMG_8029 copy
Di sebabkan Malay Village nie terkenal dengan tebaran roti canai nya.. makan harus lah kami mencuba roti canai disini.. dan aku still amik Char Kuey Teow buat kali kedua!

IMG_8030 copy
pilihan kami adelah Roti Hawaii..  roti nie cam ala-ala pizza gitu.. dia ade nenas.. ade ayam.. dan ade cheese didalamnya! Oohhh.. lalalalalaa... memang satu pilihan yg tepat!  tak kisah lah bayar AUS$12.90 utk sekeping roti canai nie.. tapi atas faktor utk mendapat makanan yg sedap di luar negara adelah sangat payah.. so biler dpt roti canai yg sedapp sebegini.. serious aku tak feduliksss lagi dah!  mahal atau tidak... janjjiii sodappp!! so puas hati membayar nya! well.. mungkin ade yg tertanya-tanya.. naper tak pergi makan kat kedai lain.. mungkin ade yg lagi murah.. entah lah yer.. aku puas jugak mencarik kedai makan kat town Sydney nie.. tapi kebanyakkan nya cam jauh skit dari hotel aku.. and then menu yg disajikan pun cam kurang menarik perhatian kami berdua... so kami laki bini stilll prefer to repeat and be back at the same restaurant!  kiteorg camigini lah.. kalau dah suker dan puas hati pada satu-satu tempat tu.. memang kuat tarikkan magnet nya utk kembali dan kembali! hehe..

IMG_8033 copy
setiap kali lepas makan kat malay village.. kiteorg mesti lalu ChinaTown... and pada malam tu aku nampak org tinggi nie...

IMG_8035 copy
dia macam buat street performance lah.. biler kite pergi dekat ngan dia... dia akan bagi 1 piece of paper yg dia akan keluarkan dari buku misteri dia tuh!

IMG_8039 copy
and this is what I got! hehe.. just for fun.. and it's true.. I loike this quotes! :)

IMG_8252 copy
Pada malam terakhir di Sydney.. kiteorg buat kali ketiga telah pun menjejakkan kaki disini! hahaha.. giler dah addicted ngan Malay Village nie! :p

IMG_8253 copy
Hellooo Prawn Pineapple Fried Rice!

IMG_8255 copy
againn... dengan membayar AUS$14.90 utk menu ini adelah tidak mengecewakan sama sekali!

IMG_8270 copy
kerana portion nasik agak banyak.. and then udang yg di lambakkan didalam nya adelah begitu berbaloi!  dah lah besar.. banyak dan freshh pulak tu!  memang kalau di convert kan dlm ringgit harganya adelah menggila!  tapi biler mengenangkan kepayahan utk mendapat makanan yg sedap pada tekak aku ketika berada diluar negara.. maka aku rasa ini adelah cukup berbaloi!

IMG_8271 copy
en.teman plak dah kemaruk ngan roti canai dia.. haha.. kali nie dia try roti telor bawang!  memang terbaik lah roti canai dia.. serious bukan nak kata lah.. roti canai nie beribu kali sedap dari roti canai mamak yg aku pernah makan kat sekitar KL!  serious roti dia sgt lembuttt... rasa dia pun sedapp.. kuah dia pun bestt walaupun nampak cam cairr lolehh jer.. tapi rasa dia adelah sgt memikat tekak kami berdua!

Nak tahu rahsia kesedapan roti canai di Malay Village nie?  jom kite tengok aksi brother-brother hebat si penebar roti canai ini!


IMG_8301 copy
diaorg main campak campakk aje roti canai tu!

IMG_8300 copy
amikkk kaauuu.. berterbangan roti di angkasa!

IMG_8295 copy
yes.. anda hebat!

IMG_8293 copy
terkesima aku tengok skill diaorg!

IMG_8291 copy
kagumm.. kagummm!

IMG_8289 copy
I is jakun! haha..

IMG_8285 copy
serious aku bangga biler ade anak-anak malaysia yg mampu berada diluar negara atas job skill camgini!

IMG_8283 copy
Laki I pun nak tompang rasa bangga sbb roti canai tu dah boleh dibuat jadik topi!

IMG_8277 copy
teruskan usaha...

IMG_8276 copy
we all really proud of you guys! :)

Hasil terbaran yg hebat itu lah yg sebenarnya menjadi resipi kesedapan tak terhingga terhadap sekeping roti canai yg di sajikan di sini! hehe.. serious lembutt sgt texture roti canai dia... sangatt enak dimakan begitu saja! :D

Ok biler time kami ikat perot..

IMG_8302 copy
Basically ini lah dia menu utama kami ketika bercuti keluar negara! :D

Seriously cost makan-makan kat Sydney adelah tersangat mahal if were to compare with Perth, Gold Coast & Melbourne!  Kat Sydney aku betol-betol terasa seperti orang yg sangat kaya raya biler sekali makan bill turn up to RM100 for 2 person with only 1 plate of Char Kuey Teow, 1 plate of Nasi Lemak & 1 glass of Ice Lemon Tea! T____T

Takpe lah.. kerja giler nie bukan selalu... namun kata aku akan kembali ke Sydney utk suka-suka mungkin tidak.. so kenangan makan kat Malay Village nie adelah salah satu kenangan yg terindah sewaktu berada di Sydney!  org kata percutian tanpa makanan yg sedap-sedap adelah agak mengecewakan! :D 
   

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya jalan2

Syaz Blackrose said...

wah.., nampak sedap dan menyelerakan.. mmg berbaloi kalau macam tu. Bestnye jln2 tgk negara orang kan...

joijoi80 said...

salam..sis...

mmg roti canai terbaik adelah yg di buat org melayu... sgt rangup dan lembut beza roti canai mamak.. tp kalo kedai mamak saya lebih suka order roti tisu atau tosei... roti boom pun org melayu lg sedap buat..

kat tg. mslimni ader 2 kedai melayu yg sedap roti dia.. biar ke petang pun lembut

Ann Ishak said...

memang betul...percuatian tanpa makanan sedap2 seperti lauk kurang garam dan cili, kurang kick hiksss

Shiela Rahim said...

ai jeles la sis!! T______T

Biqque said...

huyuh mahai gile rm100 hahaha...kitorang kat sana mmg beli kat mart patu buat sendri jer sandwich, patu makan roti dgn tuna, and sushi. dah biasa...tapi kalo ada kedai2 yg teringin nak merasa, ok jer...

~♥ OjaAmran ♥~ said...

Neena, bila kat oversea ni time makan kalau blh jgn convert, nanti sentap..kat moscow tosai bila dah convert jd RM30..kat london kuew teow kungfu GBP6 = RM30..nak makan x nak? nak x nak? nak x nak? last2 makan jugak..hahahaha (^_^)

Ellyn Leana said...

AsSalam.. hai Neena..
Masa kami p Sydney & Gold Coast thn 2001 & 2002 kalu tak silap currency dlm kali 2 kot? Tapi kami d nasihatkan oleh clients yg slalu travel abroad utk bwk PERIUK NASI.
Bayangkn 2001 kami bertiga (myself,hubby & ank kcik msa tu) & 2002 (dlm 9 org) tp saving le skit bila bwk periuk nasi.
Beli beras satu,dua kilo sehari. Beli telor, minyak, udang,sotong dll.. kdg kt kedai beli lauk panas2kn aje. Ada satu kedai kt Pitt Street tak ingat nama kedai tp kalu tak silap dah tutup sbb owner blk Xmas Island.
So evry time travel abroad mmg bwk periuk nasi yg kecik tu. Masak lauk dulu last skali baru masak nasi.
Dah lama tak jln OZ..kak ipar pn dah bertahun dpt PR kt sana. InsyaAllah kalu ada rezeqi raya thn ni kot..almaklum askar dah bertambah & dh besar2 so harga tiket pn kira harga dewasa bkn cm dulu..huhuhu...

reen homestay sungai petani kedah said...

wah amat menarik sekali ....suka sgt pic yg amat hebat b...hope u buat lagi best cam gini gd luck

reen homestay sungai petani kedah said...

wah best sgt tgk ur blog..
hope u wat lagi best cemgini .....like 1000x

Yazma Mat Raschid said...

assalam...boleh tahu awak guna camera apa? super nice pictures!

Saiful Azmi said...

Tempat ni dah tak wujud

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails